transparenta

Dacă tot oferă toată lumea soluții de astea generaliste pentru însănătoșirea democrației, gen Jos corupția, Jos Mafia, Jos Capitalismul (serios, am auzit-o), m-am gândit să venim și noi cu niște idei punctuale, reale, legate de activitățile de interes general.

Încep eu:

Interzicerea secretizării contractelor cu statul.

Înțeleg perfect că unele contracte de-ale statului trebuie secretizate. E normal, când vorbim de activități care presupun apărarea țării securizarea frontierelor, lupta anticorupție, antidrog și alte activități sensibile.

Problema e că, în românia, contractele statului cu marile corporații sunt by default secrete. Și așa ajunge ca de la atâta secret, contractul să se bechtelizeze, ca să inventez un cuvânt nou. De ce trebuie să fie secret un contract PE BANI PUBLICi, ontract care presupune un serviciu de interes public, la care are acces respectivul public? Cum sunt de exemplu toate contractele de construire/reparare drumuri și autostrăzi. Sau cele de achiziționare cuie cu 250 de lei bucata.

E logic că secretizarea este o metodă de a ascunde furtul banilor din sistem. E normal, dacă stăm să ne gândim cât costă kilometrul de autostradă la noi și cât costă la bulgari, de exemplu. Da, se fură, acoperindu-se cu acte și declarându-le secrete. Le secretizăm 50 de ani și aia e. O să aflăm despre ele cam când o să aflăm cine a răpit jurnaliștii români din irak.

Transmiterea publică a tuturor ședințelor de guvern sau din primării.

Un alt mod de a fura în grup și de a se acoperi reciproc este secretizarea ședințelor de guvern. Locul unde se stabilesc toate mizeriile, unde Oprea se răstește la PSD că pleacă dacă i se refuză coloana, unde Ponta discută cu ministrul învățământului cum să scape legal de acuzația de plagiat și altele.

Practic, făcând toate aceste ședințe publice, nu îi vom transforma din oameni buni în mafioți. Dar nu își vor mai putea ascunde deciziile în spatele nimănui. Ce vor vorbi, ce vor decide, pe cine vor proteja, totul va fi public. Deciziile tuturor vor fi la lumina reflectoarelor iar la alegeri nu vom mai alege familii de ciorditori, precum familia deputatei Tușă.

Tehnic este extrem de simplu. Fiecare instituție are pagină de internet, streaming poate face până și un idiot ca zmenta, deci soluția este rapidă și ieftină. Sunt convins că IT-ustul de la primăria orașelor reședință de guvern va putea renunța la cele 8 ore în care nu face nimic la muncă și să asigure măcar un streaming decent.

Iar pentru ședințele de guvern există inclusiv opțiunea ca televiziunea română să le transmită, pe unul din cele 1 milion de canale diverse la care nu se uită nici dracu, dar care consumă o gălăgie de bani din multiplele taxe tv pe car ele plătim.

Puteți continua, dacă aveți și alte idei.
Dar idei punctuale și la obiect, nu Să eradicăm corupția. Asta după ce tu ai șpăguit ieri polițaiul din intersecție ca să îți dea doar amendă de centură și să nu îți ia permisul pentru trecere pe roșu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.