Din povestirile unui angajat în aeroport.

Povestea incepe in 2004, o data cu angajarea lui la aeroportul Henry Coanda. Pe aeroportul HC opereaza doua mari firme de handling: Globe Ground Romania si Menzies Aviation SA.

Handling inseamna, pentru cei ce nu sunt familiarizati cu termenii din acest domeniu, tot ce tine de avion incepand cu clipa in care aterizeaza si terminand cu decolarea: calarea avionului, incarcat-descarcat bagaje,degivrare, alimentare cu apa potabila, etc.

Din prima clipa in care a devenit angajat, el a vazut numai nereguli. Furturile din bagaje erau sport local practicat de 80% dintre colegi. La inceput a tacut. Apoi a spus altora mai mari si din nou a tacut, cand a primit amenintari cu moartea, direct, pe fata. S-a hotarat definitiv sa taca atunci cand, intorcandu-se de la munca intr-o noapte, masina unui “coleg” i-a taiat calea, aruncandu-l practic intr-un sant pe marginea DN1.

De ce a ramas totusi atatia ani? Pentru ca era intr-un domeniu in care e foarte bun, pentru ca nu a avut mereu aceasta situatie financiara pe care o are acum, pentru ca avea datorii si lista poate continua. Cine a mai lucrat in domeniul aeroportuar stie ca e greu sa gasesti in alta parte ceva similar, pentru ca nu exista ”alta parte

Hotii prinsi acum 6 zile sunt colegii lui.
Marele jaf al bagajelor voastre nu are loc la banda, ci in cala avionului. Unul tine de sase, iar ceilalti, sau celalalt, dupa caz, opereaza. Exista desigur paza, denumita generic security, dar evident ca li se ofera o parte din prada. Cum reusesc totusi sa ajunga cu ”prada” din cala la vestiar? Simplu; toate Nissanurile firmei au fetele interioare ale usilor, detasabile, evident prin grija acelorasi angajati, iar acolo sunt ascunse lucrurile cu pricina.

Se ajunsese la un nivel de stres atat de mare incat el refuza sa mai intre in cala daca stia ca urmau sa mai vina si altii care ar fi pradat desigur, toate bagajele.

Cazuri si exemple sunt multe: de la persoane care au furat atat de mult incat si-au luat apartament cu banii jos, pana la masini si multe altele. Ceea ce ati vazut la televizor nu este nici macar varful icebergului. Toata lumea stie ca se fura si aici ma refer la conducerea firmei.

Exemplu de replica avuta de un mare sef din cadrul firmei , la vederea unui angajat in cala: “Uite-l ma si pe ala, nici sa fure ca lumea nu e in stare!”

Daca va imaginati ca o valiza Samsonite va apara de ei, atunci sunteti naivi. Fermoarele se deschid cu ajutorul unui pix si se inchid tot asa, cifrul e fix zero, pentru ca prin smulgere brusca dintr-o anumita pozitie, valiza se deschide intr-o clipa si tot asa. Folia ramane sfanta, asa ca nu va cacati pe voi pentru cativa euro si infoliati-va valizele. Nu mai lasati parfumuri, laptopuri, bijuterii, ceasuri sau mai rau chiar bani, in bagajele de cala. Si da, faceti reclamatie degeaba.

Nici pe tampitii astia pe care i-a aratat acum la televizor nu-i prindea nimeni, daca n-ar fi disparut din geanta sefei unei mari companii petroliere, doua coliere in valoare de multe mii de euro si astfel, s-a ajuns sa fie filati. Altfel – fix pix.