Să presupunem că ești un părinte care are ghinionul de a avea un adolescent care folosește droguri, altele decât iarbă. Nu e vina ta, nu e vina nimănui, tu ai făcut tot ce ai putut face pentru el, i-ai asigurat educație, ai avut grijă de el, doar că, la copii nu doar educația contează ci și propriul mesaj genetic, atracțiile diverse, anturajele.

Și ești foarte speriat, te gândești că ai eșuat ca părinte, te gândești și te zvârcolești, te întrebi unde ai greșit, ce puteai face mai bine, îți asumi vina, chestii de astea, umane (în paranteză fie spus, eu am inventat portțigaretul în liceu, pentru că îmi mirosea mama mâinile, după arome de țigări. clasa a 9 a, what a life)

Așa. Și afli că există, mai ales pentru tineri, o soluție. Spălarea pe creier de tip religios. Practic, înlocuirea unei adicții cu alta și transformarea unui om într-un adorator de oase, vrednic stâlp religios, cel ce, în final, în loc să își dea banii pe droguri, îi va da pentru prosperitatea diverșilor lideri, pastori, patriarhi, depinde de unde vine “ajutorul” acesta. Tu știi că ce se întâmplă este neuroprogramare lingvistică și psihică, facilitată de trauma din sufletului copilului, de luptele interne cauzate de sentimentul de vinovăție zilnică, de faptul că, în fiecare zi își propune să lupte cu drogul, dar, în fiecare zi, pierde.

Dar totuși alegi să îl îndrumi către această cale. Deși nu faci parte din turma de oițe credincioase. Deși știi că, astfel, distrugi un suflet liber și îl transformi într-o mioară cu iisus pe buze. Știi că, astfel, distrugi nu doar viitorul său, ca om liber, ci și viitorul copiilor ce, la un moment dat, îi va naște acel adolescent, pentru că absolut orice religie luptă pe îndoctrinare de la naștere, pentru creșterea șeptelului. Practic, îți îngropi, cu bună știință, urmașii, în negura religiopată, cu scopul de a scăpa de problema actuală.

E de condamnat sau nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

132 comentarii Adaugă comentariu

  1. Deloc. Decât un copil mort, mai bine unul pocăit, ce vorbim aici?

    21
    • #2

      adica mai bine un mort viu, procreator de morti vii!
      ce folos?

      5
    • Sictir cu falsele voastre mofturi de bunastare. Cand ai copil dependent de droguri,facu orice, ABSOLUT ORICE, ca sa il scoti de pe drumul ala.

      Programul de 12 pasi pentru dependenti, care e singurul demonstrat ca functioneaza pe termen lung, incepe cu recunoasterea faptului ca esti neputincios in fata dependentei si ca exista o putere superioara care te poate ajuta.

      19
    • #4

      ai o agresivitate de zombi!

      3
    • #5

      Acum stiu de ce n-au mai terminat astia catedrala mantuirii. In fiecare noapte, daddy se duce si mai fura 2-3 boltari, mai da foc la o schela, se pisa in motorul macaralei…

      5
    • #6

      Complet de acord cu ce spune Madame. Din moment ce are o dependenta de droguri nu mai poți discuta de spirit liber, mai ales când este în faza ca face orice (inclusiv prostituție) pentru a avea bani de următorul ‘high’. Chiar dacă ajunge sa se URASCA pe sine pentru ce face. Așa ca mai bine viu, cu șansă sa scape de adicția religioasa la un moment dat (da, se poate, chiar dacă este născut în familie de ‘pastori’, știu exemple multe dintr-o singura congregație deci nu este doar anecdotică treaba). Am cazuri chiar în familia extinsă așa ca subiectul adicției religioase nu-mi este deloc străin. Probabil este o vulnerabilitate neurochimica de unii ajung dependenți într-un fel sau altul. M-a ferit MMS de asta, și genetica.

      2
    • #7

      dani corban: furturile si distrugerile in romania le comit enoriasii, din ce mai scapa printre degete pastorii turmei.

      2
    • #8

      ptap: in romania, consumul de droguri chimice are aceeasi evolutie cu a consumului de droguri psihice. nu vad vreo dovada statistica in sprijinul tezei ca indoctrinarea religioasa restrange piata drogurilor.
      religia nu este un fel de metadona, ci doar un alt tip de drog.
      dani corban: de distrus, nu distrug, pentru ca (si) din banii mei s-a facut si se va reface. este unul dintre modurile in care trebuie sa suport riscul de tara, motiv pentru care nu pot, printre altele, sa ii combat pe cei care se inregistreaza fiscal in afara romaniei.

    • #9

      @daddy si eu vorbeam de adicția religioasa, poate nu ai citit bine ce am scris. Dar, exact ca și în cazul terorismului, nu sunt tratate cauzele. Ce minunata societate globală avem 🙂

      1
    • #10

      Cum se leaga faza asta Maddame?Adica un om inteligent prefera voluntar sa isi de copilul pe mana religiei?Chiar nu inteleg, adica de ce vrei sa il distrugi iremediabil cu mana ta?

    • #11

      “adica mai bine un mort viu, procreator de morti vii!
      ce folos?”

      Ce folos are sa traiesti pe lumea asta daca nu crezi in ceva…..

      Doamne fereste 🙂

      On topic: totdeauna optiunea in care ramane in viata deci subscriu la ce zice Maddame.

  2. #12

    „Deși știi că, astfel, distrugi un suflet liber”

    Utilizatorii ocazionali, recreativi ar fi în măsură să explice cât de libere mai sunt conștiința și sufletul unei persoane dependente de droguri.
    Fiindcă tot se aruncă zilele acestea cu pietre în jocurile de noroc aș face o paralelă între tânărul dependent de droguri și cel de păcănele: în ce măsură mai sunt ei liberi să aleagă odată instalată dependența?

    Nu cred că e de condamnat și oricare ar fi urmările tot cel îndoctrinat și apropiații săi vor suporta consecințele.

    2
    • #13

      Nu exista dependenta de pacanele. Sau daca exista, e la fel ca aia de netflix, tiktok si alte asemenea. Asta nu pricep moralistii pulii.
      Pe de alta parte, alcool, droguri, tigari, sex, alergat in parc etc. Astea genereaza dependenta fizica. Cand s-o inventa metadona pentru pacanele atunci mai vorbim.

    • #14

      “Nu exista dependenta de pacanele.” se stie, daca zice Boris asa este.
      Da, nu este de pacanele, este de adrenalina care iti este livrata in momentul in care se invarte kkt-ul ala si astepti sa iti intre fluturas inimioara cap de mort…

      De ce nu putem sa acceptam ca nu stim tot. De unde atata siguranta si agresivitate in afirmatii?

      5
    • #15

      Fii atent, ca mai am o certitudine. Ca adrenalina e in capul tau cand comentezi, aia la care te referi tu se cheama dopamina. Si aia ti-o obtii din orice chestii care iti fac placere, de la pacanele la uitatul la filmulete pe net si nici nu e rea cata vreme stii sa ti-o controlezi. Ce treaba are aia cu dependenta si sevrajul de dupa droguri care sunt cat se poate de fizice.
      Aia care sunt dependenti de tiktok/netflix/instagram/pacanele/religie etc sunt doar niste ratati fara pic de vointa. Dovada e ca n-a murit mai nimeni din OD de pacanele. Aaa, ca au pierdut niste bani, mare chestie, ai cap faci banii la lco, eventual te mai duci in cazino sa te distrezi ca viata nu-i doar munca, n-ai cap…bagi la pacanele si apari cu fata de ratat pe la podcasturi sa faci campanii anti-pacanele.

      1
    • #16

      boris: asa e, s-a ajuns la infractiuni grave de la privitul la tv.

      p.s.: nu te mai minti singur, ca o sa ajungi candidat la pocaire!

    • #17

      @Boris, exista dependenta de jocuri de noroc, fie ca sunt pacanele sau altele. Si asta e destul de bine documentat.
      www.mayoclinic.org/diseases-conditions/compulsive-gambling/symptoms-causes/syc-20355178

      2
    • asa e. am auzit de oameni care s-au sinucis ca au pierdut totu uitandu-se la netflix.
      Oameni care au futut 50 de mii de lire ca se uitau la filmulete cu pisici pe tictoc

      1
  3. #19

    presupui gresit ca multimea zombilor religiosi nu se intersecteaza cu cea a zombilor narcotizati chimic.
    in practica, copilul va putea face cel mult update de la o adictie la doua.

  4. #20

    Nu e de condamnat.

  5. Singura mea problemă cu religia e că eu îmi imaginez raiul cu tot felul de chestii pentru care biblia mă trimite în iad.

    13
    • #22

      🙂 inseamna ca ai o natura pervertita de pacat. Tocmai de aceea ai nevoie de Isus, sa te scape.

      2
    • Prima tentativă de convertire a fost la mormoni.
      Ce nu înțeleg e cum faci față la 3 neveste fără să bei o bere?!…

      5
    • #24

      Nea Ilie, viseaza linistit 🙂 nu e cu chestii, e doar cu bine si caldura, nema cadane si ponosaguri.

      urat suna cuvantul asta zombificat.

      bisericos macar il mai vezi, in mormant….

      2
    • Pilifa, eram în Japonia cu echipa, iarnă, frig. Și intră ai mei în camere, deodată aud un țipăt de la Mișu.
      Aoleu, doamne iartă-mă, l-o fi atacat vreo cameristă de-asta jujițu.
      Când intrăm, Mișu al nostru tremura și cu ochii beliți pe pereți…
      – Ce-ai, băi Mișule, ce-ai pățit?
      Ăsta tremura.
      Îl luăm, îl punem pe fotoliu, se potolește, când a terminat de clănțănit ne-a zis:
      – Am văzut o vedenie.
      – Vedenie? WTF?
      – Am văzut bre, era maica domnului în fața mea în baie…
      Dau un ochi prin baie, nimic.
      – Băi Mișule, ce maica domnului…
      – Nu bre, unchiule, am vrut să încerc bideul și-a venit apă rece.

      4
    • #26

      Nu vad cu ce te poate scapa unul ca Jesus. Sigur omul poate are 2 brunete pe care sa ti le dea cu ora, sa uiti putin de imaginatie si sa pui in practica, dar dupa aia iar cazi in pacat …cu gandul

  6. #27

    minte fara corp nu se poate. Invers… uita-te in jur.

    1
  7. #28

    Tough question. Imi iubesc copilul. Doar unul la numar so far, sanse relativ mici de al doilea. Dar aici voi fi un jeg fara suflet si voi spune ca mai bine mort cu seringa-n vena decit pupator de moaste! Si tocmai fiindca imi iubesc copilul, indraznesc sa spun si asta. Cei care spun “orice numai sa scap copilul de asta” se gindesc de fapt la problema cu egoism, la suferinta lor cauzata de decesul copilului. Se drogheaza, supradoza, l-ai ingropat, apoi ai amintiri cu el. Il zombifici ca sa se lase de droguri, apoi il vezi in fiecare zi ca un mort viu, si te gindesti cum era cind TRAIA. Care e marea diferenta? Nu prea e… e doar in modul in care vezi tu problema.

    2
    • #29

      tarile cu populatie mai religioasa au un iq mediu mai redus.

      3
    • #30

      @daddy nu zau, ce spui tu este corelație, cauzalitate (în ce sens?) sau întâmplare ?

      uite-aici una așa găsită în 20 de secunde pe google (cu subiect și predicat, nu o afirmație aruncată din balon)

      en.wikipedia.org/wiki/List_of_nonreligious_Nobel_laureates

      a se observa procentajele (singurul cât de cât măricel este cel de la literatura, unde aș spune ca este necesar un exces de imaginație și nonconformism, dar nici acolo nu ai 50%) . Pacea se potrivește perfect în stânga clasamentului

      parerea mea – un om inteligent își poate alege singur religia. unul șmecher își va crea una. dacă este și pervers va recruta adepți. A se vedea nota de jos despre Einstein

      wham bam thank you madam 😉

      1
    • #31

      ptap, te constat nefunctional!
      ce iti spune formularea ”tarile cu populatie mai religioasa au un iq mediu mai redus”?
      ca ma poti combate pescuind o lista cu exceptii, care nici macar nu este ordonata pe criteriul cetateniei?
      bre, cauta harta statelor, in doua variante, cea colorata functie de iq-ul mediu si cea functie de procentul de religiosi si mergi la cineva care respira neasistat de divinitate sa le suprapuna si sa-ti explice.

      romania sta exceptional in clasament.

      ps: ce gust are?

    • #32

      @daddy Prostia, drogurile, religia sau combinatie ? Nu stiu poate-mi spui tu ca vad ca le stii pe toate
      In postarea originala se discuta despre religie ca optiune personala , nu ca fenomen social la scara macro. Cine este nefunctionalul ? Constata ce vrei din partea mea.

    • #33

      KodrutZ, te vad la fel de radical ca musulmanii care mai bine isi omoara fiica decit sa o marite cu un crestin.
      Tu afirmi ca il iubesti, dar omiti restul frazei “atit timp cit respecta regulile tale”…
      Pentru mine asta e un troc, nu e iubire neconditionata.

      3
  8. #34

    Nu inteleg intrebarea…e dezbatere daca preferi sa iti moara copilul in chinuri sau sa traiasca cu o mentalitate diferita de a ta, una pe care o detesti din tot sufletul? E o intrebare serioasa? Daca parintii pupatori de moaste ar spune ca ar prefera sa le moara copilul decat sa fie atei roacheri satanisti ca oricum sunt niste morti vii fara Domnul in suflet zicem ca sunt niste cretini decerebrati care isi iubesc mai mult prietenul imaginar decat propriul copil nu? Repet, am luat-o toti razna? Daca copilul meu, facut din mine si ta-su, iubit, hranit, alintat, crescut, ajunge dependent de droguri, topindu-se in fata ochilor mei, manacandu-i carnea putin cate putin si putrezind in viata fiind, nu doar ca il las sa pupe toate moastele si osisoarele pamantului, ma duc cu el pe coate si fac santuri in jurul la ce cacat vrea el daca asta il tine in viata. Parascheva, Mecca, templul din Machu Pichu, whatever floats his boat. Mentalitatile se schimba, poate nu azi, poate nu in 20 de ani, poate niciodata, I dont care. Mortul de la groapa nu il mai intorci. Sincer nu inteleg dilema.

    15
    • Mi se pare de bun simț. Eu sunt ateu, copilul meu este ateu, dar prefer să fie religios decât mort.
      De o credință mai scapi, de moarte nu prea. Dacă se poate scăpa de moarte, sunt profund interesat, mmmmmacar 300 de ani aș vrea să trăiesc, să văd ce mai face Iliescu.

      5
    • #36

      Si eu sunt ateu, dar viata e mai importanta decat orice convingere personala.
      Si eu sunt tata, dar mamele chiar sunt dispuse la orice pentru copiii lor.

      Da, daca vorbim de prafuri injectabile, iau toate manastirile din Moldova (si sunt multe a dracu, frate) si le inconjor in patru labe, daca ajuta.

      3
  9. #37

    Nici macar nu e o alternativa prea plauzibila, ce dependent de droguri va inlocui viciul cu rugaciuni & co. doar ca asa l-au sfatuit parintii, ar fi prea simplu sa fie atat de “usor”

  10. #38

    >>Deși știi că, astfel, distrugi un suflet liber

    Pai tocmai asta e, nu mai e un suflet liber. Sunt doua documentare pe Netflix, unul despre crack celalalt despre fentanil, acolo se vede clar cat de nelibere sunt sufletele alora care au ajuns dependenti de asa ceva. Deci decat asta, mai bine religie. Si pentru cei care sunt de parere ca mai bine nu, nu sunteti cu nimic diferiti de cei care isi reneaga copiii daca sunt gay.

    3
  11. #39

    nu înțeleg logica, daca poate “sa-l îndrepte” religia cu siguranță poate sa-l îndrepte si un tratament, psiholog, etc, personal religia mi se pare mult mai nociva decât drogurile, tot intr-o leguma il transformi, dar acolo nu-l va afecta doar pe el, o dai din lac in puț ?

    0
  12. #40

    Nici nu trebuie sa ma gandesc: decât un copil mort mai bine un copil habotnic, de asta mai poți scăpa sau se mai poate ameliora ori când ești mort aia e, nu se mai poate face nimic. Iar ca un copil cu o mama hiper-religioasa îți pot spune “de la sursa” ca fanatismul nu se transmite genetic.

    2
    • #41

      nu, dar esti religioasa, tu singura ai zis. faptul ca tu nu te consideri fanatica e irelevant, niciun fanatic nu spune ca e asa

    • #42

      Nudapebune, deci acum toți care cred altceva decât nimic = fanatici? Există doar ateii cei buni și cu IQ uriaș versus talibanii religioși și cu IQ mediocru?

      4
    • #43

      Da sunt o persoana religioasa sau credincioasa, cum vrei tu. Dar sunt departe de a fi fanatica. Nu as avea nici o problema sa îmi vina copilul și sa îmi spună mama sunt ateu/pastafarian/musulman/hindu orice e mai bine decât sa moara de la o supradoza sau sa ajungă sa dea în cap pt următoarea doza. Între a nu crede într-o putere divina și a te arunca în aer pt religia la care aderi este o distanta destul de mare, ma mir ca nu se observa decât cele 2 poluri opuse.

      2
  13. #44

    In ce sistem de referinta un dependent de droguri e “suflet liber”?

    0
    • #45

      in sistemul de referinta liber de inchinatul la zeitati

    • #46

      De ce s-ar exclude reciproc credinta standard intr-o zeitate cu libertatea fiintei umane?
      Adica nu poti fi liber sa cugeti si sa faci orice acceptand si crezand ca exista o zeitate?

    • #47

      Conceptul de “zeitati” cuprinde mai mult decit o confesiune religioasa din europa de est. Ceea ce oricine cu ceva creier stie. Oricum, imi pierd vremea pe aici.

  14. #48

    Pentru unii e singura metoda care functioneaza. Eu am doi amici care au fost salvati de religie. Amandoi sunt acum predicatori la pocaiti. Unul, provenind din familie de milionari, ajunsese sa fie dezmostenit la notar, il distra prea mult ruleta. Celalat, familist cu doi copii, facuse toate prostiile si avea mereu probleme cu banii. Ii spusese un coleg ca daca se va pocai, toate problemele lui vor disparea. Logic ca, si cu domnul, si fara domnul, daca te lasi de tigari, alcool, mai faci si ceva pe langa casa in timpul in care o frecai prin baruri si incepi sa iti iei si serviciul in serios, intr-un an incep sa se vada rezultatele. Doar ca la el a functionat doar asa.

    Desi sunt ateu, cred ca credinta in ceva are rolul ei intr-o societate. Oamenii nu sunt, in marea majoritate a situatiilor, niste fiinte rationale si logice. Si nu toti popii, pastorii/predicatorii sunt niste pradatori feroce.

    Si ca o mentiune: daca cineva nu are atractie spre religie/credinta, e cam greu sa il indrumi in directia aia. Ca am cunoscut si oameni care s-au jurat in biserica ca nu mai joaca la aparate si chemau pe cineva sa bata la butoane in locul lor.

    2
    • #49

      Nu, nu are nici un roll util, singurul rol e să belească de bani faierii/adepții deoarece religia s-a născut cand primul ticălos s-a întâlnit cu primul prost. Si nu, nu ești ateu atâta timp cât traiesti cu impresia asta. Afirmi că ești ateu pentru validarea in cercul tău de cunoscuți a unei poziții de superioritate fata de religioși (e proști dom’le, needucati, doar ăia cred in bazaconii, nu ca mine; hurr durr..) însă atata timp cât in mintea ta există sentimentul ala de indoială că da, “ateu” and shit dar dacă chiar o exista bunuțul ăla din ceruri, (din oricare religie) pai nu se face să il suparam pe posibilul the big boss cu ateismul meu că până la urmă ce am de câștigat..
      Ateu din ăla ești.

    • Hopaaa, stai ca exista grade in ateism.

      Bebito e ateu eretic.

      Anton e ateu taliban.

      2
    • #51

      @Maddame Ateu taliban aduce a oximoron, nu susțin caracterizarea 🙂
      Mai degrabă ateu perfecționist.

    • #52

      @Anton-wow cata inversunare si ignoranta!
      1. Credinta intr-o divinitate, oricare, ii ajuta pe unii oameni (evident pe cei care cred). E dovedit stiintific de o gramada de studii de tot felul. Nu o sa o dau in balarii sa zic ca vindeca cancere sau alte prostii, dar rugaciunea are niste implicatii benefice la nivel hormonal(reduce anxietatea si stressul). Ajuta e cuvantul cheie, nu e insa suficienta. Sper ca e destul de clar ca vorbim aici de cazul general, nu de fanatism, habotnicie sau alte extreme. Repet, pentru cei care reusesc sa creada.

      Avem exemplul placebo care vindeca/amelioreaza boli, avem si meditatia care face aceeasi chestie(Wim Hoff), nu inteleg cu ce e diferita credinta intr-o divinitate in acest context.

      2. Ba pot sa fiu concomitent ateu si sa cred in beneficiile credintei pentru unii oameni. Ca, dupa logica ta, nu pot sa fiu concomitent heteresexual si sa cred ca sexul anal provoaca placere unor barbati. Sau poate sunt gay si nu am aflat inca.

      In fine, inchei ca am impresia ca unul vorbeste mere si altul pere.

      3
    • #53

      Agnosticii cam pe unde se încadrează? Varianta „putori metafizice” nu e acceptabilă.

      1
    • Agnosticii-s un fel de hippioți. Live and let live, man!

      Dintre toți îmi sunt parcă cei mai simpatici, că măcar au smerenia să spună “nu știu”

      1
    • #55

      @Maddame Ai dreptate cu agnosticii. De fapt sunt cei mai raționali. Atât timp cat existența lui Dumnezeu nu poate fi nici demonstrată, nici infirmată, e de bun simț să îți recunoști limitele cognitive. Pentru mine e cât se poate de clar că Dumnezeu nu poate exista asa cum îl prezintă creștinismul. Dar, având în vedere dimensiunile universului și cat de puțin înțelegem din el, ar fi o aroganță intelectuală extremă să afirm că știu ceea ce nu putem ști, cel puțin nu deocamdată. Până la proba contrarie îmi voi trăi viața pe principiul că Dumnezeu nu există.
      E un citat atribuit lui Russell, care îmi place foarte mult. Întrebat fiind ce ii va spune lui Dumnezeu dacă se va întâlni cu el după moarte și îl va întreba de ce nu a crezut, Russell a dat următorul răspuns: “Not enough evidence, God, not enough evidence”. Foarte corectă abordarea.

  15. #56

    clar aleg cel mai mic rau, religia; e mai bine asa, zic eu. Acum intreaba-ma pe cine am votat presedinte :))

    3
  16. #59

    Sunt uimit de cati crestinopati satanisto-penticostalo-baptisto-curvi luterani sunt aici pe blog.Deci pe bune alegeti cu buna stiinta sa va spalati propriul copil pe creier cu mizerii doar pentru a nu-l vedea mort din cauza drogurilor?
    Sunteti niste mizerii si dovada clara de ce tara asta merge asa prost.

    1
    • #60

      Nu asa se face, coaie..

      1
    • Am ras, pentru prima oara de cand am citit articolul asta si comentariile la el.

      2
    • #62

      Hm, amator, inscrie-te la vara in tabara din Navodari, cursul de trolling!

    • #63

      “DOAR pentru a nu-l vedea mort”…cois, unicul lucru mai enervant decât un fanatic religios e un fanatic ateu. Sper că trolai…

      1
    • #64

      mie cel mai mult imi place de cei care practica stiinta cum practica unii religia. din auzite, fara niciun interes sau aplecare si in general pe langa adica deloc. :))

      agramati, fara studii, fara competenta de a citi critic un studiu stiintific, fara a putea scrie un text de 300 de cuvinte pe o tema stiintifica.

      dar stiinta e buna si religia e rea, desi amandoua ii sunt straine :)).

  17. #65

    Serios, raman uimit uneori cat de capabili sunteti. Era bine daca comentariile ar fi fost oprite dupa Maddame si Cristina, ca in rest ma ia cu capul ce vorbiti aici, nici macar nu inteleg cum ar putea sa fie asta o dilema sau o dezbatere. Apropo, credinta nu este neaparat pupatul moastelor si mersul in coate in jurul bisericii, realizati macar atat? Adica, in lumea asta nu exista doar atei si Very Happy Daniel, pricepeti? Copil mort sau copil habotnic? Super, aici am ajuns.

    1
  18. #66

    Oricat n-as avea io timp, tot tre’ sa bag un comentariu aici. Sa-i dam drumul!

    Meh, stiu ca n-ar trebui sa-mi dau cu parerea, ca eu produc si vand droge (legal ba!), da’ stiti ceva? Cu ce e mai naspa fiu-miu’ care sa zicem ca baga heroina, decat fiu-tu, care e beat pula 24/7? Daca barbosu’ vostru i-a pus la incercare, ca sa ne testeze credinta, barbosu’ ala merita o mare flegma intre ochi, asta merita. Si daca voi va intoarceti spre el sa va ajute, dupa ce tot el v-a adus in pozitia ingrata in care sunteti, pai bai exemple clare de sindrom Stockholm, sunteti doar extraordinar de prosti ba, asta sunteti – si meritati aceeasi flegma!

    Hai, doamne-ajuta!

    1
    • #67

      Stai, omule, ca eu am inteles ca tu esti de partea drogurilor curative. Alea sint binevenite, desi eu n-am prea vazut beneficii din partea unei creme cu extracte verzi… Oi fi insensibila…

  19. #68

    Inca mai sper ca unii de aici sunt fanatici religiosi undercover, care vor sa arate ce ticalosi dementi pot fi unii atei, care se presupune ca sunt mult superiori unora tocmai iesiti din pestera.
    V-as dori sa aveti copii cu “spirit liber”,dar copii n-au nicio vina pentru ca parintii lor sunt asa cum sunt, asa ca va doresc sa aveti parteneri/frati/surori cu “spirit liber”.

  20. #69

    voi trolati sau nu stiti ce sunt drogurile? credeti ca e o tigara, o bere, o iarba (asta a si exclus-o arhi), te ametesti nitel si iti revii? Distruge corpul, mintea.

    Si ce e asa de groaznic in a fi religios? majoritatea inteleg prin asta sa posteasca 2-3 saptamani pe an si sa se duca la spovedit o data pe an. Nu e neaparat nevoie sa intrebe popa pentru fiecare decizie pe care o ia in viata. Sau sa pupe moaste.
    Si pentru un om oarecare, prefer sa fie religios si sa isi ia de acolo bunul simt necesar coabitarii umane (sa nu minta, sa nu fure, sa nu insele). E de preferat sa iti cresti copilul astfel incat sa nu aiba nevoie de religie pentru asta, dar sincer, nu toti au taria asta de caracter.

    Ganditi-va ca minti luminate din trecut mai criticau popii, structurile, dar credinta de baza si-au pastrat-o, Religia a cam jucat rolul psihologiei si are de fapt mai multa experienta in lucrul cu oamenii simpli

    • #70

      In ultima propozitie ai dreptate, singura experienta pe care o are religia este in a manipula mintile simple pentru a muta bani din portofelul lor in portofelul [insert here oricarui cult religios existent].

      Pleci de la premisa eronata/biased deparece te suspectez a fi religioasa ca si cum bunul simt, a nu fi mincinos, a nu fura, a nu insela, etc se invata doar in biserici,de catre popi, si nu sunt niste concepte morale pe care oricare parinte cu un gram de creier incearca din toate puterile sa i le transmita copilului/copiilor sai, fara a avea absolut nici o legatura cu biserica/religia de orice fel.

      Ce e asa de groaznic a fi religios? Nimic, pana la momentul in care libertatea ta de a fi religios/religioasa incalca libertatea mea de exprimare, fizica (dreptul la avort), si faptul case decide in numele religiei unde se duc o parte din banii mei de impozit; ca ateu as vrea sa nu directionez acea parte de bani spre un siloz al mantuirii neamului de exemplu sau orice alta aberatie similara de natura mistico-samanista ci spre lucruri care chiar consider ca ar fi de folos celor din jur.

      2
    • #71

      anton, tu stii ca biserica incaseaza niste bani in baza numarului de abonati la serviciile ei? Adica Marele Barbos Alb duce catastifele la vistierie si spune ” Scrie aici ca anton a fost botezat, deci noi ne ocupam de bunastarea lui sufleteasca. Costa atit..”
      Daca esti atit de preocupat de banii vehiculati in numele tau, te-ai sters din catastifele bisericii? Copii tai vor fi botezati?

  21. #72

    Hai, pe Freige l-as intelege, ca ii place sa pupe babele frantuzeste, dar restul ce-aveti cu pupatorii de moaste? Va fura voua osul afumat din fasole sau ce va fac?
    Asta le place, sau ii alinta sau le da un motiv sa deschida ochii dimineata. Treaba lor. Sufera moastele ca sunt pupate?
    Multi mosteni stiti ce va raspund daca ii intrebati “Este Pamantul plat?” Va raspund “Ce e aia plat?”. Iar pamantul oricum exista pentru ei doar in epistemologia ogorului, a suportului pe care calca, nu exista sistemul planetar. Ati vrea sa mearga la cabinetul psihologic cand sunt deprimati? Sau sa se distreze cu voi la Seinfeld si TBBT?
    Popii au inventat ceva pentru ei si s-au imbogatit. Noi i-am facut prosti de la tastatura si am ramas saraci. De asta ii urati cu asa avant?

    3
    • #73

      @Dani Corban Da’ ce ai neică cu pupatul franțuzesc? Miam! Miam! Îmi lasă apă-n gură când mă gândesc. :))

      Ah, de fapt eu mă gândeam la 69, dar merge și așa! :))

  22. #74

    nu e neaparat sa fie o alegere intre aceste doua variante. Adica eu de ex ma jur pe talonu de pensie al lui mamaie ca nu am pus gura nasul sau ce vreti voi , in viata mea, pe vreun drog. Si nu sunt nici religios, crestin sau altceva. E adevarat apreciez anumite chestii din hinduism, budism, sunt putin budist dar budismul nu as spune ca e o religie, nu exista niciun dumnezeu in budism. e ceva mai filosofic. iudeo-crestinismul e un onanism spiritual ca sa zic asa, o labareala fara rost. Si sunt yoghin de fapt. Yoga nu e o religie. E lubertate. sunt liber. sunt unit cu mine insumi. Asadar, revenind la ce ar fi de ales intre astea doua variante, eu am ales varianta sa n-am niciun copil, ca sa nu am nicio bataie de cap. Nu sunt facut pentru asa ceva, sunt prea egocentric, egoist chiar si lipsit de empatie. Dar nu sunt un om rau. Chiar daca prin absurd sa zicem, ipotetic vorbind as fi avut copil, ma-sa l-ar fi crescut, pe mine nu ma interesa, adica i-as fi vizitat si eu asa din cand in cand, mai rar, poate le mai dadeam ceva bani daca aveam, dar in rest nu ma interesa, chiar nu imi pasa,nu m-ar fi interesat de ei, eu fiind ocupat cu proiectele si inventiile mele spatiale si extra-spatiale.

    • #75

      meh, te-a mai intrebat cineva, dar te-ai facut turc, dispozitivul ala al tau antigravitational se poate monta si pe pla? sa stim daca ai vreo sansa de imbogatire doar. daca nu, adapteaza-l si ma bag si eu cu 20k. Cu buteliile inca nu merge, ceva este in neregula.

  23. #76

    Ai avut acu ceva vreme 2 sau 3 guest-post-uri cu un copil de familie cu buget nițel peste medie care căzuse în patima drogurilor. Cred că răspunsul este acolo. Love&care sau care&love. Sunt prea obosit să caut articolele pune tu link într-un răspuns sau căutați voi în postările din trecut.

  24. #77

    Ca vasluian, am o relatie plina de respect cu religia.Pupam si sticla de la moaste, dar si sticla de ce vrem noi.Win-Win sau mai degraba Vin-Vin.

  25. #78

    Nu am copii (thank God – pun intended).
    Daca as avea un copil si ar crede ca “the way out” e prin credinta, go for it!
    Daca nu, nu. Dar metoda de a scapa de adictie chiar nu e treaba mea. E treaba lui/ei, ca e in mijlocul evenimentelor.
    You choose your way out, cum se zice.
    Treaba mea e sa fiu departamentul de support, cum se zice.

    1
    • #79

      Ipotetic vorbind, dacă ai avea un copil adolescent, adică de 12 – 18 ani, ai aștepta să își găsească singur way out-ul? Dacă way out-ul e ștreangul, oferi support in continuare?

    • #80

      Cand spun “way out” ma refer la felul de a scapa de o dependenta, nu de viata. Si indiferent de varsta, persoana cu adictie va vedea o solutie in ceva anume – unii in credinta, altii in sport, altii in anumite grupuri de suport gen AA. La asta ma refeream, si la faptul ca nu pot eu sa aleg o varianta sau alta in locul altcuiva, chiar daca ar fi copilul meu.
      Stiu ca o sa-mi sara in cap unii ca “mvai, n-ai copii, nu-ti da cu parerea”, dar copiii chiar gandesc singuri, nu sunt niste robotei teleghidati de parinti, oricat si-ar dori asta multi dintre adulti.

  26. #81

    Am o certitudine si o gramada de dubii.
    Certitudinea mea e ca niciunul dintre voi nu ati vazut un drogat in sevraj…
    Niciunul dintre voi, frumosi atei liberi de constringeri, nu ati ascultat urletele, blestemele, injuraturile unui toxicodependent care va ia la rind pe voi, pe mortii vostri si pe copiii nenascuti, dupa ce a terminat lista tuturor rudelor proprii ( sa nu va ginditi ca mama si tata se bucura de o urma de iubire filiala, sint deja vinduti de citeva ori). E dificil sa vezi un strain, daramite pe propriul copil in conditiile alea…

    Si acum enumar dubiile
    – o persoana inteligenta nu merita sa fie respectata pentru ca in intimitatea ei (care nu va priveste) are valori pe care nu le agreati?
    – o persoana iubita merita desconsiderata pentru ca isi pune nadejdia in ceva diferit fata de voi?
    – faceti copii care sa va fie supusi, sa va confime convingerile egocentriste si sa le manipulati vietile?
    – e mai important ca voi sa aveti dreptate decit sa salvati viata fiului vostru?
    – pentru voi ce inseamna respect, toleranta, iubire? Daca nu le dati copiilor vostri, cui le dati?
    Sper ca ati notat ca nu am adus vorba de spirit de sacrificiu…

    4
    • #82

      Ei daca tu ai o certitudine, altfel sta treaba..
      Si popa de la Tanacu avea certitudinea ca tanara aia care era bolnava de epilepsie, era posedata de diavoli, ca urmare a considerat ca e oportun sa ii faca o exorcizare sau mai multe pana cand a reusit sa o omoare.
      Pana a apela la biserica/religie de orice fel eu unul as incerca orice altceva, orice.
      Sa dezbatem dubiile zic:
      – primul are o formulare ambigua; daca acele valori (religioase) raman in intimitatea ei merita respect atat cat acel respect e reciproc manifestat si fata de cineva care nu impartaseste acele valori si nu se apuca sa il ‘aduca pe calea cea dreapta’. Iti pastrezi convingerile in intimitatea ta, eu in a mea si putem sa ne intelegem si sa interactionam intre anumite limite. Ca eu in intimitatea mea consider un religios cu o treapta mai sus decat euglena verde pe scara evolutiva, e alta discutie.
      -vezi ultima propozitie de mai sus.
      -religiosii nu dau dovada de aceleasi calitati? Mai degraba as zice..
      -pleci de la premisa gesita ca doar prin religie se poate salva un dependent.O intrebare inutila cum ar veni.
      – inseamna un set de valori morale care nu apartin sau nu au fost definite exclusiv de o biserica/religie anumesi care pot fi dobandite/sunt dobandite si fara a interactiona cu cultele.

    • #83

      Dacă vrei să îmi răspunzi, ar trebui sa începi spunându-mi dacă am dreptate în ceea ce te privește cu certitudinea exprimată.
      Apoi continuăm, de dragul artei de a conversa.

      1
    • “– o persoana inteligenta nu merita sa fie respectata pentru ca in intimitatea ei (care nu va priveste) are valori pe care nu le agreati?

      Este fix definitia religiosilor. Am impresia ca bat si clopotele in intimitatea. Lor si a cartierului.
      Plus Catedrala intimitatii neamului. Sa nu uitam de ea.

    • #85

      animaloo, sincer, cind am scris intrebarea aceea ma gindeam la Nelson Mandela.
      Eu zic intimitate, tu aduci in discutie manele zgomotoase. Serios, mai controlez o data textul sa vad daca am scris româneste

      1
    • #86

      biserica si intimitatea, baba si mitraliera.
      te poti impartasi fara sa versi toate intimitatile la spovedanie?
      credinciosul are dreptul la intimitate in raport cu biserica?

      si de ce sa-ti obligi copilul la indobitocire mistica daca exista psihologi si alte categorii de personal calificat?

    • #87

      Bai frate, voi sunteti in stare sa transformati un agnostic in credincios fervent mult mai eficient decat tot BOR-ul.

      1. Speta fix din text nu povestile din capul vostru era: ai un copil dependent de droguri care gaseste in religie modul in care sa se salveze. Accepti sau nu. Nu ca ai 1000 de variante la fel de de succes si o alegi pe asta, nu ca il impingi tu in biserica si incui usa dupa el. Copilu e praf si asta functioneaza. Zici pas ca e cah biserica si mai astepti poate poate functioneaza altceva care sa cadreze si cu parerile tale despre viata si univers. Nu ai certitudinea ca va functiona altceva dar nu poti sa risti asta cu religia. Mbine.

      2. Asa cum ziceau mai multi, nu exista nuante in credinta decat ateu si taliban. Voi nu cunoasteti pe nimeni care sa isi traiasca credinta altfel decat asa? Sa stii ca la spovedanie nu vine popa cu checklistu, se duce omu acolo si zice ce il arde pe el, daca il arde neaparat ceva intim zice din proprie initiativa. Da, te poti impartasi fara sa versi toate intimitatile, buna dimineata. Cand lupti cu inversunare impotriva a ceva ar fi dragutz macar asa de departe sa intelegi fenomenul.

      3. Amestecati frumos credinta cu religia si institutia bisericii si faceti fix jocul BOR.

      1
    • #88

      daddy, eu scriu “valori diferite”, tu citesti “biserica” (banuiesc in varianta ortodoxa, ca numai pe asta esti chitit. Chiar, daca s-ar vorbi despre pastafarianism, ai mai fi la fel de indirjit?)
      Si chiar daca asta ar fi singura religie posibila, cu ce te deranjeaza pe tine ca un popa se uita in chilotii unuia care se duce singur sa-i arate? Are dreptul un neica nimeni sa se duca sa-si arate chilotii cui vrea el?

      “de ce sa obligi copilul la indobitocire mistica…” Pentru ca rehabul n-a functionat. De doua ori.

  27. #89

    2-0 scor corect, batem Belarus, pariati

  28. #90

    Religia este o alternativă mai puțin rea, nu o soluție. Poate merge sau poate împinge o minte și așa fragilă spre psihoză mistică. Ce ar ști să facă un preot pentru o persoană aflată în sevraj de exemplu, exorcism?!

    Singura soluție reală este introducerea tânărului într-un program de tratament al dependențelor, unde ai o echipă de psihiatru, psiholog, se face terapie de grup, mergi acolo cu susținător, etc. Nu e așa ieftin ca mersul la biserică dar bănuiesc că dacă sunt bani de droguri “grele” se găsesc și pentru tratamentul adecvat al unei probleme în esență medicale.

    Ca să răspund la întrebare este de condamnat, câtă vreme există alte soluții reale.

    • #91

      Și unde, la noi în tara, exista o clinica de acest gen? Ca în familie am avut o matusa alcoolica și nu am reușit sa ii găsim un program ok de dezintoxicare (nu o secție de psihiatrie unde sa bage litiu în ea pana la semicoma). A trebuit sa fie dusa în UK la un sanatoriu unde a stat internata 6 luni (4 luni on site și 2 luni în regim deschis). A fost un noroc ca familia a putut susține financiar efortul asta ca altfel probabil acum nu mai era. Din câte știu Singurul program cât de cât ok pentru tratarea adictiilor de la noi e ceva de la ymca care țin de cultele neoprotestante penticostali sau baptiști, nu știu. Am văzut ceva reportaje la știri cu ceva programe de consiliere făcute de ceva ong-uri greco-catolice și ortodoxe și cam atâta. Acum vreo 3 ani am mers la direcția de asistenta sociala cu un tânăr “caminist” (asta înseamă ca si-a petrecut viata în sistemul de protecție sociala iar la 18 ani I s-a dat un picior în cur și și fost pus pe strada) era dependent de etnobotanice, știi ce i-a spus tanti asistenta sociala?
      – A, te droghezi? Din partea mea sa moara toți drogații.
      Mda, cam asta e nivelul de profesionalism la care majoritatea celor care lucreaza sin structuri care ar trebui sa ajute dependentii

    • #92

      PSS, îmi pare rău să aud despre experiența ta, dar mă bucur totuși că familia a avut resurse pentru a susține tratamentul.

      Și eu tot pentru o persoană alcoolică am căutat, în București am găsit clinica Colormind, nu par să aibă vreo legătură cu vreo religie, însă dacă este nevoie de regim închis cred că doar la spitalul de psihiatrie se poate.

      Nu am ajuns să verific personal serviciile deoarece din fericire persoana respectivă nu ajunsese la ultimul grad de alcoolism (cel cu sevraj puternic) și a putut fi tratată cu ajutorul unor pastile luate pe CNP de la farmacie, având susținerea familiei și prietenilor (alcoolul de orice fel a dispărut din casă și la ieșiri) și cel mai important, cu ambiția dependentului care a conștientizat problema și a luat pastilele benevol. La vreo două luni după ce a încetat să bea a reușit să ajungă și la terapie individuală, cred că multora le e rușine să meargă de la început, când sunt în cel mai jos moment al vieții lor.

      Sunt de acord că la noi se acordă mult prea puțină importanță necesității acestor servicii, probabil și din cauza prejudecăților care ne fac să asociem drogații sau bețivii cu niște boschetari; mulți dintre cei care îi înfierează ar fi surprinși, mai ales de când cu pandemia și lucratul de acasă, dacă ar ști câți oameni reușesc să ascundă o dependență de genul fiind în același timp foarte performanți la serviciu, unii dintre ei chiar în roluri cu multă responsabilitate.

    • #93

      @M: Sigur, e clar ca lumina zilei ca cine a iesit dintr-un rehab nu s-a reintors la adictia pentru care fusese internat. Nimeni. Solutia perfecta.
      Mai ales ca daca tinarul gaseste bani de droguri grele, si familia poate apela la aceleasi mijloace sa produca banii de tratament, nu?
      Va catarati pe geamuri de sticla, doar sa nu intrati pe usita aia care va obliga sa va aplecati, ca va cad epoletii de general, luptator impotriva tolerantei.

    • #94

      @Stefablue, what is your point? E cumva demonstrat în schimb că cine întoarce fața spre (un oarecare) dumnezeu e 100% întors pe calea cea bună? Că pot să îți dau exemple cu nume și prenume de preoți dependenți de diverse substanțe, nu mi-aș pune atâta bază.

      Poate ești marcată de anumite evenimente din viața ta, altfel nu știu de ce te repezi să ataci persoane care preferă să urmeze o cale rațională. Sunt oameni care au ținut de 10 ori dietă, după prima încercare eșuată crezi că ar trebui să lase kilogramele la voia domnului sau să continue să încerce?

      Legat de toleranță, eu personal sunt tolerantă cu oamenii care aleg să fie credincioși, în limitele bunului simț. Dar e complet altceva când un om vulnerabil este îndreptat către credință fără a avea discernământul de a alege pentru el, cu asta nu sunt de acord.

    • #95

      M., reciteste textul. Varianta propusa de tine nu e prevazuta. Poate nu e disponibila, poate a esuat, poate tinarul a vindut chiar tot din casa si familia nu mai are posibilitati. Nu exista alte solutii reale.
      Ce faci?

  29. #96

    Un intelept a spus acum cateva mii de ani: “mai bine un magar mort decat un filozof viu” si cu asta am spus totul!

  30. #97

    mai încerc odată poate ajută arhiblog.ro/harsh-reality-failing-parent/ Love and care.

  31. #98

    Am doi amici liberi la 2 m sub pamant din cauza drogurilor. Unu supradoza, unu streang.
    As prefera sa beau o bere cu ei acum vorbind despre orice zeu ar fi ales ei.
    S-au dus cam devreme in mortii mamii lor de droguri (27 si 29 de ani).

    Am prins perioada cand au bubuit drogurile in orasul meu 2009-2010 Am vazut cum oameni din anturajul meu s-au transformat in zombi si efectiv mureau in fiecare zi cate putin.
    Ca tata as prefera sa ma futa la cap oricand cu ce rahat de credinta o mai fi gasit el, numai sa aiba cine sa ma futa la cap.

    5
  32. #99

    “Religia este opiu pentru popor”
    cum zicea Marx acum vreo 180 ani.
    Deci nimic nou sub soare.

  33. #100

    Pana la un moment dat am crezut ca am avut parinti naspa, cred ca mi reconsider parerea dupa ce va citesc pe voi.

    Cum cacat sa preferi sa ti vezi copilul mort…il imit pe Freige, ma apuc de yoga. Ma doare capul cu voi.

    3
  34. #101

    Comentariile de aici îmi întăresc convingerea că ateii pot fi la fel de închiși la minte ca și ultimii habotnici.

    5
    • #102

      absolut. sunt aceiași oameni inchistati, doar ca au alt target

  35. #103

    da de ce trebuie adaugata o noua adictie, cea la ”opiumul popoarelor”, alte metode de tratament nu exista?
    inteleg ca pentru infiintarea de spitale/clinici de specialitate nu a fost interes, spre deosebire de lacasurile de cult, ca nu mai gasesti cartier sau catun unde sa nu bata talanga, dar totusi, chiar asa de rau am ajuns?

    p.s.: ce-mi mai plac creStinele preocupate de categorisirea ateilor! bine ca rugurile nu mai sunt legale, deocamdata.

    • #104

      psihoterapia lucreaza cu sufletul omului si una din metode, terapia prin sens/logoterapia, e de a da omului sens prin religie(sau alte sisteme pozitive – dragoste, munca, etc) dar la unii functioneaza foarte bine cu religia astfel ca nu o exclude…

      nu e one size fits all

    • #105

      deci facem cu indoctrinare pentru ca am inaltat doar infrastructura bisericeasca.
      scolarii drogati sa dea bacul la religie, poate nu cad scolile pe ei la cutremur, ca nici cu infrastructura pentru educatie nu ne-am invrednicit.

    • #106

      Diferenta intre oameni foarte prosti si oameni foarte destepti educati o poti face ââdupa numarul de idei si certitudinea stiintei. ideile putine si fixe cu cat mai fixe cu atat mai prosti… ca sunt religiosi sau atei, nu e nici o diferenta.

      in general acceptarea ca nu stii tot si nu intelegi tot e semn de inteligenta.

      2
  36. #107

    Daca as avea un copil, tinand cont ca tot restul existentei mele ar fi cu scopul sa il protejez, as alege probabil orice solutie, indiferent de ce cred eu. Dar sa il indocrinez eu, nu as putea, nu am cum sa fiu convingatoare.
    Relatia mea cu religia e complicata si se limiteaza la vizitat cladiri, admirat arhitectura/arta, mirat la carti/legende/ povesti plecate de la realitate. Nu vad cum as putea spala pe cineva pe creier cu asta, indiferent de scop

  37. #108

    Cateva chestii, posibil sa aberez
    – Eu cad mai mult pe cei care merg pe religie folosesc ca un fel de refugiu, terapie, incercare de calmare, oamenii trec prin multe cacaturi si au nevoie de un refugiu, o lume imaginara. Daca asta ii face sa treaca peste greutatile vietii, e absolut perfect, nu conteaza ca e spalat pe creier sau nu. Sunt oameni care si-au vazut copiii murind de boli crude, sunt femei batute zi de zi care nu reusesc sa fuga, sunt femei care isi cresc copiii paralizati la pat de ani de zile, daca asta ii face sa treeaca mai usor peste viata, go for it. Ca tu crezi in dumnezeu, clanta de la usa, sau nu stiu ce alte persoane imaginare e ok si nu conteaza ce cred eu, nu sunt eu in papucii tai.
    – Daca tu esti capabil sa indrumi copilul spre religie si el sa te asculte si sa faca ce zici, inseamna ca acel copil are o relatie stransa/puternica cu tine, inseamna ca ai putea folosi acest lucru sa-l scoti din lumea in care s-a bagat, inseamna ca poti sa-l scoti si din religie daca esti in stare sa-l bagi acolo
    – ca sa poti scoate un om dintr-o lume, cateodata trebuie sa intri in lumea lui desi poate nu face sens. Exemplu copil cu autism, nu face lucrurile functional, degeaba incerci sa ii arati tu functional ca nu intelege, cumva trebuie sa intri cu el acolo, sa faci la fel ca el sau sa intelegi de ce face asta, sa construiesti relatia ca usor sa incerci sa-l tragi afara. Nu e cel mai bun exemplu dat aici dar intelegeti ideea. Nu zic sa folosesti tu droguri ci zic sa intelegi cauza de ce s-a ajuns aici ca sa poti lucra pe cauza. E anturaj? poage poti pleca tu cu el un an sa zicem in Bali sa-l rupi de anturaj, e relatia cu voi, parintii? poate poti lucra altfel, se simte respins de voi? poate poti face altfel.

    Acum cu religia, stiu ca suntem multi atei, eu personal nu am nici o problema cu cei religiosi, ca fapt divers am fost in biserica cu niste prieteni de familie, alta religie fata de cea din Romania. Faptul ca eu nu cred nu ma impiedica ss te respect, sa te ascult, indiferent ca mi se pare deplasat sau nu. Repet, eu vad mai mult religia ca un refugiu. Ca sunt bulangii in sutane care o folosesc sa mulga de bani oamenii si sa-i manipuleze, e alta discutie.

    Iar ca sa raspund la intrebare, sigur ca l-as da la religie, Mos Craciun, Zana Maseluta, Iepurajul de paste, whatever the fuck helps him sa il scoata din iadul in care a intrat. Copilul sau omul ala are nevoie de ajutor, “adevarul” valoreaza doi scuipati in situatia asta

    2
  38. #109

    Pentru cei care spuneti ca prreferati sa-l lasati asa decat sa se duca spre religie, explicati-mi va rog cu ce e diferita mentalitatea asta de situatiile in care parintii religiosi nu dau acordul doctorilor sa faca operatia copilului si copilul moare?

    2
  39. #110

    L-aș incuraja și fără să fie drogat, orice îi aduce pace și mulțumire e ok cu mine. Nici măcar o secundă nu aș ezita, lăsați ura asta deoparte pentru oricine nu e ca voi bășinoșii elitiști, că zece oameni morali și credincioși nu îi dau pe o mie de prăjiți progresiști, de wia ați ajuns să vă luați lumea în cap că sunteți plini de bășini și frustrări și nu vă puteți integra.

  40. #111

    Boss, eu cred ca tu de fapt ai vrut sa mai “cerni apele” și sa vezi pe cine mai păstrezi, pe cine mai banezi…
    Stai liniștit, eu îmi dau singur ban. Ma duc la Eftimie la manastire.

  41. #112

    Eu nu cred ca nu ateu si-ar arunca copilul in ghearele religiei ca alternativa la indiferent ce.
    Ateul e in general om educat si asta e cartea pe care v-a merge.

  42. #115

    E o falsa problema alegerea intre droguri si dumnezeu. Singura salvare e de fapt

  43. #116

    Da-l la religie.
    Viata ii va arata ca el e prpriul Dumnezeu.

  44. #117

    :)) opinia mea e ca vine o varsta cand descoperi ca s-ar putea sa n-ai dreptate si incerci sa bravezi. :))

    Partea buna e ca dumnezeu e bun si iarta si daca te caiesti doar la sfarsit :))

    Altfel sa pui egal intre a-ti vedea copilul dependent, distrus psihic si fizic si nocivitatea religiei… e ca si cum ai spune ca mai bine sa fie fata mea violata in gang bang decat sa moara virgina(calugarita).

    Fratele meu… nu iti doresc decat tot binele din lume si sa n-ajungi sa cunosti ceea ce predici.

    • #118

      Iertarea asta e un fel de sindrom Pavlov, autosugestia ca metodă terapeutică, funcționează pana la anumite nivele dar nici intr-un caz nu e de proveniență divina 😛

    • #119

      toti zmei, pana avem articolul anterior cu traumele copilariei … ca oamenii sunt praf ca de mici trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca parintii morti. sure sure…

      cum zicea cineva pe grup everybody gangsta until life happends.

      arhiblog.ro/amintiri-din-copilarie/

    • #120

      Am depășit zona zmeilor, n-am nici un interes sa mă mai dau cocos când mă aștept de acum sa mi se termine viața 😛
      asta e concluzia mea după o viată întreagă

  45. #121

    Am observat ca religia se foloseste ca un refugiu atunci cand viata te-a distrus. Foarte putini sunt religiosi by default si fara sa aiba vreun interes financiar sau de alta natura.
    Ma gandesc acum la Mihaita Nesu. Cat de religios era inainte? A venit accidentarea care l-a trimis in scaunul cu rotile, nevasta l-a parasit, parintii au murit. Si-a gasit impacarea in religie. Si spre deosebire de altii, el mai si ajuta. Chiar acum construieste un centru de recuperare pentru copiii bolnavi.
    E printre putinii oameni care au convingeri habotnice si pe care ii respect.

    Revenind la subiect, cred ca mai conteaza si daca ai copil sau nu. Daca nu ai copil, e usor sa spui ca mai degraba l-ai lasa sa moara decat sa devina habotnic. Altfel, instinctul de parinte te face sa sacrifici orice pentru copilul tau, indiferent de faptele sale. Pana la urma, parintii au continuat sa-l iubeasca pe Jeff Dahmer 🙂

    • #122

      Mihai Nesu provine dintr-o familie numeroasa și religioasa care adera la cultul penticostal. Era religios și înainte, dar adera la cultul penticostal, acum a trecut la ortodoxism. Am o nepoata care merge la el la centru și familia nepoatei e “foarte” penticostala. Nu e deloc un om habotnic, nu condiționează accesul la terapii pe baza de apartenenta religioasa, nici nu face prozelitism. Doar ca e un om mai religios nu înseamă ca e habotnic sau fanatic sau cum vrei tu. Pana una alta el și alții ca el umplu o nevoie esențială pentru persoanele cu handicap.

      1
  46. #123

    Sa speram ca nu va fi nevoie, dar e clar ca prefer ca fiul meu sa fie Budist, musulman sau hindus decat mort .
    Trecand peste nestiinta a multor cititori (cultele neoprotestante , cel putin declarativ iti ofera liberul arbitru de a alege la varsta adulta daca vrei sa faci parte din ele sau nu ), eu stau si ma intreb daca atata inversunare au unii impotriva religiei, incat ar lasa si copiii lor sa moara, ce ii face diferiti de talibani sau de teroristi pe acesti atei ? Doar faptul ca a crede in Dumenzeu a fost inlocuit de necredinta din divinitate ?

    1
  47. #124

    Dumnezeu, credinta, religia, nu inseamna hoarde de indoctrintati si prostiti. E bine, zic la modul general, sa incerci sa intelegi credinta cu mintea si inima ta, nu influentat de masmedia comunista ce are interesul sa ponegreasca sacrul si nici influentat de oamenii prostuti ce au o intelegere limitata si distorsionata a celor sfinte chiar daca oamenii astia pot avea o credinta extraordinara in ei. E bine si sa se faca diferenta intre marile religii crestine si sectele derivate din ele. Cele din urma insemnand intr-adevar control si spalare pe creier dar daca o secta salveaza un om din ghearele drogurilor, go for it! Nimic nu este mai important decat viata unui suflet drag.

    A te adresa lui Dumnezeu si a-i cere ajutorul este un act terapeutic. Cu ajutorul credintei si a unui preot competent parcurgem drumul spre noi insine, suntem ajutati sa ne intelegem si sa ne controlam gandurile si prin asta si comportamentele destructive. Rugaciunea este parte importanta in terapie. Rugaciunea o indrepti spre Dumnezeu ca spre un prieten de nadejde si cu fiecare zi ce trece o sa simti cum creste in tine speranta in bine si distanta fata de ce iti face rau.

    Chiar exista terapie religioasa practicata de psihologi. Este recunoscuta si considerata ca fiind de mare ajutor.

    1
  48. #125

    Cand eram tanar si prost credeam ca ateii/agnosticii in general sunt oameni mai deschisi la minte. Aia care gandesc, care iti ofera libertati nelimitate chiar daca nu sunt de acord cu ele. Intre comentarii, numarul celor care ar alege mai bine moartea pentru copilul lor decat o varianta religioasa e ingrozitor de mare. Tot incerc sa imi dau seama daca e pura prostie sau altfel de religie. Lipsa de busola sigur e.

    Reducerea fenomenului religios la pupat de moaste este iar incredibila. Aveti o paleta atat de colorata de cluburi numite biserici din care se poate alege. Doctrina e oricum in esenta aceeasi, nici prezenta nu e obligatorie. Majoritatea nu iti cer nimic, nici macar prezenta regulata. Esti liber sa ii asculti, si culmea este ca au si rezultate verificabile.

    Va recomand un om care a fost pana in gat in droguri si alte dependente, si printr-un club din asta religios a iesit cumva la linia de plutire. Acum are si un centru de recuperare dependenti pe undeva prin judetul Sibiu. De fapt toata viata si-a dedicat-o in recuperarea altora. Ascultati-l 5 minute nu mai mult pentru a vedea cum arata un “spalat la creier”.

    www.youtube.com/watch?v=cFRISjuf9iI

  49. ideea e ca pentru a iesi de acolo ai nevoie de psiholog. Da, psihiatru te trateaza, dar psihologul este ala care te scoate.
    Si cum cei mai buni psihologi is popii…pac, religia te scoate de acolo. Atat ca discutia e despre unde te duce.

    pe de alta parte stiu destui sparti care l-au gasit pe vreun zeu maseluta si devin extrem de ciudati

  50. #128

    pentru un om dependent de alcool/droguri, orice mediu unde nu se consumă și încurajează chestiile astea e un pas înainte. Habotnicia e individuală, nu se ia.

    1
  51. #129

    caz de azi:
    tanar 31 de ani internat cu un un picior in groapa, ciroza alcoolica, practic doar utimele 5 zile au fost fara alcool. Urmeaza sevrajul… asta e prima internare probabil de la nastere…

    destul de necredincios cat sa fie acceptat de ateii de aici. sanse de supravietuire daca se lasa de baut si regim toata viata (2 ani) 35%. are familie parinti, frati, logodnica, business, pana ieri nimeni nu a stiut ca bea zlinic si atat.

    Astept toti ateii sa scrie mesaje lui si familiei cum Dumnezeu religia pocainta sunt naspa orice ar fi… bine ca nu s-a gandit la Dumnezeu pana ieri… ca de azi parca l-ar cauta.
    mai bine sa moara ateu maine decat pocait peste 2 ani sau mai mult, sa-si triasca viata scurta la fel ca pana acum…. ca e mai bine si oricum cu credinta nu e bine.
    Dar vreau sa explice toata lumea cum e binele asta si pentru cine… ca repet… toti gangsta pana vine moartea si o vezi, o atingi, o mirosi.

    cum e mai bine pentru familia care il iubeste, pentru el care iubeste viata si inca nu a trait.

    Anul trecut a murit un prieten la fel, la 34 de ani. ingropat crestineste… ca na altfel nu au stiut cum sa-l ingroapte mama si sora mai mica. ca tatal mort… tot de ciroza alcoolica.

    Ar merita mers si explicat mamei lui cum e mai bine ateu sau necredincios si mort decat viu si credincios. Eu asta vreau sa vad… ca stati fata in fata cu mama sora fiul unui dependent viu cu directie clara spre moarte si le spuneti ca viata fara credinta e mai buna. cumva nu stiu cum puteti voi sa o definiti mai buna.

    puteti sa replicati asta la orice… oricarei mame care isi ingroapa copilul, oricarui fraate care isi ingroapa sora, oricarui pusti de 10 ani care isi ingroapa mama sau tata.

    Ca a fi credincios/religios e mai rau decat moartea, decat chinul, decat durerea, decat viciul.

    Binenteles eu stiu cu certitudine, ca vad asta la fel zilnic ca 95% dintre ateii de aici ar pupa toate moastele din Europa de Est ca sa scape de un cancer cu metastaze convinsi fiind ca asta ii va salva si o buna parte vor pupa moaste si daca stiu ca NU ii va scapa dar cu speranta ca totusi ca daca moartea nu e finalul poate se mai poate salva ceva.

    la fel si cu copiii. recomand o singura vizita pe oncohematologie pediatrica… sa mergeti toti ateii antireligiosi de aici asa curajosi ca pe net sa le spuneti mamelor internate cu copii ca credinta in dumnezeu nu le ajuta la nimic si fuck this shit…better dead than believer. mai bine le moare copilul decat sa spuna rugaciuni si sa se roage la Dumnezeu..

    Eu zic sa luam totul cu rezerva ca totul e online si toti braveaza in online. :)) viteza cu care se arunca oamenii in genunchi si pupa icoane in viata reala e infinit mai mare offline.

    Eu nu sunt credincios. Dar nu am curaj sa spun nimanui ce sa creada sau ca ce crede el e gresit. Si incerc sa ascult pe toata lumea care imi vorbeste. Ca poate unii au dreptate si oricum nu sunt in masura sa judec ce e in sufletul altora.

    6
  52. #130

    Mihai1, n-as fi stiut sa spun mai bine. Pina cind nu esti fata in fata cu suferinta si disperarea crunta, nu stii cum o sa reactionezi.
    Cei mai multi se oripileaza daca le povestesti ca pentru a-si salva viata, unii s-au bagat in latrina plina cu cacat.

    1
  53. #131

    Acum din observate… consumatorii de droguri, mai ales cei care o duc in extrem si “se prajesc” aproape inevitabil il gasesc pe Dumnezeu… poti vedea la Dragonu, Cedrea… deci e posibil ca parintii sa fie doar spectatori si sa nu poata face absolut nimic… sa fie deja prea tarziu.

    E plina psihiatria de astfel de tineri… mai ales dupa valul de etnobotanice de prin 2010.

    Parintii chiar nu mai conteaza in schemele astea, ei orice ar face e prea tarziu… si chiar daca sunt condamnati sau nu, tot nu ajuta cu nimic.

    PS: Cunosc personal cateva cazuri… si e trist, ca totul s-a intamplat cu girul statului roman, ma refer la legalizarea etnobotanicelor.

    • #132

      Despre legalizare: dacă nu era girul statului roman, aua nu se mai prajeau, asa e? Sau n-am înțeles eu bine?