Motivația oficială a rețelolor sociale, pentru care nu vă mai arată feedul în ordinea postării sau cu oamenii pe care îi urmăriți, este că astfel stimulează engadgementul pe postări și neoficial, îți păstrează o bulă de yes, în care te scalzi, totul în funcție de postările și contentul pe care îl creezi și urmărești. Sigur, sunt convins că, pentru mulți este exact așa. Ții turma de mioare în pajiște, ai grijă să nu ajungă vaca în trifoi, glume de astea.

Problema e că nu cred că se aplică tuturor și facebook încearcă îndoctrinarea și îndobitocirea celor care nu sunt chiar în rând. Un fel de educație subliminală de liniștire a răzvrătiților, le arăți de multe ori aceleași mesaje, până la urmă învață să le recunoască, să le aleagă și să le accepte.

Să luăm, ca exemplu, persoana subsemnatului. Bănuiesc că în toți anii ăștia de când mă parazitați gratuit, pe aici, ați reușit să vă prindeți de preferințele mele, în general, de atitudinea mea față de religie și îndoctrinare religioasă, patriotism de mucava, olivii și piersicuțe și toate prostiile astea.

Well, vagi amici și vagi prietene, vă prezint o selecție din recomandările pe care mi le face facebook, când sunt logat cu pagina mea. Astea sunt doar din 2 zile, sâmbătă dimineața și duminică seara, și reprezintă doar ce am scrolat aproximativ 10 minute, de fiecare dată.

Ok, vă rog să îmi spuneți cât de mult încearcă facebook să mă țină în bula mea, arătându-mi gunoaiele astea cu cruci, rugăciuni, rețete anticancer, bucătărași, românași și restul. Cât de apropiat sunt eu de mizerii precum acel Vrauko sau Tony Pop Tămaș? Ce împărțim noi, eu cu ei, în afară de, din păcate, cetățenie? Care este scopul pentru care în feed nu îmi sunt arătați oamenii pe care vreau eu să îi urmăresc, în schimb am, la fiecare altă postare, o recomandare din cele de mai sus?

Și repet, astea sunt doar selecții, sunt zeci, sute pe care nu le-am mai pus, că nu avea sens, tot felul de isusi sclipitori, mesaje emoționante despre babe și orfani care au nevoie de un like ca să vadă că lumii îi pasă de ei, doctor Andi Laslău sau cum mm îi zice, cu câte o poză despre vrăji, zodii și morții mamei lui de bișnițar ce e.

Bine, urmărind gunoiul ăsta digital, am remarcat cât de tentați sunt oamenii să scape de orice responsabilitate sau gânduri, dând un click. Cele mai multe likeuri posibile le au postările cu poze de copii murdari, flămânzi, distruși, care cer, cu lacrimi în ochi, doar un like, ca să le fie bine lor și familiei lor. Iar populația digitală, profund analfabetă, își face datoria și oferă likeul, cu dăruire, cu lărgime, inimi mari, darnice. Simultan, dacă un copil cerșește în ploaie, sub o streașină, aceiași ipochimeni trec pe lângă el, mărind pasul, pentru că știu ei că e dintr-o rețea de cerșetori și nu trebuie să susții așa ceva. După care se duc și votează anti avort, pentru că sunt niște suflete nevinovate, care își cer dreptul la viață.

Aaaaanyway, o să urmăresc subiectul, pentru că mi se pare ultra interesant.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.