IAR ASTĂZI
Emilia Şercan, absolventă, în 2003, a Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăţi întregi în lucrarea sa de licenţă intitulată «Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare», scrie publicaţia, adăugând că cele două cărţi din care a copiat sunt «Jurisprudenţa europeană privind libertatea de exprimare», cu subtitlul «Aspecte privind hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului», care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) şi Adrian Tudorică şi «Ghid juridic pentru jurnalişti» (ediţia a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliţă şi Dan Mihai. Ambele cărţi au fost publicate în 2002.
Pontul a fost trimis, de data asta, către Turnul Sfatului. Evident, o servită ca toate celelalte chestii care apar brusc, după ani de zile, când e nevoie.
Din păcate, dacă este adevărat, doamna Șercan s-a compromis iremediabil și a compromis și mișcarea de dezvăluire a mizeriilor pe care, iată, le-a practicat cu succes.
Păcat.
NOU
nu e chiar asa… e semn ca sistemul se reface. ea a facut prima ce trebuie vor veni altii curati dupa. inevitabil. Sa stii ca tocmai deaia niciodata adevaratii pioneri nu raman in istorie. Ca sunt intotdeauna din sistemul pe care-l reformeaza 😉 dar cineva trebuie sa inceapa de undeva
NOU
Pai tanti nu s-a laudat (in statusul ala cel putin) ca ea nu a plagiat.
NOU
Psihologie inversă, nu știi tu :))
– Auzi, bă Ioane, io cân ajung acas leg murgu la vreo doo străzi distanță, mă descalț de la poartă, urc ușor prispa în ciorapi și tot o aud pă Mărioara țipând că une’am fost pân la ora asta, că de ce vin bat…
– Ce fraier ești, bă Gheo. Io mă duc acas și bat în poartă cu copita murgului, trântesc ușa, tropăi prin casă și strig la nevastă-mea “Auzi mândroacă, nu faci și tu una scurtă înainte să mă culc?” și ea tot n-aude nimic, doarme în continuare.
NOU
Un cal intra intr-un bar.
NOU
Lucrarea mea de licenta a fost o implementare de algoritmi pe care am facut-o cu propria mana si sudoare pentru o firma, care mi-a si dat niste bani pentru respectiva implementare (si pe care mai apoi a vandut-o mai departe, neimportant).
Apoi, am prezentat la licenta exact acelasi program, iar ca documentatie doar am scos cateva pasaje si am adaugat niste concluzii + possible future improvements.
Am plagiat? Daca da, atunci definitia plagiarismului e o tampenie irelevanta!
NOU
nu aa sti sa spun. dar intre munca ta de rob si copierea a 2 carti sunt niste diferențe. zic si eu
NOU
Nu stiu daca ai plagiat, dar ai folosit ceva ce nu iti apartine si posibil sa nu fi avut voie sa folosesti.
Sa fac si o analogie pentru prostii care idolatrizeaza analogiile: e ca si cum ai mai vandut inca odata unei alte firme.
NOU
nu cred. e opera lui. nu o comercializeaza, ci doar o prezinta, intr un mod non profit.
NOU
Nu ai plagiat ci te-ai autoplagiat daca nu ai citat sursa. Stiu ca suna imbecil dar este adevarat. Daca scrii o lucrare stiintifica si o publici la Paris, iar ulterior scrii alta si vrei sa folosesti 2-3 pasaje din lucrarea deja publicata (la Paris) trebuie sa te citezi pentru ca altfel intri sub incidenta palgiatului datorita faptului ca te-ai autoplagiat. Este oare corect? Nu, pentru ca este imposibil sa fii sanctionat pentru faptului ca ti-ai furat propriile idei. Insa in Romania se pare ca este posibil.
NOU
Ce ai facut tu se numeste autoplagiat si incalcarea dreptului de autor, daca l-ai predat prin contract.
NOU
Dacă are aprobarea firmei. Altfel e furt. Dacă a făcut doua lucrări cu același text e autoplagiat. Dacă a descris același lucru de doua ori dar cu alte cuvinte nush ce naiba mai e.
NOU
Depinde!
E trecut și numele firmei in lucrare (cotutela)?
Ai acordul lor – daca nu, e incalcarea drepturilor de autor. Firma te plateste, codul devine proprietatea lor.
Daca documentatia aia din care “ai scos cateva pasaje” e publica – trebuia citata.
NOU
Acord verbal a fost. Evident ca nu am scris numele firmei la autori, lol. Funny asta cu autoplagiat. Sunt curios câți din aia mulți de au plagiat de fapt s-au autoplagiat. Anyway, dacă ajung vreodată mare jurnalist pe la conferințe puteți s o serviti 🙂
NOU
Te-a mâncat în…….
NOU
Ma intreb daca comisia gaseste bucati din lucrarea ta la firma respectiva ce faci? Le spui ca tu ai lucrat pentru ei si tu ai facut chestia aia pentru ei, dar ei totusi ti-au dat acordul verbal sa o folosesti la licenta? Profesorii nu sunt detectivi iar acordul verbal nu cred ca are vreo valoare in fata lor.
NOU
@Eu: imi imaginez ca nu te astepti ca cineva nu are ce face si compara bucati de lucrari de licenta de acum x ani cu lucrari de pe la diverse firme.
NOU
Exista softuri speciale care fac asta in locul lor, stiu ca unele universitati il au implementat.
NOU
Lucrarea de licenta… Nu doctorat…
ia spuneti cati dintre voi ati fost originali in lucrarea de licenta…
NOU
deci e ok, nu?
NOU
NU este ok sa plagiezi in lucrarea de licenta, insa sistemul asta imputit face ca studentii sa nu poate fi controlati in totalitate datorita numarului foarte mare de lucrari de licenta atribuite fiecarui cadru didactic – asta se datoreaza deficitului de cadre didactice din sistemul universitar. Cunosc cazuri in care unii profesori coordoneaza cel putin 10 lucrari de licenta in fiecare an + 7-8 lucrari de disertatie. Asa ca despre ce vorbim? Studentul are tendinta sa insele sistemul si sa-l doara in cur de faptul ca plagiaza in lucrarea de licenta!
NOU
Licenta nu e doctorat.
Licenta trebuie doar sa arate ca ti-ai insusit materia din facultate suficient de bine incat sa poti face o lucrare coerenta pe o tema mai complexa decat una de seminar. Poti cita de unde vrei, cat vrei, atat timp cat sustii ideea centrala a lucrarii. Da, daca lucrarea e originala si novatoare e minunat, dar s-ar putea chiar ca indrumatorul tau de licenta sa te sfatuiasca sa-ti folosesti acea energie pentru un master sau, de ce nu, un doctorat, pentru ca acolo conteaza.
Dar putini din cei ce belesc ochii la televizor sau pe FB stiu asta si astfel scopul a fost atins.
Au aruncat o galeata de cacat in capul Emiliei Sercan. Douaj’de ani de acum incolo, cand ea va mai zice ceva despre vreun pitecantrop doctor in aparare, ala va zice jubiland: “Ia zi, fa, da’ tu nu-ti copiasi lucrarea de licenta?!? Tu vorbesti?!?”
NOU
Ia zi – cat la suta ai fost original la licenta intai…
Plm – lucrarea de licenta e un kkt. Ar putea pur si simplu sa nu existe. Nu in ea consta stiinta ta dupa 4 ani de facultate. Nu trebuie sa fie originala – chiar de loc. Scopul ei e chipurile demonstratea capacitatilor tale de a scrie o lucrare pe o anumita tema.
A mea a fost despre platile electronice – in 98′ cand am terminat eu, era SF.
Doctoratul in schimb este prin definitie un act de cercetare si trebuie sa aduca inovatie si originalitate intr-un domeniu.
Hai s-o mai lasam in plm. Maine poimaine apare pe surse ca nu stiu care a copiat la teza de chimie intr-a 10-a . Da – nici asta nu-i ok. N-ar fi mai bine sa pastram proportiile totusi? Zic doar…
NOU
da, ai dreptate, e de-a noastra, nu a facut nimic rau
NOU
Partea si mai tampita e ca in capitolul 1 la licenta si master cam trebuie sa copiezi. Ca nu te trec profii daca nu ai “citat” din indeajuns de multe surse.
NOU
Marea majoritate a lucrărilor de licență de la noi sunt plagiate!!! Asta include și plagiatul voluntar, și cel involuntar.
Situația asta se va perpetua până când va începe să se dezvolte și la noi o cultură anti plagiat.
Sunt necesare (lista poate fi mai largă, astea sunt doar câteva idei):
– legi/norme antiplagiat, cu definirea clară a ce înseamnă plagiat și a pedepselor pentru plagiere.
– cursuri de ”academic writing”, în care să fie clar explicat ce e plagiatul, cum se citează sursele și cum se scrie o lucrare (licența, disertație, etc.)
– dezvoltarea de softuri decente pentru detectarea plagiatului (detectareplagiat.ro/ e o glumă proastă). Ideal ar fi ca studentul sa se poată auto-verifica.
– baze de date (publice) cu lucrări de licentă/disertație/teze de doctorat. Degeaba face cineva un soft pentru detectarea plagiatului dacă nu are o bază de date consistentă în spate.
NOU
De fapt titlul conferintei a fost: ‘Tupeu Romanesc 2017: Cum sa furi si sa dai lectii altora sa nu fure’
NOU
karma is a bitch
NOU
Pina si numele pare plagiat, dupa Shere Khan, din Cartea Junglei…
NOU
Nu este dracul atat de negru pe cat pare. Una este sa plagiezi intr-o teza de doctorat si alta este sa plagiezi intr-o lucrare de licenta. Stiu ca unii dintre voi o sa spuneti: tot plagiat este, insa sa avem in vedere ca la nivel de licenta se lucreaza cu studenti care nu au nici cea mai mica idee despre etica cercetarii stiintifice pentru ca astfel de cursuri sunt optionale sau lipsesc cu desavarsire din programa. Daca ar fi sa o luam asa, 95% (minim) dintre studenti sunt niste plagiatori si asta pentru ca sunt prea putine cadre didactice la numarul de studenti, astfel ca exista situatii in care un profesor coordoneaza 10-15 lucrari de licenta. Si stim cu totii ca studentul nu se apuca de licenta in anul 2 ci in cel de-al doilea semestru din anul III sau IV. Cum ar putea un profesor care are 15 studenti in coordonare sa verifice informatiile din 15 lucrari diferite?
In cazul doctoratul este altceva. Aici nu ai un termen fix in care sa-ti sustii teza (ca in cazul sesiunii de finalizare a studiilor de licenta) – doar 2 ani de gratie dupa terminarea celor 3 ani de scoala doctorala – ci iti bagi actele pentru sustinere atunci cand teza este gata si a trecut prin comisia de coordonare, iar coordonatorul a citit-o din scoarta-n scoarta si si-a dat acordul. Plus ca deja doctorandul a urmat cel putin un curs de etica cercetarii stiintifice sau metodologia cercetarii stintifice (sau ambele).
NOU
Corect ce zice aici. Doamna a facut lucrarea de licenta cam in aceeasi perioada cu mine – nimeni nu mi-a explicat mie sau colegilor mei vreodata ce inseamna plagiat si ca nu e voie sa luam bucati din carti si sa le punem in lucrarea de licenta. Noi cind luam acele bucati din carti le puneam intr-un context cu scopul de a dovedi ca am citit acele carti si ca am inteles despre ce este vorba. Lucrarea de licenta se sustine – adica preiei tu texte dar e important sa stii ce ai preluat – asta e scopul adevarat. Nu zic ca e corect – acum cind inteleg mai bine vad altfel lucrurile. Atunci nimeni nu iti explica si nu iti arata. Imi aduc aminte ca doamna care m-a coordonat mi-a spus sa trec la Bibliografie cartile din care citez. Asa ca … toti cei care judeca-acuza-sau ce mai fac, ar fi bine sa taca pentru ca lucrurile nu au stat cum cred dumnealor atunci, in anii aceia. Ca mine – “plagiator” – sint toti absolventii din timpurile acelea.
aaaa… si mai e ceva – subiectul la lucrarea de licenta il primesti dintr-o lista deja stabilita de profesor – cind profesorul era dragut puteai tu sa alegi – adica subiectul nu este neaparat ceva ce te pasioneaza. Si cind nu te pasioneaza, ci doar vrei sa termini facultatea, nu prea te preocupa “plagiatul”,ci stiutul subiectului.
La doctorate lucrurile se schimba.
NOU
Nu stiu ce sa zic dar urmaresc situatia cu mare atentie , preocupare si ingrijorare . Sper ca nu am plagiat pe nimeni .
NOU
comparam mere cu pere.
NOU
Singura parte originală într-o lucrare de licență e studiul de caz – dacă se pretează disciplinei din care s-a ales tema lucrării.
Este motivul pentru care, la susținerea celor din promoția mea, comisia nici nu s-a deranjat să întrebe ceva din, sau despre, cele 3-4 capitole de teorie. Știau că aia e compilație, mai mult sau mai puțin cinstită (adică citată onest sau ba). Întrebările au fost exclusiv despre studiul de caz, care era, la toată lumea, original. Se respectau niște paradigme studiate, se aplicau niște modele clasice pe situația respectivă. Nota a fost dată pe studiul de caz, nu pe teorie.
La drept vorbind, ar fi fost mai fair să prezentăm o lucrare de 25 de pagini, strict cu studiul. Dar nu se poate, domle, trebuie să fie între 80-100 de pagini, Times New Roman, font 12, la un rând jumate. Astea erau ”canoanele” Universității București, dacă ieșeai din rând nu aveai nicio șansă.
Faceți distincția între licență și doctorat, e diferență ca de la noapte la zi între concepte și cerințe.
NOU
Corect si ce scrie aici. Toata lumea stia ca tu, studentul care sustii licenta, faci o compilatie. Ideea era sa dovedesti ca tu ai facut compilatia – adica ai citit si inteles ce ai compilat acolo.
NOU
Sercan n-are tite.
Nu ma intereseaza.
NOU
Tite sau ţâţe? Mare diferenţă.
NOU
Țâțe. De-alea, cu sfârcuri.
NOU
Bai fratilor:stiti cum e cu plagiatul asteia?Ca la patronii care au furat de au rupt pana au ajuns mari si cand angajeaza oameni au pretentia sa nu fie furati la randul lor.
NOU
Merci. Ne-ai străluminat. Credeam că e invers. 🙂
NOU
Segnor vezi vreo asemanare sau diferenta intre asta si postarea (tot a ta) despre spiritul de lupta?
NOU
The plot thickens.
m.facebook.com/story.php?story_fbid=1977688305590762&id=100000488342550
NOU
Wow – oare chiar o fi copiat sau nu tipa?
@arhi, ar fi interesant un articol de follow up la poveste cand se va lamuri.
NOU
Mai am o intrebare: numai mie mi se pare imposibil de detectat un plagiat altfel decat prin noroc sau pont? Adica in unele domenii (game theory de exemplu) exista cateva sute de mii daca nu milioane de lucrari. Singurul caz in care se poate detecta este daca cineva din comisie fie a citit lucrarea din care s-a plagiat fie a primit un pont. Iar un om intr-o viata ma indoiesc ca poate citi mai mult de 10k lucrari (si oricum nu-si aminteste decat maxim 80% din ele)
NOU
Strict autentic. Vine cineva ca sa ii mai corectez si paginez lucrarea. Fac asta si apoi ma pune dracul sa caut titlul ei pe google si gasesc pe unul care vindea cu 70 de lei si oferea cateva pagini mostra. Compar si gases ca e lucrarea insului meu:) ii spun astuia si ala explodeaza, cica a cumparat lucrarea de la alt ins, care i-a luat 700 de lei pe ea:)suna asta pe vanzator si il ameninta sa ii dea inapoi diferenta pana la 700:) din cate mai stiu, insul a trecut sustinerea lucrarii de diploma si se verifica inca inca o data ca avem profi prea prosti ca sa caute un titlu sau bucati din text macar pe google:)
NOU
Vezi ca a postat si un răspuns , destul de credibil zic eu. Toate procesele intentate de ea pot fi verificate , mi-e greu sa cred ca e adevărat si ca S-au trezit ăștia acum cu marea descoperire. Uiți ca trăim intr-un stat comunist unde astfel de practici sunt la
Ordinea zilei .
NOU
intrebare: doamna sercan, v-ati plagiat lucrarea?
raspuns: lumea vrea sa dispar, e o conspiratie blabla.
nu vad nimic credibil aici.
NOU
Da, ea se abereaza cu autenticitatea lucrarii si alte tampenii. Eu pot sa spun 100% ca nu am plagiat la lucrarea de licenta, la 90 de ani o sa pot sa raspund tot intr-o secunda ca nu am plagiat. Nu trebuie sa-mi ravad lucrarea, sa primesc o copie stampilata si alte balarii.
Daca nu mai iti amintesti daca ai plagiat sau nu fara prea mare efort, atunci probabil ai plagiat.
Da, ea a prins un subiect, ma bucur ca l-a exploatat si l-a expus, dar nu a facut-o pentru o lume mai buna, l-a facut pentru a-si face un nume, pentru a castiga mai multi bani. Inca o data, ma bucur ca aceste anchete au avut loc, dar e bine sa avem si motivele in vedere.
NOU
Deci daca am ajuns s-o plagiem pe Monica Macovei…..
NOU
Boss, e posibil si sa fie manareala. Exact ca scheunatul alora din Parlament cand cu Condamnarea Comunismului. Deci baetii de bine vizati de cucoana asta sa fi trecut la sapatul persoanei care spune adevarul, PDA explica mai bine:
www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/1372508132816926
NOU
E o făcătură. Vezi la Marian Preda pe FB. Îl cunosc personal, mi-a fost coordonator la licența. Imi vine greu spre imposibil să cred că ar fi părtinitor. www.facebook.com/marian.preda.7399?fref=nf&pnref=story.unseen-section