De fapt, titlul e clickbait, pentru că dacă ziceam că împrăștietorii de cultură din online sunt mârlani, nu citea nimeni mai mult de titlu. Este??

Bănuiesc că ați aflat toți despre diatriba lui Cristi Puiu, acel discurs cringe despre mască și despre eroii revoluției. O imbecilitate, evident, dar o imbecilitate scuzabilă. Există medici care mănâncă rahat despre dumnezeire, oameni de știință care fac cercetare, dar au religia în cap, există regizori care sunt idioți în afara platoului. Adică fiecare om are o slăbiciune, asta e, una din slăbiciunile lui Cristi Puiu este că e prost. Cealaltă este că face filme foarte lungi și foarte proaste, toate finanțate de la bugetul de stat și cu 0 privitori în cinema, pentru că nimeni nu stă să îl vadă pe Dragoș Bucur mâncând ciorbă 200 de minute.

Problema apare atunci când lucrurile se judecă cu o balanță strâmbă.
Atunci când un muritor de rând, un idiot oarecare, Olivia Uleiuriesențiale Steer, comentează ceva despre mască, purtatul măștii, covid sau ceva legat, se dezlănțuie un puhoi de rahat în capul lor, \menințări cu moartea, urări de copii morți și mai bine, tot tacâmul.

Când însă domnul Puiu a zis că masca e un căcat și a comparat revoluția din 1989 cu lupta împotriva măștii, toate mizdele astea de internet care râgâie cultură (cu unele excepții, Ruxa, ti pupă tata) s-au trezit să explice că suntem proști, nu am înțeles nimic, Cristi Puiu nu asta a vrut să zică, de fapt a ridicat o problem, un manifest cultural, devine o voce care blabla.

Aici este problema. Momentul ăla nasol în care urinăm doct pe orice percept pe care l-am predicat până acum, pentru că cel care ne place/ne plătește e de altă părere. Și atunci schimbăm rapid barca sau, dacă ar fi prea mult, încercăm să denaturăm discuția, să explicăm ce a vrut să zică poetul, să trecem la adhominem și la argumente da, dar și tu ești gras și ții cu Dăncilă, lucruri de astea.

În rest, să fim serioși.
Domnul Puiu, acest regizor de talie mondială ratată, a vrut doar să facă puțin scandal în jurul mizeriei de film cu succes la critici, dar fără succes de casă, pentru că publicul e incult, imatur și nu înțelege arta. Să mai vină niște milioane de la CNC, pentru că ne-am făcut treaba.
Bine, nu e deloc scuzabil, având în vedere locul în care suntem și eventualele consecințe negative avute asupra followerilor mai slăbuți lă căpșor.