Cetin a primit mesajul de mai jos, și ca un bun manager, mi-a delegat mie răspunsul, pentru că fizică.

 

Deci: cum verificăm dacă lampa sterilizatoare pe care am cumpărat-o ca să omoare coronavirusul (plot twist: s-ar putea să nu meargă), e țeapă magistrală cu bec albastru sau chiar emite în spectrul UV-C? 

În cazul în care ați uitat de data trecută: lumina UV (ultravioletă) este în spectrul radiației electromagnetice imediat lângă lumina vizibilă de culoare violet (de aici și numele), și are lungimi de undă cam așa

  • Radiație UV-A: are lungimea de undă între 315-380nm
  • Radiație UV-B: are lungimea de undă între 280-315nm
  • Radiație UV-C: are lungimea de undă între 180-280nm

1 nm (nanometru) este un milimetru împărțit la un milion.
DOAR RADIAȚIA UV-C este folosită pentru dezinfectare.

Ți-ai cumpărat un aparat de dezinfectare cu radiație UV-C și bănuiești că e țeapă, și că de fapt e doar un bec albastru, și nu UV-C. Cum îți dai seama? Îți cumperi un UV-metru calibrat în lungime de undă pentru radiația UV-C și măsori intensitatea… glumesc, bineînțeles că n-o să-ți cumperi o sculă separată ca să vezi dacă scula ta funcționează.

Cel mai ușor test e să te uiți la o bancnotă sub lampa pe care tocmai ai cumpărat-o. Toate bancnotele au elemente de siguranță care sunt vizibile sub lumină UV. Dacă nu se văd, e clar că ai  cumpărat un bec albastru la suprapreț. 

Uite niște exemple, la bancnotele românești, sub lumină albă (stânga) și UV-A, în spectrul 365-370nm (eu doar din asta am în laborator, deci tăceți și placă-vă). Sub lumină UV-C, e posibil să se vadă altfel, dar tot se discern elementele de siguranță. Sub lumină albă sau colorată….vedeți poza din stânga.

 

 

Dar ce facem dacă nu știi în ce spectru e lumina ta UV? Dacă e UV-A sau UV-B, și tot ce face e să bronzeze bacteriile?

Cumperi 10 euro. 

Bancnota de 10 euro (de fapt, toate bancnotele europene, dar pe asta o am eu acasă) are elemente de siguranță care se văd diferit sub lumina UV-C (culoarea e roșie).  Pozele sunt ciordite de aici. Dacă vedeți ca în poza a doua, felicitări! Aveți lumină UV-C. Dacă nu….

 

Uite cum se vede la mine bancnota de 10 eur, sub lumină albă și sub lumina neagra UV-A.

 

O altă metodă e să-ți folosești nasul: lumina UV-C transformă oxigenul din aer în ozon, care miroase dubios (asemănător cu clorul ca xeroxul din cămin). Dacă după ce pornești lampa, la câteva minute, în jurul ei miroase ciudat, s-ar putea să ai lumină UV-C. Sau s-ar putea să fi uitat să duci gunoiul, dar cine sunt eu să judec.

Scriu aici încă odată: păziți-vă (literal) pielea de lumina UV-C. Cauzează arsuri și facilitează cancerul de piele, si arde retina. Fiți cuminți, nu ca dl. Buhnici, care discuta despre robotul de sterilizare Victor in strada, cu robotul pornit, uitandu-se fix in lumina UV-C. (Erau doar lămpi colorate, scuze de malițiozitate).