Scris de Roxani

Așadar, deoarece șăfu’ promovează plecatul oriunde haideți să vă povestesc cum șade treaba mai pe lângă casă, în Grecia. Menționez că sunt de 7 ani aici, locuiesc în Atena iar experiența mea este cea a unei persoane single cu un job într-o agenție de publicitate. Sper să nu mă întind foarte mult și să pot fi de ajutor.

Țin să subliniez că în acest moment economia țării este pe butuci, super instabilă iar piața de slujbe este cam săracă, deci acest ghid s-ar cam adresa freelancer-ilor care vor să fie zen sau celor care li se rupe și ar pleca oricum.

 

Să începem cu locația.

  1. Ceea ce este bine aici, în comparație cu alte țări, e că nu trebuie să faci o avere pe lună pentru a trăi decent. Cu un venit de 1200-1300 de euro pe lună ești bine, dacă ești singur, neliniștit și fără pretenții luxoase. Dacă ai familie, mai pune câteva sute de euro.
  2. Când hotărăști că te-ai muta în Grecia ar trebui să decizi și în ce parte a țării. Atena este un oraș care îți poate provoca o mulțime de frustrări. Este murdar, aglomerat, în ultimii ani plin de refugiați (care sunt cuminți, dar tot îi vezi peste tot), cu o infrastructură proastă, fără parcuri (aviz celor cu copii), fără piste pentru biciclete (aviz pasionaților), construit pe tot felul de dealuri. Tesaloniki este al doilea oraș și este mult mai frumos, verde, molcom..un fel de Cluj. În acest moment cel mai în vogă oraș din Grecia este Trikala. Au ăia un primar căruia chiar îi pasă și care s-a pus pe treabă – piste de biciclete peste tot, verdeață, aerisit și în plus este primul oraș în care s-a interzis fumatul în spațiile închise. Adică legea e de vreo 5 ani, dar nimeni nu o respectă…
  3. Insulele. Sunt vreo 20 de insule faimoase, mega turistice și implicit foarte scumpe. Nu aș recomanda cuiva să se mute pe niciuna dintre ele deoarece nu va avea niciun moment de pace. O fi Grecia în criză economică, dar turismul rupe și nu cred că vrea nimeni să se trezească cu o gașca de chinezi în grădină.
  4. Partea muntoasă- Există câteva orașe foarte frumoase, totuși, preferatul meu este Vollo. Acest oraș este faimos pentru mere, tsipouro (un fel de țuică locală) și caracatițe. Este înconjurat de un munte superb, plin de brazi la poalele căruia este marea. Satele sunt idilice, ai zăpadă iarna și marea vara. Deci, ai de toate.

 

Joburi:

  1. Singurul oraș în care vei face banii menționați mai sus este Atena, asta dacă ești norocos. Grecii nu plătesc salarii astronomice și nu există discrepanța din România. Adică nu prea auzi că cineva câștigă 2000 de euro pe lună sau 3000 sau chestii de genul acesta. Dacă ești muncitor în construcții, tractorist, vânzătoare…stai acasă că mori de foame. Nu se caută slujbe de genul acesta deoarece este plin de albanezi, bulgari și mai nou refugiați care muncesc pe 500 de euro.
  2. Se mai caută personal pe insule, în sezon. În general se cam plătește între 600 și 800 de euro pe lună cu cazare și masă incluse. Din ce am auzit se muncește cam 12 ore pe zi.
  3. Site-urile unde te poți uita după slujbe sunt Kariera.gr, Indeed și Linkedin. În domeniul publicitar salariile fluctuează între 800 și 1200 de euro, în funcție de experiență. În IT tot pe acolo. Un developer bun poate câștiga vreo 1500, daca este norocos. Un grafician vreo 1000. O vânzătoare la supermarket 600.

 

Preturi Chirii

Atena- Chiriile în Atena se situează undeva între 300, pentru un apartament de 50-55 m2 într-o zonă bunicică și 800-1000 pentru un apartament de 100m2 într-o zonă bună, la mare de exemplu. Menționez că aici nu se închiriază apartamente mobilate, deci este bine să vii cu niște bani să îți cumperi un pat. Poți căuta aici: www.xe.gr

Dacă vii fără să ai un neam sau un prieten există opțiunea de a închiria o camera într-un apartament,. Aceasta costă între 150 și 250 pe lună cu toate cheltuielile incluse. Stai cu studenți sau străini dar pentru o lună-două e ok.

Insule- Creta este cea mai mare insulă din Grecia, urmată de favorita mea Evia. Evia este la o oră de Atena și este legată de pământ printr-un pod. Creta e la mama naibii, la vreo 8 ore de Atena, cu vaporul. O chirie în Creta, în unul dintre orașe, pentru un apartament de 55 m2 costă între 200-250 de euro. Unul de 100m2 costă între 500 și 700 de euro. Dacă vrei ceva mai retras, la malul mării, prin vreun sat uitat de lume, va costa mai puțin. În Evia prețurile sunt similare.

 

Prețuri utilități

-Mare grijă, atunci când se închiriază, la anul de construcție al blocului. Apartamentele vechi au căldură la comun. Fiecare bloc/casă are la subsol un rezervor imens care se umple cu petrol (cred că diesel, nu știu sigur) de către locatari. Când cineva deschide căldura, aceasta se propaghează la toate apartamentele. Tu poate ești la muncă, nu beneficiezi de căldură dar plătești arderea dieselului de pomană, la propriu. Blocurile noi, construite după 2000, au distribuitoare separate și plătești cât ai consumat. Iarna căldura poate ajunge undeva între 100 și 300 pe lună…depinde de câtă economie faci. Bine că iernile sunt blânde.

-Apă , în general se plătește între 15 și 25 de euro la două luni.

– Lumina, aici este destul de jale deoarece bagă tot felul de taxe stupide în factura de lumină. Ultima oară am plătit o taxă pentru nu știu ce insule. Per ansambu, eu plătesc cam 70 de euro la două luni pentru un apartament de 55 de m2.

– Internet- Între 20-25 de euro pe lună

– Telefon- între 10 – 25 de euro pe lună, depinde de ce plan alegi să ai.

– Întreținere – toate blocurile au firme care se ocupă de curățenie. Întreținerea costă cam 15-20 de euro pe lună, de apartament.

– Transport- în Atena singurul lucru care arată bine și funcționează este metroul. Este nou, trenurile arată impecabil, stațiile la fel. Prețul unui bilet este de 1.40 euro și este valabil pentru 90 de minute pe orice linie (metrou, tren, autobuze, tram). Abonamentul lunar costă 30 de euro, 15 euro pentru studenți.

– Distracție- o bere costă între 3.5 și 6 euro. Ieșitul la masă între 15 și 20 de euro (grecii au un anumit stil atunci când ies la masă. Tot ce se comandă se împarte la câți sunt la masă. Nu există să îți comanzi o salată și să plătești doar acea salată. Se comandă tot meniul o dată, se pune la mijloc, iar la sfârșit se imparte). Ieșitul la buzukia poate costa între 35 și 60 de euro, depinde ce cântăreț mergi să vezi și la ce masă alegi să stai.

 

Sistemul Medical…este praf!

-Ca asigurat mai bine mori decât să mergi prin spitalele de stat. Ca și look se compară cu cele din România, ca și servicii sunt puțin mai răsărite. Am ajuns o dată cu surmenaj și m-au plimbat 6 ore de la un cabinet la altul până m-am plictisit și m-am dus la un spital privat că muream naibii pe holurile alora.

-O naștere costă între 2000 și 5000 de euro, depinde cât de stai în spital, în ce spital privat și în ce cameră. Pe bune, nu sunt fițe, atâta costă. Jumătate din bani sunt dați medicului în plic. La stat e free of charge…dar nimeni nu naște acolo, doar dacă ești mega sărac. Deci, nu prea faci copii aici dacă nu îți permiți.

– Dental se acoperă chestii minuscule, gen o carie sau ceva de genul, dar la fel nu merge nimeni la stat. La privat e cam 300 de euro un dinte de îmbrăcat, 50 de euro o carie, 50 de euro un detartraj.

 

Logistică

-Atunci când ajungi aici, primul pas pe care îl faci este să mergi la instituția financiară cea mai apropiată…de job să zicem, și să îți scoți numărul unic de înregistrare fiscală – AFM. Fără ăla nu poți face nimic, nu poți închiria ți nu îți poți face restul actelor. Ți-l dă pe loc, mergi cu pașaportul și o adeverință de la angajator.

– Ulterior treci pe la IKA (instituția care se ocupă de angajat și asigurare). Te înregistrezi și la ăia și te rogi să nu mai ajungi în veci pe acolo. Sictirul este omniprezent.

– Un alt act care trebuie scos este permisul de cetățean european. Ăla îl scoți după câteva luni în țară. Îți trebuie dacă te dau ăștia afară și vrei să iei șomaj.

– Grecii au 14 salarii. Jumătate primești de Pasti, jumătate înainte de vacanța de vară și un salariu întreg de Craciun.

– Taxe- Grecia este campioană la taxe. Taxele plătite de angajat împreună cu taxele plătite de angajator ajung la 40,2%. De aia nu prea este un moment bun de deschis biznisuri pe aici.

– O dată pe an faci declarația de venit. Acum se poate face online. Dacă ești singur termini repede. Dacă ai copii, casă, mașină…cel mai bine este să folosești un contabil.

-Bonuri fiscale – se dau peste tot. Ca si localnic ceri bon la orice deoarece se deduce din taxe. Este adevărat că pe insule sau locațiile cu turiști se mai feresc și grecii sa dea.

– Educația- toți, absolut toți elevii, indiferent de clasă, fac ore suplimentare după școală. S-a dezvoltat un întreg sistem de a face bani. Deoarece profesorii au salarii mici toți lucrează după școală la centre de meditații. Predau copiilor la meditații ceea ce ar trebui să le predea la școală. Dacă nu îl trimiți la meditații poți fi sigur că l-ai nenorocit. Este o realitate tristă survenită în urma crizei economice. Tuturor angajaților la stat li s-au redus salariile cu vreo 60% plus că nu iau 14 salarii ci 12. Un profesor are un salariu de 600-700 de euro.

– Limba- ei bine…trebuie să îți placă greaca, altfel nu înveți o boabă. Grecii, per ansamblu vorbesc engleză dar le este lene. Drept urmare ar fi bine ca într-un an să începi să rupi în greacă.

Vremea…well, e cald și bine cam tot anul.

Români…ca peste tot. Eu, prin prisma slujbei, nu prea am interacționat cu comunitatea română de aici.

 

Cam asta este, știu că m-am lungit și vă mulțumesc pentru răbdare. Ca și concluzie, Grecia este o țară absolut superbă dacă te poți integra. Oamenii sunt calzi și buni dar funcționează foarte emoțional. Grecului, dacă îi place de tine din prima îți poate fi cel mai bun prieten, dacă nu…nu se va sfii să îți arate că nu vrea să te vadă. Nu sunt falși și asta îmi place la ei. Sunt gălăgioși, guralivi, spontani, le place viața bună, harnici dacă o cere situația, extrem de loiali și foarte, foarte prietenoși.

Dacă nu am acoperit ceva vă rog nu ezitați să mă întrebați.