Legat de articolul acesta, mi-a sărit în ochi o chestie:

Colega mea de apartament este germană; ea zice că nemții sunt la fel. Că se cred superiori și refuză să învețe engleza sau să vorbească engleză cu un turist, și se comportă de parcă sunt foarte dezgustați de orice străin în raza vizuală.

Corect, să găsești un neamț care să știe engleză cât să te înțelegi cu el mai mult decât Toilet, bitte, mai greuț. Nu știu engleza și nici nu sunt motivați să o știe. La ei totul este tradus în germană, de la filme până la panouri stradale. Mă mir că au tradus Coca Cola cu Koka Kolla sau ceva.

Dar nu sunt de acord cu rasism sau altele. Dimpotrivă, absolut toți nemții de care ne-am lovit în luna aceasta de când suntem aici(și au fost destul de mulți) au fost extrem de binevoitori, de săritori și au încercat să ne ajute cu orice au putut, dacă ținea de ei. Pornind de la vânzătorii din magazine și terminând cu funcționarii de la primărie, nimeni nu ne-a dat impresia că am fi în plus sau că îi deranjăm de la importantele treburi, așa cum era de fiecare dată când intram în contact în românia.

Știți cine a fost singurul cu adevărat arogant, aproape rasist, la modul de îmi venea să îl scuip în față, când vorbea cu noi?
Un negru angajat de la Ikea, pe care l-am întrebat ceva. După ce abia s-a îndurat de noi să ne bage în seamă, era vizibilă sila de pe el când ne scuipa printre buze că nu vedem noi bine, ar trebui să fim mai atenți când căutăm. Totul însoțit de un sictir enorm și priviri aruncate în viitor, vezi doamne, îl reținem de la treburile sale importante.

Deci nu nemții, dar e foarte posibil ca emigranții veniți din locurile unde te ștergi la fund cu nisip să fie ușor mai rasiști. Ce îmi place în schimb mult de tot este că cei mai aprigi și cei mai convinși de opiniile lor sunt cei care locuiesc în românia, dar știu cu siguranță cum e dincolo.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.