Am incercat sa explic pe larg ce inseamna sa traiesti in franta si in special in regiunea pariziana.
Sunt plecat de 15 ani in Franta, imediat dupa ce am terminat clasa a IX-a in romania asta prin 2004 cand nu faceam inca parte din Uniunea Europeana, parintii mei gasind de lucru in Paris, am terminat deci liceul in Franta.

In primul rand, lucrurile sunt muuult mai simple de cand Romania face parte din Uniunea Europeana, poti lucra decat cu buletinul, nu-ti mai trebuie permis de munca, trebuie ca in momentul in care ai ajuns sa te duci la orice Caisse d’Assurance Maladie un fel de CAS din romania si sa iti creezi un numar de asigurare sociale, practic pana nu ai acest numar, nu existi pentru statul francez (va recomand sa luati cu voi un atestat de la CAS prin care acesta va spune daca sunteti in evidenta lor sau nu, altfel asteptarea este foooarte lunga).

Joburi :
In momentul in care aveti acest numar de asigurare sociala veti putea merge la medic si veti putea de asemenea merge la Fortele de munca (Pole emploi www.pole-emploi.fr/accueil/), profilul il faci direct pe internet iar dupa aceea, iti dau ei o data pentru a va intalni fata in fata.

ATENTIE : In momentul in care decideti sa va mutati in Franta, si vreti o viata cat de cat normala, trebuie NEAPARAT sa stiti macar rudimentar de vorbit limba. Marea majoritate a francezilor pur si simplu nu stiu alta limba straina.

In general, aici se cauta foarte mult joburile specializate (medici de tot felul), IT, si mai ales serviciul la persoana (curatenie la domiciliu, ingrijit batrani, etc…)
Pe piata muncii veti intalni unele dificultati si din cauza numelui de pe CV, francezii sunt extrem de nationalisti si vor prefera intotdeauna sa angajeze un francez in locul unui strain. Mitul in care francezii cred ca toti romanii sunt tigani este adevarat desii in ultimii ani au inceput sa faca cat de cat diferenta.

Locuinta :
Pentru a gasi o locuinta regula generala este de a avea un salariu de 3 ori mai mare decat chiria, ca si acte iti va trebui ultimele 3 fise de plata si foaia de impozit de pe anul trecut. Pentru cine a abia a ajuns in Paris, sansele de a gasi un apartament prin sistemul clasic (agentie imobiliara) sau www.pap.fr/ , un fel de okazii.ro dar cu anunturi imobilare, este aproape imposibil. Cunosc pe cineva care a reusit sa obtina un contract pe un an dar avand deja in buzunar chiria pe acel an platita in avans.
Solutia ar fi grupurile de romani sau cunostinte deja venite in Franta. Atentie la un lucru, romanii vor profita mereu sa bage chirii peste ce se practica de obicei pe piata si se vor purta foarte urat cu tine. In general, veti avea o camera intr-o casa sau intr-un apartement pe undeva prin perifierie.
Pretul chiriilor este foarte mare in Paris, este aproapte imposibil de a locui in centrul orasului. O garsoniera de 9m2 (da, ati citi bine 9 metrii patrati) costa un jur de 650 – 700€ pe luna. Va las sa va imaginati ceva mai mare.

Cheltuielile de zi cu zi:
Salariul minim pe economie este de 1188€ net si nu-ti permite o viata normala, este aproape imposibil sa traiesti numai din acest salariu. Din fericire in regiunea pariziana salariile sunt in general mai mari, incepand de la 1500€ si mai sus.
Cumparaturile pentru o luna intreaga te duc undeva pe la 150€ – 200€ daca iti faci singur de mancare.
Pentru curent depinde foarte mult daca ai incalzire comuna sau individuala electrica. In cazul meu, avand incalzire electrica platesc in jur de 150€ pe luna.
Asigurare la masina in jur de 75€ pe luna (aceasta scade in fiecare an daca nu ai nici un accident), asigurare la casa (obligatorie in daca esti in chirie) in jur de 10€.

Transport:
Pentru a te deplasa in Paris trebuie uitata din start masina, o ora de parcare costa 4 ore si este foarte greu de gasit un loc de parcare, amenda pentru neplata parcarii pana anul aceste era de 17€ dar din 2018 aceasta va fi de 50€, mai ales ca transportul in comun este foarte bine pus la punct, sunt vreo 16 linii de metrou si 4 linii de trenuri intre periferie si centrul orasului, un bilet costa intre 1.90€ si 11€ in functie de cat de departe vrei sa calatoresti (sunt 8 zone, Parisul fiind zona 1 – 2, o calatorie 1 – 8 adica Paris – Aeroport Charles de Gaulle va fi 11€). Cel mai bine ar fi sa luati un Pass Navigo, un fel de card pe care poti adauga un abonament pe o saptamana (22,80€), o luna (75.20€) sau un an intreg (827.20€). De retinut ca in 99% din cazuri, jumatate din costul abonamentului lunar sau anual este asigurat de catre angajator.

Administratie :
In general totul se face pe internet, impozitul se declara in luna mai si se plateste in luna septembrie desi incepand cu 2018 acesta se va lua direct din salariu.
Pentru orice are legatura cu actele pentru masina de exemplu, acestea se fac direct pe internet pe site-ul prefecturii de care detii.
Noul presendinte E. MACRON vrea ca pana in 2020 absolut tot ce tine de adminstratie sa fie direct disponibil pe internet (obiectiv zero foi de hartie)

Sanatate :
Spitalele de stat sunt foarte bune, oamenii care lucreaza acolo sunt dedicati si se poarte foarte frumos cu tine.
Costurile sunt acoperite in proportie de 70% de asigurarea de stat, restul de 30% este platit optional de catre o asigarare privata. Pentru cei care muncesc o pot avea la un pret redus ca si beneficiu de munca (35€ in loc de 150€).
De fiecare data cand am avut nevoie de ingrijire medicala nu am fost nevoit sa scot nimic din buzunar. O vizita la doctorul de familie costa 25€, bani care iti sunt reintegrati in contul personal a doua zi de catre asigurarea de sanatate.

Educatie;
Zilele de scoala sunt foarte lungi, ele incep la ora 8:00 si se termin la 4:00 sau 5:00 dupa amiaza cu o ora sau doua de pauza la pranz. Acest lucru exista doarece in acest fel parintii isi pot lasa copii la scoala inainte de incepe ziua de lucru (ora 9:00) si ii pot lua de la scoala cand termin. Toate scolile au o cantina unde copii pot manca la pranz o masa completa pentru 3 euro in medie.
Altfel, oamenii care lucreaza in acest domeniu sunt foarte dedicati si pasionati de ceea ce fac. Notele sunt de la 0 la 20, iar punctaj maxim nu vei avea niciodata doarece nimeni nu este perfect.

Viata sociala:
Francezii sunt foarte reci, este foarte greu sa-ti faci prieteni, dar in momentul in care ai reusit sa ii obtii increderea te vor primii cu bratele deschise.
Aici intervine foarte mult limba, ei apreciaza foarte mult sa te vada macar ca incerci sa vorbesti si sa te integrezi culturii franceze.
Sunt foarte multe nationalitati in Paris. In general negrii si arabii sunt foarte prost vazuti deoarece nu vor sa se integreze, traiesc intre ei, isi vorbesc numai limba lor si orice strain, ca esti roman sau francez e vazut din start ca un inamic.
Nu prea m-am invartit in cercuri de romani deoarece sunt foarte rai si in general fiecare pentru mamaliga lui.
Franta fiind un stat laic, nu ai voie cu semne religioase in institutii publice (scoli, cladiri administrative, etc…)
Orasul Paris este superb pe timpul verii, nu recomand nimanui sa vina iarna deoarce este foarte multa ploaie.
Franta fiind o tara imensa cam de 3 ori cat Romania, aveti sunt multe lucuri de vazut, autostrazile sunt foarte multe (11 800 km)ceea ce ajuta la plimbare. In ceea ce priveste permisul de conducere, acesta trebuie schimbat cu un permis francez in primul an de cand ati ajuns in franta (direct la prefectura)

Sunt sigur ca am uitat o groaza de lucruri, voi incerca cat de mult sa va raspund in comentarii.
O zi frumoasa tuturor !

P.S. : Toata stima si respectul pentru Cetin, acest text mi-a luat cam 2 ore sa-l scriu, este cu adevarat o meserie in toata firea faptul de a scrie ceva pe care altcineva sa vrea sa-l citeasca 🙂