Mă gândeam azi, de ziua unirii, cam care sunt implicațiile ei în țară, în sufletele umane, ce preț pune românul de rând pe așa ceva. La urma urmei, este începutul creerii statului român unitar, nu?

Comparativ, americanii au un adevărat cult pentru constituirea statului american. Orice relicvă rămasă de pe vremea aceea se vinde și cumpără la prețuri halucinante, și rahatul mumificat lui Jefferson sau Grant s-ar vinde, dacă ar exista la vânzare. Nu mai vorbim de suveniruri, cărți ale vremii, sărbători publice etc.

La noi?
Acesta este Hotelul Concordia, acolo unde s-a decis Unirea.

În felul acesta își cinstesc românii istoria facerii. Cu gunoaie și sticle de plastic. Probabil ȘI de asta diferența dintre noi și EI este aici.

49 comentarii Adaugă comentariu

 1. Deci acum se explică, suntem un popor făcut în fugă într-o cameră de hotel.

  0

 2. Americanii au creat un intreg sistem filozofic ca sa faca statul lor, care a fost o conceptie originala. Constitutie, sistem de balante, teoria drepturilor omului, republica dar nu democratie, and shit. Cel putin vreo suta de filozofi si-au adus contributia si s-a dezbatut. A fost la fel de mult efort ca si la conceperea primului calculator.

  Dealtfel io am o teorie ca americanii de atunci au fost mai destepti ca americanii de acum.

  0

  • #6

   Americanii de atunci care au lucrat la crearea statului au fost clar mult mai deştepţi decât cei de acum.

   Au mai avut avantajul că erau multe elite (ca inteligenţă) care au fugit din ţările europene unde erau sătui de trăit cu frică de rege, cu frică de familiile bogate care îi puteau tuna oricând pentru că aveau idei care le ameninţa supremaţia, gen egalitate în faţa justiţiei şi d-alea.

   Ce fac azi şi cine sunt americanii azi e altă problemă care o putem înjura separat.

   Dar la origini, la bazele statului care le-au pus atunci, putem doar să visăm, nu există ţară de comparaţie în lume.

   Mă gândesc doar la faza cu sistemul juridic cu juraţă în care verdictul e dat de oameni de rând, din acelaşi oraş, nu de un judecător cu puteri absolute care poate fi coruptibil. E mai greu să corupi 12 oameni, unul tot se găseşte să fie nebun şi să nu accepte.

   Azi noi avem atâtea dezbateri pe judecători, pe corupţie, pe dat şpăgi la judecători, pe judecători care sunt ofiţeri acoperiţi SRI, atâta bătaie de cap care n-ar fi existat niciodată dacă n-aveam mentalitatea asta de judecător absolut.

   Şi toţi corupţii n-aveau nici o şansă dacă erau procese cu juraţi oameni de rând. Altfel se temea un primar, un funcţionar, ceva, de un proces dacă ştia că cei ce vor da verdictul sunt ăia pe care i-a scuipat ani de zile prin furtul de fonduri…

   0

  • #7

   pe de alta parte, sistemul de jurati care nu au idee de legi este acel sistem ce a condamnat pe nedrept la moarte o caruta de negri sau l-a facut scapat pe oj simpson. sau mai recent, pe vaca aia care si-a omorat copilul. in sistemul cu jurati, legea este usor relativa si tine cont de cat de emotionant e avocatul sau procurorul. restul e irelevant.

  • #8

   Judecătorii trebuie să fie oameni, bărbați înțelepți, cum erau la daci și la alte popoare din vechime. Areopagul la greci. Judecători . Nu plebea. Ce să judece plebea. Nu e bun nici sistemul cu jurați, nici cel de la noi cu FEMEI care judecă, femeile fiind paralele cu ceea ce nimim JUDECATĂ, rațiune. Judecătorii trebuie să fie absolut bărbați învățați, înțelepți, cu pregătire pe măsură, și trebuie aleși astfel: Se iau cei mai buni acești bărbați și se dă drumu la un porumbel din cușcă. Pe umărul cui se așează porumbelul, acela va conduce judecata.

   0

  • #9

   Juratii nici nu trebuie sa aiba cunostinte despre legislatie. Am fost in juriu acum un an, la procesul unei panarame care la beție a batut alta panarama. Ni s-a explicat ce lege consideră procurorul ca a incalcat agresoarea, pedeapsa prevazuta de legea respectiva, etc. Juriul doar decide vinovatia sau nevinovatia persoanei judecate considerand argumentele aduse de avocat si procuror. Judecatorul este cel care stabileste pedeapsa, amenda, etc. Selectia juratilor nu se face dand cu banul, au cateva filtre preliminare prin care se alege componenta finala a juriului. Ce vezi prin filme, jurii cu babe senile si fermieri retardati e ficțiune si atât…

   0

  • #10

   da, imi confirmi de fapt opinia. verdictul e dat de cat de emotiinali pot fi avocatul sau acuzarea

  • #11

   In unele cazuri da…. depinde si de priceperea avocatului. La noi avocatul a venit cu faze gen „fata e studenta, are note bune, neam de neamu ei n-a avut probleme cu legea, hai sa nu-i distrugem viitorul, chiar daca a bagat-o in spital pe tuta aia nenorocita pe care a batut-o”… au fost vreo 2-3 in juriu care au pus botu… dar majoritatea au judecat corect (zic eu)…Din ce am discutat cu avocati sau prieteni care au mai fost in jurii, cazurile „emotionale” sunt foarte rare, de-aia se si face atâta tam-tam…

   0

  • #12

   Un principiu de baza al justitiei americane este
   Prezumtia vinovatiei in afara oricaror indoieli (guilty beyond any reasonable doubt )
   Orice juriu trebuie sa decida bazat pe aceasta regula

   0

 3. #13

  Îmi spunea odată un român stabilit în State, om la vreo 60 de ani: ăștia (americanii), dacă n-au avut istorie, au făcut statuie și unde s-a c*cat calul lui Winnetou.

  0

 4. #16

  Păi americanii au vreo 300 de ani de la înființare. Noi avem peste 3000. Statul dac mă refer. Denumirea dată acum acestu teritoriu- ,,romania” nu corespunde cu țara, națiunea , deci d-asta nu avem ce sărbători practic. Nu recunosc nici o romanie, ci doar DACIA. Nu recunosc nicio unire d-asta sub numele astea, nici 1 decembrie, nimic. N-am cum să pun preț pe ceva ce nu mă reprezintă. România este un stat artificial creat de jidani tocmai pentru a distruge adevărata identitate dacă și adevăratul stat dac.

  0

 5. #26

  Mai ales ziua nationala 1 decembrie este o mare operațiune evreiască, ne-a ,,unit”! auzi, cu ardelenii, când ardelenii de fapt sunt niște bulangii, și oricum triburile erau altfel decat triburile de aici, pe vremea dacilor. Ăia din ardeal nu erau daci, erau mai căcănari. Noi aici în Muntenia eram baza. ,,Marea unire” de la 1 decembrie auzi. Ce unire, băi jidanilor, că noi suntem aici de când voi mânați capre prin deșert. Care ați fost sclavi la egipteni și ați fugit cu oalele lor de aur. Cârnații dracu. De când acum 1900 de ani jidanii s-au infiltrat aici sub acoperirea escrocheriei lor iudaice și denaturate numită creștinism, de atunci s-a început jidovizarea și distrugerea Daciei. Ce-a urmat după știm cu toții. Jidanii au mai făcut o sectă iudaică numită islam, ca să distrugă creștinismul care nu prea le convenea că este mai ne-iudaic. Și-au urmat războaie, ciuma evreiasca s-a extins in toata lumea , Europa, mai putin Asia și India. Și iată-ne pe noi acum, numindu=ne Romania, cand la fel de bine ne puteam numi Jidania. De 1900 de ani încoace am fost jidovizați prin acest cal troian al jidanilor numit creștinism. Mihai Viteazu, Ștefan, toți ăștia au fost ce-i drept luptatori contra celeilalte aberatii evreiesști- islam, dar tot jidoviți au fost și ăștia. Nu recunosc decât Dacia și pe Zamolxe!!

  0

  • #27

   eu cred ca adevaratul Freige e mort si asta nou e o copie amarita. nici sa troleze ca lumea nu stie. 😀

   0

  • #28

   Friege, ai dreptate frate…. cred ca triburile din Ardeal aveau capitala la Apulum si au navalit incoace ca sa ocupe Sugedava…

   0

  • #29

   Eu cred ca Friege asta nou e Becali. Gigi Becali.

   0

  • #30

   Şi ăla vechi era Luţu :))

   0

 6. #31

  Pozele sunt realizate in 2009 dar nu cred ca acum e mare diferență.
  E interesanta analiza făcută de riseproject: www.riseproject.ro/articol/cei-care-au-cumparat-bucurestiul/ sau turistinbucurestiro.blogspot.ro/2014/02/strada-smardan.html#concordia

  0

 7. Unirea Principatelor Romane s-a efectuat fara autorizatie, de aici si dezinteresul..

  0

  • #33

   Nu sunt de acord cu tine si spui o mizerie, cred ca mecanismul prin care s-a efectuat unirea principatelor au fost printre putinele momente de genialitate pura la care strabunii nostri au putut s-o conceapa: ni s-au interzis si impus o groaza dar, asa cum Dracu’ se ascunde printre detalii, nu ni s-a impus sa avem un conducator unic, atat pentru Tara Romaneasca cat si pentru Moldova.

   Enter Cuza…

   0

  • #34

   cica englezii, marii adversari ai unirii Principatelor Romane ar fi vrut doi conducatori iar unirea dintre cele doua sa fie absolut formala, asa, gen unirea intre doua apartamente intr-o asociatie de bloc.

   Dar romanii, mari amatori de interpretari au decis ca pot avea un singur conducator cu doua joburi si astfel le dau muie englezilor.

   Nu mai stiu care e acum scorul la muie intre romani si englezi, pentru ca de atunci inca se joaca. Yalta, tiganii din Londra, Brexit etc.

   0

  • Corcorane tata, muia n-au luat-o englejii in 1859 ci turcii, austriecii si rusii. Sau rusii, austriecii si turcii, depinde de care parte a Prutului esti. Englejii erau deja prieteni cu francezii, iar Napoleon trois… ei bine, fara Napoleon asta al treilea Dodon avea capitala la Iasi, Iohannis era Principe al Transilvaniei iar Dragnea era Domn al Valachiei.
   Vina e a nemtilor: nu puteau avea Sedanul cu macar 12 ani mai devreme?

   0

  • #36

   @mircea, n-am treaba bre cu Prutul, eu stau pe aproape de gurile Liffey-ului. Hibernia, pamant romanesc.

   0

 8. #37

  Diferenta intre noi si ei este cea dintre aceea dintre un popor relativ omogen, cu spirit national „natural” ( desi impopotonat cu paiete de prost gust si pe urma batut ca un caine mort,) care insista sa supravietuiasca in lipsa simbolurilor, si un concept „fabricat” al unei entitati statale neomogene ca populatie, cel putin la inceput.
  Pe scurt, la 1859 romanilor n-a trebuit sa le spuna nimeni ca sunt romani, iar unirea a fost, pentru omul de rand un act semnat undeva, nu conteaza unde. Adevaratul spirit national, cum a vazut si Saguna, il facea popa la biserica. Pentru ca la noi, la fel ca in cazul restului popoarelor din lumea veche, tara preia numele populatiei.
  In lumea noua, tara a denumit populatia, pentru ca nimeni nu era de fapt „american”. Si-asa ai tari si spirite nationale denumite dupa personalitati, dupa caracteristici geografice, dupa tipuri de lemn si asa mai departe…. De-aici si nevoie de colare a unui spirit national facut la birou, care are nevoie sa fie mult mai diferit si puternic mai vizibil.

  0

 9. #38

  Dupa aia, daca exageram, ne zic taticii europeni ca ne transformam in fascisti, nationalisti, etc plm. Nici exagerarile lor nu sunt bune, au stat niste niggeri de-ai lor din NBA si NFL jos cateva meciuri la intonarea imnului, din cauza incidentelor ala cu politie vs. oameni de culoare care nu fac niciodata nimic gresit si se duc duminica la biserica, si absolut toata tara s-a scandalizat, oamenii au inceput sa nu mai mearga la meciurile echipelor respective, mai ales in NFL la San Francisco 49ers, cand a facut asta Kaepernick, cine urmareste sportul stie ce vorbesc. Adica, aia duc intr-o extrema mult prea adanca toata iubirea asta artificiala de tara .

  Pe de alta parte, popoarele balcanice, foarte patriotice, mult mai patriotice decat noi, si totusi in afara de Slovenia, suntem peste ele din orice punct de vedere, si financiar si ce vreti voi . Nu iubirea de tara este problema, ci mentalitatea. Unele dintre cele mai putin patriotice popoare de pe planeta, sunt intre cele mai dezvoltate si mai bogate 10-15 tari .

  0

 10. #39

  Toate gunoaiele de la 1918, numai drogați. Pentru mine1 decembrie 1918 e zi neagră, de doliu! Numai lepre și vanduti am avut in istorie. Titulescu un drogat. Numai drogați și vanduți evreilor. D-asta l-au omorat pe Eminescu fiindcă el vroia să revină la denumirea Dacia. Păi ce unire îmi faci tu mie, când io sunt aici de 3000 de ani? Ce-i aia unire mă? Cu cine mă unești tu mă, când io sunt aici de mii de ani. Mă unești tu cu Ardealul? Mi-ai cerut mie voie? Mă cac în Ardeal. Fac ei marea unire, auzi domne. Cârnații ăia de acum un secol. Slugi și cozi de topor ale masoneriei și evreimii internationale. Fac ei , evreii, marea unire. A cui cu cui? Așa trebuie să fie țara asta- Muntenia, Moldova și Bucovina, și Dobrogea. Ardealul nu. Oltenii nu. Oltenii au fost niște căcănari și ei, și pe vremea dacilor, erau cei mai proști dintre daci și traci. Că de ce sunt proști acuma? C-au fost și in trecut proști, logic. Și plus că în Oltenia, după ce ne-au bătut romanii, p-acolo a inceput colonizarea masivă. Deci Oltenia e cea mai romanizată dintre regiuni. Și jidovizată. C-au adus și jidani , romanii atunci. Oltenii sunt mai mult romani și jidani.
  Asta ați făcut voi evreii. Când voi erați sclavi, voi evreii. Că voi ati fost sclavi toata istoria voastră , ati fost sclavi , luați in sclavie de egipteni și de alții. Și ne-ați băgat și pe noi sclavi de 1900 de ani încoace, de când ati adus crestinismu încoace. Noi dacii nu am fost sclavi la nimeni. Ne-au bătut romanii, da nu ne-au luat în sclavie ca pe voi, cum vă lua pe voi alții. Vă lua toți, toate imperiile vă lua sclavi. Și-acuma ați ajuns voi, niște foști sclavi, să ne băgați pe noi sclavii vostrii. Pe noi, pe americani, pe toată europa, america, tot. Ca să vezi culmea ironiei. Eh, uite că eu nu sunt sclavu vostru, eu sunt și dac, chiar dacă nu 100%, dar 58% sunt, și mă doare-n cur de voi, mă. Nu dau doi bani pe voi și pe manipulările voastre. Zamolxe, în ăla cred! Și lupul dacic, atât!

  0

 11. #40

  Ce-i de sarbatorit? Unirea dintre hotii cocalari si betivii puturosi? Pruncul rezultat a luat ce-i mai rau de la ambii parinti.

  0

 12. #42

  Era pe vremuri un banc, care e diferența dintre un dolar și un leu? Diferența e de un dolar.

  0

 13. Nu știu dacă s-a schimbat mare lucru, dar totuși, poza nu pare de acum. Și dacă prin absurd s-ar fi renovat sau restaurat, tot putea cineva face o poză de acest fel în care să surpindă molozul…

  0

 14. #44

  de aceea britanicii au avut succes. patriotism total si indiferenta totala. adica, expresie sobra la ceremonii, betivaneala totala dupa. le pasa de istorie maxim, dar le pasa mai mult de prezent si de ei insisi. copy paste

  0

 15. #45

  FYI: Crearii

  0

 16. #48

  Puneți dracu mâna și citiți ceva istorie, mă inculților, voi ăștia care credeți că vorbesc aiurea legat de daci. Mai citiți o carte, că sunteti spalati pe creier de evrei. Toți istoricii mari din antichitate, plus scriitori, plus filosofi greci, îi pomenesc și fac referire la daci, la traci în general. vorbesc despre spiritualitatea, despre faptul că au fost deosebiți, un popor deosebit. Dacii au fost deosebiti, până au venit scursurile de romani imperialiști, și-apoi jidanii.

  0

 17. Cu toate ca sunt de vreo 240 de ani independenti au creat atunci un sistem democratic de la care nu s-au abatut, asa ca orice ales nu are putere absoluta.
  Apoi au respectul pentru cei care au luptat pentru binele tarii, respectul pentru uniforma armata,politie, pompieri…. pe cand in romania se face misto de pompieri ca au ajuns tarziu ,de mai vezi prin sate ca sateneii vor sa ii bata ca nu le sting focul mai repede.

  0