Uite de asta. Pentru că, la fel ca toate inițiativele ecologice care pun răspunderea pe umerii fraierilor cetățeni, când, de fapt, industria și politicul distrug tot, nu este decât un fake mizerabil, care îmbogățește, efectiv gratuit, diverși potentați politici.

Și totul a pornit de la momentul când am văzut cum tomberoanele reciclabile se golesc toate în aceeași mașină de gunoi. Știu, între timp au apărut mașini de gunoi cu sortare, e ok, tot fake sunt, la groapa se descarcă în același loc, doar s-au accesat fonduri pentru achiziții, o mașină de aia e de la 500 000 în sus.

În momentul ăsta folosesc 2 saci de gunoi. Unul pentru deșeuri compostabile și unul pentru ambalaje de plastic, metal etc. Singurul motiv pentru care folosesc 2 este că toate rahaturile sunt ambalate în zeci de straturi de plastic, inclusiv paiul de carton de la cutiuța de lapte cu vanilie a copilului. Care e de carton ca să salveze planeta, dar plasticul de pe cutie și de pe pai nu poate fi tăiat decât cu cuțitul, atât de gros este. Și le arunc pe toate în același tomberon.

Oricum cineva se îmbogățește din mânuit plastic aiurea prin europa. Măcar să și-l sorteze.

Pentru cine e curios, citiți puțin despre ce mizerie e ReturRO.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Bag pula in aceasta planeta.Peste 100 de ani nu o sa isi mai aminteasca nimeni de noi/voi ca am salvat planeta curului.

    28
    • Nu te intereseaza copii si nepotii….intotdeuna cand niste smecheri vor sa faca o gramada de bani baga placa cu grija fata de copii.

      21
  2. Cea mai mare teapa e returo, lasand la o parte sticlele sau dozele si peturile care se sparg sau se deformeaza si nu se pot returna, trebuie sa fii si foarte inteligent sa consumi combustibil pana la magazin pt 50 de bani/sticla sau mai e varianta sa-ti faci ghena de gunoi din casa sa strangi mai multe sticle ca sa merite drumul pana la magazin.

    Iar magazinele sigur nu fac nici un ban cand te taxeaza cu 50 de bani pt fircare sticla dintre care lunar milioane nu se mai intorc inapoi.

    25
    • stiu ca e socant, dar stii ca poti sa meri la magazin si fara masina

      34
    • Cel mai apropiat supermaket care are si sistem unde poti returna sticlele de unde stau eu e la 3-4 km si stau in cluj in zona veche a orasului, (zona garii) nu vreau sa ma gandesc cam cum e prin alte orase sau pt cei care si-au luat case in camp.

      22
    • ah. pula atunci 🙂

      in cazu asta aduni multe. Io am un butoi de 120l in care le strang.

      3
    • #7

      Eu stau “la porumb” si am carrefour la 50 metri. Patasti :))

      10
    • #8

      Si mai socant e ca te poti duce cu sticlele la returo cand mergi la magazin la cumparaturi. Nu e musai sa te duci special. Problema mea e alta: de fiecare data dupa ce iau rahatul ala de bon valoric, uit sa il dau la casa si le adun in portofel.

      16
    • dupa ce am pierdut 12e asa…mereu pun bonul in slotul cu cardul. In modu asta nu pot sa scot cardul fara sa scot bonu

      5
    • #10

      La mine in oras a inceput acum vreo 2 ani colectarea selectiva si la case. A inceput cu un delay de vreo doua luni, apoi ne-au adus 3 tomberoane – unul mare, pentru plastic, si doua mai mici, pentru altele. Trebuia un sac special pentru sticla, ce se aduna separat, dar nu s-au mai deranjat.

      Apoi au inceput sa nu mai vina regulat, veneau cu o masina si luau mai multe, apoi au zis ca iau doar un sac, sa bag in el tot. Ok, cu cel de sticle ce fac? Nu stiu, duceti dvs la pubela speciala. Unde e aia? Nu stim. Ok, l-au luat si pe ala la gramada cu restul in masina.

      Acum am 3 pubele goale, pe langa cea mare pe care o aveam default, intr-una strang plastice/cartoane doar asa, ca vreau, in alta sunt jucarii, iar in a treia pun ambalajele astea cu SGR.

      Am un Penny langa mine de unde mai fac cumparaturi urgente, acolo e si masina de-asta de reciclat, se uita paznicul la mine cand am dus prima data 28 de sticle si automatul le-a acceptat pe toate, mi-a zis mirat – pai va stiti, ati mai adus..

      Nu, am pastrat sticlele intregi si curate in tomberon :))

      1
    • #11

      @animaloo: Știu că e șocant dar mă gîndeam să te chem să-mi cari sacii cu ambalaje în spinare cei 600 de metri cîți am pînă la primul aparat. Ce zici? Că tot dai sfaturi înțelepte. Faci și tu un bine, mă ajuți să salvez planeta.

      2
  3. #12

    Hai sa iti zic de ce reciclez eu.

    -pentru ca este foarte usor

    -in Sectorul 6 cel putin ai puncte de colectare unde poti sa duci orice – plastic de orice fel, hartie, electronice, baterii, haine, cutii de bere, metal – absolut orice.

    Strang toate deseurile in saci separati si le duc o data la 2 saptamani.

    Ba mai mult decat atat, in comuna de langa Bucuresti in care stau pentru deseurile de plastic si hartie se colecteaza acum in pubele separate si se ridica in fiecare duminica.

    Asa ca daca vrei este foarte usor.

    Am ajuns umpic cam fanatic intradevar, adica reciclez inclusiv ambalajele de plastic ale produselor lactate, dar pe total, ca volum cel putin, poti recicla usor cel putin 60% din deseurile produse.

    Asa ca la treaba.

    17
    • #13

      iti urez maxim succes

    • #14

      Felicitari pentru devotament, uite aici zoso.ro/tristul-reciclarii/

      “În realitate există 7 tipuri de plastic și doar 2 din ele sunt reciclabile, și acelea doar de câteva ori. Motivul e simplu: nu e ca la plastilină unde poți să tot formezi altceva și altceva. Legăturile dintre molecule se cam strică după ce le tot treci prin procesele alea de ”reciclare” și modelare a plasticului de câteva ori.”

      25
    • #15

      Saci separați??? Câți saci și câte balcoane pentru depozitare mi ar trebui pentru asta?
      Și cu ce mă aleg la final, merita efortul?
      Europa cu cele aproximativ 740 milioane locuitori poluează in general undeva la 10% din totalul tuturor noxelor și deșeurilor lumii.
      Deci daca restul de 7,3 miliarde de locuitori nu fac nimic sau prea puțin, rezultatul final e tot 0, pardon 10%
      E că și cum tot sectorul 6 unde locuiți ar fi impecabil din toate punctele de vedere, reciclare, curățenie, spatii verzi, oameni fericiți și muncitori, trafic eco, etc. Și totuși în final, chiar daca sectorul 6 e de vis, Romania pe general va fi tot un coșmar.
      Cam asta se întâmplă și la nivel planetar.
      Gândiți-va doar cate sute de mii sau poate milioane dar nu cred, de mașini electrice sunt in Europa și ce drăguțe și nepoluante sunt ele!
      Apoi la ce folosește lucrul asta, daca in Ucraina sau tras cel puțin câteva zeci de mii milioane de tot felul de obuze, bombe și incendii!!!
      Ne e mai bine??? exista o logică în treabă asta?
      Doar creiere spălate cu un detergent prost.

      6
  4. #16

    Sincer, ma bucur ca din ce in ce mai multa lume renunta la demagogia asta cu salvat planeta and shit. Am mai spus-o, UE ar putea da lege ca orice bautura sa fie vanduta in recipient REUTILIZABIL si gata, s-ar rezolva problema. In plus, salveaza UE planeta de la poluare cu 5% din populatia globului in timp ce toti liderii vin cu avioane private la conferinte…

    Pe langa asta, mi se pare de porc ca dupa ce “vestul”(cuvant aleator pentru orice tara dezvoltata) s-a ridicat pe plastic si petrol ieftin timp de zeci de ani sa vina sa le zica tarilor sarace sa nu mai foloseasca plastic ca e rau pentru poluare. Asta dupa ce majoritatea companiilor din acele tari si-au mutat productia in tarile sarace sa nu mai polueze la ei in tara si ca ii pot plati cu 3 saci de cartofi pe luna.

    39
    • asa ca acum continui sa poluezi…doar de-al dracu. Sa ii faci de rusine!

      10
    • #18

      @animaloo, si tu continui sa poluezi, tot de al dracu? Singura cale de a nu polua e sa nu existi. Asa ca va rog sa ma scutiti de acest virtue signaling pe care il faceti in timp de va intrebati daca cutia de carton murdara de pizza se pune la reciclabile sau la menajere.

      Si da, voi continua sa poluez atata timp cat alternativa de a nu polua e mai scumpa si atata timp cat cei ce imi zic ca poluez prea mult se plimba cu avionu particular.

      Dar te rog sa imi explici ca la prosti cum e posibil/normal ca societatea responsabila de strangerea ambalajelor cu garantie sa fie controlata in proportie de 80% (statul roman are doar 20% din returo) de aceleasi companii care produc acele ambalaje.

      33
    • eu nu ma laud ca “poluez”. nu consider ca poluez mai mult daca arunc cutia de pizza la hartie. Cel mult duc, cand se strang mai multe, totul la centru de reciclare. Stau in zona de case si avem tomberoanele cam mici pentru 32 de case. Si centru de reciclare e la 3km.
      Din fericire suedia nu e nemtia/austria unde te cearta aia ca nu iti speli iaurtu de pe plastic. Cand nu stiu ceva, arunc la “de ars”. Ca astia au ditamai industria de ars gunoi, la modu ca importa

      Ce sper eu sa vad in Romania, de fapt sa nu mai vad: mizerie pe balti. E/era absolut sinistru

      8
    • #20

      @ lrpx: Daca bauturile se vor vinde in recipiente reutilizabile, cum te scapa asta de mers cu ele la automatele de reciclare/colectare? Daca vor fi din sticla, nu cumva vor fi mai greu de transportat si depozitat?

  5. #21

    In zona mea se ridica deseurile plastice de doua ori pe luna. In patru ani, am primit o singura data saci galbeni, 10buc. In doua saptamani adun 3-4 saci de plastic, compania de salubritate ridica un singur sac. Saci nu au, trebuie sa cumperi. De unde? Nu stim. O perioada buna, adunam 10-15saci, le bagam in masina si le duceam eu la un centru de reciclare sii am mers asa, pana ce compania de salubritate a refuzat sa ridice si amaratul ala de sac, ca nu era galben. Toti vecinii am pus cate un butoi de 200 in spatele curtii si periodic dam foc la tot platiscul adunat si multumim frumos pentru grija autoritatilor de a recicla. Desigur, nu e nicio problema ca orice cacat cumperi, are kilograme de ambalaj de plastic, nup. Problema e ca sacul nu e galben.

    31
  6. #31

    Totul s-ar rezolva mai simplu daca s-ar lua decizia la nivel european, mondial, planetar, plm, ca ai voie sa produci ambalaje doar din acele tipuri de plastic care se pot recicla (A, B, C).
    Alte ambalaje nu se accepta si gata. Nu ai ambalajul care trebuie nu poti vinde produsul.
    Si atunci poti sa le arunci pe toate intr-o singura pubela (asa cum fac eu acum) si se descurca mai departe firma de salubritate.
    Dar e mafie mare cu productia de ambalaje asa ca… mai bine sa ne luam de paiele de urechi si betisoarele de baut suc.

    10
    • #32

      Nici asa. ai nevoie de plastice ca produsele sunnt industriale si trebuie sa reziste mult timp. sunt transportate de departe. nu mai ai nevoie de plastic daca cumperi local, proaspat. creezi circuite locale. nu mai ai nevoie de plastic si consumat energie pe transport. iese mai ieftin si sanatos.

      da aici intervine mafia si lobyul corpo, plus oamenii isi apara dreptul la diabet.

      7
    • #33

      Ba chiar asa.
      Ai plastice care pot fi standardizate fara nicio problema si poti limita utilizarea lor.
      Diabet faci foarte bine si de la produsele cumparate local ca doar nu crezi ca aia nu pot toate prostiile pe care le pun si aia mari.
      Imi place cand lumea mai crede ca produsele locale, crescute de taran cu mainile lui crapate, sunt cele mai sanatoase… Mai ales cand da cu chimicale asa…dupa ochi si dupa ureche.

      12
  7. #34

    M-am dus si io cu vreo douăj dă peturi, toate cu sgr pă ele, sa fiu cetatean model. In 3 pungi tati ca tre sa fie intacte. Si la aparatu poolii juma din ele mi le scuipa inapoi. Nujtu de ce. Asta dupa ce am asteptat dupa un aurolac care venise cu 2 saci de doze. Asa ca le-am lasat toate la aurolac acolo, a zis ala bogdaproste. Si d-atunci tot ce e cu sgr pa el, dupa golire aterizeaza direct la cosu de gunoi dupa ce in prealabil a fost bine turtit ca sa nu ocupe loc.
    Si ca sa nu ma faca nici japitele astea la buzunar nu mai iau apa la pet mic, mi-am loat niste filtre si bag de la ghiveta sau iau bidoane d-alea de 5-8-10 l. Mooie returo, mooie sgr.

    21
    • ” mi-am loat niste filtre si bag de la ghiveta sau iau bidoane d-alea de 5-8-10 l. ” – vezi. Datorita modului greu de reciclare ai descoperit calea 🙂
      vezi ca exista filtre mari, pe care le legi direct la chiuveta si scapi de problema. Pentru sprit iti iei masina de sifon si muie la retur

      9
  8. #36

    haine din sticle reciclate din plastic si paiele nu o sa salveze planeta

    cand 10% din poluarea planetei vine din uzinele care topesc minereul de fier. iar tot ce se invarte pe langa industria fierului polueaza cu multe zeci de procente.

    11
  9. #37

    Returo este o mizerie din mai multe puncte de vedere:
    1. Mizeria cu 50 de bani peste pretul produsului. Costul pet-ului/sticlei oricum este inclus in pretul produsului, de ce mm imi adaugi mie 50 de bani ca sa ma faci sa reciclez?
    Daca ar fi dat 50 de bani pentru fiecare element reciclabil adus fara sa-i creasca pretul cu 50 de bani, sunt sigur ca lumea ar fi fost mai interesata sa recicleze stiind ca are un beneficiu. Inainte cat iti dadea pentru reciclare? 5 bani sau cat? Mizerie.

    2.Faptul ca aparatul nu iti accepta produse care nu sunt comercializate de magazinul unde se afla aparatul. Dupa ce ca primesti voucher care poate fi folosit strict in magazinul respectiv (nici macar in alt magazin din acelasi lant), acum trebuie sa aduc doar produse de-ale lor.
    Si nu inteleg logica, e in interesul magazinului sa aduci produse de la alti comercianti pentru ca ti se emite voucher utilizabil doar acolo.

    16
    • #38

      Mai mult decat atat, chestie care m-a scos infinit din minti. Cumpar un bax de Tusnad al 2L, pentru ca asa vrea doamna, toate cu sigla returo pe ele, de la carefour. Fantastic. Tot pentru ca asa vrea doamna ma duc cu papornita de sticle goale de Tusnad la aparatul de colectare din carefourul de unde le-am cumparat initial. Ghici ce? toate au fost refuzate pentru ca “comerciantul nu accepta ambalaje de la acest producator” pai fmm de treaba.

      10
    • #39

      Ba iti accepta. Eu duc constant la Kaufland (azi am dus la Auchan) sticle de apa minerala care se gasesc doar la Lidl. Deci aparatele accepta orice PEt cu conditia sa fie pe el semnul ala.

      4
  10. #40

    Singura garantie ca se recicleaza real e ca la noi partea de compost o separam de restul gunoiului. Acolo ajunge apoi mancare de rame si in cele din urma mancare pentru pomii fructiferi si florile din gradina. In rest, adunam ca prostii in 3 saci de imi vine sa cer chirie pentru Retim. Avem asa: sac plastice pentru ReturRo, sac albastru pentru carton si sac galben pentru plastice si alte prostii. Cea mai faina chestie la Returo e ca am platit 50 bani sticla la o alimentara la o apa minerala brand local destul de popular, dar pe care aparatul de la Lidl mi-l refuza ca nu vand ei asa ceva… Pana mea!

    6
  11. #41

    Eu reciclez tot, inclusiv mucii uscati. Ce inseamna tot? Inclusiv ambalajele murdare ce nu merg reciclate, cum ar fi cutiile de pizza uleioase ori ambalajul de la puiul crud. Merg pe aceeasi idee cum ca cei care fac bani din asta, trebuie sa depuna si un minim efort sa caute prin gunoiul meu.

    7
  12. #42

    Reciclare sau nu, ideea e să avem mai putine ambalaje aruncate aiurea peste tot. Tâmpiții tot o să arunce ,dar măcar vin alții din urmă și le strâng. Măcar de ar fi așa și cu pachete de țigări,pahare de unica folosință, etc ,pe care le găsești aruncate din centrul orașului până în vârful muntelui

    2
  13. #43

    pe mine altceva ma enerveaza la reciclare:
    1. cutiile de pizza pt ca sunt impregnate cu grasime nu se pot recicla defapt
    2. sticlele de plastic in care au fost detergenti nu se pot recicla defapt
    3. toate recipientele trebuie spalate: apai apa aia cu care spal recipientele nu se pune ca risipa? eu cred ca se consuma mai multa apa sa speli recipiente decat beneficiul de a le recicla. Pt ca daca nu sunt spalate bine nu se pot recicla. Faptul ca sunt puse in saci de reciclat dar doar mozolite cu putina apa le face incompatibile cu reciclarea si la sortare sunt date la menajer.

    eu as arde tot si as baga apa calda cu caldura produsa

    3
    • #44

      fabricile de betoane ard plastic, au niste recuperatoare de chimicale componente

    • #45

      faptul că se consumă apă cu spălatul recipientelor este întradevăr o problemă, însă este mică și pălește în comparație cu POLUAREA produsă de această spălare … unde ajunge tot uleiul, detergentul și restul de mizerii spălate, ca să duci tu plasticul curat înapoi la reciclat?

      exact, ajunge în pânza freatică etc

      cum zicea vechea reclamă: viitorul sună bine

      3
  14. #46

    mi-a sarit in ochi o afirmatie total gresita in articolul din hotnews. Produsele nu s-au scumpit “doar” cu 50 de bani. O verificare usoara cat costa o sticla de 2 litri de cola sau o doza anu trecut si cat costa acum. Luam anul trecut doza cu 2 lei. Acum e 4 lei. Dublat pur si simplu. Toti banii turnati in returo asta vin de la noi, ca nu printeaza producatorii de bauturi bani. Ei au bani din pretul pe produse. Li se cere sa investeasca in plus pentru diferite aberatii…sigur ca da, cresc pretul. Matematica simpla.

    Deci nu doar ca ni se iau 50 de bani ca sa fim obligati apoi sa fim gunoieri pe banii si timpul nostru, ci ni se iau si bani in plus pentru a se acoperi investitiile necesare ca noi sa putem fi gunoieri pe banii si timpul nostru. In paralel noi platind si abonamentul obligatoriu pentru colectarea gunoiului (care creste si el de la luna la luna). Dar ala nu se mai pune. Se invoca mereu aberatia cu peturile ce plutesc pe ape sau aruncate nu stiu pe unde. Ce legatura am eu cu asa ceva, cand eu am abonament la firma de colectare ce imi ridica gunoiul? Daca autoritatile nu sunt capabile sa ii identifice pe cei care arunca prin ape PETuri (lucru banal, daca s-ar dori), trebuie sa fim cu totii transformati in gunoieri voluntari?

    6
  15. #47

    Eu tot cred câ taxa de 50 de bani are legătură mai mult cu curățenia decăt cu reciclarea. Sunt infinit mai multe ambalaje fără garanție pt.tot ceea ce se vinde(alimente,chimicale,electronice…). E un sistem practicat în Germania de multi ani. Un cunoscut îmi spunea că înainte de implementarea sistemului la ei, găseai parcările autostrăzilor pline de doze și peturi aruncate la întâmplare(aruncate mai mult de străinii in tranzit bănuiesc),care au disparut odată cu introducerea taxei .
    La noi e uriașă poluarea cu doze și peturi,pe cursuri de apa în special. Am văzut personal la barajul Porțile de fier tone de peturi in Dunare. Se chinuiau sârbii cu un excavator sa le culeagă din apa. Daca nu vrem să trăim printre gunoaie trebuie să plătim cumva .
    Bunicii mei cred că au lăsat în urma lor, în 80 de ani de viață, gunoi cat am produs eu in 10 ani,iar un nou născut astăzi va produce aceeași cantitate de gunoi poate doar Intr,un an.

    2
  16. #48

    Legat de colectarea selectiva, sa va interesati intotdeauna daca operatorul de salubritate ARE statie de sortare deseuri reciclabile sau DOAR AFIRMA ca are. Daca chiar are atunci si el incearca sa scoata bani din deseurile selectate corect. Faza cu ajung toate in aceeasi masina are multe explicatii mai mult sau mai putin viabile.