cetin-ametcea-fury-road

Privind evenimentele din ultimele zile, cu crimele dintr-o franță COMPLET incapabilă să își apere cetățenii, cu o turcie care se întoarce la islamiat și la visele imperialiste, cu o japonie care dorește să schimbe constituția impusă de americani și să scoată din ea acea mizerie numită drepturile omului (japonia e a 4 armată ca mărime din lume), cu o rusie care deja își pune în aplicare tendințele hegemoniste și teritorialiste, cu niște lideri mondiali slabi, care condamnă cu fermitate castelul de cărți care se distruge în jurul lor, și mă gândeam.

În caz de se întâmplă ceva cu lumea asta confortabilă, cu care ne-am obișnuit, ai fi capabil, Costele, să îți aperi și hrănești familia? Dacă dispare internetul, cartea scrisă și online, agențiile de publicitate și afiliere, magazinele online, publicațiile de știri pe bani și tot traiul acesta bazat pe valoare și cunoștințe psihosociale, ai fi capabil să le dai de mâncare alor tăi?

Well, dacă nu cumva mor între timp, se pare că da.
Făcut sport de contact, vicecampion național. Nu sunt Mircea Badea, adevărat, mai fac și eu șpagatul, geacă di chieli am și nu mi-e jenă să dau cu pumnul. Știu să trag cu pistol mitralieră, pistol, aruncător de grenade și știu să amorsez o mină de război, să țin o mască de gaze sau să manipulez o lopățică Lineman. La nevoie, știu să conduc un tanc, dacă încă se mai păstrează condusul pe bază de leviere și vizor. Mulțumesc pentru asta armatei române și faptului că m-a obligat să fac armata. Cred că zilele astea sunt singurele în care nu regret că am pierdut un an în instrucție și salvare de țigani de la incendiu.

Așea. Am făcut un liceu real, cel de Căi Ferate, sunt electromecanic vagoane și locomotive. Vagoane și locomotive nu cred că mai știu să depanez, dar știu ce e aia o siguranță, un stâlp de înaltă tensiune și cum să nu mor în preajma lor. Ba chiar, dacă mă chinui puțin, cred că mai știu și cum se face un dinam. Știu, cu chiu cu vai, să fac o rețea electrică, știu ce e aia serie și paralel și că un bec de 100 nu se bagă în gură.

Am idee de cum se construiește o încăpere, fie ea din cărămidă, BCA, chirpici sau lemn, cred că pot face inclusiv niște calcule de rezistență. Ah, știu ce e aia cheie de boltă și cum se pune, deci pot face relaxat un igloo :mrgreen: Pot folosi o bormașină, inclusiv de cea manuală (da, știu că nu vă vine să credeți, dar există), știu să bat un cui și să leg 2 scânduri între ele. Știu să fac un angrenaj de roți dințate și să pun în mișcare o moară cu apă.

Din copilăria ferventă de la bunici știu cum și unde se sapă o fântână, să am grijă de animale, știu să ajut o vacă să fete, știu să tai un porc (deși urăsc asta, dar fiți fără grijă, mimozelor, când familia voastră va avea nevoie, veți putea să o faceți fără probleme, prima oară e mai greu), știu să înham un cal și să îl pun la plug, știu cum se însămânțează și care e principiul rotației culturilor, știu să cosesc, să adun fânul, să îl usuc și să îl pun în căpițe, știu să pun găini și curci cloșcă și cam tot ce e de făcut pe lângă casă. Hell, știu inclusiv să fac slănină și cârnați și să le afum.

Deci, în principiu, cred că m-aș descurca să o iau de la zero, într-o zonă unde nu există curent, internet, calculatoare și hipsteri.

Voi ce știți? Să vă văd.