În 2013 scriam postarea asta, legată de ultimul cutremur din perioada aceea. Rămâne la fel de valabilă, pentru că oamenii sunt, în continuare, la fel de needucați, la fel de nepregătiți, la fel de Hai, că doar nu o să mi se întâmple mie să mor strivit de scările blocului din care încerc să scap, neînțelegând că scările cad primele. A, da, stai la parter sau etajul 1 și vezi că trece un minut, blocul se tot bălăngăne, din ce în ce mai tare, apar crăpături etc? Sari pe geam. Dacă sunt mașini parcate sub geam, săriți direct pe ele, o să amortizeze căderea, să nu vă pese că vai, e a lui vecinul. Dacă muriți, nu o să vă mai pese de vecinul, așa că, cu părere de rău, dar aia e.
M-am trezit dimineață doar ca să aflu că am pierdut frumusețe de cutremur de intensitate medie. Ce să zic, cutremurele simt oamenii răi și de aia, e pedeapsă dumnezeiscă pentru că vreți să fie uciși câinii maidanezi. De fapt, altceva voiam să zic.
“S-a simtit destul de bine. M-a trezit cand am simtit ca se misca patul. Mi-am luat copilul din pat si ne-am asezat sub tocul usii. Se misca si biblioteca din sufragerie. Imi amintesc ca in 2011 septembrie sau octombrie a mai fost un cutremur noaptea”
Eu sunt foarte curios cine a venit cu mitul ăsta urban că, dacă te pui sub tocul unei uși, toc făcut din 3 lemnișoare plus prag, ai scăpat de cutremur, tonele de planșeu, cărămizi și altele fiind oprite ca prin minune de-asupra ta? Pentru că ar merita bătut cu frânghia udă și făcut tester de cutremure la Fukushima.
Ca idee, dacă vă băgați sub tocul ușii la cutremur, vă măriți șansele de a fi uciși. Nu există nici cea mai vagă protecție. Mai bine vă băgați sub masă, în funcție de ce masă aveți, sunt șanse mai mari de a supraviețui.
Ca sfaturi, din punctul de vedere al unui fost pompier, metodele sunt destul de puține. Unul ar fi adăpostirea sub grinda de rezistență a casei. Dacă stați la bloc, e cam tricky să vă dați seama care e aceea. Masa aceea e și e o soluție. La fel și poziționarea lipit de un perete. NU PERETE EXTERIOR. Dacă aveți un pat rezistent sau o piesă de mobilă solidă, e o șansă așezarea lângă ea. În cazul prăbușirii unui perete, tavan, e posibil să reziste și să formeze un triunghi protector deasupra voastră.
În rest, fiecare cu norocul lui. Dacă am fi fost o țară cu apă caldă, lucrurile astea ar fi fost predate din școli până în instituții și companii, pentru că suntem o țară cu activitate tectonică. Din păcate, nu avem apă caldă. Descurcați-vă.
NOU
Probabil ca mitul cu tocul usii se refera tocmai la pozitionarea sub grinda de rezistenta, presupunand ca nimeresti o usa in perete de rezistenta si nu intr-unul despartitor.
NOU
Din experienta japonezilor, este contraindicat sa te bagi sub masa, indiferent cit de rezistenta pare. De-a lungul evenimentelor avute au observat ca multe persoane care au facut asta au murit strivite. Este recomandat sa te culci linga un pat sau dulap, in general intre doua obiecte ce vor forma o nișa unde ai sanse mai mari de supravietuire.
NOU
La cutremure cele mai solicitate elemente structurale sunt planșeele și scările. Dacă stai sub un perete ai cele mai mari șanse de supraviețuire. Sub un perete poți sta doar într-un prag de ușă. Mai valabil la case decât la blocuri de beton.
Exteriorul este întotdeauna cel mai solicitat, deci e bine sa te îndepărtezi de el, așa cum ai zis și tu.
NOU
dude, fii serios cu pragul, perpetuezi o tampenie, au murit oameni crezand in asta, cand au cazut blocurile peste ei. lipit de perete e altceva
NOU
Daca se darama blocul nu conteaza unde te ascunzi. Eu iti spun ca primele lucruri care cedeaza intr-un bloc sunt planseele si scarile. Nu prea ai ce face in caz de cutremur decat sa stai linistit si sa nu fugi la scari.
NOU
poti sari pe geam…
NOU
Daca stai la casa ca domnii, da.
NOU
Chestia cu tocul usii a pornit de pe vremea cand toti peretii unei structuri erau de rezistenta. Si logica nu e gresita. La cladirile proiectate si executate corect (indferent de tipul structurii), elementul vertical, mai ales daca e perete de rezistenta, are sanse mai mari sa ramana in picioare decat un planseu sau o grinda (grinzile sunt elemente disipative deobicei, sunt in asa fel inginerite incat sa cedeze intr-o oare care masura).
NOU
“langa un perete” bro. Caci “sub un perete” nu ai vrea sa ajungi.
NOU
Eu am un birou de la IKEA, am dat mult pe el, vreo mie de lei, sub ala ma bag. Ca dupa aia dau la manivela lui si ridic planseul.
In alta ordine de idei, as sari cu bocancii pe un suv rosu, de la etajul 9…
NOU
Da, faza cu lipitul de perete este cea mai logica masura.
Apropo, in zona respectica exista defibrilatoare publice? Daca e nevoie? 🙂
NOU
M-am trezit pe la 8, mi-am baut cafeaua si desigur tigarea, uitandu-ma la rezultatele sportive pe flashscore.com si putin pe gsp si pro sport, televizorul dat pe muzica
Apoi am iesit cu catelul, cand m-am intors am aruncat o privire si pe stiri si am aflat ca a fost cutremur.
Fugiiiti !!
NOU
am comentat doar sa l salut pe J!
NOU
Nu-mi spune ca ai avea curaj sa te bagi sub masa aia a ta de la IKEA…
NOU
am o alta msa de la ikea, din metal. e o sansa:))
NOU
Esti sigur ca nu e din carton vopsit si umplut cu nisip?
NOU
testat
NOU
Masuţa Lack, făcută din carton presat. Am aproape 100 de kile şi nu a cedat niciodată când m-am urcat pe ea. 😀
NOU
@Ionuţ: las’ ca o sa cedeze la cutremur… 😉
NOU
Am si eu o masa de la ikea, din metal. Nu a fost scumpa, dar sper sa nu fie relevant. Stau la casa, dar sincer eu mor de frica la cutremur…iar ultima oara cand a fost acela la noi, in noiembrie parca…bebelusul dormea langa mine, iar eu m am pus peste el. Eram trezita din cauza vibratiilor si a zgomotelor. Doamne, sper sa nu se întâmple vreodata ceva ca n as reuși sa salvez nimic. As muri cu copiii ca o proastă.
NOU
daca vezi ca lucrurile devin cacacioase, te lasi jos, LANGA pat, ca in cazul in care cade tavanul, sa ai ceva care sa faca o nisa de protectie. NU sub pat.
NOU
Mersi pt sfaturi! Bag la cap
NOU
Cutremurul s-a simtit serios la mine, poate si din cauza ca eram treaza. Am sunat o prietena acum si pe ea nu a trezit-o, deci n-a fost chiar ceva extrem de serios, tinand cont ca tipa sta la etajul 9/10 in Militari, una dintre zonele cele mai periculoase din Bucuresti in caz de seism, dupa cum citisem mai demult.
Am iesit in curte si am vazut ca nu se aprind luminile pe la vecini, asa ca am intrat in casa inapoi, am crezut ca mi s-a parut. Pe canalele de stiri nu era nimic, infp.ro nu functiona, mi-am facut un ceai si abia dupa cateva minute a inceput sa vuiasca facebookul cu postari despre cutremur.
Dar sa te adapostesti sub tocul usii? Come on!
Anyway, singurul motiv pentru care mi-e teama si pentru care n-o sa mai locuiesc niciodata intr-un bloc comunist construit acum 30-40-50 de ani sunt chiar cutremurele.
NOU
da, asta e si motivul pentru care nu mai intentionez sa stau la bloc vreodata:))
NOU
Prima stire a aparut pe realitatea.net la vreo 15 minute dupa cutremur. I-au nimerit si intensitatea. 5.5-5.7 La mine in Berceni s-a simtit oribil. Mi-a stat inima vreo 30 de secunde.Mai ales ca s-a auzit si o trosnitura in pereti imediat inainte sa incapa clatinatul peretilor. Un fel de BTRUUUM! In primele secunde dupa ce incepe, nu stii cat de mult va creste. Daca o sa fie unul mic, mediu, sau te faci praf in urmatorul minut. Am o ratza imensa de plus. M-am ascuns sub ea.
NOU
Pentru ca e bine stiut faptul ca blocurile noi sunt mult mai bine realizate decat cele comuniste, deoarece se face un proiect bun, care e respectat de la cap la coada.
NOU
@Dani: stai in bloc nou??
NOU
Construit dupa 1977 sigur, dar nu stiu cat de nou..
NOU
De ce? Vrei sa te muti la mine? E destul de nou asa.. Am si lift!
NOU
“una dintre zonele cele mai periculoase din Bucuresti”
Really? Explica-mi te rog de ce Militari e una dintre cele mai periculoase zone din Bucuresti din punct de vedere seismic. E pamintul mai prost ca-n centru? Sau doar oamenii mai idioti acolo?
NOU
Aha, nu l-a simtit prietena ta deci nu a fost serios!
NOU
Arhi, tu parca aveai sistem din ala de avertizare. Il mai ai? A functionat?
NOU
ma confundati cu vreun tip bogat cu sistem de avertizare..
NOU
Despre asta intrebam: goo.gl/UkWKva
NOU
ala e infdp de pe twitter, nu e sistem de avertizare, ci te anunta ulterior, vezi ca ai murit, a fost cutremur
NOU
Stiu ca exista un serviciu pltit care te anunta prin telefon si am crezut ca ala e. Ma scuzati…
NOU
s-a mai trezit cineva cu 5 minute inainte de cutremur?fratele meu m-a sunat in dimineata asta si cand i-am spus ca m-am trezit transpirat fleasca chiar inainte de cutremur mi-a spus ca toata lumea i-a zis la fel.
NOU
eu stiu ca eram transpirat. nu intelegeam de ce, ca in camera era destul de rece. nu pot sa spun daca era chiar inainte de cutremur sau cu cateva ore inainte, eram semi adormit. dar stiu ca m-am trezit instant cand a inceput.
NOU
nu esti signurul. e plin pe facebook de oameni care spun exact acelasi lucru. s-au trezit inainte de cutremur, transpirati fleasca
NOU
Wow! Da, exact cu 5 minute inainte m-am trezit ditr-un vis pe care nu mi-l amintesc si m-am uitat la ceas. Nu apucasem sa adorm din nou cand s-a produs cutremurul. Interesant e ca si nevasta-mea era treaza, nu stim daca am trezit-o eu cand mi-am am ridicat capul sa ma uit la ceas sau s-a trezit ea singura.
Freaky…
NOU
NOU
@Arhi, unde e serverul care da avertizarea pe twitter? Daca e indeajuns de departe de Timisioara e posibil sa scapi 😉
xkcd.com/723/
NOU
Eu m-am trezit fix dupa cutremur ca a zdranganit o usa de la dulap. Dupa asta preaiubita mea tinea neaparat sa iasa afara de frica… replicilor (parca). Eu am zis ca “pft, is that all you got?” si m-am culcat.
…nu, nu mi-era cald.
NOU
Se știe că după ce se prăbușește blocul, tocurile rămân pe poziție, intacte.
NOU
Daa la Tom si Jerry ne invata asta!
NOU
Arhi te intreb si eu ceva: Se zice ca in caz de cutremur nu este indicat sa fugi pe scari afara ca cica astea cedeaza primele si iti risti viata.
Dar daca sa zicem ca acel cutremur are de gand sa fie unul mai lung i mai rau, ce faci: stai in continuare in casa sub grinda ta protectoare sau iti faci avant si o intinzi pe scari ca poate-poate nu s-or rupe chiar atunci cand vrei tu sa cobori ?
Eu zic ca in varianta a doua, daca stai la etajul 2-3 ai timp sa cobori repede si macar nu te prinde cutremurul in bloc. Cred ca regula cu coboratul pe scari ar trebui sa fie valabila doar pentru cei care stau la etaje mai sus de 3 ca e mult de coborat, desi am vazut care oborau si de la 4, ca na, ce ti-e 3, ce ti-e 4, si chiar si de la 5 ca na, ce ti-e 4 ce ti-e 5 (si probabil ca asa gandeste si ala de la etajul 9).
Ce parere ai ? Cum ar trebui facut ? Nu e mai bine totusi sa fugi daca stai la etaj mic ? (Cat de mic ? )
NOU
practic, daca fugi, esti in primejdie mai mare decat daca stai. DAR, daca as sta la etaje mici, si eu as fugi, fara indoiala, pentru ca instinctul m-ar pune sa o fac:))
NOU
De-aia e bine să stai la parter, dacă stai la bloc. Deși mai bine nu stai la bloc deloc, știi o treabă. 😀
NOU
daca stai la parter…poate scapi la un cutremur major…care vine o data la cativa zeci de ani…dar sigur nu scapi de vizitele “etnicilor”…care pot avea frecventa de o data la cateva zile 😀
NOU
Apartamentele se sparg la pont. Si se cam evita alea de la parter. Just my 2 cents.
NOU
Toma Caragiu statea la doi. El si Alexandru Bocanet ar trebui sa fie motive bune pentru care sa nu incerci sa fugi pe scari chiar daca stai la etaj mic.
NOU
Loredana daca te uiți în al 2.lea video,o să vezi cate șanse ai dacă stai la parter sau etajul 1 lipita/ sub ce vrei tu in apartamentele alea
NOU
Etaj mic? In bloc de 10 etaje, daca stau la 2 e etaj mic si as avea timp. Daca e bloc de 4 etaje, daca stau la 2 sunt la mijlocul blocului, unde sa fug… Oricum, pentru o nenorocire e suficient sa stai la unu si sa nu se protejeze.
NOU
@7 – bă, tu ești oligofren sau troll? Etajul 2 e etajul doi indiferent câte etaje are blocul. Este vorba de ieșit din imobil. Ce contează că blocul are 123 de etaje. De la nivelul 2, ajungi afară cam în același timp. Ca să ț’esplic: Etajul 2 este la același etaj în toate blocurile. Cristos din cer…
NOU
Acula: pai depinde in ce directie o iei pe scari
NOU
doctore, tu sigur nu esti troll!
NOU
@daddy – ia, luminează-mă. Ce e greșit în comentariul meu? Ce contează câte etaje are blocul? Dacă stai la etajul 2, tot atât timp îți ia să ieși din imobil. Poate nu ai înțeles tu, și vrei explicații suplimentare.
NOU
Doftore, era vorba de cum percepe omul panicat toata chestia 🙂 Dar apreciez aprecierile dvs =))
NOU
7 – aaaaa, era cu percepții la panică… am mai citit o dată și e mult mai clar. Nu văzusem subcontextul din spatele cuvintelor. Că e greu așa, știi, din 10 cuvinte scrise pe net. Dar, da… aprecierile sunt întotdeauna bine-trimise
NOU
s-a simtit nasol, noroc ca a fost scurt(stau la parter)
NOU
Cutremurul a fost un pic ciudat (pentru mine) pentru că, de fiecare dată la cele câteva cutremure pe care le-am prins, animalele curții se agitau un pic înainte și un pic după. Acum dormeam cu spor deci nu știu dacă s-au agitat înainte, dar după vreau să vă spun că era liniște chiar un pic sinistră.
NOU
Mda, si pisica mea statea linistita dupa care s-a apucat sa manance. Posibil ca animalele sa stie cand sa se agite si cand sa nu. 😀
NOU
intreb si eu ca prostu… care-i peretele de rezistenta? sau peretii..
NOU
Ala care e deja cazut ! Ala sigur nu va mai cadea si deci e bine sa te bagi cub el ca sa fii protejat. 😀
NOU
Sub el ^
NOU
e ala pe care il sparg vecinii sa isi faca open space intre bucatarie si sufragerie.
In alta ordine de idei si daca stai la casa e trickie cu iesitul din casa la cutremur. In 77, nu s-a stricat nimic la casa bunicilor, cu exceptia hornului care a cazut de pe casa exact in fata usii de iesire…
NOU
Ia o bormasina si gaureste fiecare perete. Daca nimeresti o grinda de otel ala e peretele de rezistenta!
NOU
dacă nu nimerești, continua sa gauresti și nu va mai fi niciunul de rezistenta
NOU
Ma simt ca si cand am fost plecata din localitate,dormeam si nu am simtit nimic…
NOU
eu m-am trezit chiar la sfarsit ca pocnea mobila de la miscare. Am vazut ca s-a terminat in 2 sec, n-am mai trezit-o pe nevasta-mea. Am dat drumul la tv ca mai era aproape juma de ora de porn 🙂
NOU
Eu stau in bloc construit in ’80, bloc care poseda adapost antiaerian, si ar avea in pamant cam cel putin jumate din cat e in sus…nu-mi fac probleme 🙂
NOU
Pai si cine te-a pacalit ca blocurile cu adapost antiaerian sunt mai rezistente? Daca vine un cutremur pe orizontala? Ca poti ramane in adapost cu blocul facut farame deasupra…daca mai apuci sa ajungi in adapost in timp util.
NOU
Nu e vorba de faptul ca te refugiezi in adapost in caz de cutremur, blocul e mai rezistent fiind construit destul de mult si in jos…
NOU
In 77 au cazut blocuri la care nimeni nu se astepta (Carlton de ex), blocuri facute din caramida 100% cu o baza solida si pe o arie mare, pentru ca pe vremea aia nu se stia de prefabricate.
www.muzeuldefotografie.ro/2010/01/ramasitele-blocului-carlton/
Totul depinde pe ce fel de pamant te afli si cam cum arata cutremurul.
NOU
@mihaela
Ala a cazut la ’40. Si, din ce citim pe net:
“La acea data, cladirile erau construite pe criterii strict gravitationale, nu existau norme antiseismice. Din punct de vedere static, calculele au fost corect facute. Se pare ca de vina au fost arcele de beton armat ale cinematografului alaturat care se sprijineau in console pe acest bloc si care, probabil, au ingradit anumite miscari ale imobilului, conducand intr-un final la prabusire.”
NOU
mihaela: nu am zis ca blocul in care stau e pe role, suspensii hidraulice or shit. Am zis doar ca e putin mai rezistent ca altele. Daca prin asta intelegem ca e cu 2% mai rezistent, am mai multe sanse 🙂
Eu stau la 8 asa ca daca pica blocul sansele sunt mici :))
NOU
@sabotor: ai dreptatae…ma gandeam la Continental sm zis Carlton….da la vremea aia taica-miu in facea o paralela intre blocurile astea si-mi spunea ca la Carlton a fost o treaba jidaneasca (constructorul a urmarit exclusiv ce-l taia pe client in cap si metoda arhitecturala germana care nu implica prea mult si luatul in calcul de cutremure)iar la Continental deja constructorii isi bateau joc de munca si bagau tot felul de gunoaie in loc de betonul care trebuia bagat in stalpii de sustinere
@alexandru: asa ziceam si eu cand stateam la 9 🙂 Era un tangaj….fereasca…
Am o prietena acu de sta la etajul 23. Noroc ca tara asta nu prea are cutremure. Si unul de patru grade i-ar incremeni pe toti si nici nu vreau sa ma aflu la etajul 10 daramite la 23.
NOU
In Zona Dristor s-a simtit zdravan. Azi a trebuit sa merg pana la cimitirul Izvorul Nou pentru a face pomana si era un haos de nedescris. Multa lume agitata si pe urma am vazut ca extrem de multe morminte aveau crucile de marmura cazute si pamantul se surpase efectiv pe unele morminte. A fost freaky rau de tot.
NOU
sa nu fi facut si tu niste poze, sa le punem pe blog…
NOU
aaaa, la cimitir? Am facut, cum sa nu. Le trimit?
NOU
meh, nu la pomana, ci la aia cu cruci cazute and shit
NOU
Pai da mai Arhi, normal ca la cruci si morminte am facut, ca doar nu imi pozam pomenile, Ce Dumnezeu. Vezi ca ti-am trimis , cred, dar cred ca am trimis si niste poze cu nepotul meu din gresala. Te rog, fi bun si elimina-le tu, ca sunt praf. Ar trebui sa fie vreo 10 poze, cred.
NOU
@blue: poze topless din greseala nu trimiti? sau Arhi e un gentleman.
NOU
nu-ti sunt suficiente pozele topless cu cetin?
NOU
Bai io am început să-l simt de aseară, c-am țugulit niște pălincă după ce am terminat de vopsit mândrețea de cuptor. Se clătinau literele la subtitrarea de la Cinemax de ziceai că-i cutremur, nu altceva.
Au mai fost vreo două replici peste noapte, da’ fără pagube.
NOU
Chestia cu bagatul sub masa e o treaba din antichitate cand oamenii aveau carti in biblioteca, lustre, bibelouri, mileruri, etc. Fiind cumtremur astea se miscau (mai putin mileurile :)) si ca sa nu iti cada in cap era recomandat sa te bagi sub ceva care sa te protejeze. Nicidecum sa te protejeze de o grinda de beton 🙂
NOU
Daca pica blocul, poti sa te pui si-n cur, sa-ti bagi degetul mare in gura si sa te rogi la Doamne-Doamne, ca tot mori sub tonele de moloz.
NOU
Sub tocul usii, nu e chiar un mit. In blocurile comuniste, din prefabricate de beton, golul e decupat din panoul de beton, si acea parte la care ne referim ca fiind tocul usii, care functioneaza ca o grinda, ar trebuie sa reziste la incarcarile care se descarca din planseu. Dar fiindca planseele sunt si ele prefabricate, si se reazema pe pereti, se pot desprinde exact deasupra tocului usii. La constructiile mai noi, cel mai sigur e langa un perete de rezistenta( diafragma, perete de beton armat, special facut sa reziste la cutremure) sau langa un stalpi, care sunt proiectati sa nu cedeze( cel putin in teorie).
NOU
Exista parerea ca la tocul usii e grinda sau structura mai rezistenta, idee ramasa probabil de la casele taranesti de acum 200 de ani.
Sub masa nu vei reusi decat sa mori cu zile cand se prabuseste blocul peste tine, picioarele mesei nu rezista la presiune.
Ideal te asezi langa un pat, pentru ca e mare si daca pica ceva pe el suprafata pe care se raspandeste greutatea este mare. Langa un birou, pentru ca este solid.
Eu personal m-as duce langa PC daca nu sunt deja ca sa sterg pr0nul si pentru ca HAF 912-le meu de la CM rezista probabil la orice mai putin decat un tanc Sherman.
NOU
Este un filmulet de 1:07 care arata unde sunt locurile unde poti sa fii cat de cat in siguranta in timpul cutremurului si care se numeste TRIUNGHIUL VIETII.
www.youtube.com/watch?v=eNZmQ4IhQ4A
Este adevarat ca usa e putenica si are un drug de beton deasupra (am daramat una si stiu cam cat cantareste nebunia aia) dar nu-ti ofera protectie cine stie ce pe verticala. Si nici sub masa…mai ales sub alea de la Ikea.
Cel mai bine este sa te rostogolesti langa pat sau langa un dulap nu prea inalt de care sa stai sprijinit cu spatele
NOU
eram intr-un taxi. Am crezut ca e de la motor 😀
NOU
Io nu am simtit nimic. Plm..in Romania si cutremurele sunt parlite..nu mai au presiune deloc.
NOU
Râdea de dimineață nevastă-mea de mine. Că eu dormeam neîntors cu pisica la picioare.
Face “și cică animalele simt dinainte… dormeați amândoi de n-aveați nici o treabă”
NOU
Ma alatur si eu clubului. La ora cutremurului nevasta-mea m-a informat ca m-am intors de pe partea dreapta pe partea stinga.
NOU
“Statistical studies of earthquake deaths show most injuries/deaths occur due to falling objects, not structures.” (de pe wikipedia)
Morala: stati departe de bilioteci, dulapuri, mobila suspendata. Sansa sa va cada in cap e mai mare decat sa cada tavanul.
Si tot de acolo: ” “Drop, Cover and Hold on” was useful advice for people who experience smaller earthquakes without total building collapse, which is the vast majority of earthquake survivors. It found that the “Triangle of life” could be a better strategy during larger earthquakes in buildings with a skeleton (wood or concrete) during a building collapse”.
Despre ambele metode gasiti destule informatii la prietenul Google.
NOU
Eu am crezut ca-mi bate inima, ca m-am indragostit. Am adormit la loc.
NOU
nu ti-ai luat si tu o tensiune, ceva?
NOU
Te poti considera uberghinionist daca te prinde cutremurul, the big one, de ex cacandu-te! Sa nu mai zic cand faci dus sau mai rau, in timpul procreerii.
Am inca vie imaginea din timpul celui din 86, cand vecinii de la 4 au aparut goi in fata blocului in fata noastra, a tuturor celor care iesisem afara. Si nu se cacau 🙂 evil!
NOU
poftim www.arhiblog.ro/cum-ai-petrecut-de-cutremur/
NOU
Si ai fost cazul “fericit” din ecuatie. 🙂
NOU
Cel mai sigur e sa te muti in Germania. Aia n-au avut cutremure in ultimii 500 ani…
NOU
Ceea ce explică de ce nemţii nu se trezesc transpiraţi fleaşcă 😀
NOU
pe scurt : de obicei usa ERA sub o grinda de rezistenta. era
NOU
A fost cutremur? Cand, ca eu nu l-am simtit. Vreau si eu unul!
NOU
Depinde de tocul usii. La bloc degeaba te bagi sub un toc de usa de la un perete interior facut din bca. La casa depinde de cum ai facut casa. Casa facuta din bca se face cu centura din beton armat si la casa din caramida se folosesc buiandrugi. Bottom line, chestia cu tocul usii e plauzibila. Ar trebui sa ne ducem la myth busters daca n-or fi facut deja…:)
NOU
Creadeam ca au auzit toti ca teoria cu trinughiul vietii e teapa. Google “triangle of life hoax”
NOU
mai futem un mit?…ala cu animalele? 😀
din intamplare abia aveam juma de ora de cand ma intorsesem de la munca la ora aia si taman ce atipisem cand a inceput “apocalipsa”. am apucat doar sa-l iau pe fii-miu din pat…si atat…pana sa ajung la usa sa ies afara se terminase tot… si atunci am realizat…pisicile-mi dormeau ca vacile iar una dintre potai a latrat dupa ce a trecut zguduiala cea mare…deci sa te pisi pe ele de “simturi ascutite”
NOU
Stai, ma, ca nu e vorba de animalele noastre “de companie”, ca alea stiu doar sa miorlaie/latre doar cind le e foame.
Cica serpii si pasrile ar simtii cel mai bine.
NOU
Legenda cu tocul usii dateaza de pe vremea strabunilor care traiau in case din chirpici, pe vremea aia usile erau facute din lemn masiv, grele si de asta se realizau tocuri de usi rezistente.
In caz de cutremur trebuie sa te asiguri ca nu stai langa geam pentru ca se pot sparge, ca nu stai in raza unui dulap care ar putea pica peste tine, e bine sa te ascunzi sub o masa desi sunt putine care ar rezista daca pica tavanul.
In 1977 au picat multe blocuri construite pe vremea lui Dej cand nu existau norme antiseismice, daca nu locuiesti intr-o casa cu bulina, cel mai sigur loc este tot in apartament, de cele mai multe ori cutremurele sunt de intensitate mica, sunt sanse mai mari sa te accidentezi daca te panichezi si fugi pe scari sau te arunci de la etaj.
Daca iesi afara poti fi lovit de materiale care se desprind din bloc asa ca sfatul meu e sa stati in casa, de preferat in hol sub grinda.
Toma Caragiu a murit in ’77 pentru ca s-a panicat si a vrut sa fuga din apartament asa ca a fost prins sub scari, care au cedat primele, ironia sortii e ca el locuia la etajul 2, din cate imi aduc minte doar etajele de la 3 in sus au fost afectate .. – pentru bucuresteni, Toma Caragiu locuia langa Biserica Rusa din zona statuilor de la Universitate.
NOU
Nu este nicio legendă la mijloc după cum nu are nicio treabă tâmplăria cu statul în cadrul uşii la cutremur. La structurile din cărămidă portantă, orice gol (fereastră sau uşă) are deasupra un “buiandrug” – în traducere liberă, o grindă cu secţiune mai mică, armată precum o grindă. Oricum, “buiandrugul” respectiv este mai rezistent decât o masă. Aviz amatorilor !
NOU
dap, toate blocurile din romania sunt din caramida portanta, cu buiandrugi deasupra.
NOU
Boiandrugul nu tine de rezistenta si nici nu lucreaza asa intr-o constructie, e doar o bucata de beton pusa pentru a usura munca zidarilor cand fac usi si ferestre in pereti. De altfel bucata aia de beton se sprijina pe caramizi, in stanga si dreapta. E ca o caramida, mai mare si mult mai grea dar din beton, dar nu e nici pe departe comparabil cu o grinda de beton, aia e legata direct de structura de beton, face parte din structura de beton, ”lucreaza” ca un intreg cu structura cladirii.
NOU
@Arhi Nu mă referam la blocuri sau ne-blocuri ci încercam să explic de unde ar putea veni “legenda”.
NOU
Si totusi, este buiandrugul un element de rezistenta?
In unele cazuri buiandrugul se toarna o data cu centura, asa ca nu putem spune ca preia doar sarcina de deasupra lui.
La casele si blocurile de caramida statul in tocul usii nu este un mit.
NOU
Sunt o gramada de mituri, nu doar cel cu statul sub tocul usii. Cel cu scarile care cedeaza primele sau planseele, este iar un mit. E suficient sa stii putin cum sunt construite cladirile pentru a-ti da seama ca in scari si plansee se baga armatura chiar mai multa decat in grinzi si stalpi de sustinere. Iar betonul folosit este cu concentratie mult mai mare de ciment. Plus ca atat scarile cat si planseele au armatura legata/sudata direct de armatura structurii de rezistenta (stalpi si grinzi). Bine, asta in varianta in care constructia e facuta acum trebuie. 🙂
Mobilierul si alte ”jucarii” de prin casa sunt cele mai periculoase, in special tot ce e sticla.
NOU
E tare asta cu “buiandrugul este doar pt. a uşura munca zidarilor” şi “buiandrugul este de fapt o cărămidă mai mare”. Aşa şi centura clădirii e o cărămidă mai mare cu un şi mai mare gol în centru. :))) În fine nu e aici locul pt. explicatii tehnice… Cât despre scarile care “cad”, aste nu are legătură cu structura lor ci cu faptul că “racordarea” armăturii lor la armăturile planşeelor de pe care şi la care ajung reprezintă o zonă fragilă care poate ceda la solicitările cutremurelor.
NOU
Sa mori tu? Ce compozitie are buiandrugul spre deosebire de caramida? Cauta niste poze pe net daca nu iti dai seama. Dc nu se face direct din argila daca nu e structura d rezistenta? De ce are aceeasi compozitie ca si o grinda ceramica?
NOU
@JustMe: te citez: “E suficient sa stii putin cum sunt construite cladirile pentru a-ti da seama ca in scari si plansee se baga armatura chiar mai multa decat in grinzi si stalpi de sustinere. Iar betonul folosit este cu concentratie mult mai mare de ciment”.
Nu e suficient sa stii “putin” cum sint construite cladirile….
Am turnat citeva (zeci de) mii de metri cubi de beton la viata mea, inclusiv in scari 🙂
Detaliaza putin te rog cum vezi tu turnarea unei rampe de scara laolalta cu o placa, dar din alta marca de beton. Ce faci? Golesti pompa si aduci o alta cifa cu 2,63mc doar pentru scara? Si de unde ar rezulta necesitatea unei alte marci de beton?
NOU
I-auzi-l ma si pe asta: “in scari si plansee se baga armatura chiar mai multa decit in grinzi s stilpi”. Ai facut constructiile la Spiru Haret? Si apoi, cireasa de pe tort: “iar betonul folosit e cu concentratie mult mai mare de ciment”.
Poti sa-mi detaliezi putin cum iti imaginezi tu turnarea unei placi cu o marca de beton si a grinzilor (de obicei continute in placa) cu alta marca de beton? sau a rampei de scara…
si da, sint inginer, si am turnat niste j’de mii de metri cubi de beton…
NOU
@Nope:-asa e, nici eu nu am chef de explicatii tehnice. Dar daca tot ai vorbit de caramida portanta atunci macar ar trebui sa stii ca cei ce fac caramizile fac si boiandrugi din caramida intarita pe interior cu 4 bare de fier si umpluta cu beton (se numeste boiandrug standard). Ca aleg constructorii sa toarne direct beton in loc sa puna boiandrugii standard este alta discutie, e pur si simplu vorba de costuri (li se pare mai ieftin).
Armatura scarilor nu este racordata la armatura planseelor ci la grinzile si stalpii de rezistenta din zona scari. E totul despre proiectare, executie si respectare a unor norme tehnice, nu se face dupa cum ii place lui x sau y.
NOU
@Mircea-nu stiu ce ai turnat tu, e evident ca ai respectat niste indicatii ori ai facut compromisuri, nu ca ai urmat un proiect. Atunci cand comanzi cife de beton iti calculezi din timp anumite detalii cantitative, in plus de asta nu torni betonul in scari odata cu placa, si nu torni beton pe jumatati de masura (citez:-daca-mi ramane beton). Oricum si daca o faci dar ai nevoie de 2 tipuri de beton, nu cred ca e mare greutate sa mai ”arunci” in cifa 3-4 saci de ciment (depinde de cantitate si reteta) si sa schimbi concentratia.
Serios, esti sigur ca esti inginer? Sa semnezi cumva cladirile la a caror constructie ai participat, nu din alta cauza dar sa stie oamenii sa se fereasca de ele. (glumesc, nu o lua in nume de rau)
-grinzile continute in placa sau grinzile sustin placa? -sa nu confunzi grinzile cu centura de legatura a zidurilor! 😉
-inca o chestie, scarile interioare ale cladirilor, de regula, se toarna cu beton facut la betoniera, pentru ca procesul e mai greoi si nu-ti permiti sa tii o cifa de 9 tone la curul tau pana termini treptele (oricum, aici depinde de situatie, de cat de mari sunt scarile, cate trepte, etc..);
-scarile trebuie consolidate cu armatura, nu odar puse cateva fiare acolo de poza, altfel risti ca atunci cand ajungi la etajele 4-8 (sau mai mult), scarile sa nu mai fie deloc rigide si sa trepideze la orice ”rafala de vant”;
@GabeLBz:-dar cine a zis ca trebuie sa aiba boiandrugul fix aceeasi compozitie ca o caramida? Era vorba de rol, nu de compozitie.
*ps (catre toti 3)-nu vorbesc din ce vad pe net, nu vorbesc din auzite, vorbesc pentru ca sunt cateva sute de cladiri, civile si industriale, pe care le-am construit in ultimii 14 ani de zile, in Romania, Italia, Germania si Elvetia ca arhitect proiectant.
Iar daca stiti sa purtati o discutie ca oameni ce va aflati, atunci continuati, in rest, numai bine. 🙂
NOU
facut casa anul asta, si buiandrugii de “firma” rupeau la pret. mai ales ca trebuia sa pui 2 / deschidere. nu am nici o problema sa dau un ban in plus, dar sa merite.
si am impresia ca sunt mai slabi oricum decat cei turnati.
de ce doar impresia ?
pentru ca : (dialog cu sales pipal)
aveti ? avem.
imi dati fisa tehnica sa ma uit pe ea, sa vad daca ar corespunde ?
ce sa va dam ?
fisa tehnica, aia de calitate, ce ob/pc sunt bagati in ei, cate fire, clasa beton, ce rezistenta ?
habar nu am ce imi cereti.
dupa 2 zile de dialoguri fructuoase dar inutile, am ajuns sa ii turnam singuri. si normal, la mai putin de jumatate din cost, daca nu chiar la sfert.
oricum, de cate ori ii comunicam dirigintelui de santier/rtistului o modificare de genul se luau cu mainile de cap, din cauza cantitatii de armaturi bagate in casa. si pentru ca le-am luat la un pret de nimic, am luat si pc de rezistenta mare. ei zic ca mai putem pune lejer inca 2 etaje peste ce am facut, si ca beciul poate sa fie folosit ca bunker atomic. murim in el, dar nu se darama :)).
NOU
@User:-la nivel teoretic boiandrugii standard sunt destul de rezistenti pentru rolul pe care-l au, insa da, sunt foarte scumpi asta desi nu ar trebui sa fie pentru ca in fond, nu e decat o caramida mai lunga, cu 4 bare de pc in ea si umpluta cu beton.
D
NOU
@JustMe: uite de aia era buna stagiatura de pe vremuri: sa stea macar 2-3 ani in executie domnii proiectanti. Sa inteleaga si ei ca grinzile monolite sint un tot unitar cu placa. Iar chestia cu “mai adaugi 2-3 saci de ciment in cifa” e bancul zilei! Probabil n-ai auzit in viata ta de probe de betoane si de raspundere! Si scarile turnate cu beton facut la betoniera e iarasi o ineptie pe care o scoate doar cineva care a vazut santierul incaltat in pantofi de lac. Nu exista nici un control al marcii de beton, al dozajului de apa, agregate, dureaza foarte mult prepararea, apar segregari. Dar, de fapt, ce conteaza? Las’ ca merge si asa…
P.S. Am lasat si eu ceva moloz in urma mea in Germania…
www.peri.de/ww/de/projekte.cfm/fuseaction/diashow/reference_ID/238/referencecategory_ID/65/currentimage/1.cfm
www.peri.de/ww/de/projekte.cfm/fuseaction/diashow/reference_ID/238/referencecategory_ID/65/currentimage/1.cfm
lenbach-gaerten.de/
NOU
@Mircea: – ma faci sa rad, pe cuvant. Presupun ca esti un tip care vrea sa invete, asa ca-ti repet iar, exemplificand:
-se da o camera cu inaltimea de 2,70 m (standard UE pentru constructii civile). In camera asta ai o usa, usa iarasi trebuie facuta la standard 2,15. Ce faci, torni beton in boiandrugul de deasupra usii pana ajungi la nivel cu placa (adica 55 cm de beton, punand astfel o greutate foarte mare deasupra unui gol), pui un boiandrug standard si continui zidul pana la nivel -20cm sub placa sau torni boiandrug de beton de 15cm deasupra usii apoi completezi zidul pana la nivel -20cm sub placa? -Ultimile 2 variante sunt acceptate tehnic, prima varianta este un risc tehnologic iar in caz de seism zona aceea cedeaza (ar functiona ca o grinda de beton fara stalpi de sustinere).
Da, sunt de acord, cu folosirea pe post de grinda monolitica a boiandrugului atunci cand intre placa si tocul (partea de sus) usii nu sunt mai mult de 30cm.
Referitor la ”pantofii de lac”:-asta e veche povestea, cu cei care muncesc in santier si li se pare munca celorlalti nu conteaza. Pana ca zidarul, dulgherul, fierarul s.a.m.d, sa aiba ce sa construiasca, proiectul meu trebuie sa treaca prin zeci de teste, simulari si aprobari, asa ca inainte de toate raspunderea e a proiectantului. In urma unui seism, incendiu, explozie, inundatie, cine e primul luat la verificari? -ai ghicit, proiectantul. Eu trebuie sa asigur constructia ca are rigiditate, rezistanta, ca absoarbe unde de soc sau vibratii, ca dispune de canalizari, instalatii electrice, instalatii termice si alte facilitati, ca are retea de interventie anti-incendiu, ca betonul folosit nu cedeaza la temperaturi de pana in 360 de grade, ca armatura folosita are puncte de dilatare astfel incat betonul sa nu crape la schimbarile de temepratura s.a.m.d 8pot continua pana dimineata cu astea). 😉
Imi vorbesti de probe de betoane ca si cand cine stie ce chestie ar fi, de parca probele de betoane nu tot la cererea proiectantului se fac (daca ar fi doar dupa executanti nu s-ar mai face verificari in constructii in veci)! 😉
-bancul zilei e asta:- ce raspundere are proiectantul, n-are nici una(conform spuselor tale). Iar asta da, nu numai ca e ineptie, e prostie si necunostinta de cauza.
NOU
@JustMe: confunzi mere cu pere: eu nu am scris niciunde cuvintul “Buiandrug”. Ci “Grinda”! Tu ai zis ca in grinda e o marca de beton, iar in placa alta. Apoi ai spus ca in rampa de scara torni beton facut la betoniera. Mai departe ai sustinut adaugarea de ciment cu sacul in cifa.
1. Grinda, ca si centura se toarna odata cu placa. Si se poate intrerupe turnarea, fara emotii de asta s-au inventat strepii. (Cea mai lunga grinda a mea, la Lenbach Garten a avut 108 metri lungime, 60 cm latime si 2,10 m inaltime, cu stilpi din 6 in 6 metri. Placa in sine avea 60 cm grosime pe alocuri…)
2. Scara, daca nu e prefabricata, o torni cu bena sau cu pompa. Cu galeata cu beton facut la betoniera eu n-am turnat. Pur si simplu n-ai control asupra marcii betonului (la betoniera lucreaza necalificati…) plus ca e pierdere de timp.
3. As dori sa-mi descrii operatiunea de adaugare a cimentului in betonul din cifa. Gen: “iei sacul de 40kg, urci scarita din spatele cifei, tai sacul si il torni in ou”… Not! A, si sa-mi spui si cum faci dozajul, si apoi cum convingi ICSIG-ul ca tu ai C20/250 in scara cind pe avizele de expeditie ai doar C16/20…
NOU
A, si cu “Presupun ca esti un tip care vrea sa invete” n-ai nimerit-o. Am 31 ani de santier 🙂
NOU
Dacă tot întrebi asta, te întreb şi eu pe tine: chiar eşti “arhitect proiectant”? Unde şi ce facultate? Nu de alta dar titulatura este “arhitect diplomat”… Şi, ca specialist ce te găseşti, află că este “buiandrug” şi nu “boiandrug”… Şi mai studiază partea cu “armătura scărilor nu se racordează la plăci ci la grinzi şi stâlpi”… Serios? E, află că se poate proiecta în mod normal şi o scară care “stă” pe placa din b.a. fără grindă sau stâlp…Că tot vorbim de a învăţa alfabetul până să dăm din noi teorii şi sfaturi savante ! Mult succes !
NOU
@justme, 4, stai jos.
NOU
JustMe, acel putzoi care stie sa deseneze frumos dar probabil n-are ani traiti cat au altii lucrati. In domeniu. Bai copile, lasa-ti nasucu’ mai spre pamant si invata sa asculti si alte pareri 🙂
NOU
mituri sau adevaruri, cine-mi zice si mie cum sa ies din starea de soc si sa-mi misc fizicul spre tocul usii, peretele de rezidententa si unde mai ziceti voi ca-i bine. ca la ultimele cutremure in timpul carora eram treaza m-am putut nici sa clipesc, d-apoi sa misc altceva in timpul si vreo 5 minute dupa cutremur. (locuiam la et. 7, respectiv 8).
acu’ vreo 2 ani (et. 2, deja alta poveste) m-am trezit in timpul noptii ca se misca patul sub mine. prima data am crezut ca vecinii de alaturi (dormitoarele sunt perete un perete) au ceva activitate intima si dau cu patul de perete.
azi-noapte m-am trezit, nu stiu exact de ce (am gasit o carte cazuta in biblioteca, m-o fi trezit zgomotul), m-am prins ca e un pui de cutremur si am adormit la loc in urmatoarele 2 minute.
NOU
cand ai copii, te misti teleghidat, nu mai ti-e frica pentru tine
NOU
Eu nici nu simteam cutremurul daca nu incepeau sa se deschida si inchida usile glisante de la dressing-ul din dormitor. 😀 Pe ala din 2004 (tot toamna parca) l-am simtit mai bine. Eram in caminul Facultatii de Drept si au crapat peretii in fata mea. Da, era sa fac pe mine de frica. Asta pana m-am dezmeticit sa-mi dau seama ce se intamplase deja trecuse.
NOU
Numai sclavii stau la bloc. Șmecherii ca mine stau la vilă, cu curte, cu domeniu, cu teren, cu moșie. Acuma sunt bogat, mă doare în pulă. În Roma antică plebea stătea într-un fel de blocuri, iar patricienii în vile.
NOU
Eu am stat protejat de pilota. Am dormit asa frumos si ma visam cu una de 25 de ani si cu D la cupe ca nu am simtit nici mama cutremurului. O fi ca dorm in pat etajat si sunt invatat sa se zgaltaie sau poate ca dormeam prea bine.
NOU
trezit cam cu juma de minut inainte, incercam somnoros sa imi dau seama de ce.
apoi a inceput sa se zgaltie casa o idee.
am sculat nevasta sa imi zica cat e ceasul ca sa verific daca a fost cutremur niata.
se pare ca e fost.
fata de altele pe care le-am prins la tara, animalele au fost tacute. in alte ocazii urlau cainii prin sat inainte de cutremur.
NOU
@ Arhi: boiandrugu’ e partea aia de deasupra usii sau geamului (dar aici vorbim de usi) care se agata de grinda printre niste fier-beton si formeaza o grinda de rezistenta in sine.
Deci da: nu mit. Ideea e ca e mai valabil la case, cam orice s-ar putea duce, mai putin cadrul de usa care, in majoritatea caselor proiectate pentru 8+ au stalpi (grinzi) pe dreapta si stanga si-un boiandrug de beton deasupra, ancorat in grinda de sus.
La blocuri, cel putin unde stau in timpul saptamanii, o garsoniera ICRAL-ista, cu zid de monolit de 30/40 … cred ca se rastoarna blocu’ pe-o parte, pana sa crape ceva. Numa cate seturi de spirale am omorat incercand sa dam gaura pentru o teava de incalzire …
NOU
deci e mit. la bloc nu ai nici un buiandrug, cat timp ai prefabricate. cel mult BCA
NOU
Pai nu e chiar mit a zis omul de ce, ba chiar vin sa plusez ca la casa traditionala ai sanse sa ai ditamai dulapii ca toc al usii dar in opinia mea tot irelevant, iesi afara in curte, practic daca ai facut casa corespunzator nu e nevoie, eu ieseam doar din cauza sunetului horror din casa. La blocuri tin minte de cand eram mic ca ne.au spus niste pompieri sa imbratisam pilonul de rezistenta, daca ala se duce, fiecare cu norocul lui. Insa puteti aplica metoda batman daca stati la etaj si aveti un copac in apropiere, va puneti dinainte tiroliana si incercati senzatii tari la cutremur, acum fiecare cum poate, sanatate!
NOU
Bai cutremurul nu vine cu bormasina, vine cu o energie cat miliarde de bormasini care ataca betonul ala in moduri in care nu e facut sa fie atacat. WTC avea structura in care rupeai bormasina si tot au cazut zob cand au fost lovite de ceva ce nu au fost proiectate sa suporte.
NOU
Se preda in scoala ce sa faci in caz de cutremur. Eu am facut la geografie parca, undeva spre sfarsitul scolii generale. Se preda ce scrie in manual si anume stat sub masa sau sub toc. Logica cu tocul nu este de a nu pica vreun perete pe tine, daca se darama blocul e nasol oriunde ai fi, explicatia fiind sa nu cada chestii pe tine: lampi, carti, biblioteci. Se mai zice si de treaba cu grinda, dar aici poate daca stai la casa ca in bloc poti doar sa stii care perete e de bca si care nu. De ce trebuie sa dam cu parul si sa batem oameni cu franghia fara sa stim de ce mi-e greu sa inteleg, dar noi suntem civilizati si foarte destepti si ne plangem de cat de prosti sunt ceilalti concetateni.
NOU
Am vazut un film horror (ce-i drept, destul de slab: Paranormal Activity) cu vreo cateva ore inainte de cutremur, si faceam pe viteazul in fata prietenilor cand il urmaream. Ajuns acasa, a inceput sa tremure toata camera si chiar sa cada o carte din biblioteca, imitand parca o faza din film… n-am scos capul din plapuma pana dimineata :))
NOU
intreb si eu … stand la bloc comunist (’85, 4/4, beton de beton, ca stiu cate baroase a trebuit sa dau ca sa dau jos din pereti)…
– Baia ii facuta “dintr-o bucata” daca bine stiu, cat de safe ii acolo ? (exceptand cata sticla este in ea, in afara ca mori ca in “Saw” 🙁
NOU
si eu m-am gandit la asta, e posibil sa fie cea mai sigura
NOU
In teorie blocurile comuniste de dupa 1977 ar trebui sa fie cele mai sigure la cutremur. Doar sa nu locuiesti intr-unul construit in tura de noapte, cind se montau 4 panouri pe ora ca sa termine monteorii pina la miezul noptii sa le ramina si de-un somn. Iar sudorii care sudau armaturile de monolitizare dadeau 2-3 hafturi si chemau dulgherii sa inchida colturile si sa toarne repede betonul. Ca doar si ei voiau sa traga un pui de somn… Been there, seen that!
Si da, baile dintr-un cub prefabricat sint sigure. Cele mai sigure!
In plus, blocurile “monolit” adica cu structura de rezistenta din cadre de beton armat turnat la fata locului (deci nu din prefabricate) rezista la cutremure. Dar peretii neportanti (BCA, zidarie de compartimentare fara rol de rezistenta) prezinta un mare pericol. Se pot rasturna. E bine de identificat in apartament care e peretele de rezistenta (diafragma) – de multe ori e peretele care e in lungul casei scarii, si care sint peretii despartitori ( de ex. intre baie si camera, intre bucatarie si hol, etc). Acestia pot cadea la cutremur. In general cladirile construite integral din caramida, fara stilpi din beton la colturi si fara centuri sint cele mai nesigure. Cladirile din beton dinainte de 1977, la fel. Ce e dupa 1977 e mai teapan proiectat.
NOU
In 2013 Freige nu era la puscarie si lui Corban inca ii functiona trompetica…ce vremuri.
NOU
Din moment ce la scoala nu se preda ce sa faci in caz de cutremur, in cazul in care o sa fim in mijlocul lui, o sa facem ce se preda la scoala, o sa spunem Tatal nostru.
NOU
@Cristi, saptamana trecuta imi spunea fi-miu ca exact asta au facut la ora de sport cu doamna profesoara de educatie fizica. Au ramas in clasa si au facut simulare de cutremur, ce faci daca te prinde in casa/clasa. La nivel de scoala de stat, clasa 2-a, le-a zis chestii basic, sa nu iasa pe scari, sa se bage sub ceva rezistent, o masa, o grinda, chestii de bun simt.
NOU
Felicitari atunci si imi cer scuze de ironie. Frumos este sa se faca odata pe luna simulare de genul, simulare de prim ajutor.
NOU
Ete fleosc, nici un scuze, e prima oara cand aud si eficient ar fi sa nu fie o rarirate ci un standard, sa aiba o structura o recurenta, nu sa se bazeze pe oameni providentiali care poate au poate nu au inspiratia. Ai dreptate in ce zici, absolut. Ar trebui sa avem ore de preventie, prim ajutor, incendiu, cutremur. Recurente pe semestru, an scolar, ciclu scolar, something. Heirupuri din astea pot fi salvatoare pentru copiii aia norocosi care mai si tin minte ceva dar nu e strategie de succes.
NOU
Arhi, zici că ar fi trebuit ca lucrurile astea să fi fost predate în școli, instituții și etc, da’ nu suntem o țară cu apă caldă, alea-alea… uite, să știi că nu e peste tot la fel, nouă de exemplu ne-au făcut instructajul în școală, ne-au învățat ce să facem în caz de cutremur.
Ne-au zis să ne băgăm sub tocul ușii…
NOU
Nu sunt seismolog sau inginer constructor, dar mi se pare extrem de dubios cum cedează blocul nou din clipul nr.2. Eu nu-mi explic. Doar sper ca blocurile nou construite din RO să fie construite un pic mai serios.
NOU
CDC zice clar NU STA SUB USA: DO NOT stand in a doorway. You are safer under a table. In modern houses, doorways are no stronger than any other part of the house. Doorways do not protect you from the most likely source of injury − falling or flying objects.
www.cdc.gov/disasters/earthquakes/during.html#:~:text=DO%20NOT%20stand%20in%20a,injury%20%E2%88%92%20falling%20or%20flying%20objects.
NOU
Eu bausem 1 l de Kreskova sera ….nu m-am trezit nici cand ma sunau de la munca ca de ce nu vin 🙂
NOU
Hai că-i bine, la casa am și buiandrugi prefabricați, și grinzi pe post de buiandrug (între stâlpi). De-aia e bine sa ai un proiect și sa știi de el 🙂 Și scara e pe schelet metalic, bonus ca nu se destramă așa ușor. Scările de beton sunt anacronice și urate cu spume.
PS dacă doorwayul ala este între 2 stâlpi de 30×30, poți sa stai liniștit ca pică toată casa înainte sa pice doorwayul păcii.
NOU
baws, la 7.5 grade nu cred ca mai conteaza unde stai, daca esti in cladire treci la cele vesnice