În 2013 scriam postarea asta, legată de ultimul cutremur din perioada aceea. Rămâne la fel de valabilă, pentru că oamenii sunt, în continuare, la fel de needucați, la fel de nepregătiți, la fel de Hai, că doar nu o să mi se întâmple mie să mor strivit de scările blocului din care încerc să scap, neînțelegând că scările cad primele. A, da, stai la parter sau etajul 1 și vezi că trece un minut, blocul se tot bălăngăne, din ce în ce mai tare, apar crăpături etc? Sari pe geam. Dacă sunt mașini parcate sub geam, săriți direct pe ele, o să amortizeze căderea, să nu vă pese că vai, e a lui vecinul. Dacă muriți, nu o să vă mai pese de vecinul, așa că, cu părere de rău, dar aia e.

M-am trezit dimineață doar ca să aflu că am pierdut frumusețe de cutremur de intensitate medie. Ce să zic, cutremurele simt oamenii răi și de aia, e pedeapsă dumnezeiscă pentru că vreți să fie uciși câinii maidanezi. De fapt, altceva voiam să zic.

“S-a simtit destul de bine. M-a trezit cand am simtit ca se misca patul. Mi-am luat copilul din pat si ne-am asezat sub tocul usii. Se misca si biblioteca din sufragerie. Imi amintesc ca in 2011 septembrie sau octombrie a mai fost un cutremur noaptea”

Eu sunt foarte curios cine a venit cu mitul ăsta urban că, dacă te pui sub tocul unei uși, toc făcut din 3 lemnișoare plus prag, ai scăpat de cutremur, tonele de planșeu, cărămizi și altele fiind oprite ca prin minune de-asupra ta? Pentru că ar merita bătut cu frânghia udă și făcut tester de cutremure la Fukushima.

Ca idee, dacă vă băgați sub tocul ușii la cutremur, vă măriți șansele de a fi uciși. Nu există nici cea mai vagă protecție. Mai bine vă băgați sub masă, în funcție de ce masă aveți, sunt șanse mai mari de a supraviețui.

Ca sfaturi, din punctul de vedere al unui fost pompier, metodele sunt destul de puține. Unul ar fi adăpostirea sub grinda de rezistență a casei. Dacă stați la bloc, e cam tricky să vă dați seama care e aceea. Masa aceea e și e o soluție. La fel și poziționarea lipit de un perete. NU PERETE EXTERIOR. Dacă aveți un pat rezistent sau o piesă de mobilă solidă, e o șansă așezarea lângă ea. În cazul prăbușirii unui perete, tavan, e posibil să reziste și să formeze un triunghi protector deasupra voastră.

În rest, fiecare cu norocul lui. Dacă am fi fost o țară cu apă caldă, lucrurile astea ar fi fost predate din școli până în instituții și companii, pentru că suntem o țară cu activitate tectonică. Din păcate, nu avem apă caldă. Descurcați-vă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.