M-am trezit dimineață doar ca să aflu că am pierdut frumusețe de cutremur de intensitate medie. Ce să zic, cutremurele simt oamenii răi și de aia, e pedeapsă dumnezeiscă pentru că vreți să fie uciși câinii maidanezi. De fapt, altceva voiam să zic.

“S-a simtit destul de bine. M-a trezit cand am simtit ca se misca patul. Mi-am luat copilul din pat si ne-am asezat sub tocul usii. Se misca si biblioteca din sufragerie. Imi amintesc ca in 2011 septembrie sau octombrie a mai fost un cutremur noaptea”

Eu sunt foarte curios cine a venit cu mitul ăsta urban că, dacă te pui sub tocul unei uși, toc făcut din 3 lemnișoare plus prag, ai scăpat de cutremur, tonele de planșeu, cărămizi și altele fiind oprite ca prin minune de-asupra ta? Pentru că ar merita bătut cu frânghia udă ;i f[cut tester de cutremure la Fukushima.

Ca idee, dacă vă băgați sub tocul ușii la cutremur, vă măriți șansele de a fi uciși. Nu există nici cea mai vagă protecție. Mai bine vă băgați sub masă, în funcție de ce masă aveți, sunt șanse mai mari de a supraviețui.

Ca sfaturi, din punctul de vedere al unui fost pompier, metodele sunt destul de puține. Unul ar fi adăpostirea sub grinda de rezistență a casei. Dacă stați la bloc, e cam tricky să vă dați seama care e aceea. Masa aceea e și e o soluție. La fel și poziționarea lipit de un perete. NU PERETE EXTERIOR. Dacă aveți un pat rezistent sau o piesă de mobilă solidă, e o șansă așezarea lângă ea. În cazul prăbușirii unui perete, tavan, e posibil să reziste și să formeze un triunghi protector deasupra voastră.

În rest, fiecare cu norocul lui. Dacă am fi fost o țară cu apă caldă, lucrurile astea ar fi fost predate din școli până în instituții și companii, pentru că suntem o țară cu activitate tectonică. Din păcate, nu avem apă caldă. Descurcați-vă.

La Timișoara nu s-a simțit.