Astăzi se face pomana de 40 de zile a lui nenea îngropat alături de Elodia. Eraţi cumva curioşi cum se face aşa ceva?
Se strîng toate babele din bloc şi pun la cale meniul. Alături de ele, obligatoriu va sta moţ nevastă-ta, care nu are decât 20+ de ani, dar brusc începi să o vezi cum va arăta la 60. Not nice.
Aşa. Se strâng ele şi decid care va fi meniul. Meniul va conţine obligatoriu sarmale, chiftele, friptură. Adiacent, se mai face o eventuală pastă de brânză cu care se umplu nişte ardei, sălămioare, măslinuţe şi alte aperitive de gen.
Sarmalele trebuie să fie pe număr. Câte familii sunt aşteptate la bairam parastas? Bun, câte 3 sarmale de fiecare. Se ia cea mai mare oală găsibilă în bloc, 22432453456 kile de carne şi alte 34534534 kile de varză şi orez şi se purcede la făcut sarmalele. Nu Cetin, nu ai voie să mănânci, că eşti la dietă şi trebuie să ajungă la toţi.
Chiftelele. Alte enşpe kile de carne, se face compoziţia şi se pune tineretul să le prăjească. Drept să spun, la faza asta m-am cam scos aseară. La fiecare şarjă de 30 de chiftele, minim 5-6 dispăreau în adâncurile stomacului meu. Desigur, azi dimineaţă nu am mai putut să mănânc, pentru că, nu-i aşa, sunt la dietă şi trebuie să şi ajungă la toată lumea.
Despre friptură nu mai zic nimic, pentru că nu am văzut-o nici măcar la faţă. Tot din cauză că trebuie să ajungă la toţi.
Concluzia? Am mâncat lapte cu musli, de dimineaţă.
Odihnească-se în pace.
NOU
La cat mai multe :))
off topic: am luat eu ban la zoso.ro sau e cazut siteul ? :))
NOU
e cazut
NOU
Tii,ai devenit şi cronicar monden! 😉 Aştept cu sufletul la gură informaţii despre ultimele tendinţe în botezuri şi cumetrii! Auzi la el, să nu dosească un buzunar de piftele,acolo…nţ,nţ,nţţ
NOU
Si bairamul unde se tine ? In fata blocului? :))
NOU
Bai chiar eram interesata de cum se fac astfel de chestii. Soacra mea tot imi spune ce sa fac cand ea n-o mai fi si eu nu sunt niciodata atenta. Acu sunt pregatita. Abia o astept sa deschida subiectul. 🙂
NOU
Si unde vor incapea asa de multi oameni ?
NOU
Sa fie primite, fiule! 😀
NOU
Eu chiar nu inteleg care e sensul parastasului. De parca il mai poti ajuta pe saracu raposat. Ala odata mort e mort. Dar ce sa-i faci…? Daca asa a facut stra-stra-stra-strabunica si a crezut ca e bine, asa tre sa facem si noi.
Daca o sa mor, va rog sa ma lasati in pace! 😀
NOU
ai intarit si mai mult expresia “cel mai bine se mananca cand e de pomana”
NOU
acu o săptămână am fost şi eu la o pomană. mai mult obligat că eu eram cu şoferitul.
Am stat vreo 3 orea (nu exagerez) într-o biserică în care căldura ieşea prin geamurile deschise larg (scotea soba fum) :))
NOU
Pomana mi se pare una din cea mai retardata “traditie” rromaneasca …
NOU
esti in pana de subiecte cred 🙂
NOU
Bine ca le-ai apucat si p-alea 🙂
NOU
Cele mai populare chefuri la romani sunt priveghiul, inmormantarea si parastasul/pomana/paznicul/milostenia; Arhi, sar-mana, m-ai inspirat sa scriu un post ce de mult voiam sa-l scriu!
NOU
:)) Articolul ăsta este atât de mişto încât nici nu ştiu ce să mai spun. Finalul m-a făcut să râd isteric… :))
P.S. Sper că ai avut muştar, ca să nu te greţăluieşti… :))
NOU
@tizul
Vezi ca la “praznic” ai mancat un “r” si iese altceva!
@on topic
conform traditiei la romani, ce e degeaba (sau de pomana :-)) e cel mai bun, asa ca nu trebuie iertat (praznicul, nu mortul!).
NOU
“odihnească-se în pace!”
cine, arhi, laptele cu musli, sau mortul???? ;))
btw… ce treabă ai tu cu pomana (tradiţie creştină), când e clar că prin naştere eşti “mahametana”???
sau neamu’ tău n-are asemenea tradiţii… clefăitoare??? 😛
NOU
si eu “furam” chiftele cand eram mica si facea mama 😆
“oficial” cica le pazeam de tati, dar cum se intorcea mama cu spatele, cum mai luam cate una si fugeam s ma ascund undeva sa o mananc 😀
NOU
mai nou am auzit ca trend-ul e sa faci pomana la restaurant .. astea care se fac acasa sunt pentru nostalgici :))