De fiecare dată când piața imobiliară se duce în cap, apar, în ziare, articole laudative, despre cât de bine merge totul și ce roz și minunat.
Mă uitam la articolul ăsta publicitar de pe profit punct ro, efectiv nici nu se mai chinuie nimeni să îl mascheze. Totul e o elegie romantică la adresa North Bucharest Investments și al minunatului său CEO, Vlad Musteață.
Și așa aflăm că ditamai agenția a încheiat, într-o lună, 67 de tranzacții imobiliare. Vă dați seama? 67 de tranzacții. Care pot fi orice, la urma urmei, dar nu intrăm în astfel de amănunte.
Mai aflăm că în orașul București, oraș de 3 milioane locuitor plus țăranii care vin după un salariu decent, s-au vândut 3100 de unități imobiliare. Vă dați seama, din nou? 3100 de apartamente vândute, must be a record or something. Ilfov a EXPLODAT (am încheiat citatul) cu 51o unități. Ilfov fiind cam cât câteva județe măricele din românia. Practic, București-Ilfov are 30% din vânzările de locuințe din românia.
Dar piața a explodat.
Încercăm și noi să ne răsfirăm puțin?
NOU
Cẫnd foamea te împinge… 🙂
NOU
….pe cei cu bani in cur ii linge.
NOU
Nu am idee cum stați cu banii (ca doar nu toți sunteți milionari sau IT-sti) dar povesteam și la brașovean pe blog, în Mureș (Zona de lângă Tg. Mures) si Iași, sute de case s-au vândut la gri/rosu către “decreteii” ce in anii ’90 au plecat la munca în IT, SP, au muncit cu acte acolo, și anii 2023-2025 le vine pensionarea. Toti..toti pe care ii știu, pensionari cu plățile la zi către asigurările din tarile alea, vor primi în jur de 1200 eur lunar pensie. De banii aia mori de foame acolo, dar se vor întoarce aici, bărbații 95% au lucrat în construcții și își vor face ei singuri finisajele sau amenajarile din case. Bai, cu toți cu care am vb, din banii economisiți cu greu acolo, si-au luat case în apropierea centrelor medicale universitare mari. Postul asta o sa rămână aici..hai sa ne revedem peste 2 ani când o sa vina INS și o sa confirme ca anual 10.000 de romani oensionari revin în tara. În Europa (nu am sursa) mișcare a început, revin polonezi acasă (tot asa in anii ’90 plecati), slovaci, etc. englezi pensionari pleacă spre Spania (zonele sărace), Italia, Bulgaria (zona de litoral e deja cu 15% proprietati de pensionari din DE și GB). De ce sa fii rupt în fund de sărac acolo când aici în tarile astea la banii aia ești boier?
NOU
Mai pune in ecuatie si gradul, inca mare de emigrate la tineri, plus natalitatea care se tot duce in cap..o sa vedem in 10-15-20 de ani o societate imbatranita rau cu o piata imobiliara inghetata…ma indoiesc ca saracii care prasesc pe aici o sa arde de nerabdare sa-si cumpere case si apartamente prin rahatul asta de tara…
NOU
@Lau da, (daca Cetin nu își închide blogul, sau exploziile solare nu vor arde serverele în 2025) acest post o sa ramana și o sa am dreptate: ati văzut vreodată harta pedologica a Europei. Bai nene, asta e un atu urias al nostru, o sa ajungem producătorul nr 1 al Europei. O sa devenim f atractivi în viitor. Saptamana trecuta UE a emis harta actualizata a analizei de sol pt Europa. Am gasit doar poza, excludeți site-ul (images.app.goo.gl/UNQdzemeLXtfz1QdA) noi și ucrainienii sunt cu adevărat f norocoși, si dintre toate tarile din Europa, dpdv al zonei meteorologice avem 4 anotimpuri (nah…) egale între ele ce pt agricultura e f bine. Ucraina are și ea 4 anotimpuri, doar ca perioada de repaus vegetativ e f f lunga. Aceste achiziții imobiliare cred ca vor valora ceva, peste vreo 10 ani, când se vor bate străinii pt terenurile noastre (am rectit ce am scris și suna a propaganda aurista, dar nu am idee cum sa o reformulez sa nu sune ideologic). Un alt atu, este harta Europei cu rezerva de apa din sol, unde din noi stam bine pe perioadele secetoase de vara. Da, cred ca o sa devenim f căutați pt agricultura, deci o sa fie nevoie de case pt muncitorii vietnamezi unde sa stea
NOU
Pai asta e bine, nu? Decreteii or sa fie platiti la pensie de statul unde au lucrat si-si vor cheltui pe sia in Romania.
NOU
Nush in ce tara mori de foame cu 1200 de euro, dar traiesti bine in RO.
Sigur, sunt cateva debalansari notabile, dpdv pret, dar eu, in Spania, traiesc cu aceeasi bani, mai bine ca in RO. Dixit!
NOU
si nu pomeneste nimeni ca e posibil ca aceste tranzactii sa fie incheierea celor incepute anul trecut cand lumea s-a grabit inca sa ia cu 5% tva in loc de 9% tva
adica tranzactionarea definitiva a precontractelor semnate anul trecut
sa vedem in februarie daca mai fac comparatie YoY
NOU
nu m-am gandit la asta, tks:)
NOU
Atunci cand faceau manevre toti sa scada la 120k? Pe mine m-au invitat la biroul lor din Pipera sa-mi spuna ca apartamentul ramane 140k : 120k in acte + 20k cash la notar. Cu tupeu frumos. Nimic despre asta la telefon bineinteles. App, apartamentul s-a vandut a doua zi.
Vorbim de unul dintre dezvoltatorii cu care se cearta Nicusor prin instante (nu One of course la acesti bani).
NOU
Cred că nu ai înțeles bine cuvîntul ”explodat”. Adică s-a dus dracului de tot, e fărîme… 🙂
NOU
O populatie tot mai intinerita si o economie in crestere.
Acestia sunt, pentru mine, premisele unei cresteri imobiliare.
Locuiesc relativ aproape de un oras (nu romanesc) unde se intampla lucrurile de mai sus. Diferentele sunt abisale.
Restul sunt artificii menite sa amortizeze, momentan sau deloc, interese marunte, locale.
Sunt pe castig sau pe pierdere cei care cumpara/investesc ?
Nu exista retete universal valabile, generale.
Cei care sunt de alta parere, sunt clientii ideali targhetati in articolele platite.
Evident insa ca cei care dispun de lichiditati, in vremuri de criza, pot avea mai multe posibiltati.