Glumesc, stați calmi. De fapt, voiam să scriu ceva care are vagă legătură, care îmi trecea prin cap în timp ce prăjeam, maiestuos, niște chiftele, în bucătărie, tânjind după un aragaz cu gaz, că mi s-a acrit de electric.

Majoritatea oamenilor din lumea așa zis liberă a uitat că, de fapt, umanitatea, în întreaga sa istorie, a fost formată doar din războaie de cucerire și a fost condusă, întotdeauna, de o mână de inițiați favoriți ai soartei, pe baze de forță, pe baze monetare sau pe baze genetice. Zic doar de lumea liberă pentru că ceilalți știu foarte bine cine le e stăpân, zici China, India și Pakistan și practic ai tot restul.

Datorită nivelului de viață ridicat din ultimii 80 de ani, oamenii au uitat că ei, de fapt, fac parte din cucerirea de la un moment dat a unui lider politic sau militar. Au uitat că frontierele au fost decise prin războaie, dacă nu au mai avut războaie. Au ajuns să creadă că războaiele alea s-au dus pentru dreptate, libertate, egalitate, fraternitate și alte kkturi, nu pentru gloria de moment a liderilor de atunci.

Desigur, iluzia de libertate a fost întreținută de către liderii noștri, pentru că era ceva convenabil. Poți stăpâni masele dacă le dai pâine și circ. Avansul științific a permis ca gândurile oamenilor să fie direcționate spre varii direcții, apariția radioului, televizorului și, ulterior, a internetului favorizând și mai mult capacitatea de circ.

Știu că mulți încă sunt acolo, ca Neo în capsulă, dar hai să facem un exercițiu. Ce înseamnă această libertate a voastră? Faptul că faceți alegeri? Fantastic.
Hai să ne gândim la alegerile din românia, sau o luăm local, ca Hary Seldon. Ce am ales în 1990? Au fost alegeri libere, ați avut dreptul inalienabil la a vă decide conducătorii. Și conducător v-a fost Ion Iliescu. După care ați ales între Iliescu și Vadim, foarte liber, că doar nu să îl alegem pe nebunul ăla. Și tot așa, an de an. Alături de Iliescu, FSN, din care a fost PSDR. Întotdeauna aceiași oameni la putere, cîțiva jokeri sacrificați, dar linia de forță rămânând aceeași. Sau să vorbim despre Națiunile Unite, Consiliul de Securitate sau alte organisme de astea ale libertății, unde toți avem drept de vot. Dar stai. Avem drept de vot, dar sunt câteva state care au drept de veto. Ceea ce înseamnă că dacă nu votezi așa cum doresc ele, totul cade prin dreptul lor la veto. De ce au drept la veto? Pentru că toți suntem egali. Da, Rusia, Sua, China. Nu-i așa că sună a libertate?
Exemplu funny. Știați că, la Jocurile Olimpice, la parada statelor, fiecare stat trebuie să își aplece steagul când trece prin fața tribunei oficiale? Știați că US nu își apleacă steagul, pentru că US nu-și pleacă steagul pentru nimeni? Toți egali, da?

Și așa, aveți drept de vot? Și cum vi se pare faptul că puteți vota și, deși sunteți toți elite, aveți studii, realizări și restul, întotdeauna iese PSD? Cum vă simțiți când votul vostru are aceeași greutate cu votul oricărui țopârlan pasibil de a fi cumpărat cu o brichetă și o găleată sau cu promisiunea că îi arată quisda Alina Gorghiu sau ceva? Nu-i așa că v-ar plăcea votul cenzitar, meritocratic, ceva? Ai sub 8 clase, nu votezi, 8 clase, 1 punct, 12 clase, 2 puncte, facultate, 3 puncte, master, 4 puncte, doctorat, 5 puncte? Plăcut, nu? ați simți că puteți avea o contribuție, o schimbare.

Dar vai, spuneți voi în sinele vostru, nu ar fi corect, NU E DREPT, OAMENI BUNI, OAMENII SUNT EGALI ÎNTRE EI. Trecând peste faptul că oamenii nu sunt egali, începând din momentul când le-au ieșit ochii dintre buzele mamei, totuși, în cazul în care ați vrea meritocrație, nu puteți, că nu poți schimba constituția fără analfabeții de dinainte. Și ei, curios, nu ar fi de acord ca votul lor de analfabeți să aibă mai puțină greutate. Cum ar fi să nu mai poată să urle zigoinera aia cu un dinte în gură SĂ VINOĂ DOMNU IOHAAANIIIIS?

Dar dacă ați putea să o schimbați, mai aveți un pas. Cvorumul de vot. Aveți idee câți oameni sunt în românia, conform statisticilor? 20.121.641 de români. Știți de unde avem acele date? De la recensământul din 2011. Pentru că, dragi libertini, durează aproximativ 10 ani, more or less până când datele unui recensământ intră în vigoare din toate punctele de vedere. Toate listele de vot, toate gunoaiele din parlamente, toate sumele forfetare care le sunt plătite se bazează pe un recensământ care a avut loc acum 12 ani. Teoretic, anul acesta ar trebui să intre în vigoare noile cifre, adică 19.053.815, care sunt cel puțin rizibile, pentru că toată clasa politică e de acord că populația româniei este de sub 18 milioane de români, scăzând abrupt anual.

Așa că atunci când strigați din piepturi de aramă IEȘIȚI LA VOT, puteți să le spuneți și altora că votul vostru se bazează pe un cvorum inexistent. Și că, conform sistemului de vot din românia, acele voturi care nu sunt date, se împart, procentual, între partide. Așa că degeaba ieșim 2 la vot, pentru că sunt 3 milioane de mâini moarte care sunt în favoarea celor care vor ieși.

Bine, m-am întins puțin, eu doar voiam să vă spun că libertatea aia a noastră este doar iluzorie, dintotdeauna am aparținut cuiva și întotdeauna vom aparține.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.