Când citiți articole de genul acesta, să știți dinainte că sunt plătite de cineva. Reportajele astea se fac la kil, ai primit subiectul, ieși în trafic, agăți 3 proști cărora le pui întrebări care să îi ghidoneze spre răspunsurile tale și aia e. Cu siguranță nu e domnul Wesley Shamulenge, care este doar un agent imobiliar la agenția Blitz. Dar cineva de acolo a plătit.

De ce? Ca să împingă populația spre credite și spre achiziționarea de case. Acolo este, de fapt, pâinea, acolo toată lumea câștigă la modul enorm de pe urma tâmpiților care formează masa amorfă a celor peste 90% proprietari din românia. Pentru că, dintr-un contract de genul, nimeni nu pierde, în afară de prostul plătitor. Agenția își umflă un comision care variază de la câteva mii de euro la multe mii de euro din start.

Știți ce se întâmplă în caz de default? Păi…în primul rând, îți pierzi casa. Dar nu îți pierzi și datoria, așa cum eronat cred aproape 100% din români. Nu. Primul lucru care îl face banca este să îți vândă datoria către o firmă de recuperări. Asta dacă dorește să scape de pasivul ăla, dacă nu, îl bagă frumos la catastif și trimite la un executor judecătoresc, pentru că, un contract bancar ține loc și de decizie de genul. Care executor scoate apartamentul la licitație, licitație la care toată lumea se va înghesui să arunce cu bani să îl cumpere. Nu? Nu.

Băieții ăia din zonă sunt o mafie în sine, iar apartamentele alea se duc întotdeauna la cine trebuie. Dacă la prima licitație pentru casa aia a ta, în care tu ți-ai investit toată agoniseala, toți anii, în care ai marcat cu carioca, pe tocul ușii, cum ți-au crescut copiii, nu vine nimeni, ȘI NU VINE NIMENI, se scoate din nou la licitație, la un preț cu 25% mai mic. Dacă nici la a doua nu vine nimeni, iarăși scade prețul. Am uitat pașii procentuali și mi-e lene să îi caut. Dar puteți fi sigur că toți pașii legali vor fi urmați la virgulă, iar minunata voastră casă va fi vândută la un preț care reprezintă cam 30% din valoare.

Toată lumea își ia banii, băieții deștepți iau casa, dau o mână de var, după care o vând la prețul pieței, iar tu, fraierul care a simțit nevoia de a fi în căsuța lui acolo, să aibă și el locul lui, casa lui, să fie și el om la casa lui, vei avea de plată diferența dintre 30% și restul până la 100%, plus dobânzi. Și cum ANAF este un partener de excepție al celor nedreptățiți, vei avea instant poprire pe toate conturile și vei plăti, 33,33(3)% din veniturile tale, tot restul vieții. Pentru că știm toți că ești sărac și abia ai strâns 5000 de euro avans pentru apartamentul ăla cât un WC din Militari Residence.

Tot businessul acesta se bazează pe extorcarea săracilor, să știți. Nu e nicio rușine să fii sărac, nu vă mai simțiți jigniți, că și eu sunt tot sărac, săracii pot face miști de săraci. Dar nu e mișto și nu e o glumă. Voi credeți că cuiva îi pasă de voi și că există un dumnezeu sus și vede. Dar dumnezeul vostru e mort și nu îi pasă nimănui de voi.

Dacă nu ai bani să îți iei apartament de 70k, nu îți cumpăra, înseamnă că nu ai bani nici să susții o rată care ține cont de mișcările haotice ale unei piețe complet dezorganizate, lăsate la mâna hulpavă a băncilor. Știu că există mantra aceea care îți flutură prin cap tot timpul, în care TREBUIE să ai și tu casa ta, să fii LA CASA TA, să aibă și familia ta un loc deasupra căpșorului. Presiunea asta tembelă, venită din partea unor oameni la fel de tembeli (îmi cer scuze, dar și părinții tăi sunt proști, ca și rudele tale, scuza cu atâta au știut și ei ține doar o perioadă), nu face decât să te îngroape, fizic și psihic și să țină sus, surprinzător, prețurile caselor.

Tot timpul ți se spune că e important să ai casa ta, că e mai ieftin să plătești rata la bancă decât chiria.
Deci ești sărac, da? Pentru că, dacă nu ai fi sărac, nu ți-ai permite doar o rată de 70-100k, pentru un coteț în Militari Residence (nu am nimic cu Militari Residence, dar nu știu alt complex în afară de Pantelimon Residence, unde am stat eu, iar acolo apartamentele chiar sunt mari, sărumâna Simona, aștept banii în contul știut :))) )
Prin urmare, câți bani poți economisi, lunar, din salariul tău care își permite un hogeag de 70k? 100 de euro? 200 de euro? cât înseamnă asta, într-un an? 1200? 2400 de euro? Banii ăia sunt un kkt. Nu reprezintă nimic, pentru nimeni. Câți ani ar trebui să tragi și să faci foamea, ca să strângi între 12 și 24 de mii? 10 ani?

Iar în perioada asta, în loc să stai într-un apartament frumos, într-o zonă frumoasă, cu vecini decenți, aproape de toate chestiile care formează viața ta, vei sta într-o cocină, într-un rezidențial, la mama dracului, departe de muncă, departe de școli, departe de orice fel de formă de viață.

Dar vei sta în casa ta…
Bine, știu că am scris degeaba, iar biasul confirmațional din capul vostru este mult prea mare pentru a fi învins, voi aveți argumente clare și bune, plus că, după 30 de ani, e casa ta, băi, ce nu înțelegi, E A TA??
Dar eu mi-am făcut datoria. Aia e.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.