Reguli de civilizatie.
Nu știu dacă știați, am aflat și eu recent, dar există o regulă interesantă, în țările civilizate.
Atunci când vrei să lași, la o coadă, pe cineva să treacă în fața ta (nu sunt sigur dacă se aplică și la gravide), trebuie să îți asumi gestul și să te muți la coadă, în locul respectivei persoane, pentru că, poate, ceilalți nu sunt de acord cu gestul tău.

Așa că aia cu Treceți, doamnă, în fața mea, nu e chiar un gest de politețe, să știți.

40 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  In ce tara?

  24

 2. #2

  De obicei, daca vad o persoana de genul asta si mai este intre noi o alta persoana, prefer sa o intreb si pe ea…

  11

 3. #3

  Daca persoana pe care vreau sa o las in fata este exact in spatele meu si gestul meu nu ma impacteaza decat pe mine (cel din spatele meu tot 2 persoane va avea in fata) nu ma mut.
  Daca, insa, sunt urmatoarea persoana la casa iar ultima persoana venita este o gravida, o mama cu copil mic, un batran pe care chiar pare sa il ajute gestul meu etc, atunci o las in fata mea si ma mut in locul ei la coada. Chiar de curand mi s-a intamplat si a fost destul de amuzant sa le vad reactiile de uimire/nelamurire celor care mai erau la coada, in momentul in care m-am pus ultimul la coada in locul unei doamne cu o gagalice mica in brate.
  In rest, asa cum am zis mai sus: batrani care chiar par sa aiba nevoie sa iasa mai repde din magazin, parinti cu copii mici (sau mai mari dar care au o zi proasta si sunt maraiti, plangaciosi etc), femei gravide, oameni cu diverse dizabilitati si pe cei care au mai putine produse decat mine. Pe majoritatea ii las doar daca sunt fix in spatele meu, in anumite cazuri ma mut in locul lor, ultimul la coada. Dar mai rar.

  28

 4. #4

  Dacă e chiar în spatele meu, următorul/ următoarea duoă mine, nu văd care ar fi problema. Altfel, no way.

  15

 5. #5

  Dacă e chiar în spatele meu, următorul/ următoarea după mine, nu văd care ar fi problema. Altfel, no way.

  7

 6. #6

  In general, Cel care se grăbește și vrea sa între in fata cere voie tuturor, de la coada la cap, nu doar celui din fata.
  Pe testate, in 7 din 10 cazuri in care cumpăr doar 1-2-3 lucruri din supermarket, când ajung la casa sunt invitat sa trec in fata.
  Când aveam copilul mic și ma duceam cu el la supermarket, era 10 din 10.

  16

 7. #7

  Nu am văzut asta nicăieri (nu s-a întâmplat, cu mine în magazin, asta zic), dar pe unde mă învârt eu, se cedează dreptul celui din spatele tău. În special dacă are 2-3 chestii (pe care, în general, le ține în mână/mâini).
  La faza asta, pentru restul persoanelor de la coadă, nu afectezi cu nimic timpul de așteptare.

  34

 8. #8

  Daca lasi femeile gravide in fata ta la o coada inseamna ca esti Cristi Borcea!

  58

 9. #10

  Prin perindarile mele prin UK și Norgevia, tari unde am locuit câțiva ani nu se aplica ce spui tu. Nu se supara nimeni dacă lăsai pe cineva în fata și cam toți aveau răbdare. Nimeni nu îți sufla în ceafa și nici nu prea s-a întâmplat sa te împingă cu căruciorul pt ca, se știe, cu cât stai mai in ceafa omului cu atâta mai repede se mișcă ala de la casa. Mi se pare de bun simt sa dai prioritate gravidelor, părinților cu bebeluși, bătrânilor și celor cu dizabilități. E o chestie de civilizație, cum la fel mi se pare ca atunci când ești grăbit și ai 2/,3 chestii în mâini sa ceri voie politicos nu sa urli “ne mișcăm mai cu talent/mai deschideți o casa”

  14

 10. #11

  Eu: te muti la coada, in locul respectivei persoane.
  Voi: nu exista asa ceva, doar daca e in spatele meu o las…

  Efectiv…

  • #12

   Nu, se întâmplă frecvent sa se Sara și 3/5 oameni la coada pt cazurile respective. Nu se scandaliza nimeni și nici cine oferea locul Nu mergea 5 locuri mai în spate 🙂

   0

 11. #13

  Salut,
  Nu stiu daca a mai spus cineva, dar daca il las in fata pe cel din spatele meu, nu incurc pe nimeni.
  O zi buna!

  14

  • #14

   Ba da incurci, că ceilalți din spatele tău, au de așteptat sa treacă doua persoane, tu și pe cel pe care l-ai lăsat. Nu incurci, dacă te duci ultimul în coada de unde a venit cel căruia i-ai permis sa treacă. Despre asta era discuția!

   5

  • #15

   @Mirela – mai citește o dată ce zice omul… dacă nu ai înțeles, citește ce zic eu acum: Ai doi oameni în față, pe locurile 1 și 2, tu ești pe locul 3. Dacă 1 și 2 fac schimb între ei, tu pe ce loc ve fi?

   20

  • #16

   Mirela… 🙂

   14

  • #17

   @Mirela – stii statisctica aia cu 45% din romani sunt analfabeti functional? I have bad news for you…

   Stiu, e o scapare… dar asa ajungem sa fim 45%.

   9

  • #18

   @mirela…se arde tocana!!

   0

 12. #19

  Grație unei anumite acuități atavice, struțo-reptiliene, sunt maestru la reperat, în Mega mare de lângă mine, 1) coada cea mai scurtă și/sau cu vânzătorx (hă hă) cel mai puțin mocăitx 2) Alți mușterii mai mormoloci și cu pasul mai scurt care dau să se îndrepte către aceeași coadă eficientă. Victorie de fiecare dată. Nu las aproape pe nimeni în față, mai ales mămici cu sindromul Preasfintei Născătoare de Dzeu.

  Maithun, un supraviețuitor galant

  23

  • #20

   la cat esti de inalt, normal

  • #21

   Asta dacă instinctul tău de supraviețuitor galant, nu te așează la o casa prioritara. Sa vezi atunci ce lași sa treacă mămicile cu sindromul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

   1

  • #22

   Eu am talentul ăsta invers. Aleg cumva coada care merge cel mai lent. Nevastă-mea ține evidența și-mi arată la casa vecină – uite, acum ar fi fost rândul tău. În timpul asta la casa mea se mocăie una care are un coș împărțit pe 3 bonuri și se scârmă prin portofel după mărunt. Și până la mine mai sunt încă 3 persoane.

   De-asta îmi place la Carrefour Colosseum chestia cu rândul unic. Nu trebuie să alegi coada mai scurtă sau care merge mai repede. Dar au rezolvat problema în felul lor: au două rânduri unice. Ghici pe care îl aleg.

   13

  • #23

   Când hălăduiam eu prin China la gară aveau ghișeu special pt. străini. Mă simțeam, așa, postcolonial.

   Maithun, orientalist smerit

   4

  • #24

   @maithun Gogule, te pupa Stelu.

   0

  • #25

   Tzok tzok :*

   0

 13. #26

  Merge și la farmacie ” pot sa trec în față, am pe cineva la pat” ?

  19

  • #27

   Numai in cazul in care ai plecat la farmacie dupa prezervative.

   0

 14. #28

  absolut corect!

  0

 15. #29

  Franta si Spania fix asa se procedeaza.
  Am aflat cu stupoare la un ghiseu al bancii in Paris, acum vreo 7 ani, cand am vrut sa-i las locul unei persoane grabite (ultima venita la coada) si eu eram primul.
  Ceilalti aflat la coada se asteptau sa ma duc ultimul la rand si eu habar n-aveam ca asta e obiceiul locului. N-a durat mult si au inceput sa-mi atraga atentia ca normal este sa ma mut eu la coada.
  Am plecat pana la urma din banca, fiindca nu aveam chef nici de scandal si nici nu ma grabeam cu actele
  Am mai observat de 2 ori la alte persoane facand acelasi lucru. 1 data tot in Franta si apoi o data in Barcelona.

  5

 16. #30

  Nici eu n-am auzit de asa ceva, cel putin aici in Franta si sunt de 21 de ani. Dar ma intreb si eu: cum poti lasa in fata pe cineva care NU e direct in spatele tau (practic faci schimb de locuri cu persoana). Daca e cu 2, 3 sau mai multe locuri nu te apuci tu si chemi “hai duduie etc.” Oricum exista case speciale pentru persoane cu mobilitate redusa, unde sunt doar batrani, femei insarcinate si cu copii etc. Ba mai nou s-a facut o casa “blabla” de genu’ n-ai viata sociala, poti sa faci conversatie cu casiera.

  9

 17. #31

  Eu la o coadă de vreo 5-6 persoane la supermarket tot văd că o babă în fața mea care se tot întorcea și îmi arunca niște priviri ucigătoare până când nu mai suportă și se oțârăște la mine:
  – Da de ce nu o lăsați pe doamna în față, nu vedeți că este însărcinată? Mă uit în spatele meu și da, era o femeie cu burtică care îmi face semn că este ok, nu este nevoie. Babeta nu se lasă:
  – Să știți că la noi la București așa se face.
  Trebuia să o urmăresc pe babă și la prima trecere de pietoni să o iau de o aripă să o ajut să treacă strada de vreo 10 ori în ritm alert și după aia să-i zic.
  – Să știți că și aici, la noi la țară, putem fi politicoși cu bătrânii care se bagă în seamă ca chiloții în cur.

  13

  • #32

   Wait…dar de ce nu o lasa ea in fata ei ? :)))) Imi place logica lovita de senilitate a mosilor de la capitala. De la o varsta sau ai bani sa te plimbi ca vesticii sau iti trebe 10 gaini si doua randuri de rasad altfel o iei pa tututu

   0

 18. #33

  Numa’ oameni policosi pe aici.
  Doar sa nu te duci la supermarket si sa vrei sa te bagi in fata, ca inveti injuraturi noi

  4

 19. #34

  Nu e de civilizație, e de logica.

  1

 20. #35

  Recunosc ca mi s-a intamplat odata sa fac aceasta fapta buna. Eram la coada la bilete si niste suedeji in spatele meu vroiau sa verifice daca nu am din greseala pein buzunare obiecte sau bani de care nu am nevoie. Am zis sa fiu un bun samaritean sa las o doamna sa stea in locul meu la coada ca la noi in Romanica, nu multi cedeaza locul

  2

 21. #36

  Atunci când sunt la casa prioritară pentru categoria respectiva de persoane, sau toți sunt de acord ca persoana respectiva sa ajungă în fata (adică prima la casa, nu neaparat doar în fata mea). Deja exista pana și locuri de parcare rezervate pentru anumite categorii, iar timpul altora nu este neaparat mai prețios decât al meu. Nu mai suntem în vremurile în care femeia gravida trebuia sa stea în repaus aproape total pana nastea (la bogați) sau lucra pana era cu burta la gura (mai pe sarakie).

  PS din moment ce adaugi ca “poate ceilalți nu sunt de acord cu gestul meu” iti invalidezi automat prezumpția cu “țările civilizate” – cel putin în raport cu opțiunea de a lasa pe cineva în fata la coada, care reprezintă subiectul principal al articolului. O țară nu devine civilizata prin opțiunea unei minorități (chiar a unui individ în fapt), în raport cu care se prezuma automat ca poate ceilalți (imensa majoritate) nu sunt de acord. Dacă dorești sa le respecți dreptul la opțiune, intrebi, și atunci nu se muta nimeni, ci persoana căreia i se cedează dreptul trece pur și simplu în fata fără ca nimeni sa facă un sacrificiu individual disproporționat.

  2

  • #37

   Dude, stii ce inseamna sa stai in picioare la coada mai mult de 5-10 min fiind gravida? inseamna ca te poate lua lesinul, patit, la posta. motiv pentru care exista case prioritare.
   dar recunosc ca nu am tupeul/curajul/ce-o fi necesar sa ma bag in fata, nici la casa prioritara.

   1

  • #38

   IN cazul asta este bine ca exista persoane ca mine care te-ar invita sa treci in fata daca esti gravida, nu ?

   Si 2 ceea ce faci se cheama whataboutism cumva ? Sau crezi ca gravidele sunt singurele persoane pe care le putea lua cu lesinul ? Orice persoana cu tensiune mica / nemancata dimineata / pe anumite tratamente etc poate sa pateasca asta. La gravide este pur si simplu mai vizibila cauza ,de la o anumita varsta a sarcinii.

   0

 22. #39

  Daca fac asta, fac pentru persoana imediat dupa mine. Mi s-a intamplat sa fie un “lant”, sa lase cineva mai din spate, urmatorul a lasat si el, urmatorul si el, apoi si eu si a avansat rapid. Mi se umple sufletul cand se intampla asta. Privirea multora cand le zic “haideti in fata mea, ca aveti mai putine produse ca mine si eu nu ma grabesc” e priceless.

  4

  • #40

   UK. Din pacate in general doar localnicii daca te vad cu putine produse, gen tinute in mana sau putine si ei cu un cos mare te invita in fata lor. Chiar dureaza mai putin decat alinierea produselor lor pe banda si e firesc gestul. For fun… Incerc dar nu ma pot adapta la apetitul ptr conversatie al multor clienti cu casierul poate doar politicos, casierul.. Care face o gluma sau pune o intrebare de complezenta sau ca asa sunt ei.. . E ceva… Se declanseaza o discutie..;) In Ro cred ca ar fi injurati la propriu. Deh… roman stresat.. De obicei invitatia vine de la cel din fata mea. N am vazut dar pare de bun simt sa o tai la coada in locul celui invitat in fata daca e mai in spate.

   0