Bogdan Naumovici, un bărbat care iubește femeile, în pauzele de ură
Bogdan Naumovici, un bărbat care iubește femeile, în pauzele de ură

Înțeleg că s-a urzicat un internet întreg de DISTINSE DOAMNE, cum a putut Naumovici să dea un asemenea interviu sexist, în care spune de rău despre femei?
Dar ce spune de fapt Batman?

E adevarat, ai angajat-o tanara si haioasa, rockerita si bautoare de bere cu baietii si, tocmai cand a invatat cate ceva si a devenit om de baza, pleaca sa nasca. Si eventual, cu vestitul pregnant brain, mai da si de dule, veganism, anti vaccin si alte prostii, asa ca te anunta ca e musai sa alapteze copilul pana in clasa intai.

Au fost multi ani de stat pe loc, in plina crestere de business, pentru ca doua dintre cele trei colege de la trafic sau de la contabilitate, directoarea de creatie sau chiar managing directorul au plecat sa nasca. O data sau de doua ori. E unul dintre subiectele mele preferate de bitching si mistouri!

Mi se pare complet adevărat și e un subiect extrem de sensibil. Angajezi o tipă, o formezi, o înveți tot businessul, depinzi de ea, că așa e, de aia ai angajat-o și buf, pleacă să nască. Eventual naște și stă și 2 ani acasă. Ce faci tu în timpul ăsta, ca business manager? Angajezi pe altcineva, nu? Și îl antrenezi, îl înveți tot ce știa angajata ta, după care…după care îl dai afară, pentru că, conform legii, trebuie să o reangajezi pe post.

În toată această perioadă tu pierzi bani, afaceri, parteneri, timp, pentru ca familia angajatei tale să își ducă genele mai departe. Da, e un subiect spinos și greu, dar dacă nimeni nu deschide discuția, se va ajunge la situații cum a fost cea de la Hidroelectrica, în care mizerabilul penal Remus Borza a dat afară toate gravidele din companie. Și să vezi fază, nu a pățit nimic.

Deci da, problema EXISTĂ, indiferent cât s-ar da cu curul de pământ sexistele cu ochelari de cal. Vrem, nu vrem, e o problemă ce afectează un business pe termen lung, fără îndoială. Decât să sărim urzicate, mai bine ne-am gândi la niște soluții deștepte la problemă, pentru că altfel, soluția va veni pur și simplu în timp, prin respingerea la angajare a tipelor potențial reproducătoare.

Sunt multi ani de cand imi jur in barba ca nu mai angajez femei si cumva, continui sa o fac. Pentru echilibrul pe care il aduc, pentru insighturile pe care le au (sigur le-am avea si noi, dar ne e lene, nu?), pentru bucuria pe care o au cand fac ceva misto pe un brief pe bune.

De fapt, înțelesul acestei fraze este mai sus în articol, unde de fapt Bogdan chiar le ia partea femeilor, considerând că nu sunt destul de folosite pe posturile creative din agenții și că se învârt într-un cerc vicios, nu au experiență pentru că nu sunt angajate pe posturi și, desigur, nu sunt angajate pentru că nu au experiență. Dar, normal, e mai ușor să ne urzicăm că vai, cum adică să nu mai angajeze femei? Să îl reclamăm la consiliul pentru combaterea discriminării!

Și, ca un comentariu haios pe temă, cel mai bine a sintetizat Radu:

Radu Alexandru vorbind despre Simona Tache de la Catavencii
Radu Alexandru vorbind despre Simona Tache de la Catavencii

Și are perfectă dreptate. Sunt un fin consumator de umor, la un moment dat am practicat asta la modul profesionist, urmăresc multe rahaturi umoristice, inclusiv stand-up. Nu există femeie cu umor. Am mai scris asta și anul trecut și o să mai scriu de fiecare dată când va fi nevoie. Femeile nu au umor. Nu sunt funny.

Nu e neapărat ceva rău. E ca și cum ai spune că bărbații nu au țîțe. Umorul e o chestie ce se bazează pe spirit și spontaneitate, mai ales când vorbim de stand-up. Femeile nu au nici spirit, nici spontaneitate. Nu o să ajung să zic ca răposatul Freigedank, că toate descoperirile științifice majore sunt ale bărbaților, ci doar că, așa cum e normal, nu suntem egali, fiecare e mai bun în altceva. De exemplu nevastă-mea mănâncă matematici pe pâine, la nivel de predare în universitate. Eu o fac să râdă. Well, nu știu care e mai valoros aici, sincer să fiu.

Și, ca o întrebare de final. Mulți dintre voi sunt antreprenori sau mici antreprenori. Aveți micile voastre firme, cu 1-2 angajați sau la care lucrați singuri, 18 ore pe zi sau mai mult.

Ați fi de acord să angajați o femeie, să o învățați toate chichițele businessului vostru și să vă bazați practic întregul venit pe prestația ei, după care să vă anunțe senină că e gravidă și că pleacă în concediu maternal până în 2018? Și dacă tot răspundeți, cum vedeți voi rezolvarea unei asemenea situații, pentru că e clar că nu poți discrimina o femeie pentru că practic duce mai departe umanitatea și face copiii pe care toți ni-i dorim.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.