brand

Cel mai rău lucru care s-a putut întâmpla ideii de blog și blogging a fost blogosfera. Denumirea artificială dată unui grup de oameni care, întâmplător, își scriu opiniile pe același Content Management System. De ce?

Ați întâlnit undeva definiția de jurnalosferă? Sau ziaristosferă, definiție prin care să denumești toate ziarele ca un grup de care aparțin toți jurnaliștii?

Nu. Ziarele, ca entitate, sunt un brand. Ziariștii buni sunt entități și branduri, indiferent unde scriu sau unde își desfășoară munca. Tolontan va rămâne un brand de sine stătător, indiferent unde ar scrie. Mircea Badea va rămâne un brand chiar dacă își va încheia activitatea de porcăială de la Intact, indiferent dacă ne place sau nu.

În schimb, bloggerii au ales, la începuturile fenomenului, să se simtă puternici prin număr. Un fel de oi cu frică de lup. Noi suntem blogosfera, uite ce puternici suntem împreună.

Și astfel, împreună, au ajuns masă de manevră pentru diverse companii, diverse activități, mai mult sau mai puțin politice, pentru branduri și nu numai.

Ce a urmat?
Așa cum e și normal, decredibilizarea. Nu voi uita NICIODATĂ când vorbeam cu Bogdana Dobre despre un idiot din online și am primit replica Ah, lasă-mă cu certurile astea ale voastre blogosferice.

Pentru că asta au ajuns blogurile, în majoritatea lor, azi. Un grup de gaițe certărețe, ușor îndrumabile într-o direcție sau alta, care își vând credibilitatea pentru un parfum, un bec sau o cremă de vagin hidratantă.

Doar zic.
Poate ar fi timpul să vă treziți? Poate ar fi timpul să redeveniți entitățile care ați fost sau care ar fi trebuit să fiți? Poate ar fi cazul să nu mai defilați în grupuri compacte, ca niște oi duse la tăiere, lăudând companii de care ați auzit prima oară în viață, doar pentru că sunteți și voi băgați în seamă și primiți 3 mese pe zi gratis, eventual transportul?

Deveniți branduri. Lăsați mizeria asta cu blogosfera, comunitatea bloggerilor și alte gunoaie inventate doar pentru a vă putea conduce cineva în mod global.

Afirmați-vă, creșteți și ridicați capul din pământ. Fiți seniorii propriei voastre munci, nu mai aspirați la statute inventate, precum a-listeri, x-listeri sau orice altă categorisire. Nu mai acceptați să faceți parte din grupuri. Fiți voi înșivă coagulantul și agregatorul, nu vă mai lăsați agregați, coagulați, cumpărați și vânduți, ca niște oi.

Sunt convins că mulți dintre voi vor considera că habar nu am despre ce vorbesc sau că sunt rău intenționat. E ok, nu mă deranjează, eu sunt aici, voi sunteți…unde sunteți. Dacă reușesc să schimb și un singur om și să îl transform într-un brand de sine stătător, înseamnă că articolele mele și-au atins ținta.

68 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Chiar azi ma uitam pe facebook, sunt in vreo 2 grupuri din astea de promoveaza blogurile. Sunt 100+ idioti care spameaza incontinuu articole de rahat, au nume gen “Crysti Raufacatoru”, scriu intr-o limba antica si incearca sa isi asocieze blog-ul cu tine, cu ala de deasupra ta s.a. Problema e ca ei sunt mai prosti decat aia de la Libertatea.

  Deci, data viitoare cand cineva iti zice ca apartii “blogosferei”, te asocieaza cu aia si nu te complimenteaza!

  0

  • După care îşi scot nasul din statistici şi îşi zâmbesc satisfăcuţi că-s bloggeri citiţi.

   0

  • @Mădalina S. – stai liniștită că tu cu titlu gen ” ce să mănânc azi ” și cu un font in care diacriticele nu se văd bine, ești mare brand de sine stătător.

   0

  • @Filip – Nu am spus că eu sunt mare brand. Ştiu că mai am mult de muncit la blog şi îţi mulţumesc pentru feedback. 🙂

   0

 2. #5

  “complimenteaza” in fraza respectiva. 😕

  0

 3. #6

  Cel mai bun articol de pana acum.

  0

 4. *clap* *clap* *clap*
  Nu stiu cum se scriu aplauzele in Romana, dar sper sa inteleaga lumea ca asta fac, si nu ca-ti doresc vreo boala venerica.

  On-topic: Imi place foarte mult ce ai scris, si citesc blogul tau in fiecare zi tocmai pentru ca nu iti este frica sa spui lucrurilor pe nume, dar o faci intr-un mod articulat.

  Toate cele bune,

  Claudiu

  0

 5. #11

  Păii… cum rămâne cu “Susțin Blogosfera Feminină” ?
  Cu “Împreună Facem și Dregem”?
  Arhi… bag seama că ești cam contra comunismului.

  0

  • #12

   La un moment dat Finlanda a avut președinte, prim ministru si nu mai stiu ce femei, asta in același timp. A ieșit ok.

   0

  • #13

   Asta pt Cosmin. Vad ca am apăsat aiurea.

   0

  • #14

   @Perkele e trolling, nu te stresa

   0

 6. #15

  @arhi Unii sunt facuti pentru a fi condusi, nu ai cum sa iti invingi destinul.
  De aceea nu o sa vedem niciodata o femeie presedinte.

  0

  • #16

   In .ro poate. Ca in alte tari cu apa mai calda sau nu sunt destule regine,pri ministrese, presedinte.

   0

  • #17

   @lucifer regina e sotia Regelui, femeile in politica sunt prezente doar prin prisma serviciilor pe care le-au prestat la momentul oportun. Merkel nu e femeie.

   0

  • #18

   Cosmin: “regina este sotia regelui” LOL spune-i asta si reginei Angliei sa nu-si mai subjuge sotul care de fapt ar fi trebuit sa fie rege :D:D:D

   0

  • #19

   @aiurea
   1. ai gusturi ciudata la femei
   2.
   When King George VI died, the heir presumptive, his daughter Elizabeth ascended the throne ;George had two daughters and no sons.If he had a son,the son would have been king.

   Deci cand o sa aiba barbati, o sa isi numeasca un Rege.

   0

  • #20

   @Cosmin: “Deci cand o sa aiba barbati, o sa isi numeasca un Rege.”
   Ce vrei sa spui cu asta? Dezvolta un pic subiectul, ca se pare ca te pricepi.

   0

  • #21

   in principiu vrea sa ziCA CA regina nu e rege, ca el stie de la carti CA Q (CHIU) e mai miCA CA K.
   El nu cred ca a auzit de print consort (spuma de la preput), Daca venea cu argumente ca prim-ministrul in UK e mai tare ca regina de fapt in relatii internationale, stia el ceva. Dar inseamna ca ii scapase epicodul “Maggie”

   0

  • #22

   Mai Lucica, … de ce te bagi tu???? Vroiam sa-mi explice si mie cum e cu regii, cu reginele, cu succesiunea la tron in Regatul Unit, ca omul pare specialist si documentat solid in domeniu.

   0

  • #23

   @lucifer

   1. “Daca venea cu argumente ca prim-ministrul in UK e mai tare ca regina de fapt in relatii internationale, stia el ceva.” Discutia era pur si simplu despre existenta reginei, nu despre controlul puterii in UK. Argumentul prezentat e din aceeasi serie cu “Golf 19TDI”
   2. Faptul ca o regina are sot nu este echivalenta cu afirmatia “regina este sotia regelui”.
   3. Multumesc.

   @dufu
   TI-as explica ce inseamna barbati, dar cred ca e prea complex subiectul. 🙂

   0

  • #24

   mno ma Dufu ca el tot ti-a explicat si daca m-am bagat…

   0

  • #25

   @lucifer binevoitor si explicit pana la capat

   0

  • #26

   en.wikipedia.org/wiki/Category:Women_in_politics

   Esti idiot, dar asta e cea mai mica problema a ta. Problema ta cea mai mare e ca raportandu-te la lumea ta care se intinde pana la chioscul de seminte din colt, crezi ca stii cum functioneaza lumea. Deci iata o lista de femei in politica, te rog sa intri pe toate linkurile si sa scrii un eseu despre cum toate femeile astea au prestat servicii la un moment oportun en.wikipedia.org/wiki/Category:Women_in_politics

   0

  • #27

   @caricatura prietene drag, apreciez linkul tau precum si faptul ca pentru tine wikipedia e o sursa primara de informatie. De asemenea apreciez si calitatile tale de medium, altfel nu puteai sa iti dai seama asa usor ca am o afinitate pentru seminte, in special cele procurate de la un chiosc.

   As vrea totusi sa fac o mica observatie daca imi permiti :
   1. Lista furnizata are 226 de categorii, fiecare la randul ei avand alte subcategorii.
   2. In lumea aceasta pe care nu o inteleg cum functioneaza, recunosc, sunt 196 de tari. Fiecare tara are un conducator (barbat), iar acesta are cel putin o sotie.
   De-a lungul timpului (lista ta contine insiruiri de femei de-a lungul istoriei) s-au perindat multi conducatori de state , fiecare avand sotia sau sotiile lui. De aici rezulta aceasta lista exhaustiva pe care mi-o recomanzi.

   Este ca nu ai dat click pe categorii ? Daca o faceai, vedeai lista “First ladies of…”, reprezentand fix lista SOTIILOR sefilor de stat.

   Pentru a nu te supara prea tare o sa rectific afirmatia mea poate putin tendentioasa in urmatorul fel :
   “Femeile sunt foarte importante in politica deoarece ajuta barbatii sa elimine stresul cotidian”.
   Iti desenez cum ?

   0

  • #28

   @Cosmin: mai, eu apreciez faptul ca realizezi ca ai debitat niste tampenii, iar acum incerci sa pari spiritual incercind o abordare ironica a subiectului, dar din pacate nu merge asa. Mai apreciez ca nu consideri wikipedia o sursa de incredere privind informatia, dar mi-e team ca tratezi cu acelasi dispret si alte surse de informatii, cum ar fi literatura scrisa.
   Chestia cu “TI-as explica ce inseamna barbati, dar cred ca e prea complex subiectul.” – e total pe linga. In acest sens te sfatuiesc, in ciuda gretii pe care acest lucru ti l-ar putea provoca, sa te uiti in wiki (ororare!) si sa vezi cam care e linia de succesiune in prezent la tronul Regatului Unit.
   Cit despre regine care au condus destinele unor natiuni…. Sunt citeva exceptii, dar care nu fac altceva decit sa confirme regula ta… (inserati sarcasm)

   0

  • #29

   @dufu

   – “Incerci sa pari spiritual incercind o abordare ironica a subiectului, dar din pacate nu merge asa. ”
   Cred ca acum ar fi momentul oportun sa imi spui cum merge, sau mai exact cum sa imi sustin parerea astfel incat sa fie acceptata de dumneavoastra.

   – “Mai apreciez ca nu consideri wikipedia o sursa de incredere privind informatia”
   Nu am spus niciodata ca ar fi o sursa eronata de informatii, am afirmat clar ca a fost citata ca o sursa primara de informatie. Atat.

   – “mi-e team ca tratezi cu acelasi dispret si alte surse de informatii, cum ar fi literatura scrisa.”
   Presupunerile tale nu au din pacate nicio valoare daca sunt prezentate in acest mod. Presupun ca intelegi.

   – “Chestia cu “TI-as explica ce inseamna barbati, dar cred ca e prea complex subiectul.” – e total pe linga.”
   Aici din nou faci o presupunere bazata probabil doar pe echilibrul tau hormonal. Presupun, nu trebuie sa ne suparam daca gresim.

   – “In acest sens te sfatuiesc, in ciuda gretii pe care acest lucru ti l-ar putea provoca, sa te uiti in wiki (ororare!) si sa vezi cam care e linia de succesiune in prezent la tronul Regatului Unit.”
   Nu exista greata, avem o conversatie, eventual argumente (<-sarcasm), absolut civilizat.

   O sa las aici linkul asta : en.wikipedia.org/wiki/Elena_Udrea
   Pentru ca … argumente si surse. Presupun ?

   0

 7. Cand esti la inceput incerci sa te bagi in grupuri de bloggeri pentru promovare.
  Facem multe greseli la inceput. Nu avem experienta si incercam orice tampenie.

  Acum nu particip la niciun concurs de bloggeri, nu vand linkuri si nu copiez de la nimeni.

  0

  • #31

   daca dai block si la vizitatori esti next level. nemuritor si rece

   0

 8. Voo va place la ce fac eu copy/paste pe blogul meu?

  Ma gandeam zilele trecute sa ma apuc din nou de previziuni la loterie, ca sunt fro 9 mil de iepuroi la 6/49, si cu ocazia asta sa le postez pe blog.

  0

 9. #33

  Sper sa nu te superi pe mine dar cu berea cum a fost? Eu zic ca este o etapa. O etapa prin care fiecare trece in felul lui dar, mai ales, iese in felul lui. O etapa prin care ai trecut si tu. …si ai iesit

  0

  • #34

   cu berea…ce? eu am fost angajat sa fac o munca acolo, nu blogger. si da, sunt de acord, e o etapa. dar unii au deja mult prea multi ani de cand sunt in aceeasi etapa

  • #35

   Daca ii place omului….. :))

   0

 10. Am facut putin parte,cu mult timp in urma,din “blogosfera” insa nu am fost tare incantat. Recent m-am gandit sa ma apuc iar de treaba. Articolul asta e exact ce aveam nevoie. Multam

  0

 11. coane, daca nici intre noi blogarii nu ne ajutam…

  0

 12. La inceput se practica..pentru promovare,zic eu

  0

 13. #40

  Ce zici tu de jurnalistosfera se numeste newssphere pe la unele scoli de studii culturale din afara. Dar nu e un termen care a ajuns in limbajul de business, probabil pentru ca arata ca dracu’ cu aia doi “s” lipiti unul de altul. Dar da, exista newssphere, nu ca daca nu s-ar fi gasit unul sa-i dea nume n-ar fi existat.

  0

 14. #41

  Apropo, acum cateva luni cautai un blogger mic sa-l faci mare. Ai gasit? Ce s-a mai intamplat cu asta?

  0

  • Chiar la asta ma gandeam si eu 🙂 Asteptam un top ceva sau rezultatele finale!

   0

  • #43

   nimic. nu am gasit nici un blogger mic pe care sa il fac mare

  • #44

   Ma apuc eu de treaba si devin mare 😛

   0

  • #45

   Poți încerca să faci mic un blogger mare.
   Putem veni cu propuneri dacă e nevoie 😀

   0

  • #46

   Silviule, il propun pe pechinezu. Poate scapam odata de acest cancer al internetului. 🙁

   0

  • #47

   Un bloger mare sa-l faca mic?

   0

 15. Momentul in care vezi in feed ca un “A-lister” a postat linkul unui articol personal pe 20 de grupuri obscure, de genul “Bloggeri romani”, “Blogosfera”, “Noi bloggerii”… spune suficient.

  Pe hartie sunt zeci de mii de unici, dar un clip pe Youtube strange 114 vizualizari, 0 likes si 15 dislikes.

  Apropo, cine sparge becul si stinge lumina?

  0

 16. #52

  In sfarsit …

  0

 17. Fratica, trebuie sa luptam umar la umar, langa vecinele noastre

  youtu.be/IFKYPDHv2zU

  0

 18. #55

  A picat FB 🙂 La nivel global.

  Vine sf lumii.

  Tot la nivel global 🙂

  0

  • #56

   Dezvolta, te rog, cum vine sfarsitul lumii local…:

   0

  • #57

   Eu, eu, eu! Dezvolt eu! (cu două degete ridicate sus)!
   – “Iese ponta preşedinte”

   0

  • #58

   Vezi daca nu stii. Sf lumii a venit de cateva ori in America si prin Romania a trecut la un moment dat de au intrat aia in spirala, etc. A mai venit si la maiasi la un moment dat…Vezi ca vine des la nivel local? Ca mos Gerila.

   0

 19. #59

  Blogurile romanesti nu sunt independente cand servesc interesele comerciale are unor companii pe o plimbare pana in grecia si un souvlaki.

  0

 20. #60

  Nu cred ca ai dreptate cu jurnaliști, si ei sunt considerati o tagma, adică jurnalist e si ala care l-a demis pe Nixon si ala care scrie in Libertatea ca i-a ieșit o tata din tricou la Mama Natura.

  Bloggerii, in general, sunt niste milogi care scriu de bine despre orice firma care ii baga un pic in seama sau le da 3 firmituri si 2 biscuiți. Plictisitori si terni, sunt cei care au o părere despre tot, dar care rar stiu despre ce vorbesc (a se vedea lacheii care au fost invitați sa il vadă pe Waters). Dupa care sunt si genul din sus care se masturbeaza la oglinda ca sunt importanți si influenti si se cred mici Dumnezei in social media si ajung sa țină cursuri. N-as avea încredere in nicio recomandare a unui blogger generalist, cu unele excepții, desigur.

  0

 21. #61

  Nu spui rau, insa nu e chiar asa simplu. E bine sa fii prieten cu lumea buna, te ajuta in cariera. De exemplu daca iei un blogger decent insa necunoscut, il puneti tu si zoso in blogroll 3 luni, ii oferiti 2 linkuri/articole pe luna, ala explodeaza, creste in 3 luni cat ar fi crescut singur intr-un an sau mai mult.
  La fel si invers, e bine sa fii prieten cu aia smecheri din zona ca nu se mai ia nimeni de tine, de ex Liviu Alexa, care uneori are niste opinii interesante, insa pt ca e prietenul vostru nu il contrazice nimeni.
  Si nu in ultimul rand, oamenii nu au opinii personale sau curajul de a le exprima negru pe alb, prefera anonimatul si sa stea in grupuri. Acum o mie de ani era mircul si toti avea nickuri, nu era nici un nume real, astazi avem facebook, teoretic facut pentru identitati reale si totusi e plin de conturi gen “gigi baros”.
  Cand afirmi ceva, cand iesi din grup risti sa fii analizat si criticat, iar prea putini suporta asta.

  0

 22. mă gândesc că atunci când deschizi un blog o faci pentru că simţi că ai ceva de spus. o platformă de dezbatere a unor idei, oricare ar fi acelea. normal că nu vei fi pe placul tuturor numai că tot normal mi se pare să accepţi asta şi să-ţi susţii ideile cu argumente (că doar ai gândit când ai scris una sau alta). că unii reuşesc şi alţii nu, chiar dacă au stiluri asemănătoare, este deja altă poveste. vorba aceea, mulţi veniţi – puţini chemaţi. şi da bloggerul ar trebui să fie un brand doar că asta presupune muncă şi nimeni nu vrea asta uitând că ceea ce este obţinut uşor tot uşor se duce.

  0

 23. si ce te faci cu aia de ne doare in pula de “blogosfera”?

  0

 24. #64

  crede`ma, si pe mine ma doare in cur de blogosfera si de orice ‘comunitate’ in care activez / am activat. eu chiar rezonez cu ideea articolului. nu rezonez cu ipocrizia si manelismul. auzi, tu ai fost vreodata in dezacord cu autorul vreunui blog?

  0

 25. doamne fereste. Cum sa fiu in dezacord cu ei. Vrei sa ma baneze si sa nu imi mai vina cititori pe blog?

  0

 26. #66

  Ca, punand mana pe blogărei, /
  Să-i imparti in doua cete, /
  În smintiți si in mișei !
  Oh, wait ! Și a-z listerii ?

  0