Continuarea de aici

Te ridici de la masa, mai flamand decat erai cand te-ai asezat, si fuga la impartitul sectoarelor. Pentru un gogosar (biban, pufarez, dar la pompieri li se spune gogosari), pentru un gogosar zic, sectoarele sunt ce mai placut moment al zilei. Iei carpe, de unde le iei nu priveste pe nimeni, si incepi sa stergi praful, sa dai lustru pe holuri, sa stergi WC-urile.
Ce inseamna sa dai lustru? E simplu. Coridoarele dintr-o unitate militara sunt din gresie alunecoasa. Acea greasie, dupa ce e spalata, si asta se intampla de doua ori pe zi, trebuie refacuta alunecos. Modalitatile ar fi doua. Una, ia soldatul o bucata de patura, cam de dimensiunea talpii piciorului, o pune sub talpa, si incepe sa dea din picior inainte si inapoi, pana cand pe patratica respectiva ramane stralucitor. Dupa aceea, se muta o patratica mai incolo. Un hol de genul asta are vreo 30 de metri. O patratica are 20 de centrimetri, si trebuie terminat totul in 10 minute.
Spalatul WC-urilor….acolo sunt de obicei cei pedepsiti, paria. WC-urile se spala intotdeauna cu periuta de dinti, iar rahatul uscat de pe margini se curata cu lama de ras. Desigur, toate ale soldatului respectiv. Dupa un timp chiar nu iti mai e scarba, si chiar vomiti din ce in ce mai rar.
Spalatul vaselor…Teoretic ar trebui sa fie ceva simplu si usor, nu? Cu toata vesela in apa calda, vasele si oalele fiind din inox, s-ar termina repede.
Nu e chiar asa. Vasele se spala afara, la cismea. La cismea, minune, nu curge apa calda, desi afara sunt minus 20 de grade. Nu ai detergent, pentru ca detergentul furnizat de stat e printr-o bucatarie de ofiter. Si atunci, speli eventialele urme de grasime cu nisip, pentru ca ele trebuie sa straluceasca de curatenie, si sa nu fie unsuroase, altfel te-ai ars.
Si incepe ziua. O sa ajungi la final? O sa fii intreg?

Va urma

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.