Primul cuptor pe care îl țin minte, după cuptorul pe lemne al bunicilor, era o comedie ceaușistă veche, cu care se chinuia mama să facă diverse copturi, care copturi erau inevitabil arse, pentru că era cuptor pe gaz, vai mama lui, gazele alea erau pline de aer, se stingeau de câteva ori pe zi din cauză că nu mai avea ce să ardă.

Multă vreme am fost împotriva unui cuptor electric. Știam eu, undeva, în adâncurile mele, că tot ce e pe gaz e mai bun, se încălzește mai repede, căldura e mai bună, chestii de astea de șoferi care vor cutie manuală ca să simtă mașina.

Până când am folosit unul, după care mi-am cumpărat unul.
Și vă spun cu sinceritate, am simțit că am trăit și gătit degeaba până atunci. Iar cine vorbește despre superioritatea gazului în fața cuptorului electric, nu știe despre ce vorbește.

Pentru că cea mai importantă facilitate pe care o oferă un cuptor electric, pe lângă brizbrizuri și alte chichițe, este faptul că poți seta temperatura de gătire cât mai granular posibil, la câte grade dorești. Nu aproximativ, nu oarecum, nu cât de cât, ci fix la 160 de grade, sau 180 sau 210 sau ce temperatură vrei tu.

Nu vă recomand vreun brand, pentru că fiecare își știe nevoile și prețul și s-ar putea ca modelul meu să nu fie ce aveți voi nevoie. Gama este largă, dimensiunile sunt standard, montarea este foarte simplă, eu mi l-am montat singur. Trebuie să aveți grijă să fie pe o siguranță separată de 16 amperi și să fie conectat direct la rețea, nu cu ștecher, dacă vreți să fiți siguri-siguri de el.

Iar rața pe varză va fi like no other.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Oarecum off topic, dar nu neaparat: varza e dulce sau murata? Tocmai am scos o rata din congelator si ma gandeam sa o fac cu ceva orez. E prima oara oricum, deci sunt dispus sa schimb directia total… :))

  2. #3

    Care este reteta pe care o folosesti?

    • Cred ca se pune rata pe varza si apoi se baga in cuptor preincalzit

  3. #5

    “Iar cine vorbește despre superioritatea gazului în fața cuptorului electric, nu știe despre ce vorbește.”

    N-a susținut nimeni, niciodată asta :)).

    • #6

      Nu ai fost in cercurile potrivite de doamne sau chiar domni

    • #7

      Si eu am fost multa vreme convins ca ar iesi mai gustoasa mancarea facuta la cuptor pe gaz, dar cand am vazut avantajele cuptorului electric, mi-am dat seama ca aberez.

  4. #8

    Confirm . Mai fur retete de la tine si cand spui la 180/200 grade etc, pai setez si gata iese aproape la fel, in functie de condimente. Ca inainte totul era ochiometric si ba iesea crud ba prea uscat

    • #9

      O alta buba care apare des la cuptoarele pe gaz e ca ard mancarea pe fundul tavii/cratitei. Trebuie pus vas cu apa cand coci anumite chestii (paine de ex). Ai mei au avut mereu problema asta, chiar daca la inceput cuptorul se intampla sa mearga bine. Dupa cativa ani aparea iar treaba cu arsul.

      Eu folosesc cuptor electric de vreo 15 ani. Sunt la al doilea, dupa ce primul a mers peste 12 ani. Eu imi cumpar cuptor de genul celor cu microunde, dar sa aiba macar 40 L capacitate. In astea intra si cratita de 5 litri.

  5. #10

    Cuptorul electric este clar mai bun și net superior, nu contestă nimeni asta. Dar să fii bărbat și să vrei să conduci automată, asta nu înțeleg.

    • #11

      Mai sunt si papadiile care au masini cu servodirectie. Trageti, ba, de volan, ca barbatii, eventual cu nuca din aia pe volan daca sunteti nemancati.

      1
  6. #12

    Sa-ti jignesti cititorii in halu’ asta! Auzi la el, “fiecare isi stie nevoile si pretul”. Aloooo, noi suntem comentatori de Arhiblog, nu niscaiva terchea-berchea!

    • #13

      Pai tocmai asta a vrut sa evite. Daca doamne fereste ne recomanda un cuptor prea ieftin si ne jignea pe toti.

  7. #14

    M-am apucat sa renovez, ca tot am 28 grade in apartament, se usuca repede. 🙁

    Nu ma intereseaza ce mobila alege sotia, ce culori, ce parchet. Eu mi-am facut treaba, am ales cuptorul si hota. Plita electrica Electrolux, luata acum 9 ani, inca merge ca in prima zi, folosita zilnic. Bravo Electrolux. Nu o schimb.

    Dupa ce am stat 9 ani cu un junghi de Samsung, proiectat de cel mai idiot inginer, am ales un cuptor la vreo 2200 lei care stie sa faca si 70 grade (poate usca legume, carne etc) dar care face si 300 grade. Si are curatare pirolitica.
    Si se opreste singur, nu ca idiotul de Samsung, bipaie timer-ul ca a expirat timpul dar nu opreste rezistenta si face scrum totul.

    Iar hota, la fel ca cea de pana acum, 600 m3/h ca sa fac gratar ca tot omul.

    • “dar care face si 300 grade” – bine ca esti tu destept 😀

    • #16

      Al meu are alarma si timerul ca chestii diferite. Alarma o pui ca sa iti aminteasca sa verifici, dar nu ti-l opreste, ca poate nu e gata si nu vrei sa se raceasca cuptorul. Dar daca stii exact cat trebuie sa stea pui timer, care iti opreste cuptorul. Daca vrei si timer si alarma le pui pe amandoua.

    • #17

      @animaloo, m-am chinuit 9 ani cu rahatul ăla de Samsung, care nu trece peste 180 grade, deși scrie că are 250.
      Am învățat să fac aluat de pizza ca la carte, nu e util să am și cuptor care coace pizza ca la carte?

    • #18

      @Costi
      Să nu fie in Fahrenheit. C-am mai văzut un maimuțoi care usca statorul la 110 grade si el intra lejer in cuptor să verifice. Dar pe ușă era un ”ceas” gradat in F…

  8. #19

    Confirm afirmativ, problema e ca in apt. noul cumparat am deja cuptor pe gaz incorporat, deci trebuie sa gasesc o firma care sa il demonteze pe acesta (inchida teava de gaze existenta) si sa monteze unul nou care sa se si potriveasca in acelasi spatiu fara sa distruga restul bucatariei). Ma apuca groaza cand ma gandesc ce poate face un dorel in acest caz.

    • #20

      In mod normal ar trebui sa ai un teu care iese din coloana de gaze, apoi robinet, apoi un racord flexibil.
      Pur si simplu inchizi robinetul, dai drumul la aragaz ca sa arzi tot ce a mai ramas pe furtun, desfaci furtunul si asa ai deconectat cuptorul.
      Daca e incorporat, are o dimensiune standard. Pur si simplu desfaci suruburile in care e prins de mobila de bucatarie, il dai afara, bagi cuptorul electric in loc. Important insa, cum a mentionat si Cetin, sa ai retea electrica sanatoasa pentru el.
      Ar mai trebui sa chemi pe cineva de la gaze sa sigileze coloana si sa-ti dea adeverinta, pentru a nu mai plati gazele la comun. Sau poate merge cu declaratie pe propria raspundere. Vezi si tu.

    • #21

      Cum a spus @Zarax, decuplarea de la gaze este cea mai simpla operatiune. Nu ai zis insa nimic legat de plita, daca vrei sa o schimbi sau ramai cu cea pe gaz. In cazul in care nu o schimbi si pe asta nici macar nu este nevoie sa discuti la Administratie sa sigileze teava de gaze.

  9. #22

    7 rate pot sa fac azi, tot nu o sa fie ca asta. Ma duc sa te spun. :(((((

    Babaiatule!!!! O sa ma ai pe constiinta!

    • #23

      eu am prins si cu 12 sau 24 de rate la Raiffeisen 😛

  10. #24

    Cuptor si plita, ambele electrice.

    Cele mai bune prajituri ever.

    Aveti grija ce instalatie electrica aveti inainte sa il montati, ca sa nu va sara toate alea la fiecare 2 zile.

    Cablu cu stecher cat mai gros, sigurante bune, preferabil legat pe direct in priza.

    Daca nu as fi genul rabdator sa se incalzeasca boilerul pentru baie/dus cate … oricat de putine minute/ore, dar nu instantaneu ca la gaz, as schimba centrala pe gaz cu una electrica, ieri, incat sa fiu full pe electric, sa pun panouri si baterii peste tot.

    • #25

      Cuptorul meu e cu stecher/priza (asa zicea si in manual ca se monteaza). Plita in schimb legata direct.

    • #26

      La ce consum are cuptorul, poate sta lejer cu ștecher. Undeva la 3000W, când e in blană. Ceea ce rar se întâmplă să pună presiune constantă pe rețea.
      Siguranță diferențială RCBO dedicată, o priză care sa țină 16 amperi și un ștecher țeapăn. La 230V o să tragă in blană maxim 13 amperi. Atenție, vorbesc pentru 230 V.
      La mine acasă eu mi le-am făcut. In schimb am cuptor pe gaz, pe care o să îl teleportez curând la țară.
      La plite electrice este altă discuție

    • #27

      La ce consum are cuptorul, poate sta lejer cu ștecher. Undeva la 3000W, când e in blană. Ceea ce rar se întâmplă să pună presiune constantă pe rețea.
      Siguranță diferențială RCBO dedicată, o priză care sa țină 16 amperi și un ștecher țeapăn. La 230V o să tragă in blană maxim 13 amperi. Atenție, vorbesc pentru 230 V.
      La mine acasă eu mi le-am făcut. In schimb am cuptor pe gaz, pe care o să îl teleportez curând la țară.
      La plite electrice este altă discuție

    • #28

      cuptorul meu e pe 16, dar plita e pe 32A, daca o bag cu stecher risc sa fac indeoendence day

    • #29

      cum e legatura aia “directa”?

    • #30

      La plite variaza foarte mult consumul in functie de cate ochiuri folosesti in acelasi timp.

      @pvladc, se moteaza in perete o doza cu conectori electrici si se leaga direct cablurile, nu se mai foloseste un stecher. Unele au chiar conectori de tip Wago pentru a fi mai usor de deconectat daca este cazul.

    • #31

      Poate ești legat pe blat la curent…

    • #32

      Nu stiu ce cuptoare folositi voi, dar eu am siguranta de 6, nu 16 amperi, si pe ea sunt legate: cuptorul, plita, masina de vase, masina de spalat haine.

  11. #33

    Pana in 16A inclusiv se poate folosi stecher/priza, de o calitate buna. Dincolo, se folosesc prize/fise industriale de 380, nu exista intre.
    Wago sau rigleta? 🙂

  12. #37

    La mâncare, mai treacă-meargă, dar la prăjituri și alte copturi cuptorul electric e de 1000000 ori mai bun decât cel pe gaz.
    Să nu mai zic că atinge temperaturi în sus și în jos pe care cel cu gaz nu le atinge.
    Am copt și mi-au ieșit macarons fără să mă complic cu ușa cuptorului întredeschisă cu o lingură sau prosop.
    Sau mi-a ieșit pâinea (chiar 2 rețete) fără emoții, coaptă la 250-230 din prima.

  13. #38

    Cuptor electric + plita pe gaz, combinatia castigatoare.

  14. ca toma mi-am luat, mai exista un nivel.
    air fraierul. Mi-am luat unu maricel de la ninja. In principiu face acelasi lucru ca si cuptorul, numa ca mult mai repede. Dar, evident, mai mic. Si nu prea merge bakingu.
    Dar…cartofi prajiti? gratare? perfecte. In ~21 de minute am 1kil de cartofi deja pregatiti, spalat+taiat, gata

  15. #42

    Da, cuptorul electric e cea mai mare inventie de la roata incoace.
    Tocmai ce am terminat de renovat bucataria si am instalat o “dihanie” de 3.3 KW cu trei nivele pentru tavi si ‘enshpe programe/moduri/temperaturi. Cea mai smechera chestie este ca are doua nivele de tava din cele trei dotate cu niste “glisiere”, un fel de suporturi/bare cu rulmenti pe care pui tava. Sistemele astea iti permit sa scoti tava 100% afara din cuptor lin si perfect orizontal doar tragand usor de ea cu varful degetului ca sa nu te frigi de margini/pereti sau sa iti pui tava in brate cand vrei sa verifici ceva sau sa o scoti. Ma rog, scula de bascula de la BOSCH dar si pretul pe masura, daca nu prindeam o reducere de final de cariera a modelului nu imi luam asa ceva niciodata.
    Confirm – circuit electric separat, 3 x 3mm, siguranta separata, a venit cuptorul de la ma-sa direct cu un stecher din ala bun (nu chinezarie de Brico). In plus, pozitionarea cea mai buna (in mobila) este sus, adica sa nu fie nevoie sa te apleci ca sa-l folosesti.

    • #43

      bosch cu glisiere de alea am si eu, e dumnezeu

    • #44

      Subscriu. Are atatea programe si setari ca pana acum nu am folosit decat 3: pizza, ceafa si pui. Si auto-curatarea. Absolut fabulos 🙂

  16. #45

    O reteta? Se poate?

  17. #46

    E bun dar sper ca pizza si painea o faceti totusi la un cuptor cu lemne!

    • #47

      Si mamaliga la ala cu balegar.

    • #48

      Cuptorul cu lemne a dus lucrurile la un alt nivel pentru mine, inca invat sa lucrez cu el, dar ma bucur ca mi-am montat unul. Pizza iese geniala, am facut si o friptura de miel cum n-am mancat in viata mea. Painea am ars-o, in schimb, la panificatie nu ma prea pricep.

    • #49

      M-am mai certat si cu administratora ca de ce duc lemna cu liftu? pai is prost sa le car 8 etaje in brate? si a iesit scandal cu vecinul de la 7 cand spargeam lemnele si cu aia de la 9 si 10 pentru fum, dar mielul impanat a iesit o nebunie.

    • eu l-am pus in sufragerie. Nu recomand

    • #51

      Eu stau la etajul 4 din 4, nu-mi dați idei. Imediat amestec niște lut cu balegă de cal și trântesc un cuptor în bucătărie.

      Un vecin de-al bunicilor, din Câmpulung, avea în apartamentul din centrul orașului, la etajul 4 din 4, sobă de cărămidă, cu plită.

    • #52

      @Costi: sa duci calul incaltat cu sosete, noaptea pana la etajul 4. trebuie sa ai sursa aproape

    • #53

      @Lucifer, ți-am dat mânuță verde da nu o apărut pentru că o zis sclavu ăsta a lu BilGheiț să mă înregistrez.
      Nici de-al dreacu nu mă înregistrez în ocultă și o să bag comentariu cu ți-am verde sau roșu

  18. #54

    Da, merita fara discutie. MAica-mea nu vrea saraca si toate se mira ca i se ard jos si sus sunt necoapte prajiturile. Am vrut sa-i iau cuptor cu inductie dar ea tot batman batman.

  19. Cea mai buna inventie de la curent incoace. Macar asa pot fi sigur ca nu mi se ard cozonacii :))

  20. #56

    Folosesc cuptor electric de 20 de ani de cand m-am mutat de acasa si sunt mare fan (am schimbat vreo cinci modele) dar…

    > este faptul că poți seta temperatura de gătire cât mai granular posibil, la câte grade dorești.

    Nu. Adica da, tu poti, dar majoritatea cuptoarelor au termostatul foarte prost si tu poti sa-i dai 180, dar probabil in cuptor se fac 200. Sau invers. Am testat in paralel cu termostat + termometru de cuptor, foarte rar arata aceeasi valoare. Bonus, la un Samsung mi se stricase butonul din care reglam temperatura si daca-l puneam la 160 facea 200.

    …partea buna e ca foarte foarte rar ai nevoie de un cuptor super-super precis cand gatesti acasa. Hai sa nu ne mintim, nu facem niste capodopere culinare care sa aiba nevoie de temperatura exacta. Rata aia suporta fara problema o variatie de + / – 10 grade

    • #57

      evident, exista probabil diferente, dar eu am dat 3700 de lei pe cuptorul meu, sper, totusi, ca nu sunt

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam