Acum, pentru că majoritatea din cei ce am plecat, de la început, cu arhiblogul, am crescut mari și avem copii, unii și nepoți, bănuiesc că vă interesează de soarta lor și vreți să fie sănătoși și mental, dar și fizic. Așa că le mai căutați câte o sală de asta de arte marțiale, ca să știe micuțul să se apere, dacă îl atacă rușii.

De vreo 2 săptămâni, pe tiktok și instagram, sunt asaltat cu promovarea unor conturi de astea de arte marțiale pentru țărani, așa numitul bullshido. În mod special, băieții ăștia din imagine, specialiști în win chung, sau cum zicea dl Ioana Florin, antrenorul meu de la Wu-Shu, din 1993, wings ciung.

Dacă vă uitați la film și aveți o experiență minimală cu artele marțiale sau măcar cu bătaia de cartier, veți remarca că această tehnică are șanse să reușească doar în 2 cazuri.
Cazul 1: Atacatorul are o pareză la brațul activ și îi înțepenește mâna în poziția aia, motiv pentru care și stă nemișcat și așteaptă ca maestrul să își termine poziția.
Cazul 2: Atacatorul, dintr-un motiv necunoscut, după ce plasează pumnul, nu mai are intenția de a-l retrage înapoi, ci îl ține întins înainte, demonstrativ, din motive nedefinite.

Efectiv toată poza aia e stupidă, omul din dreapta, după ce e blocat la pasul 1, are timp să facă orice, să facă un pas în față și să îi rupă genunchiul, să își tragă brațul și să îi aplice un uraken sau cum dreaq îi zice în chineză, să sară pe el, în fine, orice posibil, poziția aia de apărare e una slbă și existentă doar dacă atacatorul are chef și vine cu alifie la el.

Ce voiam să spun este altceva.
Copiii voștri, dacă voi nu ați fost ninja, mai mult ca sigur nu vor fi ninja. Nu îi duceți la sală, sperând ca, în două luni, să îi duceți să îi arbitreze Yamato Zaharia. Lăsați copiii să se joace. Duceți-i la sporturi unde nu sunt învățați, din prima, să își ia gâturile, pentru că acolo aveți cele mai mari șanse să dați peste bullshido-sama de ăștia.

Duceți-i la taekwondo, de exemplu. Capoeira, iarăși, o super alegere pentru un copil mic, învață disciplina corpului prin muzica și dans. Silat sau wu-shu, pentru calm și abordarea tip fizic ȘI psihic. Lăsați-i să se distreze și să se joace și, după o perioadă, vor ajunge ei să aleagă ce le place, dacă le mai place. Pentru că, dacă nu le place, nu vor face, indiferent cât ați visat voi să aveți un băiat ca Dolph Lundren sau o fată ca Cinthya Rothrock.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.