La articolul cu reducerile BF de la F64, cineva a întrebat de ce costă 30 000 de lei un aparat fotografic profesional și care e diferența între unul pro și unul normal?

Sincer sincer, fotografia, după cum se știe, nu e una din specializările mele, pricepându-mă ca curca-n lemne. Ok, înțeleg ideea de profesional, înțeleg diferența dintre Lamborghini și Logan și că, deși au 4 roți și motor ambele, e o mică diferență ce le diferențiază diferit.

Așa că am întrebat pe facebook, la 12 noaptea, un specialist, fix pentru voi, adică pe Bogdan Tache, maestru fotograf (vă recomand galeria de nud, a fost prima pe care am explorat-o).

Aparatele foto sun create pentru a raspunde unor nevoi. Unele nevoi sunt de nivel entry level. Poze de concediu putin mai rasarite. Altele sunt destinate profesionistilor. Intr-un aparat foto pot fi introduse foarte multe sisteme tehnologice.

Spre exemplu senzorulfull frame care e mai bun in termeni de nivel de detalii pe care poate sa le capteze atunci cand fotografiezi in conditii de luminozitate scazuta in comparatie cu un senzor APS-C sau chiar mai mic. Stabilizare de imagine pe 5 axe.

Corp al aparatului weather sealed si din aliaj de magneziu ce poate rezista la socuri puternice sau la temperaturi extreme ori la ploaie, zapada praf. Comparativ cu un aparat din plastic. Diverse functii electronice care fot veni in ajutorul fotografului. Da si VW Polo merge de la A la B dar S Klasse de la Merc stie sa tina banda singur, sa franeze daca tu te uiti intre cracii iubitei, sa te scoata din cacat fix cand in alta masina ai fi fost pana peste cap.

In general pretul reflecta munca departamentului de C&D.
Sa dezvolti tehnologii noi cu cercetatori costa mult si dureaza mult. Banii aia cheltuiti ca tu sa poti fotografia in clar Calea Lactee fara sa inchiriezi telescopul Hubble sau sa fotografiezi parul de pe picioarele unei furnici trebuie recuperati. Iar recuperarea se face din pretul de vanzare.
Hai sa iti dau un exemplu. Am luat un aparat foto scump. Dupa 3 saptamani, am iesit noaptea sa fotografiez reflexia unei luni pline pe Dunare. Nu am fost 5 secunde atent si trepiedul s-a dezechilibrat iar aparatul a cazut in Dunare lovindu-se si de stabilopozii de granit de pe marginea falezei. Well…guess what. Aparatul a functionat. Era weather sealed din magneziu. Doar bateria a cedat

In mare cam pe aici se joaca diferentele. Cui i se adreseaza si ce ii pune pe masa utilizatorului. Plm, poze faci si cu telefonul, dar ia iesi acum si fa niste poze de nivel reviste glossy cu telefonul sa vezi ce iese. Apoi ies si eu cu unul de 300 milioane si comparam rezultatul.

Aș mai adăuga de la mine că, probabil, nu aveți idee ce înseamnă niște lentile de înaltă calitate, cum se fabrică, ce condiții de mediu sunt necesare pentru a le fabrica și ce costuri presupune.

Sper că, acum, sunteți ușor mai lămuriți. Așa mă sacrific eu, pentru user.