Managerul unei companii producătoare de confecţii înfiinţate în 1992, care se numără printre cei mai importanţi contractori din România ai H&M, Zara, C&A şi Massimo Dutti, se plânge că se confruntă cu probleme mari în angajarea de muncitori competenţi, aflându-se frecvent în situaţia de a refuza comenzi. Ovidiu Baciu spune că are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele două fabrici pe care le deţine şi este de părere că lipsa forţei de muncă specializate este cauzată de distrugerea sistematică a industriei. Compania manageriată de baciu, Francesca Industries, deţine două fabrici – la Piteşti şi Topoloveni, cu o capacitate totală de producţie de 4,8 milioane articole pe an. „Am avea nevoie de 1.000 de oameni, dar ca să nu ne facem de râs am decis să trecem la AJOFM Argeş doar câteva sute. Este o aberaţie, nu avem de unde lua personal. Ne confruntăm cu problema forţei de muncă necesară activităţii noastre de mai mulţi ani. Media de vârstă în fabricile noastre este acum de 45 de ani. Până în 1989 era de 27 de ani în România. În sectorul textil au dispărut în acest an 15.000 de locuri de muncă şi n-a ţipat nimeni“, spune managerul.

Citeste mai mult: adev.ro/oy8asf

Haios e că, în primă fază, am fost tentat să mă gândesc, iarăși, la chestia cu muncitorii români leneși, care nu vor să se angajeze, nu vor să muncească, ajutoare sociale, PSD etc.

Dar mi-am adus aminte de asta. Remember mizerabilul ăla care se consideră stăpân de sclavi într-o țară unde ar trebui ca el să fie sclav, conform descendenței sale?

Dar de muncitoarele de la fabrica de confecții din Iași, cele care trebuiau să poarte scutece de adulți, pentru că nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul programului, vă mai amintiți.

Acestea nu sunt cazuri izolate. Dacă ai răbdare și cauți pe internet, vei găsi referințe peste tot în lume. Toate legate de marile lanțuri ca H&M și Zara. Nu, aceasta este o politică în domeniu, nu doar accidente. Sunt mereu aceiași oameni cu bani, care mută producția în țările lumii a 3 a, în funcție de diverși factori de moment, acționând la fața locului prin interpuși.

Compania condusă de Ovidiu Baciu a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 54 milioane lei (12 milioane euro), un profit net de 2,1 milioane lei (475.000 de euro) şi are în prezent peste 300 de angajaţi. Francesca Industries lucrează în totalitate pentru export în sistem lohn sau ready made. Compania are peste 40 de clienţi din Marea Britanie, Suedia, Spania şi Franţa.

În același timp, salariul mediu, MEDIU, în industria textilă este de 1450 de lei. Cu siguranță, în spatele domnului patron se află de fapt una din miliardele de firme ale lui Amancio Ortega, patronul Zara și a, practic, celorlalte lanțuri care comercializează confecții ieftine. Cu siguranță nu mai ieșea profitul atât de bun dacă salariul pentru cele care, practic, îi bagă bani în buzunar domnului Baciu, era un pic mai mare.

Așa că, fără supărare și nicio referință agresiv-vernaculară, am ruga marile firme care lucrează lohn să se ducă în următoarea țară subdezvoltată.

Mersi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.