ATENȚIE, articol plicticos de PAH

Pornim în acest periplu imaginar de la propoziția simplă “Ana are mere” în speranța că, mergând atât de jos, vom găsi măcar un punctișor/punctuleț de coincidență bibliografică, atât pentru noi, cât și pentru cei ce, citindu-ne, își doresc să devină ziariști sau bloggeri de mare succes.

Din punct de vedere gramatical, “Ana are mere” poate fi trată fără complicații. Jurnalistic, însă, această propoziție simplă predispiune la multiple interpretări. Gramatical avem de luptat cu un subiect, un predicat si un complement, respectiv două substantive și un verb. Dacă, însă, lăsăm gramatica la o parte, așa cum procedează majoritatea mass-media românești, obținem o complicăciune de toată frumusețea. Veți spune că nu se poate așa ceva și că un fapt rămâne un fapt, dar voi încerca în cele ce urmează să vă demonstrez că vă înșelați amarnic și că o propoziție atât de mică poate căpăta velențe nebănuite în funcție de instituția de presă sau jurnalistul/bloggerul care o analizează.

În jurnalismul clasic, o astfel de informație aterizată pe biroul unui redactor va fi tratată după cum urmează

a) Cine este Ana?

b) Are Ana relevanță pentru publicul nostru și pentru genul de subiecte pe care le abordăm? Dacă nu, totul se oprește aici. Dacă da, trecem la punctul c).

c) Câte mere are Ana?

d) Cum a intrat Ana în posesia merelor?

e) Dacă Ana a intrat în posesia merelor în urma unui demers legal și moral, subiectul se oprește în pagina mondenă, dacă Ana este o vedetă. Dacă nu este vedetă, subiectul nu mai interesează. Dacă nu a obținut legal merele, trecem la punctul f).

f) Cum a fost posibil ca Ana să intre în posesia merelor? Care a fost mecanismul prin care a fraudat legea? Cine a ajutat-o? Are Ana antecedente în acțiuni similare? Ce spune legea? Ce s-a întâmplat în cazuri similare?

g) Neapărat: interviu cu Ana și părerea ei despre caz; descriere amanunțită a merelor, a provenienței lor și implicațiile faptului că acestea se află acum în posesia Anei; cadrul legal; declarații de la specialiști recunoscuți care pot explica foarte clar cum s-a ajuns până aici și ce se poate face pe viitor pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete.

h) Fără comentarii personale, fără atacuri la persoana Anei, fără patimă. Doar faptele, așa cum reies ele în urma investigației.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.