Se spamează foarte mult articole cu primul podium la gimnastică 100% negru. E plin.

Deosebit. Sydney 2000:

Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru, podium 100% românesc, dar și de aceeași culoare – văd că e foarate important.

Bine, de fapt n-a rămas așa, Andreea Răducan a pierdut medalia de aur fiindcă a luat Nurofen, or în 2000 era nașpa cu pseudofedrina în organism. În 2004 n-a mai fost nicio problemă.

De la faza asta mi s-a făcut frică să mai iau algocalmin, paracetamol și alte d-astea, să nu cumva să mă întorc de la magazin cu șapte recorduri mondiale la patru sporturi diferite, sau ceva.

În fine, soluții:

1) Faci ca Serena Williams (care nu s-a dopat nicioată, așa e ea). Când vine băiatul cu testul neanunțat te închizi în camera de panică și chemi poliția. Zici că au intrat hoții peste tine și că ești în pericol, faci maximum de circ și panaramă până pleacă ăla fară să te testeze. Continui cu scandal și victimizări până e momentul potrivit să fii testat, știți ce zic, hidratați-vă.

Dezavantaj: nu toată lumea poate să fie atât de nesimțită.


2) Orice pastiluță care urmează să fie administrată unui atlet să fie testată de toate comitetele, apoi sigilată și dusă cu pază armată până la botul sportivului. Așa e toată lumea convinsă că nu a schimbat pastila, nu e nimic în apă și planetele sunt aliniate.

Dezavantaj: îți trece orice durere între timp, nu mai ai nevoie.


3) Terminăm cu testele post-competiție. Odată ce ai agățat medalia de gâtul sportivului, aia e, urlă la cei care trebuiau să depisteze ce scrie pe listă înainte de competiție.


Pare că nu mai e vorba de sport, ci despre cine rămâne netestat sau neprins. Listele alea de substanțe interzise anulează foarte mulți ani de muncă în favoarea unui concurs de analize, lucru care mă plictisește. Acel „nu contează că te antrenezi de la șase ani fiindcă ai luat Nurofen”.

Cu toate astea, trebuie să avem toată încrederea în experții în medicina sportivă, care au demonstrat în mod repetat că mai multe reguli aplicate uneori și când trebuie sunt o idee bună. Mai mult, metodele de testare sunt niște estimări exacte (Simona Halep, roxadustat), iar dacă ai ceva de zis ar fi bine să ai mulți bani pentru procese. Nicio barieră aici. Unii au, alții aleg să se retragă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.