Mereu m-am gândit că toate avertismentele astea ale unor diverși potentați cu bani, despre cum VAI, A.I. NE VA DISTRUGE, TREBUIE SĂ INTRODUCEM REGLEMENTĂRI DRASTICE, SĂ INTERZICEM DEZVOLTAREA, sunt doar un mod de a face reclamă variilor inteligențe artificiale care au apărut în ultimele luni ca ciupercile după ploaie și de a mai face niște bani pe spatele unor fraieri creduli.

Pentru că, în acest moment, așa zisa inteligență artificială este formată din niște motoare de căutare, cu un soft, soft care a fost hrănit cu toate textele, imaginile, muzica de pe internet, care motoare, în funcție de cuvintele cheie introduse în promptul interfață client, generează rezultate. Într-un cuvânt, sau expresie, inteligența artificială e doar un motor de căutare mai sofisticat și cam atât.

Dar, ca să nu îmi dau cu părerea fără a verifica mai în amănunțime, în ultimele 2 luni am avut abonamente la ChatGPT și Midjourney. Inițial, pentru imagini am vrut Dall-E, dar efectiv este o aplicație care este într-un stadiu mult prea incipient, “creațiile” din DALL-E se apropie mai mult de imaginea unui iad haotic, oameni cu guri strâmbe și priviri de pește, clădiri imposibile, gata să se dărâme. Așa că Midjourney a rămas, deși e lejer stupidă abordarea inclusă în Discord, faptul că tot ce faci și ce ceri este public (inițial stăteam cu userul Arhi și testam și m-am trezit cu un mesaj, ce faci, bro, îți creezi pornăciuni, desigur, un român care mă recunoscuse și care rămăsese impresionat de sintagma beautiful brunette)

Și Midjourney, și ChatGPT, sunt extrem de limitate de mai mulți factori. În primul rând, de zbaterile acestui creștinism târziu, marcat de pudibonderie și așa zise failsafes, în care userii sunt protejați, fără voia lor, de vederea sfârcurilor feminine, expresii grave precum fuck you și în general orice ne depărtează de mântuire și dumnezeirea prevestită de către pastorii apostoli americani. Practic, în ambele, dacă încerci să creezi ceva ce are o minimă legătură cu sexul, gambling, alcool și alte vicii, ți se dă o palmă ușoară peste lăbuțe, Midjourney banează promptul, iar ChatGPT îți explică că ce vrei tu să faci e rău și nu se face, iar femeile sunt niște ființe superioare, pe baza cărora nu poți face glume. Gen, dacă vrei să faci bancuri cu women are stupid pe CHatGPT, îți iei un mare bloc, în schimb, nu are nicio problemă să facă cu men are stupid. Sau orice iterație reprobativă la adresa femeilor.

Așa își imaginează ChatGPT o femeie pe marginea piscinei, într-o zi călduroasă ca în Sahara.

Trecând la ChatGPT, am testat la el lucruri care mă interesează. Gen să îl pun să scrie articole în stilul meu, după ce am stabilit că a fost hrănit și cu informație despre mine.

Sigur, după aia am aflat, cu surpriză, că mă numesc Dan Tapalagă și mi-am fondat blogul.

Evident, ChatGPT are grijă de personalitatea mea și nu vrea să îmi dea numere la loterie, în schimb îmi oferă numere aleatorii pentru loterie.

Da, ChatGPT este foarte util ca motor de căutare, din punct de vedere tehnic, pentru aproape orice fel de job. Nevastă-mea îl folosește pentru muncă, îi generează soluții complexe de programare fără niciun fel de stres. Eu mi-am făcut singur un bot de crypto, legat la Binance, care tranzacționează singur, fără niciun fel de ajutor. Iar eu am zero cunoștințe de programare, nada, nicht, niente. Și majoritatea cunoscuților mei îl folosesc, într-un fel sau altul, la job, inclusiv pentru idei de marketing, formulări, pptx-uri, mailuri, activități consumatoare de timp, reduse acum la simple cerințe către robot.

În rest, la orice este necesară creativitatea, rezultatele sunt minim penibile, influențate evident de activism și creștinism stupid.

Întrebarea finală este Merită să dai bani pe A.I.?
Răspunsul este simplu. Da sau nu, depinde. Dacă ai nevoie de tot felul de poze nebune, desene, sketchuri, pastișe, caricaturi și nu ai chef să le cauți/cumperi de pe internet, cei 10 dolari pentru Midjourney sunt foarte buni. Poți creiona orice caracter vrei tu, desenat, artsy-fartsy, science-fiction, nu contează și îl poți duce în ce direcție dorești. Sunt unele lucruri generate acolo de îți stă mintea plută. Șmecheria e să nu aibă legătură cu realitate și să nu vrei caractere feminine altfele decât puternice și frumoase.

La ChatGPT? Varianta gratuită este mai mult decât suficientă. Varianta plătită este mai greoaie, generează mult mai greu și nu se deosebește cu nimic de cea free. Tehnic vorbind, dacă ai nevoie de el pentru muncă, te vei descurca lejer cu varianta 3.5, fără să te coste nimic.
Doar să nu încerci să îl pui să genereze ceva creativ, atunci e ca și cum ai privi o persoană cu handicap psihic luptând pentru premiul Nobel.

Later edit: am uitat să menționez că se descurcă incredibil de bine la traduceri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.