Având în vedere că viaţa de angajat în România a luat-o pe pante periculoase (a se vedea metoda de angajare de la Den Braven), m-am gândit să pun în scris nişte sfaturi puţin mai neortodoxe legate de alcătuirea unui CV şi prezenţa la interviu.
C.V-ul
În primul rând, orice experienţă, şcolarizare, curs, se trec în CV în ordine descrescătoare, începând cu ultima şcoală absolvită sau ultimul loc de muncă sau ultimul curs. Adică prima şcoală de la capitolul experienţă va fi
– Facultatea de drumuri şi poduri, secţia trotuare, sau ce aţi absolvit voi ultima dată.
În nici un caz nu trebuie să fie
– Şcoala elementară cu clasele 1-8 nr. 87 din Bucureşti. Doar dacă asta este cu adevărat ultima şcoală absolvită, dar atunci nu ai nevoie de sfaturile mele, pentru că în construcţii şi la cules de căpşuni te acceptă şi fără să depui CV.
Arată-te serios
Dacă până la frumoasa vârstă pe care o afişezi ai trecut prin 30 de locuri de muncă, nu te apuca să le înşiri ca un fraier pe toate. Pentru că ăsta este primul semn de neseriozitate, atunci când rezişti la un loc de muncă maxim 2 luni, după care îţi bagi picioarele relaxat. Aşa că fii şi tu băiat deştept, gândeşte-te care au fost cele 2-3 locuri de muncă unde ai excelat şi de unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai putea face rost chiar şi de nişte recomandări şi trece-le în CV.
Nu te autodispreţui
Dacă aplici pentru un job de birou, nu îţi trece în CV joburile de promoteriţă, hostessă, dansatoare la bar sau mai ştiu eu ce experienţă de viaţa ai avut tu. Pe nimeni nu interesează asta. Gândeşte-te pentru ce job aplici, caută punctele tari din joburile tale trecute şi subliniază-le pe acelea. Ştiu că ai fost învăţat că nu e nici o ruşine să munceşti. Ce să zic, dacă vrei să lucrezi într-o bancă, CV-ul de dansatoare din buric nu te avantajează.
Fii normal
În nici un caz nu începe să scrii toate aberaţiile la clasica rubrică de Hobby-uri. Bagă şi tu acolo, citit, muzică, internet. Nimeni nu le citeşte, în general, dar dacă tu începi să scrii că ai ca hobby mountain bike, bungee jumping şi căţărările fără coardă, în mod sigur vei începe să trezeşti bănuieli despre anumite lipsuri printre neuronii tăi. Da, e fun să le spui colegilor că tu sâmbăta te duci la paraşutism, dar asta nu o spui la angajare, ci de-abia după ce ai cui să îi faci în ciudă.
Interviul
Google s-a inventat pentru tine
Cu o seară înainte de interviu, ai bunul simţ de a da un google după compania care te intervievează. Una din întrebări va fi sigur Ce ştiţi despre compania noastră? Iar dacă tu o să răspunzi ca o zambilă Nu ştiu nimic, poţi să fii profund sigur că nu ai luat interviul şi că ai pierdut banii pe un bilet de troleu dus-întors.
Nimeni nu are nevoie de un student
Când te duci la un interviu pentru un job full time, nu te apuca să explici intervievatorului că tu de fapt eşti student şi că undeva pe la toamnă o să ai nevoie de nişte libere pentru restanţe şi că din când în când trebuie să mergi şi la nişte laboratoare şi la unele examene şi că în general tu cam pe la 3 după masa ai vrea să te cari, că ai o grămadă de treabă. Reţine că nu eşti unic şi irepetabil, iar ca tine mai sunt o grămadă pe lumea asta, care sunt la aceeaşi coadă, pentru acelaşi job, dispuşi să muncească cu adevărat 12 ore pe zi, nu ca tine, doar din vorbe.
Orice manager urăşte lipsa de punctualitate
Fii punctuală. Da, mă adresez păsăricilor care tocmai au ieşit din viaţa adolescentină şi au impresia că în viaţa reală e la fel ca la întâlnirile lor din parcuri. Adică dacă te laşi aşteptată 30 de minute, e de bine. Nu, nu e de bine, e de rău. Oamenii ăia îşi stabilesc un program, care ţine cont de prezenţa ta. Dacă vei întârzia aşa cum eşti obişnuită, e ca şi cum nu te-ai prezenta. Şi nu, chiar nu eşti atât de bună precum crezi.
Maturizează-te
Lasă la o parte chestiile cu Lumea trebuie să mă accepte aşa cum sunt eu şi nu te du la interviu cu 45 de cercei în nări, cele 20 de tatuaje la vedere, blugii atârnaţi pe cur, strânşi pe glezne, plini de praf şi chiloţii la vedere. Angajatorul caută seriozitate într-o relaţie de acest gen iar garanţiile de seriozitate prezentate de tine în cazul ăsta sunt foarte apropiate de zero.
Întrebări standard, răspunsuri standard
Ţine cont că sunt nişte întrebări standard care se pun. Unde te vezi peste 5 ani? Clar te vezi în compania pentru care dai interviul. Nu, nu neapărat directorul companiei. Subliniază că vei avea multe de învăţat de la colegi şi şefi şi că poate în timp, dacă vei munci suficient şi vei demonstra că eşti capabil, vei fi într-un post de conducere.
Întotdeauna să ştii ce preţ ai
Când vei fi întrebat ce salariu doreşti, întotdeauna spune ce salariu vrei. Nu o lălăi, că nu ştii, că las la latitudinea dumneavoaastră, că să vedem, că o fi, că o păţi. Angajarea e o negociere. Tu vinzi muncă, el cumpără muncă. Tu vânzătorul, trebuie să ştii ce preţ are munca ta. Aşa că spune-ţi preţul. E un atu pentru tine. Nu fi speriat că dacă spui mai mult nu o să te mai angajeze. El la rândul lui îţi va face o ofertă, până când veţi cădea de comun acord. Dar reţine, e foarte important ca angajatorul tău să ştie că tu chiar poţi să îţi cuantifici munca.
Nu fi o matracucă bârficioasă
Nu te apuca să denigrezi locul de muncă anterior, chiar dacă ceea ce spui ar fi adevărat. Da, probabil că fostul şef era un idiot, colegii erau de rahat, salariu era vai de mama lui iar Boc s-a apucat să îţi impoziteze bonurile de masă.
Dar dacă tu te apuci să înşiri aceste mizerii, omul de partea cealaltă a biroului va presupune că vei face la fel şi în cazul în care vei dori să pleci de la ei. Nimănui nu îi place un bârfitor.
Trebuie să inspiri încredere
Nu spune ce salariu ai avut anterior. Salariul e confidenţial, iar asta este o întrebare capcană. Dacă spui imediat o sumă, ai pierdut deja cam 50% din şansele de angajare. Răspunde politicos că, fiind încă angajat la firma respectivă, salariul este confidenţial şi nu îl poţi divulga.
Şomerii sunt vulnerabili
Chiar dacă ţi-ai dat deja demisia de la fostul loc de muncă, nu recunoaşte chestia asta. Un şomer e mult mai vulnerabil în faţa unui angajator decât un angajat care doreşte să îşi schimbe locul de muncă. Recunoscând că eşti şomer, automat te plasezi într-o poziţie de inferioritate, îţi pierzi atuurile, iar despre negocieri salariale…fii serios, cine stă să negocieze cu un muritor de foame?
Învaţă să ai răbdare
Nu te declara disponibil imediat, chiar dacă tu eşti şomer. Un loc de muncă serios nu se ocupă de azi pe mâine, deci ei au prevăzut automat o perioadă de preaviz pentru noul angajat. Spune-le că trebuie să discuţi cu actualul angajator, să vezi care este situaţia cu preavizul şi de-abia după aceea poţi să dai un termen fix. Clar că după aceea te duci acasă şi îl suni, anunţându-l că ai discutat şi că au fost de acord să te lase să pleci după 3 zile sau câte zile mai sunt până la lunea următoare. Este iarăşi o mostră de seriozitate, iar dacă ai cumva în faţă o perioadă de probă, e bine să ai toate cărţile în mână.
Întotdeauna tu de fapt vrei să evoluezi
De ce vrei să pleci? Simplu, pentru că, deşi ai nişte colegi minunaţi şi nişte şefi deosebiţi, cu care ai avut o legătură nemaipomenită şi de la care ai învăţat enorm, simţi că e momentul să treci la nivelul următor în cariera ta, că ai nevoie să te dezvolţi şi, odată cu asta, să ajuţi la dezvoltarea firmei în care vei lucra.
Desigur, aceste sfaturi sunt destinate celor care chiar vor să se angajeze. Sunt perfect convins că sunt o grămadă de copilaşi de 20 de ani care îmi vor explica cum că ei sunt nişte oameni adevăraţi şi că cerceii din nasul lor îi reprezintă şi nu i-ar da jos pentru nimic în lume.
Repet, ăsta este un articol pentru cineva care are nevoie de bani şi de un loc de muncă.
Pentru cei crescuţi de mămica, nu am sfaturi.
Din păcate.
NOU
Mai adaug ceva la sectiunea Google: da, merita sa cauti informatii despre compania respectiva, dar trebuie sa tii cont si de imaginea ta in online (daca exista). N-ai vrea ca angajatorul sa te gaseasca cu cracii in sus la nu stiu ce petrecere in care erai pulbere. In rest, inca sunt in cautari :))
NOU
Dan, sa presupunem ca nu ai imagine online sau daca ai, o ai buna.
NOU
sunt curioasa daca o sa-si faca cineva copiute cu chestia asta ptr urmatorul interviu…
NOU
gylda, sunt niste chestii de bun simt. oricum daca esti varza la locul de munca, nu apuci sa stai 1 luna. dar macar sa ai sansa de a demonstra ceea ce poti. multi se impiedica la interviu pentru ca nu stiu ce sa zica sau cum sa se comporte
NOU
te-a lovit inspiratia dupa bomba aia din cora?!
NOU
Is chestii de bun simt, dar te-ai mira sa stii cat de putini le au in cap. Misto de tot articolul 😉
NOU
Pfuaa, a scris conu’ Arhi post lung si serios!
Vezi ma ca daca mai dai rolele alea jos din picioare, te porti ca un adult? :))
NOU
Am vazut in biblioteca unui prieten o carte cu sfaturi pentru a avea un interviu reusit.
Frunzarind-o si, printre altele, am retinut urmatorul sfat interesant (citez din memorie): Daca in incaperea in care ti se ia interviul intra si ies persoane, pozitioneaza-te in asa fel incat sa fii cu fata la toti.”Plimbaretii” sunt de fapt niste persoane care vor avea un cuvant de spus cand va veni vorba despre angajarea ta.
Si da, nu intarziati!. Eu dau in dambla daca intarzie cineva fie si un minut -nu esti serios, in plm!
NOU
Sfaturi tipuri pt un interviu reusit
Da ce ar fii sa fii competent si atat ….. si capabil sa faci jobu f bine ….
Articol despre cum sa fii un sclav mai bun …. eu nu pot sa vb de interviuri ca la unu din putinele la care am fost eram imbracat “gangsta” am vb chill si dupa interviu mi-a zis cel care detinea compania ca eu ce caut la el eu tre sa merg acasa si in cativa ani o sa am firma mea el cauta “muncitor” pe 250 eur (era acu 5-6 ani) eu vroiam 500-800 si sa dau ordine 🙂 …. pan la urma imii trecu faza cu munca si angajatu si am luat-o pe drumuri fara sa fiu sclav …. eu cred ca cv = fix …. cel putin cand fac eu angajari imi pasa doar de skills si asa daca e sclav respectivu sau are 2 neuroni functionali …..
NOU
Si ca o completare, fara poza in cv. Indiferent de ceea ce crezi nu da atit de bine.
Si lumea chiar angajeaza studenti cu bun simt.
NOU
Alt sfat ar fi să folosească (sau sa iși creeze, dacă nu au deja) o adresa de mail decentă. Georgica_boss_69, Monikutzykutza_dulcik, etc. nu inspiră seriozitate.
Ah… Poza folosită la CV. Nu ești pe hi5, nici facebook. Și aici sunt multe de zis: fără ochelari de soare, poze de grup, poze “artistice”, îmbrăcaminte sumara ( depinde de ce fel de “job”-uri vrei sa faci 😀 )
NOU
Felicitari pentru articol, sunt foarte utile sfaturile! Punctul care-l consider cel mai important e acela cu privire la informatii despre compania unde doresti sa te angajezi. Multi probabil nu se intereseaza dinainte sa afle mai multe informatii despre firma ci doar aria de munca in care se incadreaza si atat. Asa cum ai spus, e un punct forte sa stii mai multe detalii despre firma.
NOU
in alte parti am citit ca e OK sa pui o poza la CV. as recomanda folosirea unei poze ca de diploma, portret. evident, recenta. nu poza de pe diploma de BAC cand tu ai 30 de ani.
NOU
Multe din sfaturile pe care le-ai dat tin de bun simt, care este “a must” cand te duci la interviu, daca tu esti in cealap de la tara, mai bine ramai la ma-ta pe prispa si baga-ti ceva in el de interviu.
Una peste alta, foarte interesant articolul, felicitari !
NOU
E o chestie cu hobbyurile. Chiar dacă în general nu sunt punctul central al CV-ului, pot fi start pentru discuţia ulterioară interviului de competenţe.
Adică terminăm de discutat despre ce ştii tu să faci, şi după aia vedem dacă ai soft skills şi ne potrivim dpdv al caracterului.
De aia e ok să pui hobby-uri interesante, dacă ai, arată că ai personalitate. Eu am avut mereu o discuţie faină pe faptul că ştiu să cânt la pian, domnul M face modelism (machete), etc. Bine, bungee jumping şi cântatul din frunză poate ar trebui ţinute sub tăcere, dar acolo unde ai un hobby în care investeşti timp şi care îţi dezvoltă personalitatea şi inteligenţa, e un punct fain şi te poate departaja de alţi candidaţi.
Bună aia cu salariul. Niciodată nu spui cât ai câştigat.
NOU
Sfatul “nu intarzia” trebuie dublat de: nu te duce cu juma de ora/ o ora mai devreme. Daca te duci mai devreme ca sa fii sigur ca gasesti cladirea/ biroul, poti sa pierzi juma de ora prin imprejurimi.
NOU
Mai adaug si eu ceva. La interviu sa te duci singur frate! Am faut niste recutari la un moment dat (la o cafenea in centru, lanaga Unirea) si o fata a venit cu prietenul si ala s-a asezat la masa cu noi. I-am explicat eu ca trebuie sa discut ceva cu ea, ca bla bla bla, el nimic, ca nu o lasa singura!:)) La revedere!:)
NOU
“Nu te declara disponibil imediat, chiar dacă tu eşti şomer”
As vrea sa-l vad si io pe ala care, cu foamea-n gat, nu se declara disbonibil imediat si incepe o povestioara cu “actualul angajat & bla”
NOU
trebuie sa iti pui si poza. daca un angajator alege 3 CV-uri din 50 pentru interviu, ii e mai usor daca are o poza cu care sa asocieze niste date. iar daca postul pentru care aplici e in servicii, unde lucrezi cu clientii, o poza mi se pare chiar necesara.
NOU
Multumesc pentru post arhi. Sunt sigur ca imi va folosi in viitor!
NOU
@Darius, lasa, sa te duci tu la un interviu sa le spui cat de disponibil esti,si cat de mult iti doresti chiar, sa speli pe jos si sa ii faci pantofii sefului, cu limba.
NOU
Mda. Si spalatul pe jos e un job la randul lui. Daca aplici pt. el, nu vad de ce nu l-ai accepta daca ti s-ar oferi.
Si deci in situatia ipotetica in care io m-as duce la un interviu pt. un job de spalat pe jos si as mai fi si somer pe deasupra, atunci nu cred ca nu as accepta din prima daca mi s-ar oferi. Sau cel putin io nu cred ca exista oameni care sa refuze. Sigur, teoretic ii usor sa zici, cand esti in situatia aia deja ii cu totu’ altceva.
NOU
Deci daca am aparut la Fata de la Pagina 5 nu este bine sa mentionez asta in CV? Adica faptul ca sunt vedete sau populara, nu conteaza macar putin acolo ?…..:))))
NOU
Pe mine cel mai tare ma enerveaya cand suna mama sau tata (ca sa nu ma iau de soti), pentru a se interesa de job pentru ala/aia mic/mica. Da. Daca nu esti in stare sa-ti cauti singur job, mai bine mai stai, mai bea ceva laptic si poate candva…
NOU
Oi fi defecta.
Da’ ma intreb asa: bun, ii spun intervievatorului ca momentan lucrez la X firma. Exceptand situatia in care interviul se desfasoara la SC Motocelul Nepasator si Jemanfichist SRL, cat i-ar lua potentialului angajator sa verifice?
NOU
dar ce facem cu cei care au cotizat la partid si deja au un loc de munca bine stabilit dinainte ,noi ce dracu mai facem?
NOU
Lăsaţi frate, interviurile şi joburile, pe criza asta! Mai bine faceţi-vă un blog şi scoateţi bani cu el!
NOU
O altă chestie demnă de luat în seamă: când negociezi salariul, ai grijă ce negociezi!
La cele mai multe firme care au mai mult de 10 angajați, negocierea salariului se face la interviu, dar unii angajatori profită de neștiința (sau nepăsarea) potențialului angajat și dacă acesta nu întreabă în mod expres, e posibil să negociați salariul brut, ceea ce e un mare dezavantaj pentru voi.
Întrebați mereu dacă ce negociați este salariul brut sau net, iar dacă o dă întoarsă că e cel brut, ridică oferta în mod corespunzător. Nu vă fie frică să puneți întrebări, fiindcă aveți tot dreptul să o faceți.
NOU
Un sfat pretios ar mai fi sa nu vorbesti mai mult decat cere situatia…lumea va deveni curioasa in privinta ta…mai bine sa creada ei ca pari destept,decat sa fie siguri ca esti prost
NOU
Si uite-asa iti fac somerii (deveniti, gratie tie, fosti someri) din Romania statuie :))
NOU
te gandesti sa te angajezi…si ai facut o listuta? 😀
NOU
Multi limitati si saracii se intraba de ce au job nasol sau muncesc pe 20 milioane ehh cred ca toti is merita soarta (si cam 1% is cu salariu si jobu de cacat din alte motive … restu merita)
Ps : Nu ii inteleg pastia care se duc si la BUCATAR sau VAnzator (scuze acu ii zice ca lucrezi in sales ca e trendy suna intelectual) in COSTUM …. nu inteleg eu nu as angaja nici unu la costum ca e clar cas niste lingai incompetenti fara idei propii ….
NOU
@Vova
Am faut niste recutari la un moment dat (la o cafenea in centru, lanaga Unirea) – sincer sa fiu nici la tine nu m-as duce la interviu. Firmele care tin interviurile în baruri, cafenele nu prea-mi par de încredere
NOU
@mazgalici Nu stiu de ce crezi ca nu sunt de incredere. Eu recrutam entru altcineva. SI imi era cel mai usor asa. Si stiu multe firme de recrutare care au contract cu o anumita cafenea sau un bar tocmai pentru a tine interviuri. Evident nu te duci intr-o cafenea cu muzica la maxim.
NOU
bravo domle…in sfarsit un articol f. bun. Incepi sa-ti revii 🙂
NOU
am fost angajat fiind student într-o bancă de top, şi nu oriunde dar în oficiul central – student fiind, la fel fără să am pe mama sau pe tata acolo undeva sus şi nici mai jos.
NOU
yo dude, acolo nu e romania…
NOU
Nu te citesc de prea mult timp, dar te felicit pentru acest articol !
Ai scris chestii care probabil ma vor ajuta si pe mine in viitor, daca va fi sa ma angajez 🙂
NOU
Ar mai fi cate ceva de adaugat, dar e socant cati potentiali angajati nu stapanesc nici macar baza.
NOU
Foarte bune sfaturile, dar eu as mai completa niste chestii…
Cu intarziatul: dupa cum a mai zis cineva, nu e bine nici sa ajungi cu jumatate de ora mai devreme. Caz concret, la noi la firma s-au dat o serie de interviuri si a venit o tipa cu vreo 30-40 de minute mai devreme, s-a suprapus cu persoana dinainte si nu aveam unde sa o punem, ca noi avem un numar de sali si ne facusem planificarea in ideea ca un candidat sta maxim o ora jumate la interviu.
Aia cu cercelul, tatuajul, etc: este si nu este adevarata. Cand am fost la unul din ultimele mele interviuri totul suna destul de ok, pana cand i-am intrebat de tinuta. Cand mi-au zis de tinuta office le-am raspuns ca imi pare rau, dar refuz sa vin ca tembelu in costum, care mi se pare mult mai incomod decat blugi si tricou, in conditiile in care m-as fi angajat ca programator, nu consultant clienti sau mai stiu eu ce.
Faza cu adresa de mail decenta iar e de la sine inteleasa, cand am primit la un moment dat un cv cu adresa gen fut_tare_69@numaistiuce am ras si i-am dat reject.
Iar partea cu “nimeni nu are nevoie de studenti” nu e chiar adevarata. La noi la firma s-au angajat destul de multi studenti, dar trebuie sa te arati si tu flexibil: au fost oameni care au zis din start ca sunt studenti si vor sa mearga din cand in cand la facultate si li s-a oferit varianta de lucrat 4 zile pe saptamana, iar in a cincea sa faca in asa fel incat sa isi grupeze laboratoare si mai stiu eu ce.
NOU
Mi se face greață când citesc unele din sfaturile astea. Slavă Domnului că n-am fost niciodată nevoit să le aplic, deși într-un fel îi înțeleg pe cei care le pun în practică.
Dacă tu spui că ești angajat când de fapt ești șomer, crezi că nu vei fi prins cu minciuna în prima zi de lucru? Și atunci ce impresie îi vei lăsa ăluia? De om cinstit?
NOU
si cam cum vei fi prins tu cu minciuna? ia explica-ne
NOU
Nu-s sfaturi neortodoxe, unele sunt chiar sfaturi de manual 🙂 Si mi-ar placea sa le vad urmate de cat mai multa lume. Foarte fain articolul.
Cu partea cu hobby-urile n-as fi de acord, eu ca angajator as fi interesat sa-l vad pe omul care are ca hobby planari cu costum gen “liliac” de pe stanci. Daca vad la hobby-uri “lectura, muzica, plimbarile la apus” ma gandesc ca mai bine nu si le trecea in CV (si cam asta e tendinta in momentul de fata, e o rubrica cvasi-inutila in cele mai multe cazuri).
Ca sa-ti stii pretul poti sa faci un pic de research referitor la nivelul pietei, mai nou au aparut astfel de instrumente pe site-uri cu locuri de munca. Da’ cel mai simplu tot prin reteaua personala se afla.
Totusi n-ai cum sa ascunzi faptul ca esti student, si nici n-ar fi sanatos, iar angajatorul stie ce presupune asta. Ori isi asuma sa aiba un student ca angajat, ori nu.
Un intervievator care isi stie meseria n-o sa intrebe despre salariile precedente, e o regula de buna practica. Ideea nu e sa intinda capcane. El stie salariul corespunzator postului pentru care angajeaza. Plaja salariului de la jobu’ anterior e relativ usor de intuit.
NOU
@arhi, scrie in cartea de munca ultima zi de lucru la firma de unde ai plecat. In plus, daca au cunostinte in firma de unde spui ca pleci se pot interesa (mi s-a intamplat).
NOU
bune sfaturi…. (comment 19-darius: ai mare dreptate)
NOU
@Odorizante Auto: Eu văd totuşi că eşti angajat, că doar nu degeaba faci reclamă la odorizante auto! Sau eşti cumva patronul?! 😆
NOU
@Luana, depinde. Daca una din pasiunile omului este sahul, iti faci o idee despre gandirea lui logica, rabdare, gandire strategica pe termen mediu si lung (ca degeaba iei tu acum calul adversarului, daca doua mutari mai tarziu ti-a luat regina pe care o apara si calul respectiv).
Si asta-i numai un exemplu. Pe alte meleaguri candidatii sunt chiar incurajati sa-si treaca hobby-urile in CV. Inclusiv lectura – eu am fost intrebata la un interviu care e ultima carte citita si m-am intretinut un pic cu angajatorul pe tema autorului respectiv. A fost de bine 😉
NOU
Ce te faci cu recrutorii care tot insista sa le spui detalii confidentiale desi ai subliniat in repetate randuri ca anumite informatii nu se pot spune. Asta este etic ?
Cine evaluaeza daca un HR e suficient de competent sa trimita mai departe un candidat ?
Eu nu mai las HR-ul sa-mi trieze oamenii pe care urmeaza sa-i angajez pentru ca mi s-a intamplat sa pierd candidati buni si trimisi la plimbare de HR.
NOU
Multumesc ! Foarte bine punctate !
NOU
@Ingrid – complet de acord. sahul nu e un hobby prea comun. vroiam sa spun ca hobbyurile se pun de multe ori ca sa fie, cele mentionate de mine fiind cele mai usor de pus acolo chiar daca sunt sau nu reale. in functie de job, hobbyurile pot fi relevante sau nu 🙂 daca angajez programator probabil ma va interesa prea putin cu cat talent canta el Dragostea fin tei 🙂
NOU
@Alex nu ii spui detaliile oricata presiunea ar pune angajatorul pe tine. Asta ar trebui sa fie o bila alba la capitolul resistenta la stres si deadline-uri.
NOU
Un articol foarte pretios! Multumesc!
NOU
foarte tare si folositor articolul! Congrats Arhi!!
NOU
“Salariul este confidential” – poate doar daca e la negru, in rest e trecut in cartea de munca, la fel ca si ultimul loc de munca.
Parerea mea e ca degeaba incerci sa pacalesti un angajator, mai devreme sau mai tarziu te vei pacali singur. Degeaba iti treci chestii pompoase in CV daca tu habar n-ai (ex programatorii care isi trec Ajax sau alte minuni total necunoscute). In general joburile anterioare nu sunt verificate, dar cateodata lumea e asa de mica incat e posibil ca angajatorii sa se cunoasca.
Un sfat: alegeti-va o meserie care sa va placa.
NOU
cat timp inca esti angajat la acel loc de munca, e confidential.