Salut, Arhi!
Te citesc de mult timp dar nu comentez. Mi-au placut articolele despre emigrare si le citesc cu interes, mai ales ca si eu sunt plecat in Germania de la 20 ani.
In cativa ani intentionez sa ma intorc in tara impreuna cu partenerul. Poate printre cititorii blogului se afla persoane ce au luat decizia asta si sunt oarecum multumiti cu ea si poate imi pot oferi sfaturi, idei, insights in legatura cu ce ma asteapta ( in afara de coruptie, saracie, rautate, etc.) Mentionez ca nu am vreo calificare obtinuta, am muncit doar in tot acest timp si as dori sa imi castig existenta in mod cinstit, sunt relativ inca tanar si as putea sa o iau de la capat in domeniu social sau medical.
Daca o sa consideri ce am scris worthy de postat, corecteaza cum crezi de cuviinta. Numai bine si sanatate tie si familiei!
I.M.
NOU
Tot ce știi tu că e normal, aici e invers. Baftă.
NOU
Dacă te-ai fi numit 777, n-ai mai fi spus asta.
NOU
Hai, că ieri am comentat scurt, citind bine doar acest prim comentariu, care m-a cam aricit.
Înțeleg că omul a plecat în Germania, la 20 de ani neavând vreo calificare. Bine, chiar dacă la vârsta asta ar fi avut o diplomă, doar oameni luminați, precum Florin Cîțu și Vlad Voiculescu, pot ajunge Economist Șef la ING, respectiv Vice President la Erste Bank, după numai 4 ani de experiență totală în câmpul muncii, dar astea sunt cazuri rare.
Avându-i drept exemplu pe cei doi de mai sus, în cazul în care nu-ți dorești tocmai o funcție de ministru în domeniul social sau medical, cu experiența ta în a-ți câștiga existența în mod cinstit, n-ai reuși în România. Și nu pentru că este nașpa la noi sau că ești cinstit, corupție, sărăcie și mai ales răutate, fiind și în Vest, ci pentru că adresezi o întrebare al cărui răspuns l-ai fi găsit și singur. Nu e ca și cum România ar fi Marte, iar Arhi cu cititorii săi, Elon Musk și inginerii roverului trimis acolo.
Baftă!
PS. În România, salariile sunt mult mai mici decât în Germania, în timp ce prețul mâncării din Lidl este mai mare în Ro.
NOU
Pentru cine a urmarit The Big Bang Theory, episodul 3 din seria 8 are o faza care arata perfect ceea ce vreau sa-ti transmit. Pe scurt, Howard e invitat sa arunce prima minge la un meci de baseball cu foarte mult public. Cere parerea astronautului Mike Massimino daca ar fi bine sa accepte invitatia sau nu. Discutia merge cam asa:
Howard: You got any advice?
Mike Massimino: Yeah, don’t do it.
La fel ca astronautul, tot asa iti recomand si eu tie, concetatene roman. 🙂
Sa fii sanatos si fericit.
NOU
din pacate, oamenii care intreaba lucruri de genul sunt, majoritar, deja decisi sa o faca, incearca doar sa isi valideze parerea. mai trebuie 1-2 comentarii pro si e gata, o sa fie Vezi, ti-am zis, e misto ma, iti spune eu si poti trece peste kkturile alea, care oricum sunt majoritar povesti.
NOU
Cetin, ma gandesc ca asa e. Nu stiu despre altii cum sunt si cat de seriosi raspund la orice, dar eu ii dau un sfat omului din suflet, poate pare asa o anecdota, dar asa am gasit sa impachetez mai bine mesajul. Eu insa am invatat sa nu mai cer sfaturi pe care nu vreau sa le aud si care oricum vin de la oameni care nu au viata mea, au alte asteptari, alte standarde si alta viziune. Ceea ce e si normal! Faptul ca cer pareri de la lume care mi s-ar aplica in viata mea mi se pare total gresit. Incerc sa imi vad singur de ale mele si traiesc cu deciziile pe care le iau. Asa reusesc sa fiu impacat si chiar fericit.
NOU
Eu zic că se pot închide comentariile. Primul comentariu spune tot ce e nevoie să știi.
NOU
Eu nu inteleg ce se defecteaza in mintile celor plecati de multa vreme in afara, care o duc bine merci acolo, de doresc sa revina. Bai baieti, daca totul e frumos acolo, dati-va doua palme, treziti-va si stati naibii unde sunteti. Daca nu te doare, de ce sa te legi la cap?
NOU
Poate s-au săturat de “sirienii” care i-au cotropit!
Adică sirieni din Siria, sirieni din România, sirieni din Africa etc.
NOU
aia din romania sunt sisenori:)))
NOU
C seniori
NOU
@Zarax, problema este ca pentru multi dintre acesti romani catre traiesc si lucreaza in strainatate lucrurile nu prea sunt bine-merci.
Sunt considerati cetateni de mana a doua si nu se simt in largul lor nici dupa 20 de ani.
NOU
lol
NOU
Asta am vrut sa intreb si eu. Am plecat din tara de mai mult de 30 de ani si cu toate ca nu vad Ro ca pe o gaura neagra nu mi-a trecut prin cap sa ma intorc in tara nici juma de secunda.
NOU
Zi-mi tati, ce-ți lipsește ?
Alege din lista de mai jos :
-cei mai corupți politicieni, polițiști, judecători din EU ?
-gropi, trafic infernal, mâl și noroi pe străzi ?
– suedezi interlopi, pești, manele, țărani la a doua generație încălțată ?
-animale moarte pe șosele pe care nu le strânge nimeni până se dizolvă ?
– locul 1 la accidente auto în EU, lipsa autostrăzilor ?
– cele mai mari dobânzi bancare, cele mai multe cazuri de trafic de minori și femei, amestecul crunt dintre biserică și politică ?
O can go on and on and on ….
NOU
Da, ma, da ce cruci frumoase avem pe marginea soselelor!
NOU
Noul brand de țară: România – Cimitir vesel!
NOU
Am vorbit cu o fosta colega, are job bun in IT si la fel se gandeste sa se intoarca din Germania. Mi-a zis si motivele. Germania a devenit foarte scumpa. S-au marit chiriile, mancare, servicii, impozite, etc. Ba da ai spitale meseriase, nu ? Nu, daca ai doar asigurarea de baza este oribil, barbatu-sau trebuie sa se opereze si nu-l opereaza laser ci cutit pt ca asigurarea nu-i asigura laserul si in plus mai are de asteptat 3 luni. Ba da copilul are scoala ca lumea ? Nu, scoala de cartier unde merge juniorul de gimnaziala e praf de stele. Pe langa ca nu invata mai nimic, e ceva ce frizeaza ridicolul. In clasa e galagie si haos si profesorul tine ora in monolog. Profesorii nu le zic nimic la copii, tin ora ca niste roboti si sanatate buna. Poate cineva sa mai confirme asta ? Apoi daca vrei sa vorbesti cu ei nu se poate decat prin programare si cu directorul. In rest e inca mai liniste, mai curatenie, se circula decent. Ploua des.
NOU
Germania e mare, scolile sunt de multe feluri. Ca idee de referinta au o universitate de medicina si tehnica de la 1386, cu un buget de €764.9 million (2018). In fiecare an! (cam 1/3 din tot bugetul alocat educatiei din Romania).
Cand am vizitat oraselul asta universitar, mi-am uitat aparatul foto intr-o cafenea (cam 600 eur). L-am gasit tot acolo dupa o jumatate de ora.
In acelasi orasel universitar primaria NU ARE BANI de artificii sau concerte “gratuite”, de revelion sau alte evenimente din astea.
Asigurarile de sanatate in Germania sunt private. Asta e unul din socurile de adaptare din partea romanilor – care se bazeaza pe asigurarile minimale de stat. Dar tot asigurarea asta de baza iti asigura 12 intrari gratuite/an la therme daca medicul de familie iti recomanda. O gramada de beneficii, doar ca trebuie cerute, nu iti baga nimeni in plasa.
Mai detaliat despre scolile din Germania:
“According to the KfW Municipal Panel, municipalities are planning to invest EUR 10.8 billion in school buildings this year. ”
Adica germanii cheltuiesc in fiecare an de 5x mai mult decat tot bugetul educatiei din Romania pentru a moderniza cladirile scolilor.
In concluzie, probabil ca exista exceptii de la regula generala si or fi si clase/scoli cu probleme in Germania si probabil sunt si scoli/clase exceptionale in Romania, dar ca regula situatia pare mai buna in Germania.
Pentru IT-isti e o surpriza reala faptul ca in Germania salariile programatorilor sunt asa de mici/comparabile cu orice alta meserie calificata. Romania e o exceptie in acest sens, salariile nete in IT sunt mai mari decat in multe tari din vestul Europei. Asta e singura parte clar mai buna in Romania.
NOU
– Nu s-a mărit niciun impozit. Asta e marea diferență față de ei, că știi exact cat vei câștiga. S-a mărit TVA la unele produse de cârciumărit, s-a scos bonusul la mașini electrice.
– cu asigurare obligatorie (care de fapt e tot privată, nu exista asigurare de stat, sunt vreo 20 de companii mari acreditate pt asigurări obligatorii de sănătate) am primit instant transplant de celule stem, când am fost bolnav. Camera singur sau încă o persoană, baie in camera, zero șpăgi în 2 ani de tratamente.
– orice problema medicala, prin medic de familie primești instant trimitere și te poți duce la orice specialist (exista liste de așteptare la medici faimoși, cabinete mari etc)
– orice medicament, indiferent de preț, costa maxim 5 euro dacă ai rețetă de la medic. Ziua de spitalizare, maxim 10 euro, până în 200 de euro pe an sau ceva de genul. Orice medicament sau tratament pt copii e gratis.
– școală: dacă stai in cartier cu magraoni, ai magraoni in școală. Dacă nu, nu.
– salarii în IT, surprinzător, se cam limitează la 60-70k brut. Peste, foarte greu, poziții de management oarecum etc. Ca angajat codemonkey, acolo rămâi.
NOU
si ca dev (nu code monkey) tot se limiteaza banii.
Europa de est si UKul au faza asta cu programatorii platiti mult peste media tarii.
NOU
Daca crede ca mancarea e scumpa in DE, stai sa vada cat costa in RO. Sau ma rog, sa incerce sa inchirieze un apartament cu doua camere in Cluj.
NOU
Eu am trait 7 ani in Anglia, recent m am intors. Inca sunt f tanar, am doar 25 de ani. Daca ai la cine sa te intorci (familie, prieteni), merita. In Anglia am lucrat in sistemul public, acum sunt la privat. Pe industria pe care sunt mi a fost usor sa ma angajez.
Cumva traiesti intr o bula mai aproape de ai tai si greutatile trec cumva altfel.
Mancarea are alt gust, e mai frumos sa te injuri in romaneste, apartamentele/casele sunt mai ieftine de cumparat.
Lumea e mai rea, mai stresata, mai nesimtita. Dar cumva parca traiesti mai din plin un concediu, o ieseala in club.
Eu am fost singur acolo. Aici sunt inconjurat de prieteni si familie. Pt mine e doar o pagina noua, cu greutatile ei. A zis si cineva mai sus, multe lucruri normale in vest sunt anormale aici. Dar te adaptezi. Inveti sa dai din coate, devii putin mai nesimtit. Si afara razbati si dai din coate. Deja stii ce ai de facut.
Drumul e cu 2 sensuri. Succes.
NOU
“…eu sunt plecaT…”, “intenționez să mă întorc în țară împreună cu partenerUL”. Dacă exprimarea nu conține vreo eroare gramaticală, explicabilă după atâția ani de der, die das, aprob pozitiv sfaturile amicilor de mai sus.
NOU
cred ca e femeie care incearca sa isi mascheze sexul:)
NOU
@Arhi
M-am ars de atâtea ori încercând să ghicesc sexul din spatele textului, încât m-am lăsat păgubaș. Oricum, dacă aș citi pentru prima dată primul volum din “La Medeleni”, de exemplu, fără să știu cine l-a scris, aș jura că e o femeie. Când am citit și am văzut primele piese ale lui Teenessee Williams, în lipsa de informații de pe-atunci, mi l-am imaginat un tip sensibil, melancolic și plăpând, gen Mihail Sebastian. Când am citit și am văzut informații care atunci nu circulau, fotografii și înregistrări, am descoperit o namilă de yancheu mustăcios, tot timpul rânjind și pus pe poante, și gay pe deasupra.
NOU
Daca e ce inteleg eu, mai bine raman /se muta intr-o tara mai putin homofoba, nu in Romania. Aici daca da masina peste partenerul tau (femeie sau barbat) si tre’ sa semneze cineva pentru el la spital sau sa afle date de sanatate mai sensibile, succes daca n-ai trecut pe la primarie.
In orasele mari mai e cum mai e, dar in orasele mai mici sau la sate, te scuipa babele pe strada sau te bate popa cu acatistele
NOU
Este “relativ tânăr” și dorește să se întoarcă cu partenerul… cam ce crezi ca o să găsești aici, legat de situația asta? Sfat dezinteresat, rămâi acolo.
NOU
recomand popesti leordeni, cursuri de chineza
NOU
SImplul fapt ca acolo nu ai familie, prieteni deja valoreaza 500e pe luna.
Daca diferenta de salar e mai mica, merita sa te intorci.
NOU
“Mentionez ca nu am vreo calificare obtinuta” asta e ideea de la care trebuie sa pornesti. Adica ce ai putea face in tara si cum te-ai descurca cu salariul respectiv din Romania.
Tind sa cred ca salariile pentru persoane necalificate (casier, lucrator comercial, curier etc) din vest sunt mai bune decat cele din Romania si ca nivel proportional cu cheltuielile, mai ales cu cresterile de preturi din ultimul timp.
NOU
dar daca face OF e chiar indicat sa vina in romania, ai internet de mare viteza la preturi de 200mb din vest si nu te intreaba nimeni nimic daca downloadezi torrenti, in germania iti trimit aia amenda acasa.
chiria e de vreo 2-3 ori mai mica (poate mai mult) cu exceptia sa nu stai in gluj, e drept ca daca vii ca necalificat in ro vei vrea sa pleci inapoi dar sa nu subestimam economiile din contul lor.
NOU
Mai sunt si alte lucruri in viata in afara de salariu.
NOU
daca esti plecat/a de mai mult de 3 ani, asteapta-te la un reverse cultural shock. e genul de chestie care-i face pe multi sa regrete.
daca ai o motivatie puternica (legaturi mai stranse cu familia din tara, copii pe care vrei sa-i educi in Romania) atunci o sa poti trece peste si te vei readapta.
in Europa viata e scumpa, dar in Romania poate sa fie si mai scumpa daca nu ai un venit lunar din 5 cifre.
eu am fost plecat 6 ani si m-am intors. nu a fost usor la inceput, am tot facut comparatii, dar acum nu as mai pleca decat in caz de forta majora.
NOU
Sunteti rai da europa de vest incepe sa devina nefrecventabila din multe motive – hoardele de migranti cu parerile lor care contrazic frecvent lumea “civilizata”, chiriile infecte, salariile deja la nivelul romanicii in multe domenii pt majoritatea sa castigi 2k-3k pe luna in jermania e media si e foarte posibil sa castigi aici banii aia si viata e mai ieftina.
Exact asa cum se intreaba doamna/domnul din articol am amici care se intorc pt ca e nu se “mai ajung” in jermania.
Uber ales ce sa zic..
NOU
@Octavian: Unde se câștigă 2k-3k în România? În ce domeniu?
Nu-mi spune IT. E atât de departe de adevăr acest domeniu încât mai bine îl lăsăm.
Majoritatea angajaților în Romania sunt pe 2500-5000 de lei în mână cu tot cu bonuri. Ce baliverne sunt astea cu 2-3000 în mână?
Daca sunt euro sunt de domeniul fantasticului pt majoritatea românilor. Daca sunt lei sunt minimul pe economie în Romania și iar nu pușcă.
NOU
Fara 1000-1500E de exemplu in bucuresti nu credca iti permiti sa stai, doar daca pui o chirie decenta de 300E, telefon/internet/abonament metrou mai pune 100-150E (fara masina sa ne intelegem), curent/gaz/intretienere mai pune 100-150E lejer deja esti la 600, cat sa manaci de 400E?pe luna? adica 1600 de lei cand doar daca te duci la lidl odata si lasi 100-150de ron pt 2 zile? hai 3? Deja esti la 1000E, fara haine fara iesit in oras, fara motorina, fara rca-uri, cauciucuri, vacante, haine, adidasi.
Da refa tu calculu si explica-mi cum ca eu din experienta personala si sunt o persoana frugala, doar eu ce mananc /ies in oras/bere, seminte si alte kkturi se duc in 1500-2000 de ron pe luna lejer, fara ce am zis mai sus, copil scoli, 2 masini etc etc (si nu am bmw sa ne intelegem :))) am casa platita, masinile platite si am nevoie de minim 1500e ca sa fiu semi-comfortabil cand fiecare luna e stabila. Cand nue…e alt a poveste
NOU
@octavian: ” pt majoritatea sa castigi 2k-3k pe luna in jermania e media si e foarte posibil sa castigi aici banii aia ”
Dumitale ai scris asta cu mânuța ta. Întrebarea mea (firească dealtfel)era: unde se câștigă în România 2-3000 de euro pe lună? Ai scris că e foarte posibil.Deci, mă repet. Unde? România nu înseamnă București.
Apoi ne spui că viața e mai ieftină în București dar fără 1500 de euro nu te descurci! Hotărâți-vă mă ce vreți să scrieți.
Într-o țară cu venitul mediu undeva intre 550-700 de euro România este o țară scumpă iar capitala la fel.
PS: Ron nu este monedă. A fost o denumire temporara. Moneda națională este Leul adică ROL.
NOU
Salut, m-am intors in tara acum 10 ani dupa 5 ani in care am locuit in Londra. Acolo m-am simtit ca pestele in apa, inclusiv vremea imi placea si imi facea bine. Am nceput ca (mai) tot romanul la “munca de jos” am avut norocul sa dau de oameni foarte ok care m-au indrumat sa imi doresc mai mult decat munca aia de jos, m-au ajutat sa imi fac documente legale (pe vremea aia nu aveam drept de munca) si incetul cu incetul am ajuns sa profesez in domeniul in care am si studiat aici in Romania. Ne-am intors acasa intr-un moment in care eu profesional eram pe val. Motivul? Boala unei persoane apropiate. 2 ani de zile regretam intoarcerea, 2 ani. In domeniul meu aici se castiga …. deci m-am reprofilat. Aia e. Regret? Profesional da, foarte mult. Personal nu. Cand am plecat la 22 ani aveam 2 parinti, 4 bunici, 2 strabunici. Acuma dupa 10 ani o mai am pe mama… atat. Cu toate greutatile de aici anii si lunile in care eu m-am mai bucurat de familioe si ei de mine sunt ca in reclama cu visa, timp nepretuit. Deci daca ai familie pe care o iubesti, da merita. daca te duce mintea cat de cat si daca lucrezi intr-un domeniu ok sau ai capabilitatile sa te reprofilezi o sa fii ok. Nu-ti va fi usor dar vei fi ok. Si poate, ca mine dupa cativa ani te vei impaca cu alegrea de a fi venit inapoi.
Tin pumnii sa fie bine.
NOU
nu vreau sa fiu cinic…dar daca nu plecai in UK aveai mai multi parinti acum?
NOU
@animaloo Se minte singur(a).
NOU
am mai vazut oameni care traiesc pentru parinti. Imi iubesc parintii, a mea isi iubeste parintii, dar cam atat. Viata mea e a mea, a lor e a lor.
Sincer, daca ar fi ceva, m-as da peste cap sa ii aduc pe ei aici, nu sa ma intorc eu acolo.
Acum nici macar nu mai e ca pe vremuri. Avem telefoane, avem watzap, avem posibilitatea sa ajungem acasa decent de repede.
NOU
Guys, intentiile mele sunt in directia inversa, doresc sa plec si caut pareri. Oferta ~80K EUR/an, Bavaria, un pachet de relocare teoretic plus beneficii contract colectiv IG Metall, nivel ERA11 pt cunoscatori.
Net undeva 4.3-4.5K EUR – se poate supravietui pt o familie de 2 adulti si un copil de 2 ani, jumatatea mai buna probabil nu va lucra in urmatoarele 6-12 luni? Chirie estimata 1.5 K EUR.
Aici acasa la noi viata peste medie, 2.5 EUR/luna, apartament ce a ramas mic achitat dar in cautari pt extindere.
Merita pe termen lung? Caut pareri avizate 🙂
NOU
Da, dacă ai 4500 net și 1500 chiria, se poate supraviețui binișor spre bine. Mai primești 250 euro pt copil, deci 4700, îți rămân 3200 după plata chiriei. Pui 500 utilități (încălzire, apă, Nebenkosten), 100 curent, 100 net și cablu tv, 20-30 telefoane mobile. Un coș mare la Kaufland e 120-150 euro, îți poate ajunge o săptămână (fără țigări, apa îmbuteliată, Cole, zeci de beri pe săptămâna). DeutschlandTicket 49 euro de persoană și ai abonament pt orice transport mai puțin intercity sau internaționale.
Dacă ești econom, mai poți mânca și de 1-2 ori la un restaurant mediu, și mai pui și 1000 deoparte (pt haine, excursii etc)
Vezi să îți pui contabilitate comună cu soția, să pui 5-3 la taxe, tu 3 ea 5, vei încasa mai multi bani. Când se angajează și ea, dacă are salariu aprox ca al tău, faceți 4-4 (îți va mai scădea niște sute de euro netul, “aia e” vorba lui Smiley). Dacă e diferența mai mare de 60:40 ca pondere intre voi, ăla cu salariul mult mai mare să își ia clasa 3, salariul mic 5.
NOU
Merita…
Încearca sa investesti mai mult in chirie chiar daca pare un cost mai mare pentru a locui intr-o zona buna.
Restul de bani iti vor ajunge pentru un trai decent. Noi, 4 persoane nu cheltuim mai mult de 1k pe luna pentru mancare/haine etc.
Sotia poate incepe imediat cursul de integrare (recomand online) dar depinde de zona iar copilul gradinita.
Probbail nu vei economisi la acelasi nivel ca in RO dar vei avea orice alte servicii asigurate, oportunitatea de a invata limba si de a vizita. Ar trebui sa ai in target sa ramai minim 5 ani pentru contributia la pensie.
NOU
Cum spune Marius, dacă pleci mai devreme de 5 ani, faci cerere și îți primești înapoi toți banii dați la fondul de pensii statale. Dacă stai peste 5 ani și cotizezi, vei avea și o pensie germană.
Zona unde stai e extrem de importantă. Să nu ai vecini est-europeni sau non-europeni (mai ales!) te va feri in general de scandal cu vecinii și va oferi copiilor liniște la școală. Ucrainenii sau polonezii sunt ca ciuma, gândește-te la ultimul hal de coclete român, dublezi și obții polonezi sau ucraineni.
NOU
Merita:
IGM asigura viitorul ca faci experienta in concerne
Grupa 11 nu se termina la 80
Jobcenterurile o sa ajute ceva la venitul sotiei/chiar daca si doar cursuri de integrare
La inceput pana vin 1,5 salarii in casa vei avea apt mai mic, sau extrem de mic daca Munich. (mari sanse ca sotia sa inceapa cu juma’ norma ca crese pline si timp de asteptare mare)
NOU
@Ion
Regula cu recuperarea platilor catre pensie se aplica doar daca esti cetatean non-UE.
www.germanypensionrefund.com/faqs#:~:text=FAQs%20Page-,Can%20I%20get%20my%20pension%20money%20back%20if%20I%20leave,since%20your%20last%20contribution%20payment.
NOU
Da, cu 80k pe an ai o viață bună aici, clar peste nivel de supraviețuire. Noi ne-am mutat în Bavaria acu 3 ani și ne este foarte bine. Am venit în 2, acum suntem 3, experiență cu sarcina și nașterea a fost de top, cà personal și dotări în spital, cu joburile suntem ft bine amândoi (ambele în engleză), limba am învățat-o ca ambiție personală, nu aș fi avut neapărat nevoie, dar ajută. Am locuit deja în 2 locuri diferite, vecini faini de fiecare dată, suntem aproape de Alpi, de vizitat în orice direcție sunt locuri ft faine. Eu vă încurajez să încercați, dacă nu e pt voi, vă puteți oricând intoarce. Noi cu ideea asta am plecat, am zis că ne dăm 2 ani și după hotărâm ce facem mai departe, însă știam deja după 1 an că nu ne mai întoarcem. Baftă!
NOU
Sigur ca se poate, salarul este peste media germana.
Probleme pot sa apara la integrarea in societate.
Tu daca lucrezi poti sa te integrezi – dupa un timp – daca te valideaza colegii – etc. Sotia si mai ales copilul, mai greu.
NOU
Din ce am vazut in Germania, e ca sunt foarte deschisi si e foarte usor sa iti faci prieteni. Daca urmezi regulile locale. Si asta e un “daca” desigur. Am parcat o data in fata casei unor cunoscuti cu care ma salutam (merg des pe acolo), si era prea aproape de intersectie (trebuie minim 1.5m), drum secundar prin cartier. Si au chemat politia locala, am primit un avertisment. Am inteles, am mai parcat de 10 ori acolo, dar corect. Ne salutam si suntem prieteni. Chestii din astea mici sunt ciudate pentru romani – un prieten bun, un vecin cu care te saluti zilnic, nu are nicio problema sa sune la politie daca faci o contraventie. Nu te suna sau sa iti zica ceva – sunt activitati complet separate in mintea lor. Nu e treaba lor sa te invete/sa te certe ca nu faci ceva bine, este politia pentru asta. Dupa aia e normal sa rada impreuna de situatie impreuna la o bere.
Dar daca intelegi logica lor sunt mult mai “adevarati prieteni/usor de relationat” decat ce gasesti in Romania.
NOU
lupta mea interioara, pe langa integarea mea/alor mei, ne descurcam cu unicul salariu o perioada de6-12 luni? dupa chirie warm si asigurari/curent/telefonie ~2K EUR raman destui $ pentru trai decent? Problema mea majora e ca vs venit din RO acolo ies in plus cu vreo 500 EUR (dupa chirie si alte costuri), e asa improvement, e mai bine termen lung, scoli/spitale etc?
Mi-am dorit mult treaba asta dar acum am tot felul de lupte interioare 🙂
NOU
sefu, dar ce faci cu 2000 de euro lunar, catzash peleul tau? reinnoiesti garderoba luna de luna? va faceti dintii toti? evident ca iti ajung 2000 pentru viata de zi cu zi
NOU
Musai tb sa inveti germana. Deci cursul de integrare care o sa iti muste o bucata buna din timpul liber.
Fara germana nu te poti integra in Germania. Si la cat de complicata e tb sa iei invatarea foarte in serios.
NOU
noi am primit aprobarea de incepere a cursului de integrare la 1.5 ani dupa ce plecasem din germania:))))
NOU
Daca iti pune angajatorul o vorba buna, cred ca ai prioritate la cursul ala.
NOU
Hai sa ma bag si eu in seama.
Italia, 15 ani.
M am intors in 2017.
Financiar o duc mai bine aici. Ma ocup cu confecții metalice, is patron cum se zice la noi.
Dar lucrez cot la cot cu angajatul/angajatii.
Daca poti trece peste nesimtirea romanilor, indiferenta, figurilor pe burta goala, sistemul medical de rahat, educatia la fel, samd, o poti duce bine:)
Eu si partenera ne mai racorim de romania iesind in vizite prin alte orase cu apa mai calda cat de des putem.
Pentru mine romania e locul unde fac banii pe care i cheltui in afara.
Daca vii ca angajat la un salariu sub 5000 lei (in afara Bucureștiului) sa zic, si mai ai si chirie tanar fiind, iti va fi greu.
Daca treci peste suma aia si sunteti in doi, va fi ok.
Dar singura legătură pe care o vei vedea cu Germania e faptul ca e posibil sa vezi pe aici același masini vazute acolo, cand erau noi.
NOU
SI noi ne-am intors in tara dupa vreo 9 ani plecati. Intoarcerea era in plan de la inceput, doar o amanam ca sa mai strangem ceva. A fost frumos, dar in timp a devenit prohibitiv de scump dupa Covid si razboaiele recente.
Impresii? Frumos pe afara, frumos si acasa, in special cu copiii si familia alaturi. Pentru noi.
Raspunsul la intrebarea Guest-ului variaza de la caz la caz. Pe unde mai vad indemnuri, de “ramai pe acolo ca e mai bine”, ma intreb: voi ati fost plecati? Daca da si va e mai bine acolo, ramaneti. Simplu. Daca nu, vii in tara si vezi cum iti merge. Nu iti pune nimeni lacat la picior sa nu mai poti sa pleci.
NOU
#amin
NOU
pana la urma faci ce vrei si mergi unde iti este mai bine
poti sa vii in tara si daca nu iti place te duci inapoi ca nu e pe lumea ailalta
ce tot atata framantare pentru un bilet de avion
NOU
Urmează sa ne întoarcem în România după aproape 10 ani. Lucrez în IT, câștigăm foarte bine în România. Am plecat de 2 ori, prima data crezând ca doar în România este corupție, a 2-a plecare a fost deoarece pe plan profesional nu am acceptat sa primesc ordine de la niște persoane incompetente (clienții străini).
În ultimii ani 7 ani, prin prisma job-ului am călătorit mult în vestul Europei, intorcandu-ma în weekend în Londra, unde locuiam oficial. Premisele pentru care am plecat, nu exista, s-au dovedit a fi false: corupția nu s-a inventat în România, relațiile, avantajele unei poziții înalte, etc., făcând o precizare ca în România (țările estice, este un pic mai generală problema) – și portarul de la parcarea spitalului ia mita – personal consider ca așa i-am educat noi, toți, ca popor.
Calitatea vieții din România este incomparabilă, motiv pentru care mă și întorc. Calitatea serviciilor din România, nu mai vorbim, net superioara celor din vest. Studiind mai în detaliu problema, am constatat ca suntem oarecum spălați pe creier zilnic pe toate canalele cu sintagme de genul “ce bine e în vest, ce rău este în România”.
Doar o parere personala.
NOU
“Calitatea vieții din România este incomparabilă, motiv pentru care mă și întorc. Calitatea serviciilor din România, nu mai vorbim, net superioara celor din vest.”
Vaai de plm, ar edereptate zoso. ITstii sunt oligofreni. Cu diploma.
NOU
“Calitatea vieții din România este incomparabilă, motiv pentru care mă și întorc. Calitatea serviciilor din România, nu mai vorbim, net superioara celor din vest”
Coaie, sambagpula cat am ras.
Hai sa iti traduc, de fapt, ce ai vazut tu “mereu cand vin acasa in vacanta o duc bine penca am banu gros”
NOU
Depinde foarte mult de ce așteptări ai de la viață. Căci același salariu ipotetic de 2.000 de euro îți poate oferi anumite chestii în Germania și alte chestii în România. Cel puțin la nivel de coș săptămânal mi se pare că România a ajuns să concureze cu brio magazinele din Vest, iar ăsta a fost primul șoc pe care l-am avut în ultimele 2 vacanțe prelungite pe care le-am petrecut în România.
Da, îmi este atât de dor de serviciile din România că m-aș întoarce doar pentru ele și mâine. Apoi îmi aduc aminte de ce au scris mulți dintre ante-comentatori: gropi, mașini parcate unde vrea peleul șoferilor, nesimțirea și tupeul magrebienilor de București, corupția care efectiv te sufocă și lista poate continua.
Și dup-aia îmi aduc aminte și de neputința cerebrală a “confraților” belgieni, care s-au pierdut cu totul după jumătate de zi de ninsoare, de mall-urile care sunt închise duminica, de telefoane închise în nas chiar de către operatorul de la call center, deși era vina companiei, și câte și mai câte.
În concluzie, încearcă să vezi dacă te adaptezi, dacă nu, cum spunea cineva mai devreme, nu te leagă nimeni de calorifer. Go back, go oriunde simți că nu ești doar bătaia de joc a unei societăți tot mai bolnave.
NOU
Eu cu sotia mea suntem plecati de 10 ani in Germania. Amandoi avem 35 de ani si suntem impreuna de la 20. Germania e o tara hit or miss de multe ori. Si intre noi am avut de-a lungul timpului experiente diferite. Am locuit in orase mari si totusi relatiile cu germanii au fost limitate (dar nu inexistente) si majoritatea socializarii a fost cu alti straini sau ocazional romani.
Eu lucrand intr-un domeniu tehnic am intalnit nemti foarte ok la job si nu m-am simtit discriminat deloc in acesti 10 ani. Nu pot spune acelasi lucru si despre experienta sotiei mele care a fost in contact cu o totul alta lume (lucrand initial pe trading/finance) unde discriminarea si aroganta erau mult mai prezente.
Cu cat iti creste venitul descoperi intr-un final ca Germania e o societate profund capitalista in care orice serviciu de calitate costa (mare diferenta intre asigurare privata de sanatate si cea de stat). Desi nici unul din noi nu lucreaza in IT 🙂 am ajuns sa avem venituri combinate de peste 250k € / an. Si odata ce-ti cresc veniturile vei castiga si din ce in ce mai mult timp. Am ajuns sa cred ca in acest lucru sta una din marile diferente fata de viata din Romania: timp in trafic/transport public, timp la cumparaturi, timp la lucru si multe altele.
Ai foarte mult timp prin faptul ca multe lucruri ruleaza pentru tine in spate si ajungi sa fii pus in fata unei resurse disponibile cu care multi oameni nu se descurca. Am vazut asta si la noi si la multi alti romani care au avut mari dificultati in a se adapata la aceasta paradigma. Stiu ca suna ciudat dar e mai greu decat multi isi imagineaza. Cand ai timp de multe ori au si gandurile tale timp sa apara si sa ramana.
Noi fiind mai solitari din fire nu am avut un mare dor de casa sau ce am lasat inapoi dar am decis ca 10 ani de Germania sunt suficienti si ne facem bagajele sa plecam in Norvegia. E ceva ce vorbeam de mult timp amandoi si am simtit ca e momentul. Am acceptat si o reducere semnificativa in venituri cel putin pentru moment dar probabil vom castiga niste timp in plus :).
Hope it helps
NOU
Salut! Asta e primul meu comentariu pe blog, desi il citesc de mult. M-am gandit sa comentez pt ca am de ce… Pe scurt, am plecat in UK acum 16 ani, cu sotia, amandoi ca doctori, salarii bune, tineri, fara copii, locatie asa si asa (NV Anglia). Nu am plecat de rau din Ro, aveam planuri mari dar am zis sa dam o sansa si strainatatii. Am revenit dupa 3 ani in Ro, planuri mari + economii + familia ramasa in tara etc. 1 an de zile am blestemat tot la 2 zile momentul in care am luat decizia de a ma intoarce. Dupa au venit copii, planuri duse pe copca pt ca ba una, ba alta care pur si simplu ne-au demotivat sau ne-au facut sa ne gandim la cai verzi pe pereti. Profesional, plafonat si frustrat, social parea ca ar fi mai bine doar ca nu aveam timp suficient, familial, bine- copii, rau- familia extinsa ilustra bine zicala “drumul spre iad e pavat cu bune intentii”.
Am plecat dupa 7 ani in alta tara vorbitoare de engleza din UE si deja au trecut 5 ani. Profesional nu exista loc de intoarcere in Ro, social, e ok, socialul de aici, desi mai de mica amploare, e mai placut decat socialul complicat din Ro. Ma gandesc la intoarcere la pensie. Mai devreme? Nu cred. Copii, faca ce vor dar, sincer, nu mi-as dori sa isi doreasca sa se intoarca.
NOU
Strânge 15k euro pentru șpagă.
NOU
Cei care nu au emigrat vor avea mereu undeva, in spatele gandului, intrebarea : cum ar fi fost daca.
Cei care au plecat, gandindu-se la cei ramasi, la cum au evoluat lucrurile in .ro, au aceeasi intrebare : cum ar fi fost daca.
O fatalitate de care e aproape imposbili sa nu te molipsesti macar o data in viata.
Adica sa ai intrebari legate de trecut si de viitor, cu ceva lacune in privinta prezentului.
Celor care ati ramas in .ro si incercati sa va tineti in picioare principiile traind cat de cat fara sa calcati pe cei din jur, fara sa va alipiti de vreo invarteala romaneasca, o romaneala, sa fie bine (!), aproape ca v-as da o medalie.
Cei care au plecat si au copiii crescuti prin strainataturi, se alinta doar cu ganduri de intoarcere.
Dintre familiile care au plecat, au stat niste ani multi prin alte tari, nu au copii si vor sa se intoarca, nu cunosc nici un singur caz de tranzitie reusita.
Nu e o axioma, sunt doar un roman emigrat si mi se intampla sa ma intersectez destul de des cu alti romani plecati.
Cred ca cei care am plecat ajungem la un echilibru avand persoana potrivita alaturi si o motivatie corecta, de multe ori aceasta fiind descoperita mai incolo, in timp.
La fel si la intoarcere : motivatie justa si persoanele potrivite in jur.
Doar ca, la intoarcere, varsta si experienta nu ajuta neaparat la o integrare usoara.
NOU
Salut!
Nu ma asteptam sa fie postat textul si nici la atatea comentarii. Da, stiu, suna a naivitate ce scrisesem dar sunt oarecum constienta ( yup, sunt femeie, please be kind ) de ce m-ar astepta. Lucrurile sunt nasoale, o vad in media, o aud la familie/apropiati, o simt de fiecare data cand vin in concediu. Motivul intoarcerii, daca o sa fie posibila, e personal si o sa ma asigur ca nu ma intorc ca gasca fara o anumita baza. In legatura cu acea calificare, o sa o rezolv ori aici, ori cand vin. Am speranta ca o sa imi gasesc cercul meu de oameni ( mi-e greu sa cred ca toti suntem hoti, corupti s.a.m.d ) care sa imi faca readaptarea mai usoara. We’ll see to it. Daca nu, limba o stapanesc, cetatenia urmeaza sa o detin, pot sa ma intorc oricand.
Da, intr-adevar, fiecare persoana e diferita, are viziuni, aspiratii, standarde diferite, dupa cum spunea cineva aici si nu ar trebui sa traiesc dupa sfaturile altora. Nu cautam confirmari ca iau o decizie benefica, fac pasul asta asumat. Dar consider ca poti mereu trage niste concluzii din experientele altora. Fiecare mesaj m-a ajutat si mi-a oferit ceva ce nu stiam. Multumesc celor care au venit cu ceva constructiv si/sau pozitiv si va doresc tuturor un rest de saptamana linistit!
NOU
cred ca cel mai bine e sa astepti sa iti iei cetatenia inainte, dupa care…sky is the limit 🙂
la fel cum te intorci in Ro poti sa te duci si in alta parte
NOU
Deci e adevarat ce zice arhi mai sus, tu vrei doar 2-3 confirmari ca sa iti validezi alegerea.
Ca nota personala: e viata ta si faci in mod evident ce vrei cu ea, dar atata sa tii mine ca timpul pierdut (aici) nu ai cum sa il recuperezi. Never ever. Nici profesional si cu atat mai mult in plan personal. Iti pui frana singura.
NOU
Viteza medie de deplasare in trafic e de aproximativ 50km/h, deci daca ai de parcurs 300km va dura aproximativ 6 ore.
NOU
Am uitat sa zic ca nu avem cai ferate cu excepția liniilor București – Constanța și București – Brașov. Orice alt traseu CFR este o bătaie de joc incomensurabila la adresa călătorilor.
NOU
Parerea mea este ca atata vreme cat esti tanar si liber de complicatiile cu care vine o familie, ai o meserie cautata si esti o persoana abila, sociabila si descurcareata este cel mai bine sa iti faci banii si situatia materiala in RO (oras din top 3).
RO (oras din top 3) ofera mult mai multe oportunitati, chiar si azi, sa faci bani mai multi si intr-un ritm mult mai rapid decat ai putea vreodata in Vest.
Cand apar familia si copiii, fara discutie, este infinit mai bine sa te muti in Vest.
Romania nu ofera o viata de calitate pentru familie si copii iar pe masura ce tu insuti imbatranesti descoperi ca este un mediu cum nu se poate mai advers pentru a-ti trai batranetile linistit si satisfacut pe toate planurile majore. Romania is no country for old men!
Sigur, perioada de acumulare din Romania vine cu un cost deloc neglijabil: timpul, sanatatea si nervii tai vor avea de suferit de pe urma vietii complet nesanatoase pe care o presupun anii de munca in RO.
Si apoi adaptarea la viata in Vest la o varsta inaintata e ceva mai dificila decat pentru un tanar la inceput de drum dar one cannot have the cake and eat it too.
Fiecare isi face alegerile cunoscandu-si situatia si atuurile.
NOU
Parerea mea este ca atata vreme cat esti tanar si liber de complicatiile cu care vine o familie, ai o meserie cautata si esti o persoana abila, sociabila si descurcareata este cel mai bine sa iti faci banii si situatia materiala in RO (oras din top 3).
RO (oras din top 3) ofera mult mai multe oportunitati, chiar si azi, sa faci bani mai multi si intr-un ritm mult mai rapid decat ai putea vreodata in Vest.
Cand apar familia si copiii, fara discutie, este infinit mai bine sa te muti in Vest.
Romania nu ofera o viata de calitate pentru familie si copii iar pe masura ce tu insuti imbatranesti descoperi ca este un mediu cum nu se poate mai advers pentru a-ti trai batranetile linistit si satisfacut pe toate planurile majore. Romania is no country for old men!
Sigur, perioada de acumulare din Romania vine cu un cost deloc neglijabil: timpul, sanatatea si nervii tai vor avea de suferit de pe urma vietii complet nesanatoase pe care o presupun anii de munca in RO.
Si apoi adaptarea la viata in Vest la o varsta inaintata e ceva mai dificila decat pentru un tanar la inceput de drum dar one cannot have the cake and eat it too.
Fiecare isi face alegerile cunoscandu-si situatia si atuurile.