Am realizat ieri, după ce mi-am feliat ușor degetul mare, cu noul cuțit de la Ikea (cuțitele alea cu mâner de lemn negru taie incredibil și au vârful foarte ascuțit) că, practic, ultimele 3 cuțite de bucătar din viața mea le-am avut doar după sacrificii de sânge.
Primul a fost un Zwilling, pe care mi l-am luat de la Parndorf (o mizerie ieftină, ceva gen 30 de euro, s-a tocit într-o săptămână, pur și simplu l-am aruncat, atât de prost era). Dar, în prima săptămână, tăia ca un campion, eu, în bucătărie, tăiam niște ceapă și, involuntar, nu am idee de ce, l-am șters de coapsă, neatent. Așa că, acum, am o frumusețe de cicatrice pe coapsa dreapta, pentru că a tăiat ăla prin șorț, pantalon și chilot de parcă nici nu ar fi fost. Noroc că am simțit arsura și l-am retras la timp.
Second a fost cuțitul Maranc primit de ziua mea, acea bijuterie căreia i-am rupt vârful încercând să desfac capacul unui borcan de murături (smart, i know). Nush ce bibileam cu el în bucătărie, o secundă de neatenție și, dacă vă uitați, în stânga falangei, e o cicatrice. Aia e. Cuțitul ăla tăia doar dacă presa cu propria greutate, așa mișto era. Tot în prima săptămână de când l-am primit (mulțumesc, The H8ful 8)
Acum, am fost sâmbăta trecută la Ikea, printre shopping am luat și un cuțit, ptr că nu mai avea niciun cuțit de bucătar, odată cu ruperea vârfului la Maranc. Ajungem acasă, îl sscot, verific, uau, taie like a pro, efectiv ca în margarină, a trebuit să verific cu un alt cuțit care nu reușea să taie ce sfâșia cel nou. Evident, anunț familia să aibă mare grijă cu nou cuțit, taie foarte rău, nu e de glumă. După care, ieri, în timp ce țineam cuțitul în mână, am dat cu degetul pe el, să îl curăț de legume. Doar că am greșit puțin direcția, așa că mi-am feliat o bucățică de carne din deget.
Sper că e un sacrificiu suficient către zeii bucătăriei și ai războiului, că m-am cam săturat să sângerez.
NOU
Se si mentine bine. Am unul de legume si unul de bucatar pe care le folosesc intensiv. Astea cu maner negru sunt si destul de corect echilibrate – maner vs greutate lama.
NOU
mana mea stanga e toata un camp de lupta.
cele mai nasoale:
– taiaseram porcu. Spalam la el cu drag. Cine a taiat porc stie procedura: uzi, intinzi apa cu mana sa intre bine in epiderma, dai cu cutitu. La un moment s=a petrecut ca io am udat, io am dat cu mana si mama a dat cu cutitul in acelasi timp si spatiu. Si s-a dus si niste piele.
(pe principiu “io te-am facut io te tau” era sa pierd si un deget de la picior cand i-a scapat lu tata o toporisca din mana)
– iesire la munte cu colegii. Io cu uneltele dupa mine. Prietena unui coleg “wow…cum nu iti dai mana cu sataru ala”. Seara. Beut….Am taiat niste varza cu sataru. Si cu varza am taiat si niste deget, ca tot era acolo. A intrat ala prin unghie ca prin unt, noroc ca a ratat majoritatea carnii
– MC. Acolo am pizdit de vreo 2 ori rau. Plus alte mici taieturi
Nu se este sa ai cutite noi si sa nu te tai.
NOU
Ar fi o variantă pentru voi de vă tăiați în veselie să purtați o mănușă antităiere (da, există) pe mâna nedominantă. Poate și puține exerciții de coordonare în copilărie n-ar fi stricat (te tai de 2 ori în copilărie, nu te mai tai toată viața, dacă nu ai 2 mâini stângi din naștere). Acum este târzior. Varianta B – Freshful, Glovo etc
La porc este simplu, împarți câmpul de bătălie clar de la început. Dacă se bagă în calea ta, să lucreze singur(ă).
NOU
mai spune. Pari foarte intelectual…
zici ca ar trebui sa invat sa folosesc cutitu mai bine? Nu neg, ca e clar ca se poate si mai bine. Dar, ceva imi zice ca nu prea stii mai bine cu cutitu decat mine. Daca stii, felicitari.
NOU
Esti cumva baiatul care a fost si pe la Masterchef sau ma insel?
NOU
intamplator…
da cu cutitele sutn prieten de mult
NOU
am 2 maranc: 1 cutitu bucatarului si unul de filetat. Le tin in cutia lor ca mi-e cam frica cu ele. brici sunt.
Mai am un set Tefal luat de la emag si ceva no name-uri dar care par otel bun. Taie bine si nu am avut inca incidente cu ele, trebuie insa ascutite cu masai d-ala la cateva folosiri.
Am mai facut cadou un Maranc unei prietene pasionate de gatit. vad ca il foloseste cu spor, dar nu stiu daca si-a luat tributul de sange.
NOU
Experiențele mele cu cuțitele Tefal au fost dezamăgitoare. Da, sunt ok cât ține tăișul, pe urmă îl ascuți odată la 2 zile.
NOU
Tefal ice force. Sunt pe la 400 de lei setu pe emag.Sunt ok ish. Macar merg reascutiteasa de mana
NOU
Recomandare off topic: evitati sa spalati cutitele in masina de vase.
NOU
*Evitați să spălați cuțitele scumpe la care nu aveți chef sau pricepere să ascuțiți toată ziua.
Pe alea ieftine pe care le am le spăl de le iau dracii, normal că li se strică tăișul, dar nu mă deranjează.
NOU
Am avut vărful degetului retezat fix ca tine, cu divere cuțite pe care le am (TOATE ascuțite). M-am deprins deja să îmi folosesc mâina stângă fără arătător (a fost de două ori faultat), de degetul mare nici nu mai zic.
Am cuțite de la IKEA care sunt în formă chiar ok și după 4 ani (e drept că sunt din alea mai scumpe, nu din seria “365”). Se întrețin ok pe masat, se ascut bine și pe piatră și pe ascuțitor, chestii decente. Am și un no-name de la Selgros (gama aia pentru Horeca) care e în continuare un cuțit bun de tot.
NOU
… am dezvoltat un fel nesănătos de a tăia, ridic cuțitul de pe tocător când îl manevrez. Făcând asta, tocesc cuțitul prin lovirea repetată de tocător dar controlul lamei îl fac cu a doua falangă a arătătorului stâng. Tăișul nu mai ajunge pe degete atâta timp cât lama e împinsă din lateral. Nenorocesc lama în zona curburii și distrug un tocător cam în 6-7 luni dar aia e, sunt cu degetele intacte, rareori mai polizez unghia când mă mișc repede.
Folosesc Masterclass de la Kitchen Shop, cumva mi se potrivește bine în mână și era ieftin:
www.kitchenshop.ro/cutitul-bucatarului-20-cm-otel-inoxidabil-kitchen-craft
Nu l mai au, la 100 de lei bucata mi am luat 5 bucăți odată și mai am 3 neatinse. Încă 4-5 ani n am treabă.
Dacă ți iei cuțit de xshpe mii de lei, ți e cumva să l tot lovești de tocător și să stai zilnic cu piatra pe el… pățești.
NOU
eu nu pot sa tai in stilul ala balansat, care nu ridica cutitul. nu pot.
NOU
same here. Merge, da nu prea. Merge cand am chestii mici, dar se intampla rar.
NOU
#tatipansează
NOU
Eu am vrut să zic ceva de pozele cu deget
#rugăciunileajută
NOU
Bine că nu te-ai circumcis cu vreo unul.
NOU
Mi-am retezat buricul degetului mare acum două zile. Am pus bucățica la loc și văd că s-a lipit. O fracțiune de secundă de neatenție în care nu am mai ținut degetul pe poziție a fost de ajuns.
i.imgur.com/HXGkS2f.jpg
NOU
o sa cada, o tine in loc sangele inchegat
NOU
Nu i necrozată, lambourile se prind dacă nu i necroză.
NOU
Prieteni, eu mi-am secționat pe lungime tot degetul mic cu o seceră.
În timp ce diriginta leșina, eu îl puneam la loc, înfășurat cu frunze și-l am și-acum ca pe un degețel mai mic lipit de celălalt 🙂
NOU
Ma asteptam sa se infecteze, mai ales ca nu am dat cu nimic pe rana deschisa, ba chiar am cules o bucatica de coriandru care ramasese acolo; am dat a doua zi cu spray dezinfectant si o crema cu antibiotic peste.
Asa ca atata timp cat nu sunt semne de inflamatie in zona, din partea mea poate sa si cada. Asa imi trebuie, data viitoare sa imi tin destele la cutie!
Ce ma suprinde mereu insa(ca nu e prima oara cand imi belesc degetele) e frecventa cu care folosesti degetul ala fara sa iti dai seama. Si cand il ai bandajat si te impotmolesti la cele mai mici activitati te iau toti dracii!
NOU
am SPUME pe mine, nu am stiut niciodata ca fac atatea cu degetul ala.
NOU
@cetin. Ia d aia cu trei straturi si pune-o 8n doua, poate nu mai trece degetul
NOU
Acuma depinde care deget e…
Vorba lui nea Manea:
2 in the pinky, 1 in the stinky
NOU
Daca nu se infecteaza, ramane. Am si eu un deget cu varful mai avansat, din aceeasi cauza 🙂 dar nu stiu sa urc poza.
NOU
Cutite Victor Inox – taie atat de bine incat nici nu simtiti cand te-ai taiat doar vezi sangele…FML
NOU
Pentru aspiranți la titlul de “chef” ….
www.youtube.com/shorts/ESGAQbqJmzA
NOU
E cumva sângele lui pe tocătorul ăla?
NOU
Eu mi-am despicat inelarul pe lungime încercând să tin un Akita Inu de zgardă cu colți ca sa nu sfâșie un răhățel de bichon care a intrat cu nonșalanță la mine în curte…m-am pansat cu o batistă și bandă izolatoare. Mi-a rămas un semn de toată frumusețea care se deschide la culoare și doare la frig.
NOU
Imi spui si mie, te rog, modelul cutitului? Daca filtrez cautarea pe site ikea la cutite din lemn, nu e nici unul negru…
NOU
NOU
NOU
Ok. Merci. L-am identificat
NOU
Avem de cativa ani in casa aproape toata gama presto de la Tescoma. Ieftine ca braga, maner de plastic, super rezistente.
Eu folosesc aproape exclusiv varianta de santoku mare, care mi se pare cutitul perfect: poate taia normal, se poate balansa pe tocator pentru patrunjel si fiind lat se poate folosi si pentru “scoop”.
Nu sunt laser-sharp, dar le mentin ascutite decent.
Am tot timpul in minte zicala aia cu “un cutit neascutit in bucatarie este mai periculos decat unul super-ascutit”
NOU
Alta viata la Athenee Palace in veceu!! Prestanta! Calitate! lux. ala de te speli pe maini miroase divin si acum pe maini, desi m am pisat acum vreo juma de ora. E altceva sa te pisi sau sa te caci aici. Deci pe partea de curatenie nota 11! altceva. Altadata va voi povesti insa cum am ramas eu BLoCAT aici in canina de wc ca s a rupt clanta. prin 2018 cred. e inadmisibil pt asa un hotel, dar chiar s a intamplat. si au venit pompierii dar au venit degeaba ca a venit unu de la ei si a deblocat broasca. dar intrasem in panica , cred ca sunt putin claustrofob.
e si o pomana tare de tot acum aici, sta sa inceapa , un eveniment ceva, dar nu stau desi as putea sa stau sa beau sa mananc, dar nu stau ma duc la ateneu canta shostakovich. sar doapele de sampanie,pun chelnerii in pahare, mancare de la fursecuri pana la tot ce vrei. deci care sunteti in apropiere si vreti sa ciuguliti ceva moca intrati la Hilton , va dau pontu asta
mama sa mi bag pula ce sunet are dopu ala de la sticla candddesface, zici ca trage cu un mini tun :))))
NOU
În tinerețe nu prea deranjam cuțitele, dar am zis să trec la ceva diferit, un cuțit ceva mai lung numit coasă. La ascuțire am reușit să despic un deget până aproape de baza unghiei fără să-mi dau seama, n-am simțit absolut nimic. De spital sau ceva asistență nu prea se punea problema în vârf de munte, am împrumutat motorină de la un tractor, l-am bălăcit din când în când și am continuat “serviciul” până seara. Aparent a funcționat, nici vorbă de infecție sau altceva.
A rămas nițel despicat și mai anunță schimbarea vremii.
NOU
Niste cuțite vechi, care au rezistat pina acum, am Albacete si Tramontina. Plus unul forjat la 0,7 mm din tijă de Messerschmidt, taie ca dracu, iar ca sa-i pun plasele a trebuit sa-l incalzesc la rosu ca sa-i dau gauri. In rest mizerii…
NOU
Cum se ascute Tramontina? mai precis, cum se ascut cutitele cu lama zig-zag?
NOU
Neavind scule dedicate ca la fabrica sau ateliere specializate, cele in zig-zag se ascut pe ambele fețe, dar nu foarte înclinat, ci cît se poate mai paralel cu laturile. Cele cu dintii in onduleuri, numai pe o parte.
NOU
Am pățit și eu, ustură ca dracu… Mai ales primele zile.
NOU
am un cutitel japonez. chef knife. scarba are o lama din aia pe care daca dai usor cu unghia se aude sunetul otelului. e sinistru, taie sublim dar e sinistru pentru ca iti da senzatia ca te tai ca Po doar daca te uiti la lama. m-am taiat deja de cateva ori, dar nu am scos inca de friptura ca Cetin
NOU
brand? magazin?
NOU
scuze de intarziere:
cutitejaponeze.ro/produs/cutit-profesional-japonez-gyutoh-tojiro-dp-f-312-lungime-lama-18-cm/
NOU
oh
NOU
Wusthof
cu placere 🙂