Eurostat. Doar un sfert dintre tinerii români cu vârste între 25 și 34 de ani au absolvit anul trecut o facultate sau o școală postliceală, cea mai mică pondere dintre toate statele membre UE.

Bine, nu se menționează acolo câți tinerei între 35 si 60 au absolvit facultăți prestigioase precum Spiru sau Bioterra (a se scuti despre ce carte se face acum la Spiru și ce tare e, după ce ți-ai făcut renumele de șpăgari, nu îl mai ștergi niciodată, Spiru Haret, ca instituție de învățământ, trebuie să se desființeze, eu nu aș angaja pe cineva cu diploma la Spiru by default).

În rest, e stupid să dorești să ai 50% din tineri absolvenți de studii superioare. Dacă toți suntem telectuali virili, cu sapa cine mai dă? Instalatori cu diplomă în filozofie? Sudori cu diplome de la gender studies? Odată ce faci un ciclu de învățământ superior, este evident că țelurile tale sunt spre un job mai bun decât simplu pălmaș la montat prize. Unde se mai face departajarea? Unde ne oprim? Angajăm doar tehnicieni agricoli cu master, fmm sistem Bologna?

Învățământul superior este pentru elite. Pentru oamenii care sunt capabili să învețe la un alt nivel, care au demonstrat capacitatea superioară în domeniul lor, care pot face ceva util și real după ce termină școala. Nu este refugiul păsăricilor (de ambele genuri) care refuză să pornească în viață și atunci mai fac o facultate, să amâne momentul. Nu ar trebui să fie o fabrică de diplome și o trambulină spre oferte nesatisfăcute de nevoi. Sau invers.

Poate se înețelege că aș fi disprețuitor cu oamenii muncitori. S-avem pardon, calificarea mea de liceu este electromecanic vagoane și locomotive, dacă la CFR nu ar fi fost mafiotul șpăgar Ion Molea ca lider de sindicat, acum aș fi fost un mecanic de locomotivă fericit și împlinit, pentru că mie chiar mi-ar fi plăcut jobul.

Iar de fiecare dată când vă mângaiați diploma de facultate, după care plecați în Pipera, mai dimineață, ca să nu prindeți aglomerația de 7, să vă aduceți aminte de dl. Marin, instalatorul meu, care vine la muncă într-o salopetă jegoasă și veche, iar sculele și le duce cu un logan care sunt convins că e prins cu sârmă prin unele locuri, iar în weekend se urcă în Panamera proprie, pe care a avut bunăvoința să mi-o arate, că nu mai urcasem niciodată în așa ceva și se duce la căbănuța sa de undeva de lângă Isaccea, să pescuiască, să facă un grătar, să se joace cu nepoțica, chestii de astea.

După o viață de trăit din produsul minții, tânjesc să fiu undeva unde să trăiesc doar din ce fac mâinile. Să nu trebuiască să mai gândesc, să nu mai decid nimic, doar să întreb Unde doriți priza, pe stânga sau pe dreapta?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.