Scris de Alina, colega noastră, comentatoare și medic.

O sa incep cu inceputul, cu facultatea. Am facut facultatea in provincie, din ce am inteles este putin mai buna in Bucuresti dar nu cu mult. Sistemul educational si cel medical sunt la pamant si ca atare nici facultatile de medicina nu sunt o exceptie.

In primul rand multe examene se bazeaza pe toceala. Ma refer la o toceala cuvant cu cuvant a unor materiale stufoase si vechi. Cartea de anatomie era din 1995 si a trebuit invatata cuvant cu cuvant, si pe deasupra si istoria medicinii predata de profu, ca asa voia el si trebuia sa ii gadilam orgoliul. La fel s-a intamplat si la biochimie unde se dadeau subiecte dintr-o carte de 600 de pagini si daca scriai un cuvant gresit ti se taia tot subiectul. Daca le picai pe ambele picai si anul. Am avut o materie in care am fost invatati sa facem niste butoane in access, cica informatica medicala, ca sa isi mai ia un profesor banii de la universitate. Si ca aceasta au fost multe. Am invatat si medicamente scoase de pe piata de 20 de ani, cu tot cu mecanism de actiune si toate cele. Sa nu mai zic de profesorii trecuti de varsta pensionarii, care nu mai fac fata tehnologiei, dar care nu renunta la catedra. Vorbesc fix de profesorii aia „comunisti”.

Au mai fost profesorii care cereau “protocol”, ca alt fel nu trecea nimeni. Cate 100 de lei de copil, pusi frumos in plic in buchet de flori. La psihiatrie. Doamna doctor le avea deja cu autoritatile, ca a facut si putina puscarie pentru niste retete pe sub mana, dupa care s-a intors la catedra si pe sectie fara probleme. Altu era alcoolic, voia doar doua sticle de Chivas Regal de grupa. Sau profesori libidinosi care abordau studentele. Sau doctorite frustrate care iti purtau pica doar pentru ca erai mai slaba ca ele. La facultatea mea am avut un ginecolog super misogin, care printe altele mai asculta si la examen, si daca nu stiai avea replici de genul „dupa ce ca esti urata esti si proasta”. Ulterior s-a cuplat cu o studenta de-a dumnealui. Nu, nu e legal.

La majoritatea UMF-urilor materia numita „igiena” este destul de useless. Adica inveti cateva principii alimentare dar i se da o importanta prea mare, cand ai putea invata mai bine cardiologia in loc. Dar ei bine, profesoara noastra de igiena era o nebuna speciala. In sensul ca la curs vorbea despre homeopatie, despre memoria apei, despre cum e bine sa te rogi la apa inainte sa o bei si alte teorii stupide. Cum de fapt bolile vin de la suparari si daca te rogi te vindeci de cancer, si cum avem toti un camp energetic in jurul nostru. Ah, si ne-a vorbit si despre telegonie, o alta mizerie. An de an, la generatii si generatii de studenti. Sa nu mai zic ca inclusiv la Bucuresti exista optional de homeopatie.

Sau am avut profesori care printre altele erau, si sunt in continuare, chirurgi. Doar ca au ajuns acolo pe pile si pe langa ca nu se pricepeau sa ne predea nimic, pentru ca nu stiau cum arata sala de operatie, ocupau si inca ocupa locuri in spitalul judetan. Le fac altii treaba, cei care nu au ajuns pe pile acolo.

Multi stiau doar sa citeasca de pe slide-uri sau sa ne cheme la stagii doar ca sa semnam prezenta, fara sa ne predea nimic. Dar daca lipsesti trebuie sa platesti si sa recuperezi. Intr-un an cand s-au dat fisele de evaluare ale cadrelor didactice la sfarsitul anului, si acei profesori au avut doar nota 1, au venit secretarele sa le faca tot studentilor scandal, au rupt si aruncat fisele la gunoi de fata cu studentii. Tot noi eram nesimtiti.

Pe toti cei de care am scris mai sus, nu ai cum sa ii dai afara. Sunt bugetari. Si se intapla si la case mai mari ca de exemplu cazul „Doamnei Doctor Adam” care este pacient psihiatric cu acte in regula dar inca preda. Si multe alte cazuri de care noi nu stim.

Sa nu mai zic de favoritisme, copiii de doctori, aveau clar note mult mai mari. Si stiam cu totii ce pot, mult examene se dau oral. Imi povestea un prieten ca la Iasi primele grupe sunt formate din copiii de medici, ca sa se stie. Dupa facultate tot parintii se ocupa sa le asigure odraslelor lor locuri caldute la stat, odrasle care ne vor trata pe noi la batranete. Sau le vor face colegii treaba…

Ultimii ani de facultate s-au axat foarte mult pe teste grila. In sensul ca profesorii plecau din sala, toata lumea avea aceeasi grila, dar notele se dadeau pur si simplu aleatoriu. Asta ne-a afectat foarte tare pe cei mai saraci si studiosi care voiam sa ramanem la fara taxa, de burse nu mai zic, se dadeau intentionat note sub 9 ca sa nu aiba nimeni medie de bursa.

Oricum exista o adevarata mafie a UMF-urilor si decanii isi urmaresc interesele proprii, nu pe ale studentilor.
Daca am ramas cu ceva din facultate a fost in ciuda, si nu datorita facultatii. Si datorita catorva profesori si medici dedicati care ne-au ajutat sa ne formam o gandire medicala si sa ne formam o baza. Care ne-au incurajat sa plecam la Bucuresti sa invatam si noi ceva in rezidentiat si sa lasam in urma orasul de pe malul marii. Medici si rezidenti care si-au rupt din timpul lor sa ne raspuna la toate intrebarile si care ne-au oferit un exemplu minunat de profesionalism si dedicatie. Am intanlit si exemple pozitive si printre colegii mei, si sper sa nu se lase trasi in jos de sistemul acesta greoi si sa ramana la fel de empatici si altruisti. Cumva cred ca generatiile noi sunt singura sansa a sistemului. Daca nu pleaca.

O alta piedica pentru noi a fost si este in continuare examenul de rezidentiat care nu reflecta deloc valoarea reala a noastra ca medici ci capacitatea de tocit inutila. Este un examen grila la nivel national si in functie de nota, fiecare isi alege specialitatea, unii norocosi si postul. Ce e drept, nu reflecta valoarea, dar este un mod transparent de evaluare. Suficient de transparent pentru o tara asa corupta ca Romania, unde nici in vise nu am putea visa la angajare a rezidentilor pe baza de interviu pentru ca bineinteles ca s-ar intra doar pe pile sau pe spaga. Este singura e sansa a multora sa prinda un post la stat pe merit.

Nici pregatirea rezidentilor nu respecta niste standarde. Experienta rezidentiatului este unica pentru fiecare. Aici tine foarte mult de noroc, de coordonator, de centrul universitar. E un cumul de factori. Pacienti sunt peste tot. Cumva poti invata la fel de multe si intr-un centru mare dar si intr-un oras mic, nu este o regula. In centrele mici inveti sa „te descurci”. De exemplu sunt spitale mici care nu au nici macar ecograf deci este cam greu sa inveti sa il folosesti, dar inveti sa folosesti alte abilitati si tehnici ca sa te orientezi catre un diagnostic. Exista o oarecare flexibilitate, poti sa faci detasari in alte centre universitare, daca te lasa coordonatorul. Poti face stagii in afara, daca te lasa coordonatorul si dsp-ul. Oricum totul se face cu foarte multa hartogaraie, drumuri la DSP, care ne trateaza si pe noi la fel de jegos ca pe voi. Noi avem nevoie in mod direct de documente de la ei si este efectiv imposibil sa ii contactezi telefonic si programul cu rezidentii este de 2 ore pe saptamana si chiar si atunci esti tratat de sus.

Sunt multe piedici de care ne lovim. Inclusiv salarizarea, care variaza intre 3500 si 6000 de lei dar majoritatea pornesc de la minim. Se lucreaza garzi neplatite in primii 2 ani. Teoretic ar trebui ca inainte si dupa garda sa ai zi libera dar nu exista asa ceva, unii ajung sa petreaca pana la 30-40 de ore la rand in spital. In contract scrie 2 pe luna dar unii fac si cate 4-6. Depinde de spital. Foarte multe spitale nu platesc nici sporurile la valoarea normala si nici orele de week end.

Mai este un fenomen intanlit in toate spitalele Romanesti. Unde sunt multi rezidenti, este un program decent, uneori chiar lejer. Si unde sunt putini, cei cativa rezidenti care sunt sunt munciti pana la epuizare. Cam asa este uneori si cu medicii specialisti. Lipsa de personal este o problema foarte mare si spitalele prefera se exploateze rezidentii in loc sa angajeze cativa medici specialisti in plus. Sau cei care sunt angajati cu jumatate de norma.

Si aici ma leg de o alta problema, si cea mai mare dintre toate. Multi medici pleaca pentru ca alternativa ar fi somajul. Statul nostru scoate in fiecare an aproximativ 4-5 mii de rezidenti, si doar 400-500 de POSTURI. Deci statul scoate cateva mii de someri cu diploma si parafa pe an. Medicii nu pleaca din tara pentru ca vor neaparat, ci pentru ca nu au unde sa se angajeze. Un medic la stat este platit foarte bine, de la 100 mii de lei in sus, dar posturile acestea sunt putine. Majoritatea medicilor lucreaza la stat cu jumatate de norma, lucreaza doar garzi platite, uneori ajungand sa castige chiar mai putin decat un rezident.

Nici in privat nu este mai bine, medicii lucrand cu p.f.a. sau s.r.l. pentru ca nicio clinica nu vrea sa faca angajari ca sa nu plateasca toate darile la stat. Asa ca trebuie sa lucrezi pe unde apuci, pe la diverse clinici sau spitale. Sau daca ai deja foarte multi bani si iti permite specialitatea, sa iti deschizi un cabinet. Aici iar e o problema, oricat de bun ai fi tu ca si medic, concurenta vine din partea celor mai “mari” decat tine care vor doar sa te traga in jos si trimit controale peste controale sau te “sapa” in orice mod. E o vorba printre medici ca cea mai buna carne este carnea de coleg. Sau te sapa fix DSP-ul. Legile sunt date atat de prost incat efectiv oricat ai incerca sa le respecti la perfectie, tot pot sa te prinda cu ceva. Este o adevarata aventura sa iti deschizi un cabinet medical in Romania.

Si chiar daca prinzi un loc la stat, sa zicem, si chiar vrei sa faci treaba, ajungi sa te saturi sa aduci materiale de acasa, sa nu ai un paracetamol de 2 lei sa ii dai pacientului sau sa te certe managerul ca ai consumat prea mult din buget (Spre exemplu pe analizele pacientilor). Imi povestea o prietena ca in timpul rezidentiatului pe o sectie chirurgicala, aducea Xilina(anestezic local) cumparata din banii ei ca sa poata sa trateze pacientul fara sa il tortureze, pentru ca spitalul nu avea.

Nici pacientii nu ne fac treaba mai usoara, o sa dau doar un exemplu care ne afecteaza pe toti. Sunt multi care nu au asigurare medicala dar sunt bolnavi cronici, si apeleaza la ambulanta saptamanal pentru ca se decompenseaza. Legea zice ca orice pacient are voie 3 zile de ingrijiri medicale in caz de urgenta, dar daca omul e in stare mai grava nu poti sa il dai afara sa moara. Aici medicul este prins la mijloc intre bani si moralitate. Teoretic statul pierde bani. Practic, pacientul poate sa moara si nu isi asuma nimeni o externare in astfel de conditii. Unii pentru ca au empatie, altii pentru ca nu vor sa riste un malpraxis. Aici sunt banii dumneavoastra.

Toata lumea se plange ca medicii iau spaga dar sunt o gramada care folosesc orice pila sau orice metoda ca sa primeasca favoritisme fata de alti pacienti. Multi insista sa dea spaga ca sa fie bagati in fata. Altii vin cu replici de genul “sunt avocat”, “sunt din partea lui x”, “tu stii cine e tata?” etc. De multe ori nu ai timp sa te ocupi de pacientii cu adevarat gravi pentru ca trebuie sa ai grija de pilele nu stiu cui venite pentru nimicuri. Mai este si mentalitatea romanului. Am avut o babuta care a vrut sa dea 10 lei pe care noi i-am refuzat. Atunci a inceput sa planga ca nu o sa avem grija de ea si ca ne-a dat prea putin si de asta am refuzat. Multi pacienti au foarte bine intiparit acest comportament.

Sistemul este suprasolicitat si de cei care vin in urgenta pentru boli cronice. Sau te trezeste la 4 dimineata vreo mamica, ca a stranutat copilul o data sau ca i-a aparut o bubita pe corp de o saptamana. Asta intr-un oras ca Bucuresti unde slava domnului mai gasesti si programari de pe o zi pe alta prin casa de asigurari.

Mai este si colegiul medicilor, care cel putin de rezidenti isi bate joc. Nu face nimic pentru noi dar vrea cotizatia de 50 de lei pe luna. In C.M. intri in momentul in care ai drept de libera practica si tot atunci incepi si cu taxa. Pentru rezidenti este optional. Acum s-au folosit de o lege data in pandemie care ne permite si noua sa obtinem drept de libera practica si au trimis mail-uri tuturor rezidentilor ca suntem obligati sa ne inscriem in colegiu datorita unei “legii x”. Lege pe care am citit-o cu atentie si in care nu stipuleaza acest lucru. Totutusi, surpriza, unele spitale paltitoare le-au oprit rezidentilor bani DIRECT din salarii.

Peste un sistem medical deja stricat, a venit si pandemia. Aceasta doar a scos la suprafata neregurile, ele erau de mult.

Pe langa spaima din timpul facultatii, cand nu s-a stiut daca se ingheata anul universitar sau nu, au mai fost interzise si stagiile in spital. Unii dintre noi am facut voluntariat pe sectiile covid ca sa nu pierdem contactul cu lumea medicala, dar in general medicina online a fost un fail la fel de mare ca scoala online.

Multe sectii “ne esentiale” au fost inchise, sau s-au rezervat paturi doar pentru covid. Spre exemplu unele sectii de alergologie, diabet, endocrine, dermato au fost inchise si rezervate ca sectii covid. Spre exemplu, tot anul, spitalul Malaxa, a functionat ca spital covid si erau doar cateva cazuri pe sectie. Alte sectii au fost impartite in doua, si in jumatate era plin de pacienti internati pentru boli uzuale, in timp ce jumatatea covid astepta goala. Nu e ca medicii nu au vrut sa consulte, s-au dat directive de la guvern.

La incepututl pandemiei mai ales, nu aveai voie sa internezi cazuri ce nu erau urgente. Un prieten care a avut piciorul rupt a stat cu o placa in picior cateva luni peste termen, ca sa poate fi considerata urgenta si sa fie operat. Foarte multi rezidenti au pierdut ANI intregi de formare profesionala din cauza aceasta, efectiv ne “batem” pe pacienti pe sectiile de cronici. Dar pana si colegii de pe pneumo si infectioase s-au saturat sa vada doar cazuri de covid, in timp de bolnavii cu afectiuni pulmonare sau infectioase cronice au fost tinuti la usa. Vorbesc de tbc, neoplasme, hiv…

Si DSP-ul este mizerabil. Eu fac parte din medicii rezidenti care au fost detasati abuziv si in mod repetat (deja a 4-a oara intr-un an de rezidentiat) de catre DSP-uri, pentru a le face treaba “domnilor” care sunt de fapt angajati sa faca treaba asta. Cum functioneaza treaba asta? Pai in fiecare luna se detaseaza prin ORDIN de la ministerul sanatatii, o armata de 100-200 de rezidenti de pe specialitatile considerate de ei neesentiale (medicina de familie, medicina sportiva,diabet, endocrine, dentara, farmacie si nu numai).

Noi suntem notificati cu o zi, maxim doua inainte. Cu alte cuvinte primesti mesaj pe 30 ca pe 1 mai trebuie sa te prezinti la munca la dsp, pe 30 ca trebuie sa te prezinti pe 1 decembrie, in noaptea de revelion ca pe 1 trebuie sa fii la munca si tot asa. Orice concediu (chiar si luat cu 3 luni inainte) sau zi de odihna se anuleaza si da-i si lucreaza in ture. Poti daca vrei si ai nervi suficienti sa ataci in instanta hotararea. Multi nu fac asta de frica sa nu isi puna in pericol terminarea rezidentiatului (fara de care nu poti sa profesezi in aceasta tara).

Ei pot sa ne detaseze jumatate din stagiul de baza, spre exemplu eu am rezidentiatul de 4 ani, ca sa pot deveni un medic competent, am semnat contractul de munca pe medicina, acolo se stipuleaza clar ca am dreptul la EDUCATIE. Dar totusi, pot sa fiu detasata timp de un an la DSP la hotline. Daca noi am fi vrut sa terminam rezidentiatul mai devreme nu ar fi fost posibil dar sa stam cu lunile la dsp nu-i bai. Si daca nu ne prezentam suntem amenintati cu cercetare disciplinara si desfacerea contractelor de munca… Asta dupa 6 ani de medicina.

Exista 4-6 locuri unde sunt doar medici rezidenti detasati (din ce stiu eu):
-La aeroport, unde se lucreaza in ture de 24 de ore si unde suntem scuipati si umiliti de toti “compatriotii” care se intorc in tara, care nu au avut minimul de bun simt sa se intereseze de ce au nevoie pentru intrarea in tara si se enerveaza pe noi ca trebuie sa stea in carantina.

-La anchete epidemiologice unde suntem fortati sa sunam pe toata lumea si sa ne certam cu toti. Unde coordonatorul este un “domnul doctor” care nu are nici macar rezidentiatul dar este pus acolo din considerente politice. Daca ati primit vreo decizie de izolare, cu numele lui este semnata. Acolo urla la tine alti coordonatori ca de ce nu suni oameni (cand nu sunt cazuri) si cand sunt cazuri suni absolut pe toata lumea inclusiv pe cei morti deja, doar ca sa aflii de la apartinatori ca da, “tata era in spital cand a avut testul pozitiv si voi nenorocitilor l-ati omorat”.

-Mai e call centerul general unde suna toata lumea pentru toate problemele, inclusiv ca sa fim injurati pentru ca s-a schimbat legea (spoiler alert, nu am dat noi legea). In perioada aceasta suna telefonul non stop si din nou, nu se face fata. Si incerci sa fii dragut si amabil cu toata lumea, dar efectiv nu ai ce sa le zici si cu ce sa ii ajuti pentru ca esti legat de maini si de picioare. Sunt multi care nu inteleg ca asta e legea si nu avem ce face. Sunt multi care nu inteleg ca sunt prea multe cazuri si ca ambulanta ajunge in 3 zile pentru ca sunt si ei foarte prost organizati. App. La call center e tot un coordonator numit politic.

-Si mai este serviciul de ambulanta, unde se lucreaza in schimburi de 12 ore, unde nu primesti echipament si trebuie sa iti aduci tu de acasa, unde mergi prin toate cartierele din Bucuresti, inclusiv cele foarte rau famate, unde risti sa fii batut, certat etc. Nu ai timp sa bei apa, nu ai timp sa mergi la baie, este greu si este frustrant si mai ales, este OBLIGATORIU.

In loc sa angajeze personal, detaseaza rezidenti pentru ca ei sunt deja platiti. Si sunt detasati in fiecare luna alti rezidenti care nu stiu ce sa faca, e greu sa ii instruiesti pe toti, trainingurile sunt efectiv o gluma. Dam informatii eronate pt ca nici noi nu stim ce trebuie sa zicem sau sa facem pentru ca nu face parte din formarea noastra profesionala.

O chestie „amuzanta”. Pe 7 ianuarie s-a schimbat legea si s-a redus perioada de izolare la persoanele pozitive, de la 14 zile, la 10 pt nevaccinati si 7 pt vaccinati. Retroactiv. Adica sunt persoane care au stat de buna credinta 13 zile in izolare, si in a 13-a zi au primit vestea ca vor primi concediu medical doar 7 zile, si cu restul sa se descurce… Sau persoane care au iesit in a 8-a zi conform legii noi, si au primit amenda pentru ca nu au stat 14 zile conform legii vechi. 🙂 Si asisti la lucrurile astea si nu stii ce sa faci… Si sunt multe alte nereguli de genul.

Si sa stiti de la mine ca 95% din colegii mei ar fi preferat sa stea prin garzi, pe sectiile lor, decat la dsp, macar acolo chiar poti sa ajuti cu adevarat pacientul si sa inveti ceva.

Statul este pur si simplu incapabil si incompetent in a gestiona pandemia, nu cred ca s-a luat pana acum vreo decizie buna. Au avut de suferit si pacientii si medicii, la fel de mult. Acum suntem in plin val pandemic si dsp-ul, ambulantele, spitalele sunt complet depasite. Este haos, intarzie si ambulantele, si dsp-ul, si raspunsurile la testare, absolut tot. Medicii sunt in burnout, pacientii sunt obositi si suparati, si au tot dreptul sa fie dar din pacate tot noi suntem trasi la raspundere si unii din noi chiar cedeaza.

Oamenii mor din lipsa de personal, din lipsa de medicamente sau din lipsa accesului la tratament. Pacientii cu dializa, cu afectiuni oncologice sau cei care au nevoie de interventii chirurgicale care nu sunt urgente(chit ca omul acela are dureri cronice) trebuie sa treaca prin triaje epidemiologice, sa se testeze de cele mai multe ori pe banii lor, chiar daca sunt vaccinati. Asta in timp ce multi oameni suna la dsp si suprasolicita pentru testare doar pentru a-si obtine certificatul verde, pentru ca nu „cred” in vaccin. Pacientii imobilizati la domiciliu, femeile insarcinate, oamenii in ultimul stadiu de cancer asteapta 3-4 zile o testare penru ca Gigel vrea certificat ca sa mearga la mall.

Un caz concret este cel de la Constanta, unde spitalul de infectioase “a ars” in plina pandemie, si nu s-a deschis pana azi (a trecut vreun an cred).Si medicii si rezidentii din spitalul judetean au tras si pentru spitalul de infectioase. Efectiv s-a murit pentru ca nu era personal suficient in urgenta sa asigure tratamentul pacientilor. Asta in timp ce medicii de la infectioase au fost detasati prin judet si nu li s-a dat voie sa vorbeasca cu presa! Adica in loc sa puna spitalul pe picioare, doar le-au bagat pumnul in gura medicilor ca sa nu spuna cu ce nereguli se confrunta.

Apropo, medicii detasati in judet nu au avut voie sa isi ia concediu si ori s-au mutat de langa familie si copii ori au facut naveta 2-3 ore. Timp de un an. S-au scris mai multe in presa legat de asta. Aparent sunt mari interese legate de spitalul de infectioase pentru ca se afla pe un teren mare, frumos si valoros din mijlocul Constantei. Nu, nu este atat de afectat incat sa nu se justifice deschiderea, avand in vedere ca in toate spitalele in care am fost sunt prize care stau atarnate din perete sau sta tavanul sa cada. Dar de starea spitalelor nu mai zic, ne aratau pacientii cum dorm cu spray-ul de gandaci langa ei.

Cand nu este val pandemic se sta in stand-by si cand vine valul autoritatile sunt luate prin surprindere ca atunci cand ninge iarna. Cea mai mare temere a mea e ca dupa ce trece pandemia oamenii vor avea si mai putina incredere in medici, cand de fapt, ar trebui sa aiba mai putina incredere in autoritati, pentru ca au luat niste masuri de toata jena.

Per total medicii de nota 10 pe care i-am intanlit, ii depasesc detasat pe cei “spagari”. Dar din pacate, mai in “fata” ajung cei care stiu sa isi urmareasca interesul, nu interesul pacientului. Cei care se ocupa de pacienti nu au timp sa umble cu mizerii si din pacate, nu prea ajung in locuri din care pot sa schimbe ceva. Multi incearca sa faca o diferenta si isi trateaza pacientii cu respect si empatie, dar e greu sa schimbi ceva cand tot sistemul e putred si parca e facut doar sa iti puna bete in roate. Stiu multi oameni buni care au plecat de la stat pentru ca nu mai faceau fata mizeriilor care ii acaparau… Sper sa nu plece toti.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.