fii om

Scris de Nico Voicu

“Viata-i grea si lumea-i rea” poate sa fie o scuza penibila pe care sa o folosesti toata viata, daca acum, cand ai ocazia,nu investesti timp, bani (ai parintilor sau munciti de tine) si energie in propria educatie si dezvoltare.
Da, e greu pentru majoritatea sa aleaga la o varsta (inca) frageda o directie, o meserie, o facultate, specializare, pentru cei mai multi metoda care o sa dea rezultate va fi “trial and error”, dar exista ceva esential care ar trebui sa te ghideze zi de zi – cu fiecare zi in care inveti ceva nou si folositor, iti destupi mintea si iti deschizi drumuri noi, posibilitati noi.

Acum par chestii banale, “poptamasisme” venite de la cineva care in ochii tai poate n-a realizat mare lucru, mai ales daca n-are o masina de fitze, un apartament (macar inchiriat) in sectorul 1, un salariu care sa depaseasca mia de euro pe luna si alte chestii pe care tu crezi ca o sa le obtii nu la 27 de ani, ci pe la 22. Da, no problem, stiu cum e sa crezi ca le stii pe toate mai bine decat restul, eu abia recentam depasit acea etapa a vietii.

Dar am un singur sfat (nesolicitat) pentru absolut toti cei care incep acum scolile si imi sunt dragi (si chiar si pentru cei care sunt inca la liceu, daca au urechi sa auda) – orice ai alege in viata asta sa faci este perfect, realizabil si rezonabil, cu O SINGURA CONDITIE
FA CEEA CE POTI FACE BINE CU ZAMBETUL PE BUZE SI UN EFORT PSIHIC MINIM. Incearca orice crezi ca ti-ar placea, indiferent ce crede vecina, matusa, colega, prietenul din copilarie. Cauta ceva de care sa fii tu mandru si implinit, indiferent ca trebuie sa pornesti de la a spala vasele la bodega din coltul strazii, a face bilete la pariuri si a spala veceuri dupa betivi, sau a scana produse la hipermarket.

Daca tu stii ca te vezi bucatar, sef de magazin, sef de agentie la banca, cantaret, actor sau orice altceva intr-o buna zi, citeste, studiaza ce fac altii, documenteaza-te, pune intrebari, “get your hands dirty” si mai ales incearca sa bagi la cap cat mai multa informatie utila DUPA ce o treci prin filtrul gandirii.

Intoarce problemele pe toate fetele, asuma-ti riscuri acum, cat nu ai mare lucru de pierdut, pune-te in locul celor cu care ai discutii in contradictoriu, asculta argumentele lor, vino cu explicatiile tale si mai ales tine-te de scoala, indiferent ca esti la Medicina sau la Spiru Haret. Daca esti serios in ceea ce faci, inveti din greu, muncesti din greu (si iti faci timp si sa petreci din greu) o sa iti depasesti asteptarile si o sa ai in curand toate lucrurile pe care ti le doresti tu in viata, nu alea pe care cred ceilalti ca ar trebui sa le ai.

Metoda e verificata.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.