Discutam zilele trecute cu amanta mea virtuală, o femeie care citește cărți fără să se laude pe internet cu asta, despre limbaj și cuvinte, pornind de la faptul că, într-unul din grupurile pe care stau, cuvântul leonin era o necunoscută pentru mulți dintre ei, deși mie mi s-a părut normală și generalistă folosirea lui.

Iar problema asta se datoreaza exclusiv faptului că oamenii, ca întreg, nu mai citesc cărți decât maxim ce le recomandă la școală, după care cărți utile în meserie sau selfhelpuri de alea meseriașe, care te anunță că tu ești cel mai bun și doar prin tine vei reuși să ajungi acolo unde ai fost și mai mult decât atât.

Oamenii nu au devenit neapărat mai proști, ci au un bagaj lexical limitat datorită faptului că singurele locuri unde citesc ceva sunt pe internet, iar suma cuvintelor utilizate acolo este mică. Subiectele sunt oarecum identice, scrise de oameni cu idei oarecum la fel, prin urmare nu ai de unde să înveți cuvinte noi, nu ai unde și cum să te dezvolți în vreun fel. Și pierzi astfel o grămadă de culori ale limbii, multe sensuri, subsensuri și extrasensuri care te depășesc și îți scapă, pentru că tu nu citești decât ziare online, bloguri sau copiezi cod de pe stackoverflow și zici că ești programator.

Cititul nu e o corvoadă. Cititul este preludiul erotic la care ți se deschide mintea, este modul în care aterizezi în lumi noi, pe care ți le imaginezi singur, pe baza cuvintelui scriitorului, modul în care îți antrenezi imaginația să lucreze și să detalieze singură literele adunate în cuvinte, cuvintele în proproziții, propozițiile în fraze, frazele în cărți, iar cărțile în oameni.

Vreți să fiți oameni? Citiți cărți. Vreți să aveți copii inteligenți și deschiși, copii care să poată deschide gura mai departe de sal cf? Educați-i spre literatură, spre beletristică, spre mirosul de carte nouă, spre liniștea ce ți-o aduce presimțirea că vine momentul când te liniștești și citești o carte bună.

Acum mai mulți ani mă fotografiau paparazzi plecând cu două sacoșe de cărți de la un târg de carte și cineva făcea mișto de mine că am în picioare niște sandale scâlciate. Nu erau, dar, ca idee, întotdeauna, dacă o să am de ales în a-mi cumpăra țoale fancy și o carte bună, o să îmi iau cartea.

Astăzi, toată ziua, este Ziua Internațională a Cărții pe elefant.ro. Vor fi 26.300 de titluri cu preț redus și câteva mii dintre ele vor avea reduceri care pot depăși 50%, pentru că elefant își propune să stabilească un record absolut, 150 000 de volume vândute în 24 de ore.

Așa că mergeți și vă luați măcar o carte. Citiți-o încet, cu dragoste și cu savoare. O să vă facă poftă de alta, cu siguranță.

Eu o să îmi cumpăr, cu siguranță, cartea 7 din Witcher, efectiv m-am înțepenit la varianta în engleză, nu pot citi SF în engleză nici să mă tai. Probabil și a 6 a, deși am citit-o în engleză, dar efectiv nu îmi aduc aminte nimic din ea. După care o să mă mai uit pe ici și colo.

Happy literaturing!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.