Evensys şi Republika au publicat ieri un ghid al companiilor de media. O măsură utilă într-o piaţă în care toată lumea sapă pe toată lumea pe la spate în timp ce îşi trimit bezele în public. În ghid e prezentă o greşeală care este perpetuată tacit şi care afectează blogurile din România: se tot repetă că ZeList ştie şi afişează top 25 bloguri din România. Lucru care nu e tocmai adevărat din motive pe care le voi enumera mai jos, dar nimeni nu pare interesat să semnaleze asta sau să îl tragă de mânecă pe proprietarul ZeList asupra greşelii.

Aşadar, de ce Zelist nu prezintă un top relevant al blogurilor:

 1. nu toate blogurile sunt inscrise in topul zelist. zoso.ro, cetin.ro, mircea-badea.ro sunt doar 3 dintre cele mai influente bloguri din România care nu se află în acel top. nicăieri pe site sau în apariţiile publice nu este menţionat acest lucru. se merge pe burtă.
 2. algortimul zelist este prost1. ultima oară când am avut discuţia asta cu oamenii de la zelist, explicaţia a sunat cam aşa: tu ai influenţă mare, dar nu transmiţi influenţa asta mai departe, că dai multe linkuri, dacă ai influenţă 10 puncte şi dai zece linkuri trimiţi doar 1 punct influenţă, la fel cu bloggerul care are influenţă 1punct şi dă un singur link. campanii de prostire a algoritmului au tot fost, iar oameni au ajuns sus de tot în top în felul ăsta.
 3. algoritmul zelist este prost2. roboţelul lor indexează tot, inclusiv blogurile care au cerut să fie scoase (versiunea vândută companiilor trebuie să monitorizeze tot, nu merge să le spui companiilor că bloggerul te-a banat pentru că ştie că faci rău industriei cu prostia ta), dar cu toate astea scapă linkuri şi comentarii de pe blogurile mari într-o veselie. explicaţiile hilare (nu e in rss, era blogul picat, poate la următoarea parsare) par a funcţiona.

Dar nu veţi auzi asta de la mica noastră industrie online. Că nu e productiv.

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Daca nu am accesat niciodata manafu.ro (exemplu dat la intamplare) inseamna ca am trait degeaba in online?
  Trist… m-am plafonat pe bloguri neproductive.

  0

 2. Acolo e vraiste totala.

  0

 3. #3

  Ce pot sa zic…dintre toti pe care ii citesc numai tu nu te afli pe lista

  0

 4. M-am uitat si eu aseara rapid pe ghidul respectiv si ma miram ca la topurile pe Twitter sunt unii cu sub 1000 de followers de care n-am auzit vreodata in cei peste 4 ani de cand am cont, dar sunt si cativa care nu apar (precum Bobby de ex)…

  0

  • #5

   Pyuric » daca nu e suficient de retuituit intre tuitereri :)))

   0

 5. Apropo de zelist, are careva o explicatie pentru faptul ca de mai bine de un an nu pot intra pe site la ei? Browsere diferite, coexiuni de net diferite… singurul lucru neschimbat este calculatorul 🙂

  0

 6. Cel mai mişto la ei este când într-o zi am 12 posturi şi la ei apar 7 🙂

  0

 7. Orice fel de top, facut cu orice fel de algoritm va declansa polemici.
  Avem pretentii prea mari cateodata.
  De parca marele goagal calculeaza extraordinar de corect PR ?
  La update-ul din februarie Google a dat PR 3 unui blog cu o vechime de 10 zile, 14 articole si 15 comentarii … si mai avem pretentii la monitorizarile romanesti 🙂

  0

 8. #11

  Știi cum se spune, e mai bun decât nimic, nu cred ca se aștepta nimeni să reflecte 100% realitatea blogurilor românești.
  Apropo, e alegerea ta sa nu apari în topul zelist sau e un ‘feature’ ?

  0

 9. e o alegere personală.

 10. #13

  huh … inca 3-4 luni si dupa facem din mers cu mana Zelistului 🙂

  0

 11. A.
  eu sunt doar perseverent !
  dupa aproape 5 ani pot sa o spun: continut si perseverenta.

  0

 12. nu, tu eşti un jeg care crede că nu te vede nimeni când muşti de cur oameni.