Evensys şi Republika au publicat ieri un ghid al companiilor de media. O măsură utilă într-o piaţă în care toată lumea sapă pe toată lumea pe la spate în timp ce îşi trimit bezele în public. În ghid e prezentă o greşeală care este perpetuată tacit şi care afectează blogurile din România: se tot repetă că ZeList ştie şi afişează top 25 bloguri din România. Lucru care nu e tocmai adevărat din motive pe care le voi enumera mai jos, dar nimeni nu pare interesat să semnaleze asta sau să îl tragă de mânecă pe proprietarul ZeList asupra greşelii.

Aşadar, de ce Zelist nu prezintă un top relevant al blogurilor:

  1. nu toate blogurile sunt inscrise in topul zelist. zoso.ro, cetin.ro, mircea-badea.ro sunt doar 3 dintre cele mai influente bloguri din România care nu se află în acel top. nicăieri pe site sau în apariţiile publice nu este menţionat acest lucru. se merge pe burtă.
  2. algortimul zelist este prost1. ultima oară când am avut discuţia asta cu oamenii de la zelist, explicaţia a sunat cam aşa: tu ai influenţă mare, dar nu transmiţi influenţa asta mai departe, că dai multe linkuri, dacă ai influenţă 10 puncte şi dai zece linkuri trimiţi doar 1 punct influenţă, la fel cu bloggerul care are influenţă 1punct şi dă un singur link. campanii de prostire a algoritmului au tot fost, iar oameni au ajuns sus de tot în top în felul ăsta.
  3. algoritmul zelist este prost2. roboţelul lor indexează tot, inclusiv blogurile care au cerut să fie scoase (versiunea vândută companiilor trebuie să monitorizeze tot, nu merge să le spui companiilor că bloggerul te-a banat pentru că ştie că faci rău industriei cu prostia ta), dar cu toate astea scapă linkuri şi comentarii de pe blogurile mari într-o veselie. explicaţiile hilare (nu e in rss, era blogul picat, poate la următoarea parsare) par a funcţiona.

Dar nu veţi auzi asta de la mica noastră industrie online. Că nu e productiv.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

19ZDiYCJF24jqAL1188Cqgbfi4pqnxC3tX (Bitcoin Network)
0xaf480d10b63f832c3ecf51739c1427a05f7da011 (ERC20 Network)