Bine, nu știu dacă doar românești, nu am fost niciodată la o nuntă tradițional alta decât românească. Oricum, am fost la puține nunți în general, ador ieșitul în public.
Dar la nunțile românești, mai ales dacă e nunta ta, este absolut odios. O-DI-OS. Continua perindare de străini zăbăloși care se întind să te pupe și să îi lingă obrajii proaspetei mirese, glumele cretine despre cum nașul trebuie să vadă pizda finei, glume și mai penibile când nașul este chiar mai jenat decât tine despre ce e în jur, dansurile de tradiție în care domnii bine fac orice să vadă urme de mizdă sau să pună mâna pe vreun organ intim al nuntașelor, boșorogii care țin să urle ce dar au ei pentru tinerii căsătoriți, totul este un iad din care ai vrea să ieși, dar nu poți și stai să te gândești Dar dacă sunt mort, de fapt și acesta e iadul meu?
Cât despre prezența ca invitat, brrr, tu te duci acolo pentru că îi cunoști pe miri, EVENTUAL sau doar pe unul din ei. Dar trebuie să te saluți ȘI SĂ TE BĂLEȘTI PE OBRAJI cu 50 din cele mai apropiate rude ale mirilor, lucrul care mă irită cel mai mult pe lume. Plus restul de rahaturi, plus momentul penibil în care dai cadoul ăla în euro, 300 la cuplu, 200 la single (în paranteză fie spus, nu cunosc pe nimeni care să se fi ținut de promisiunea de a nu face o nuntă cu bani, promisiune făcută cu mult înainte de căsătorie)
NOU
Dacă mi se permite sa spun ca iubesc ceva la pandemia asta, ei bine, iubesc ca am un motiv super bun sa nu mai pup pe nimeni la venire/plecare/reîntâlnire fără sa simt eu ca am chef sa pup și sa iau în brate pe cineva de bucurie. Am traume după ce am pupat pe fiecare obraz vreo 60 de inși la biserica și apoi 220 câteva ore mai târziu la petrecere. Adică peste 500 de *muah* intr-o singura zi. Nu mai zic ca unii m-au pupat și la plecare.
De atunci când am mers la nunti nu am mai pupat mirii, și am primit mulțumiri subînțelese pentru treaba asta. :))
NOU
Si eu ma bucur ca odata cu pandemia am scapat de obligatia de a pupa toti colegii care aduceau martisoare/ flori/ bomboane de 1 si 8 martie si care insistau sa fie pupati.
Poate sunt eu mai nebuna, dar cu exceptia celor 3 barbati din familie, adica sot, unchi si cumnat, eu nu doresc sa pup pe nimeni si nici nu fac vre-un gest in sensul asta.
Cat despre nunti, nu exista ceva mai odios. Dar nu cred ca se va schimba prea mult mentalitatea.
NOU
NU. ESTI. NEBUNA!
NOU
@Laurra: eh, hai ca nu chiar 220 persoane. Sigur mai erau si doamne care nu voiau sa-si strice machiajul si pupau asa de la distanta 😀
NOU
Am facut nunta in cea mai calduroasa zi din anul respectiv. Invitati din afara Buc, adusi cu 2 autocare, unuia i s-a stricat pe drum aerul conditionat. A trebuit sa ma pup cu toti soiosii (inca am traume), dar cel mai horror mi s-a parut ca a trebuit sa dansez tzuraiuri cu toti, multi dintre distinsii domni se stergeau cu palma de sudoare pe frunte si apoi pe rochia mea… saraca rochie, avea o ditai pata de jeg unde puneau astia mana… de alte obiceiuri am zis clar ca nu au ce cauta la nunta noastra, cu toate protestele soacra-mii (cand am auzit-o cu dansatul gainii si alte asemenea cacaturi era sa sar la beregata). Eram tanara atunci, acu’ as face o nunta cu maxim 50 persoane si coloana sonora heavy metal.
NOU
(Aproape) habar n-am despre ce vorbesti: singurele nunti la care am fost au avut loc la inceputul anilor ’90, vreo 4, hai maximum 5 nunti ale unor colegi de liceu, munca sau armata. Io personal n-am facut nunta, ci numai o masa cu 8-10 persoane la mine in batatura, imediat ce-am venit de la primarie.
NOU
Am reusit sa facem nunta fara dar, asa cum ne-am promis. F fain, niciun fel de obligatii, invitati oameni f apropiati, cam 60 de oameni. M-am simtit extrem de bine, dar in afara de cativa prieteni f apropiati de varsta noastra, toti au venit cu dar. Nu l-am primit. A fost soc, apoi telefoane in urmatoarele zile ca de ce suntem suparati sau de ce i-am pus intr-o astfel de situatie, ca nu se face. Fusesera avertizati ca nu primim, toti au zis ca zicem la oha. Am primit niste cadouri in zilele urmatoare, f ok.
NOU
Ah da, si am adus si primarul, si preotul la cortul unde s-a facut petrecerea. Asa e cand te duci unde-ti place, si cortul tine de un sat mai mic. Primarul iubea sa oficieze casatorii, a venit cu placere. Preotul nu avea probleme cu oficierea in afara bisericii. Asa ca nu am fost la mire, la mireasa. Am venit noi doi, cu masina, direct la nunta – ne-am intalnit cu toti invitatii direct acolo.
NOU
Sunt vreo 5-6 sesiuni de pupături:
-acasa la mire/mireasa unde vin rudele celor 2.
-acasa la mireasa cand mirele vine “sa o ceara”.
– primarie.
– biserica.
– la plecarea invitatilor de la restaurant.
NOU
Eu. Eu n-am facut nunta cu dar. Am avut o suta si ceva de invitati si I-am anuntat pe toti inainte ca e fara bani. Si a fost foarte misto. Si pentru ca urasc defilarea aia a ospatarilor cu mancarea, am avut bufet suedez.
NOU
Cred ca la faza cu nasul și cu pixda e vorba de fapt de botez.
NOU
Depinde…in unele cazuri nasul se combina cu fina…ca deh…iubire mare.
NOU
Uite, Boureanu n-ar fi de acord cu tine…
NOU
Imunizarea de turmă cu obraz pupat se ține 🙂
NOU
Aia cu “o dată i-o vede nașul” se referă la situația unică când nașul botează o fetiță, și nu se referă la o chestie perversă, ci este un fapt, o posibilitate de excepție.
Doar că tâmpiții…
Pe mine cel mai tare mă enervează:
(1) furatul miresei… Așa aș vrea să văd o mireasă care căpăcește vreo 3 dârlăi, să ajungă nașul și mirele să negocieze cu Poliția.
(2) “…și la anul să jucăm la botez”. Ba nu mai bine să vă duceți cu toții un pic în pula mea?
(3) jucatul “veștii” – obiceiuri de troglodiți
Mi se pare totuși de bun-simț să îți plătești măcar tacâmul, civilizat, la plic sigilat, pus în cutie, la intrarea în paranghelie.
Am fost, în Canada, la mai multe nunți decât în România, și cu excepția nunții mele, m-am simțit excelent! Dar nu erau nunți de români.
Și absolut la toate a fost super OK să întreb:
– cât este tacâmul?
– preferați cash sau gift registry?
La întrebarea #2 un viitor ginerică mi-a zis “cash is boss, boss!” 🙂
Cea mai mișto nuntă EVER, a fost la niște amici evrei ruși – un banquet hall numai pentru ei, la Steeles & Bathurst, pentru cine știe la ce mă refer.
Tatiii… mâncare, băutură și gagici cum nu există și nu vor exista vreodată în România, nici dacă ne mai invadează încă odată, pentru 50 de ani, Uniunea Sovietică.
NOU
Țin minte o fază de foarte mulți ani, când la o nunta au durat mireasa.
Aia care au plecat cu mireasa au făcut accident și duduia a ajuns la spital într-o stare nu prea buna. S-a dus în pulă și nuntă, și petrecere, și bucurie, din cauza unor idioți.
NOU
Nu zic ca a fura mireasa e un obicei deosebit, e probabil printre cele mai inofensive dintre toate. Acum, faptul ca stii de 1-5-10-1000 de cazuri care s-au soldat aiurea vs atatea alte care nu au avut nicio problema, e ca si cand nu te-ai vaccina pentru ca ai auzit tu ca vaccinurile cauzeaza autism. e fix acolo.
NOU
Ce e aia jucatul veștii?
Dacă mă mărit și fac nuntă, beau înainte pt căpătat tupeu. De căpăcit dârlai nu pot, dar cu niște tupeu cu grade la bord pot face scandal sau chiar suna la poliție în caz de tentativă de furt. Iar la a doua întrebare pot să zic “am făcut histerectomie, nu mai pot avea copii”, și nici măcar n-aș minți. Dacă ei consideră că e ok să-și dea cu părerea pe pizda mea, pot și ei să-i bag în penibil.
Din păcate sunt perfect conștientă că nu pot face asta complet trează din motive de prea mult bun-simț. Să nu stric cheful celorlalți, care n-au nicio vină.
Dar dacă vorbesc cu El-ul înainte și-mi dă scris că nu-l deranjează scandalul, poate-mi iese și trează. 🙂
NOU
Am mai zis de multe ori: daca nu puteti vorbi deschis despre bani si cadouri de nunta cu prietenii, poate ca nu sunteti suficient de prieteni cat sa va invitati intre voi la nunti. Ar fi frumos sa vina si la noi moda cu gift registry.
NOU
Din fericire pentru mine, cam toți prietenii, rudele, inclusiv sormea și frati-mio s-au măritat, căsătorit, botezat.
Nu mai am la cine să mă duc. Așa-i când bați spre 40. Toate se cam termină. Acum dacă mă duc undeva la vreo nuntă, o fac bonus și de dragul mirilor. Restul nu prea mă preocupă. Nu că aș fi fost eu vreun mare amator de nunți. Prefer să pun banu in plic și să nu particip la eveniment.
Țin minte o sâmbătă de acum 7 ani, când am avut nuntă și botez in aceeași zi, la cunoștințe diferite. Am terminat prin a ne da afară din cârciumă, aici în sat. Deja la 12 eram cu cravata în buzunar și beam cu golanii și ascultam rock. Nunta și botezul au rămas în urmă.
Să sperăm că pandemia asta mai potolește din avântul idiot al cuplurilor de a rămâne în pula goală și datori pentru un căcat de nuntă.
Când auzeam prețuri pentru nunți mă lua cu sughițat: 15.000 de lei fotograf cu dronă și porumbei, 25.000 de lei trupa de muzică, 1500-2000 de lei șpăgile la popi pentru căsătorie, 6000 de lei verghete, 1500 de euro rochie de mireasa, nșpe mii de lei avans la local. Păi un cuplu nu avea ce căuta spre a face nunta fără 30.000 de lei banii lor. Apoi se rugau să iasă pe 0 cu banii, să nu mai vină cu bani de acasă.
Păi dacă cheltui 30.000 de lei fonduri proprii, mai dau de la nuntași încă 40.000 de lei diferența la fotograf, lăutari, local și te bucuri că ieși pe 0…înseamnă să că trebuie să fii retardat complet.
Adică vreo 70-80.000 de lei o nuntă decentă, plus alți bani dați în viitor la nunți din obligație. Nu mersi, chiar nu e nevoie.
Dacă pleci în viață cu datorii, înseamnă că trebuie să fii prost de puți.
Să rămâi în pula goală pentru niște străini pe care nu ii cunoști, dar au venit din partea ma-tii și a socrilor.
Am fost în 2019 la o nuntă unde am dat singur 1000 de lei daru, că 500 de lei era meniul, iar de cuplu 1500 de lei. Am înjurat de morți, răniți, vii, neamuri și rude de nu mă mai opream. Să îi piș în poșetă pe toți.
Prin comentarii văd că mai sunt și oameni normali la cap. Bravo voo.
NOU
Este “vestea” că a fost mireasa virgină.
Agățau de un băț o zdreanță însângerată – la origini era cearșaful sau cămașa de noapte a miresei – și umblau dimineața, la prima geană de lumină, prin tot satul, chiuind și jucând de bucurie, beți rangă, conduși de soacră – nu mai știu care din ele – care trebuia să fie cea mai beată, ori să se prefacă stupid că este beată.
Obicei de imbecili troglodiți.
NOU
@Ionut M , stai asa ca urmeaza inmormantarile 😀
Si legat de popa, 100 de lei de la mine, ca sunt baiat finut. Nu-i convine, gasesc altul, sau si mai bine, renunt la biserica, ca oricum merg acolo doar ca sa dea o lacrima bunica cand isi vede in sfarsit nepotul cununat.
NOU
Am avut nuntă în 2012. Eu de la țara, unde normal se “respectă” tradițiile, ea de la oraș.
Am făcut nunta cum am vrut noi:
– discuții cu părinții de mai multe ori pe tema invitațiilor, nu îi cunosc, nu i-am văzut de 15 ani, nu vin. A fost supărare mare, că ne rămân datori, ei au fost la nu stiu câte nunți, cum să nu vină. Ghici ce? Le-am zis că dacă mai continuă, nu mai vin nici ei și au tăcut.
– tradițiile de acasă: formație care să vină să ne cânte, mâncare, băutură, dar oamenii care nu pot să vină la nuntă să vină măcar acasă. NU am făcut nimic, acasă ne-am imbrăcat frumos toți, fără muzică, fără mâncare, fără nimic, am urcat în mașini și am mers la biserică. Nu am mers să iau mireasa de acasă, nici nu am fost curiosi să stim tradițiile, ne-am văzut doar la biserică.
– la biserică – preot, chestii, de abia am așteptat să se termine că muream de cald. De acolo nu mai țin minte mai nimic, doar că a intrat mireasa condusă de tatăl ei și în fața lor erau niște copilași ce aruncau flori. Am plecat de acolo bucuros că am scăpat :))
– muzica – am avut formație, ceva de coveruri, + dj, am făcut listă cu ce NU vrem să fie (nu macarena, nu pinguin, nu manele etc), le-am spus că oricine ar veni la ei să nu accepte nicio cerere. Normal, au fost discutii, plângeri, că vor nu stiu ce piesă, că vor aia și cealaltă. Le-am zis că nu se poate, s-au supărat, au stat la masă, nu am fost curios. Btw, am avut și ceva muzică populară, au dansat putin și cei mai bătrâni și pe urma s-a trecut inapoi la ce ne-a plăcut nouă 🙂
– mâncare, băutură – meniu ales de noi, gustat inainte, nu știu dacă le-a plăcut sau nu, nu am intrebat, nouă ne-a plăcut :). La fel, băutura de care am vrut
– TRADIȚII – furat mireasa – NU. Au venit să ne intrebe de câteva ori, le-am spus frumos ca nu și a ramas nu. Și au venit mai multe persoane să o fure, pe rând :). Nu s-a furat nici papucul miresei, nu a fost pus nimeni in situația să facă ceva anume pt papuc, pe mireasă, nimic nimic.
Înafară de “spart” paharul de sampanie, nu am avut nimic
Noi am pornit de acasă cu ideea ca noi facem nuntă ca să stăm la ea, nu să mergem în nu stiu ce club, bar sau cine știe pe unde.
La fel, noi am făcut nunta să ne placă nouă și ne-a iesit, noi am fost multumiți. Pe restul nici nu i-am intrebat.
Legat de dar – a fost pus în plic și pe urmă într-o cutie. Fără anunțat – asa cum se face în zona noastră, fără să știe gigel cât a pus costel.
Fun fact: Am fost domnișor de onoare la o nuntă. A venit mirele dupa mireasă cu staroste (nu știu cum se numește în alte zone) cu nu știu ce poezie. Toata lumea plângea, plângea mama miresei, că ii pleacă fata de acasă, plângea mireasa, plângeau invitații. Eu stăteam ca prostul lângă mireasă și mă spargeam de râs, se uita lumea la mine, dar pur și simplu nu ma puteam oprii :)). De atunci maxim invitat am mai mers la nuntă
NOU
Bai, nasol sa ai parte numai de nunti triste. Eu am fost la zeci de nunti. Sa zic ca am numarat vreo 2 sau 3 la care m-am plictisit si era sa adorm pe masa, ca dj-ul avea 60 de ani, dar in rest, distractie maxima, ca eram cu grup de prieteni buni. Inclusiv la nunta mea m-am simtit fenomenal. Or fi avut rudele de comentat ca de ce n-a avut mireasa tocuri sau rochie mai de soi, ca nu s-a dansat gaina sau nu s-au dat bomboane in biserica, dar aveam suficienta experienta de la altii ca sa stiu ce traditii nu vreau la nunta mea si ce sa fac ca sa iasa o petrecere faina, chiar si cu 150+ de oameni, de la care sa plece oamenii cu amintiri placute. A fost cu buget restrans, ca multi invitati erau inca studenti si mai avusesem in anul ala vreo 10 alte nunti si botezuri, dar a iesit foarte fain. Abia astept sa revina lucrurile la normal ca sa se mai poata organiza.
NOU
Și mie îmi place la nunți. Și, exact ca tine, participând la multe, am știut ce vreau și ce nu.
NOU
Eu nu am facut o nunta cu dar. Am facut nunta la 7 ani dupa casatoria la primarie si am avut 20 de invitati, doar frati si parinti si 2 prieteni. Am inchiriat o pensiune la Bran, am avut catering de la Wolf cu 1 chelner, 1 fotograf, 1 cameraman si 1 DJ. Nunta a tinut de la 5 la 12 noaptea si am avut vreo 3 feluri de mancare si tot ce vrei. Dansul mirilor a fost pe “This is love” a lui Whitesnake, am fost cu rochie alba de mireasa si frac. teoretic nunta a tinut 3 zile de vineri pana duminica. Evident ca au fost oameni care au dorit sa dea bani ca nu poti sa scoti romanul din roman, dar le-am explicat clar de 10 ori ca nu e nevoie. Marea majoritate nu au dat nimic
NOU
Eu nu am facut o nunta cu dar. Am facut nunta la 7 ani dupa casatoria la primarie si am avut 20 de invitati, doar frati si parinti si 2 prieteni. Am inchiriat o pensiune la Bran, am avut catering de la Wolf cu 1 chelner, 1 fotograf, 1 cameraman si 1 DJ. Nunta a tinut de la 5 la 12 noaptea si am avut vreo 3 feluri de mancare si tot ce vrei. Dansul mirilor a fost pe “This is love” a lui Whitesnake, am fost cu rochie alba de mireasa si frac. teoretic nunta a tinut 3 zile de vineri pana duminica. Evident ca au fost oameni care au dorit sa dea bani ca nu poti sa scoti romanul din roman, dar le-am explicat clar de 10 ori ca nu e nevoie. Marea majoritate nu au dat nimic
NOU
La noi se ciocnește cu paharul de șampanie, la intrarea în restaurant – cel puțin așa a fost la mine. Nu zic că nu m-a pupat nimeni, dar maxim 10% din populație, maxim.
În ceea ce privește distratul, la nunta mea, eu zic că ne-am distrat fain – nevasta și je – împreună cu cine a vrut.
Au fost momente ciudate, dar în principal din prea multă/puțină pregătire/organizare.
De pupat nici eu nu pup lume, în general, de mult timp.
Despre alte tradiții și obiceiuri, nu mă pronunț că eu merg pe principiul “nu-mi place, nu mă bag”.
Nu am avut “cu strigare”, dar a fost cu bani – nu am zis niciodată că fac fără.
PS Nu doar românii au chestii de kkt, toată regiunea asta. Și cu cât te duci mai spre est (chiar și sud)… mother of god.
NOU
Noi am avut 2 invitați. Nașa, sora soției și nașul un prieten bun de-al meu. Drept petrecere am fost la un restaurant, am mâncat, strâns mâinile, pa, mers acasă, făcut bagajul și a doua zi am plecat trei săptămâni în Italia.
Noi, eu în mod special, suntem mai ciudați de fel cu petrecerile. Urăsc să fac petreceri și de mers… mda.
NOU
Aaa….nu țineți la tradițiile ancestrale, dacice..pfiiuuuu
La mine s-a inceput așa : împodobit poarta cu crenguțe de brad și baloane, cu o inscripție dedesubt pe care scria ” Bine a-ți venit ! ” ( băuse puțin înainte, să nu îi tremure mana cică),
dat spuma cu bidineaua, bărbierit cu barda, totul pe behăiala afona a unui acordeonist care cânta ceva popular și tradițional dacic. Apoi îmbrăcat de 10 persoane ( frumos, costum negru, pantofi negri, cămașă și șosete albe ) apoi plecat la mireasa cu tot alaiul mașini, baloane, claxoane, nebunie ( mașini de epocă , să ne înțelegem, cea mai noua avea vreo 16-17 ani). Ajuns la mireasa, făcut schimbul de pupaturi ( frumos, doar până la rudele de gradul 4…vreo 50 de pupaturi), căutat mireasa sub evidentul munte de baloane, negociat și dat bani sa o iau. La restaurant cel mai mult mi-a plăcut când am pupat circa 150 de persoane. Apoi muzica, paranghelie, ospătari care defilau cu farfuriile alea să vadă și săracii cum arata un dish adevărat, nu că la ei la țară. Fiecare masa aranjata frumos, cu flori de plastic și plic pe care scria ” Familia……….. , Nu fiți zgârciți, vă mulțumim, decartați aici! ” . Muzica fina, băutură ( țuică de pruna, vin de buturugă, 50 de whisky la pahar de căciula că oricum nu știau săracii ce e ăla ) , respectat tradiții: pus basmaua la mireasa, dat cu făină și malai pe jos, frumos ce mai, se cruceau și aia de la restaurant , le a plăcut, cred că căutau pe eMag ” aspirator industrial, in ordinea puterii, ordonați descrescător” . Dimineața am primit 3 metri de bon fiscal, am scos din plicuri, am numărat ostentativ și prefacut ascunși banii, le-am dat pe mâncare cat era pe bon și în plus la chelneri cate 100 de lei, s-a terminat nunta, toată lumea ne-a urat casa de piatra, la anul la botez , ne-am bucurat și am plecat acasă.
A fost așa de frumos că aș mai face !
NOU
Moldova?
NOU
Uite pe unul care are organul ironiei extirpat sau lipsa din naștere. Pentru el comedie este doar atunci când actorul din film aluneca pe o coaja de banană sau borăște. Nick-ul ales de el, Romeo, confirma asta.
NOU
Lasă, că nici Oltenia nu e departe. Cred că doar mălaiul și făina lipsesc, care e faza cu ele?
NOU
Romeo, întrebarea nu își are rostul. Denotă că ai o problema cu moldovenii.
In al doilea rând, am specificat “costum negru, pantofi negri, cămașă și sosete albe”, nu ” trening nou, adidași noi și sosete albe ” .
NOU
Buei ce oameni, intrebam ca plm…mi s-au parut foarte cunoscute “traditiile”…si pentru dl Ironie de mai sus, mai lasa bautura sau ia cu paine spirtul ala sa nu-ti pice dintii din gura…cand aluneci pe coaja aia de banana pe care ai aruncat-o pe jos…
Auzi la ei, am ceva cu moldovenii…eu fiind moldovean de 4 generatii cel putin.
NOU
Frumoase poze, fericire maxima, se pregateau doamnele pentru experienta teribila care este noaptea nuntii, se aruncau in necunoscut…
NOU
Obisnuite fiind, pana acum, sa se arunce necunoscutul in ele.
NOU
Skyler, păi frumos e ce faci? Mă faci să râd singurl pe la ora 2:36 noaptea? 🙂
NOU
Ba, dar de ce se pupa lumea asa mult la voi? La toate nuntile la care am fost, singura pupatura a fost cu mirii la intrarea in restaurant, cand se primesc invitatii cu un pahar de sampanie. Nu m-am pupat cu rude, cu necunoscuti, cu mosi si babe. O mare problema pe care o am cu nuntile e ca am ramas cu probleme de auz de la ele, fmm, pentru ca se stie, cu cat e lautarul mai prost, cu atat trebuie sa urle boxele mai tare (ma rog, problema o am si de la mers prin cluburi si discoteci in studentie). Singurul loc in care mai accept muzica tare e la concerte, in rest mi se pare o idiotenie, sa stai sa te uiti ca vitelul la poarta noua la comeseni si sa nu poti sa vorbesti cu ei pentru ca nimeni nu aude nimic.
NOU
Pai și nu e suficient ca stai sa pupi toți oamenii la intrare cu un pahar în mana ca maimuta? :)) Am vrut sa evit asta și am angajat niste gagici sa ii primească, sa ii ducă pe toți la mese, dar ce crezi, e cu supărare, cum sa nu primești invitații, ei vor sa ii întâmpini tu, ca e nunta ta. Asa ca nici nu am văzut sala, aproape 2 ore am băut la șampanie de m-am făcut muci, s-a dus ospătarul la mire sa îl întrebe dacă sa îmi mai schimbe paharul ca eu chiar beau după ce ciocnesc cu toți. Altfel as fi căzut din picioare probabil :))).
Alt lucru învățat de la nunta mea – dacă scrie pe invitație ca începe la 8, du-te la maxim 8:15, nu la 10.
NOU
Uite, asta e o idee pe care as sustine-o, prefer sa pup niste gagici la sosire in loc de miri.
NOU
Casatoria mea
Civila:- stateam noi in casa, si dintr-o data cade porumbelul din partea mea: hai sa ne casatorim. Bun zis, mergem a 2-a zi, depunem actele…termen peste vreo 3 saptamani(parca). Bem un suc, ca dah, am facut pasul, si ne continuam viata. Vorbim doar cu niste prieteni sa fie martori. Cu o zi inainte, suna telefonul…reminder: maine te insori!. Belea, ca uitasem. Da fuga la magazin sa ne intolim, printre picaturi imi aduc aminte ca am un tata si 3 frati…ii sun: ce faceti maine? Pai munca, etc, deah ca omul. Faceti un rahat, veniti la starea civila ca ma insor. A fost superb, fara stres, fara pregatiri. Dupa ceremonia am mers la Tratoria , am unit 2 mese, si am mancat/baut. Cadouri ciuciu, nici nu aam vrut, nici nu am primit.
Religioasa: Dupa vreo 2 ani de la civila, frumoasa mea a avut o operatie…ma rog, poveste lunga, s-a lasat cu coma de 18 ore, cu mutat in alt spital(ea fiind in coma). Bun….la spital venea in vizita un preot de la capela spitalului…care a vorbit cu ea, a incurajat-o, a incercat sa ii redea pofta si cheful de viata. Asa ca a zis: hai sa facem religios. Facem. Stabilim cu preotul pentru sambata…era marti. Mergem la cumparaturi de verighete…stam…ne uitam…alegem. Bun. Le vrem. Aaaa..stati ca sunt modele, dureaza 2 luni, etc. Mai doamna vanzatoare, eu sambata am nunta..efectiv nu a crezut nimeni din tot magazinul ala ca noi ne-am hotarat marti sa ne casatorim sambata. Sambata eu munceam pana la 14.00. Vorbesc cu seful, si ii zic: mainene, eu la 12.30 plec, ca la 3 am nunta…asta radea…cum sa ai nunta, lasa-ma cu glumele astea. Bineee…vine sambata, la 12.30 am plecat. La 12.45 ma suna: vezi ca vine un client, etc, etc…mai nene, ma insor, tu chiar nu ai priceput? Pana la urma a fost perfecta nunta, extrem de emotionanta si intima…vreo 10 invitati cu totul, frumoasa mea emotionata, inca nu putea sa vorbeasca( canula si lectii logopedie conf comei), a vorbit preotul in locul ei…ea scria pe o foaie ce vrea sa zica si preotul citea de acolo.
In concluzie,se poate si fara tamabalau si traditii…intradevar este posibil sa fi considerat sarit de pe fix, dar…cui ii pasa? Mie nu!
NOU
Noi am facut cununia civila la consulat si atat.
Nevasta-mea inca imi reproseaza dupa zece ani de uniune ca nu am facut-o mireasa.
Some day…
NOU
riscant
NOU
Eu altceva nu pricep: ce pana mea cauta fotograful in camera in care mireasa e doar in chiloti si sutien (sau chiar fara, vad vreo 2 poze)?
Ca eu il faceam afis pe perete.
NOU
Cauta aceeasi chestie pe care o vor cameramanii invitati sa filmeze inmormantari.
NOU
1. De ce pana ta fotograful trebuie sa fie numaidecit barbat? intr-una dintre poze se vede aparatul tinut de o fata.
2. Iti dai seama ca ai o mentalitate de rahat cind presupui ca in fata unor chiloti de dantela un profesionist isi lasa deoparte constiinciozitatea ? In general ceea ce crezi ca ar face altii e exact ceea ce ai face tu si cei care te-au aprobat. Pe principiul asta n-ati lasa un ginecolog , un salvamar, un pompier sa se apropie de nevastele voastre?
NOU
Am participat la cateva nunti si am vazut pe fb poze de la prieteni de la multe altele.
Numai mie mi se pare ca in 90% din cazuri mireasa are un machiaj strident si tampit care o face efectiv urata?
NOU
eu eu, pick me. eu am facut FARA bani. eu am interzis invitatilor sa aduca bani. am avut foarte putini invitati care au venit cu bani, desi le-am zis inainte ca nu primim. am platit aproape totul in avans din salariile si economiile noastre. nunta micuta, cam 65-70 oameni, o petrecere de fapt, meniu mic, lumea nu a fost stresata de dar, sarmale si pupaturi.
si da, parintii nostri au fost nitel tristuti ca nu au contribuit cu bani si ca nu au controlat nitel nunta; basca ne-au intrebat inainte pe cine si cati invitati au voie sa aduca :))
NOU
ma simt discriminat, la nunta mea nu m-ai pupat
NOU
invită-l și tu la pescuit
NOU
Am impresia ca promisiunea aia e greu de tinut la cuplurile pe care-i ajuta parintii. Care trebuie sa-si scoata banii cumva, chiar daca zic “pentru voi, maica”.
Ma deranjeaza orice se zice ca “trebuie” sau “cum sa nu faci nunta fara [lucruri inutile]? pai ce-o sa zica tzatzele?!” A, si mancarurile greoaie. Toate nuntile se prelungesc in lancezeala cu diversi burtosi descheiati la curea, care ragaie a sarmale pe ritmuri de rancatancatanca…
La straini, urasc “moda” cu portjartiera sau ce lac baltzat e elasticul ala scarbos.
NOU
Aprob pozitiv.
In 80% din cazuri vine ma-ta/tac-tu si iti zice direct:
“Junior, poate ai impresia ca am dat de-ampulea bani la 30 de nunti ca sa vii tu cu ideile tale tampite dupa 20 de ani si sa nu ne scoatem pârleala”
“Mama, dar nu te-a pus nimeni sa te duci…”
“Listen here, you little shit…”
E un santaj sentimental de mare clasa, iar o data ce “accepti”, vine si restul pachetului:
“Cum sa nu ai muzica populara la nunta, ce stie frate-miu de zdranganeala aia a voastra ?”
“Cum sa nu faci cununie religioasa, ce esti tu, satanist(a) ?”
“Mai tata mai, tu vrei sa ma faci de mandra minune in tot orasul asta ? :(“
NOU
singurul punct comun intre taica-miu si socru-miu e supararea pe mine ca au fost simpli invitati la nunta, nu am acceptat nici un ban sau ajutor de la ei, fix din motivul asta, sa nu emita pretentii.
NOU
Și dacă nu accepti bani, se apuca sa dea pe masa o căciulă de epuroi, același drac.
NOU
Exista si situatia cand mirii au religii diferite si atunci din prima scapi de nunta religioasa.
Yesss 🙂
NOU
există și varianta în care mirii s-au pilit și dansau pe mese, când a venit mama și-a văzut-o pe nașă în țâțele goale și-a făcut o cruce mare și-a fugit afară
NOU
Nuntile ca nuntile..dar si la inmormantari sa vezi pupaturi. Cand a murit socrul meu, o cucoana a dat buzna in casa, s-a indreptat rapid spre mine, m-a pupat pe ambii obraji si spre sfartistul operatiunii a spus tare: dar..eu nici nu stiu cine sunteti? pai..si tot asa tare am spus si eu: si..atunci de ce ati sarit la pupat? liniste mor-man-ta-la.
NOU
Bine, Adreea, dar așa fac și eu.
Eu sar să pup fără să știu cine ești.
Și nu doar la înmormântări, ci și-n tramvai, la CEC…
NOU
Ma uimeste ca nu a pomenit nimeni dansul pinguinului.
NOU
Dansurile “de societate” sunt singurul moment in care nu-mi vine sa-mi bag furculita-n ochi. Daca mai ai si norocul de a-ti odihni manutele pe soldurile unei tinere voluptoase, ai tras lozu’…
NOU
Eu la alea, daca nu sunt inca profund torpilat, imi vine sa imi bag toate furculitele de la masa in ochi si in urechi.
Ma simt ca atunci cand trebuia sa cantam La Multi Ani colegilor, in I-IV.
Ah, si apropo de dansul pinguinului, nu stii nimic daca n-ai fost la vreo nunta unde se practica dansul cu gaina.
NOU
Hahaha pinguin, brasoveanca, balaceana, gaina, musamaua si alte mizerii.
Cand ne-am intalnit cu cei de la formatie le-am zis baioamenibuni… fara alea de mai sus, fara oprit muzica si cantat nujce marsh cand vine unu nou iar populara maxim 25% si aia legata cumva.
Vrem sa fie ca o petrecere de firma sau ce ati mai cantat voi pe vapoare (stiam ca au prestat acolo ani buni). Cantati ce vreti, va place si va face bucurie.
A fost foarte fain, la sfarsit au zis ca erau putin circumspecti initial ca deh, moldavian traditions si oameni… dar s-au simtit bine, parca nici nu a fost nunta.
NOU
Îmi vine să îmi fac sudoku că am uitat asta, cum își făceau samuraii japoneji dezonorați. La mine a fost momentul culminant seria de melodii tradiționale românești, în rafală : dansul pinguinului, macarena, emenaito, dansul pinguinului ( s-a mai cerut un bis), gașca mea și pușca și cureaua lată…. Rupere…se cruceau și aia de la botezul de lângă.
NOU
@Dark_Age: “sudoku …, cum își făceau samuraii japoneji dezonorați.”
ehm, o fi vreo traditie mai noua? ca n-am auzit de ea….
NOU
@Blue, cred ca facea referire la meme: pics.me.me/when-americans-nuked-tiramisu-japanese-emperor-hentai-sudoku-committed-ritual-29314488.png
NOU
Idem! De aceea nu voi organiza vreodată nunta pt mine, și nici nu ma voi mai duce la vreo nunta. Freedom, :))
NOU
Până o cunoști pe mama lui.
Care va zice:
– Găbiță, mamă, dar nu-ți face griji, că aranjăm noi tot.
NOU
descurajarea organizarii parangheliilor si extinderea digitalizarii sunt singurele chestii care mi-au placut in pandemia asta!
am scapat dracu de grija ca primesc invitatii, ca amenzile mai poti sa le desfiintezi in instanta!
NOU
mai adaug ca am fost nas de 3×2 ori (nunta+botez la primul nascut), desi sunt ateu, dar pe atunci eram inca neradicalizat de aberatiile pe care le propaga bisericile si turma.
NOU
Te-ai lapadat de Satana ? Ai scuipat in sus in cele 4 colturi ?
Am fost o singura data nas de botez pentru niste prieteni dragi, ziua aia a fost epica.
Si eu, si nevasta-mea agnostici.
NOU
acum imi dau seama de ce in localitatile mai bisericoase gasesti mai multe flegme pe strada!
NOU
Noi ne-am casatorit la 8000 de km de casa 🙂 Am facut cununia civila pe plaja, in Mauritius, intr-un peisaj de vis, doar eu si sotul meu, strict pentru noi 2. Si a fost minunat, ziua nuntii a fost relaxanta si fix asa cum ne-am dorit, ba chiar mai frumos decat ne imaginasem; as lua din nou aceeasi decizie fara sa clipesc.
NOU
men, cat de misto trebuie sa fi fost…
NOU
aia din mauritius dau certificat valabil in romania? il si transmit in romania?
ca daca nu, m-ar tenta pe viitor!
NOU
N-au, dar te duci cu certificatul scos de la starea civilă pe blat (fără să afle familia) iar la întoarcere bagi și-o pernuță sub rochie:
– Ne-am căsătorit, sunt gravidă, mâine nasc.
Vă zic, n-au ce să mai…
NOU
Pt Daddy – nu pot sa dau reply direct la comentariu – noi am primit certificat emis de statul Mauritius, pe care l-am transcris la starea civila din Romania, sunt niste proceduri standard. Este perfect legal.
NOU
La nuntile din Germania e ok daca iti platesti masa, dar nu e obligatoriu. Familia da mai mult.
Se fac si foarte multe cadouri, gen masina de tuns iarba, daca cuplul are gradina. Noi de obicei dam un voucher de city-break prin Europa.
NOU
Totuși, și peste Ocean au obiceiuri atroce, când vine vorba de cununat:
– inelul de logodnă: it’s a must. Neapărat trebuie să fie echivalentul a 3 luni din salariul anual brut al masculului.
– bugetul minim de nuntă: $50K. De obicei era decartat de tatăl miresei. Mai nou, cuplurile fac pasul după 30, așa că pun de la ei. $50K era avansul la o casă, sau banii pe o tabletă cu roți.
Altfel, râd prietenele de “duamna”, căci a luat de bărbat unul din săraki.
Cele mai tari cutume însă, sunt la divorț, fiindcă doar acolo se vede dacă a fost dragoste adevărată.
NOU
si eu sunt de acord cu nunta in strainatate. Mai triezi din taranii care din pacate fac parte din ”familie” si alte rude inutile de mana a 3-a. Cine nu are bani de avion sa stea acasa
NOU
am înțeles, dacă își permit un bilet de avion automat nu mai intră la categoria ” rude de mâna a 3-a! și banii lor sunt valabili pt că sunt mai mulți!
Bă, nu-i mai judecați pe ăia care vin la nuntă rupți în cur de sărăcie, că pe ei îi doare mai rău că trebuie să dea 300 de euro la nunta voastră minunată decât vă doare pe voi că-s prea săraci!
Și când i-ați invitat, voi ați decis că și ăia 300 de euro de la săracii de la țară, pe care nici nu-i cunoașteți, sunt buni ca să vă acopere cheltuielile cu extravaganțele voastre de hipsteri!
e o idioțenie totală, chemi oameni care nu se bucură să vină și pe care nu te bucuri că-i ai la nuntă!
Asta e ce urăsc cel mai mult la nunți!
am participat numai la una și sper să rămână și singura. A, și nici măcar nu a fost a mea!
NOU
huh ce tufis colorat are #22
NOU
Poporul român abia a ieșit mental din feudalism(comunismul a fost o reîntorcere la feudalism), de aici și persistența obiceiurilor arhaice la nunți. Pupăturile cred ca țin mai mult de latinitatea noastră amestecată cu prăpăstioșenia slavă.
Răpirea miresei vine de la mitul răpirii Sabinelor de către romani și este o parte a mitului fondării Romei. În Antichitate căsătoriile se făceau mai ales fără aprobarea femeii… Nu că nuntașii români ar fi conștienți de asta. Sacrificarea găinii si dansul găinii-înca un obicei pre creștin.
Aceste obiceiuri se practică pentru că mentalitatea nu prea s-a schimbat când vine vorba de căsătorie- referendumul din 2018 a dat măsura modernității mentalului colectiv. Că nu s-a votat in majoritate pentru familia tradițională este irelevant, important este câți români l-au făcut posibil- un subiect care nu are trebui să fie subiect în sec XXI.
Curios este că am vazut o parte din aceste obiceiuri și la nunți de ruși lipoveni-mai ales răpirea miresei.
NOU
Urmasii romanilor (in special in zona de sud a Italiei) mai faceau pina de curind si “fuitina”, atunci cind parintii nu erau de acord. Unii o numeau fuga din dragoste, altii rapire, in functie de care parte a baricadei se gaseau… Dupa doua-trei zile petrecute in ascunzis , fata era adusa acasa iar parintii erau obligati sa accepte ginerele, pentru a repara onoarea bietei virgine…
NOU
Nu știu dacă pupaturile țin doar de latinitate, să-i vezi pe olandezi cum se pupă în serie de trei. Nu se mai termină mozoleala parcă.
NOU
Misto subiect, amuzant. Ca tot ai adus vorba de tradiții la nunti, eu cu soția am fscut nunta fix cum am vrut noi, am invitat fix pe cine am vrut noi și a ieșit super. Ca sa enumăr câteva abateri de la traditii: bufet suedez pt ca urăsc sa primesc mâncarea la program și neapărat într-o anumita ordine, dj pe care l-am instruit sa nu pună anumite genuri de muzica pe care noi nu le agreem și totodată l-am rugat sa trimita la mine pe orice vine la el cu cereri speciale (nu a venitt nimeni), transport asigurat dus întors pt toti mesenii când au vrut ei pt ca urasc sa caut taxiuri noaptea, și cel mai frumos cred eu, acces la piscina cu tot ce implica asta (prosoape, zona dedicata pt schimbat, dușuri), plus vreo 10 camere pt cine avea chef sa se retragă la somn și nu vroia sa plece acasă. La 11 a 2a zi am intins iar masa și bautura și am mai petrecut un pic 🙂
NOU
Misto subiect, amuzant. Ca tot ai adus vorba de tradiții la nunti, eu cu soția am fscut nunta fix cum am vrut noi, am invitat fix pe cine am vrut noi și a ieșit super. Ca sa enumăr câteva abateri de la traditii: bufet suedez pt ca urăsc sa primesc mâncarea la program și neapărat într-o anumita ordine, dj pe care l-am instruit sa nu pună anumite genuri de muzica pe care noi nu le agreem și totodată l-am rugat sa trimita la mine pe orice vine la el cu cereri speciale (nu a venitt nimeni), transport asigurat dus întors pt toti mesenii când au vrut ei pt ca urasc sa caut taxiuri noaptea, și cel mai frumos cred eu, acces la piscina cu tot ce implica asta (prosoape, zona dedicata pt schimbat, dușuri), plus vreo 10 camere pt cine avea chef sa se retragă la somn și nu vroia sa plece acasă. La 11 a 2a zi am intins iar masa și bautura și am mai petrecut un pic 🙂 overall, no regrets.
NOU
Cu un an înainte de pandemie, fiică-mea a făcut nuntă fără dar. 16 persoane per total, într-o grădină, platouri reci, bogracs și tort. Am scăpat de penibilitatea unei nunți tradiționale cu dar. Când banii intervin într-un eveniment, se pierde emoția bucuriei pure.
NOU
Apropo de ce zicea nea Ilie, cu nașa dansând pe masă, cu țâțele pe-afară, și eu am fost la o nuntă de asta descentrată, unde, pe la miezul nopții, mirele și nașul mare fiind rupți de beți, au urcat pe masă și răgeau/cântau, lăcrimau și băgau borales în jet. Parcă erai în Exorcistul. De fapt cam toată nunta era ghips/muci. Soacra mare trecea regulat pe la mese cu o sticlă de țuică MM style 60°, trăgea ea o dușcă simbolică (sau nu) și servea nuntașul apoi să tragă și el din sticlă. După atâta drojdeală, clar că îi pâlpâia și ei filamentu’ zdravăn.
NOU
Uite d’aia nu am facut noi nunta. Am zis DA la primarie si apoi fiecare a plecat in treaba lui. Si nici nu mergem la nicio nunta pt ca ghici ce, nu avem nicio obligatie. End of story
NOU
smart guy:)