Ultimul scandal în care este implicat Sorin Mîndruțescu, eternul GM al Oracle, este extrem de relevant pentru nesătuii României care nu s-au putut opri din mizerii nici în al 12-lea ceas. Și rădăcinile acestor mizerii vin din începuturile corporațiilor în România. Nu știu cum a fost în alte corporații dar vă pot spune cam cum a fost în IT. Astfel cei care nu sunt din IT vor înțelege cum s-a ajuns la status quo-ul actual în care nicio soluție IT operată de statul român nu funcționează în parametrii normali.

Când corporațiile IT au venit în România au angajat oameni unul și unul. Managerii acestor corporații au ajuns să fie cunoscuți în toată țara și toate firmele de IT să lucreze cu ei. Vorbim de oameni ce au stat foarte mulți ani în poziții de conducere – Radu Enache la HP, Ștefan Cojanu la Oracle, Dan Bedros la Alcatel, etc.

Scandalul momentului este despre Oracle așa că astăzi vom vorbi despre Oracle. În anii 2000 era o zicală – numai cine este angajat prost la Oracle nu este și la Vector Software. Au dispărut multe înregistrări pe Google despre Vector dar rămân înscrisuri prin monitoare oficiale etc. Numele directorului era important însă.

Vector realiza implementările mari de tehnologii Oracle. Realiza este termenul corect deoarece în prezent compania nu mai există, a fost radiată. Începuseră deja să se extindă și să joace în liga mare Romsoft, SIVECO, UTI, și ceva mai târziu, ASESOFT. Toate aceste companii aveau să aibă în comun un singur lucru: aceiași manageri. Aceiași manageri „old-school” ce știau că toți trebuie să își ia dreptul ca lucrurile să meargă unse.

Oameni din toate aceste companii și din multe altele ce au acționat în același stil au trecut să dea cu subsemnatul pe la DNA, DIICOT și alte instituții. Numele managerilor au fost legate de scandaluri de corupție și cam toată lumea știe cine sunt.

Averile tuturor acest manageri pot fi considerate ca fiind mari. Nu colosale ci mari. Însă cu toții și-au părăsit job-urile abia în al 12-lea ceas, când deja pușcase puroiul. Pe unul nu l-a dus capul să își ia banii și să plece undeva în țări calde, discret și fin. Nu, toți au visat măreție, pe unii i-a dus ambiția să devină consilieri de miniștri, sau să aibă gânduri de a deveni miniștri ba chiar prim-miniștri.

Și cam asta le-a adus „pieirea” – au fost prea vizibili prea mult timp. Nu s-au dat la o parte când trebuia. Aceiași jucători, același joc. La un moment dat jocul s-a schimbat și ei nu și-au dat seama că ar fi fost momentul să dispară. Nu, mai mult, mai mult, lor nu li se putea întâmpla nimic.

Iată că opt denunțuri au fost împotriva lui Sorin Mîndruțescu. Opt!!! Și nume grele, toți foști mari directori de integratori de soluții. Că au încheiat ceva deal-uri cu DNA sau că i-au plătit-o benevol nu se va ști probabil niciodată. Dar rețeta presupuselor șpăgi Oracle era cunoscută în toată industria: account protection în schimbul unor beneficii. Și uite așa când tu concurai la o licitație primeai prețul full și competitorul tău primea prețul special care îl ajuta să câștige.

Și poanta știți care este? Penibilul care aruncă în aer toată această așa zisă „luptă anticorupție”? Că toate aceste lucruri erau la vedere. Nu era nimic ascuns – prietenii primeau prețuri speciale de „account protection” iar fraierii primeau prețul full. Era destul ca la o licitație să se verifice prețurile și plățile făcute de către câștigător către diverse firme și pica toată construcția. Aceste lucruri se fac la limita prescripției, după 6 ani de la ultima faptă.

Scopul acestei acțiuni „patriotice” a DNA nu este pedepsirea lui Sorin Mîndruțescu – aceasta nu va avea loc, ar însemna să bage la bulău jumătate din vechiul sau actualul management al firmelor mari de IT și al integratorilor de soluții. Nu, scopul este mazilirea publică a persoanei publice Sorin Mîndruțescu. O pensionare forțată să zicem așa.

La vremuri noi, oameni noi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.