Scris de Costin

Inspirat de Cetin si cu un titlu furat de la Maddame, propun sa facem o scurta lista de idei, pareri, decizii de luat in vremuri de criza economica, in tagma asta a facatorilor de bani independenti sau cum ar spune speakerii: antreprenori.

Nu sunt consultant financiar, nu emit pareri cu titlu de adevaruri general valabile, la fel ca foarte multi dintre voi si eu am spart banii pe bomboane si inghetata cand eram mic si n-am reusit sa strang din alocatie 300k eur pana la 18 ani pe care sa-i investesc in ceva cu care sa ma laud pe ZF.

Asadar, hai sa facem o lista cu greseli si decizii bune, sa constientizam cum ar veni, asa cum spunea bunicul meu: tamplar betiv moldovean, ca atunci cand iti dai seama ca esti idiot, nu se schimba nimic dar tot ai mai aflat un lucru.

1. Informeaza-te, citeste, fii conectat, intelege.
Am ras cateva zile cu berea in mana pe canapea urmarind cum in China nu si-a vazut unu de orezul lui si a facut febra. De ce este sistemul de invatamant inutil? Pentru ca la Geografie profesorii inca le explica elevilor cum China e departe. Nu e. Deloc.

2. Reactioneaza.
Ia decizii, nu astepta sa se intample lucruri pentru ca lucrurile nu se intampla.
Daca tu plantezi ceapa si ceapa nu se mai vinde, vezi ce poti sa plantezi acolo cu sculele pe care le ai. E greu, nu esti motivat, avem tendinta sa conservam si sa asteptam (ceea ce nu e rau) dar si conservele expira.

3. Renunta la ce crezi tu.
Eu am crezut pe rand ca: 1. nu au cum sa blocheze economia. 2. Nu au cum sa opreasca zborurile. 3. Nu au cum sa inchida granitele. 4. Nu au cum sa ne inchida in case pe toti. 5. Nu au cum sa x si y.
Ce cred eu este egal cu 0, deciziile luate pe baza a ce crezi tu sunt loterie.

4. Taie costuri
Redimensioneaza, nu-ti asuma plati si datorii bazate pe un termen de restartare al industriei in care activezi declarat oficial. Increderea in oficiali si oficialitati e ca atunci cand cumperi carne si nu-ti vin prietenii la gratar.
Incearca pe cat posibil sa renunti la aseturi si sa tii cat mai mult de oameni. Cea mai importanta resursa a unei afaceri din punctul meu de vedere sunt angajatii.

5. Nu lasa nicio piatra neintoarsa ( spusa de un mai mare al industriei in care activez)
E timpul sa lasam gradele, functiile, titulaturile, pretentiile si sa iesim in piata, sa vorbim cu oameni ca intre oameni, sa interactionam, sa comunicam, sa impartasim idei, concluzii, propuneri. Lasati mailurile si adresarile protocolare, lasati meeting requesturile, lasati cartile de vizita cu titulaturi pompoase. Faceti cafea, curat in birou, suna personal un client, multumeste sincer, cere o parere, un sfat, fii deschis. Invata sa ceri si sa refuzi si toate astea deschis si decent si motivat.

7. Si cel mai important: MINDSET (sa sune pompos)

Cand a pierdut intr-o singura zi 60 de masini din 120, de la 0 la 120, in 4 ani, cu rate, imprumuturi si datorii pe urmatorii 10 ani, unul din prietenii mei din industrie, a iesit in curte ca un veritabil moromete modern, si-a aprins o tigara si a declarat: Macar ne-am distrat!

Nu tratati scriitura ca o serie de sfaturi economice, nu e. Sunt pareri, bune sau proaste! Scrieti si voi in ce domeniu activati cu ce v-ati confruntat si ce solutii ati gasit. Poate ne vin idei sau avem nevoie unii de ceilalti si nu stim.