Scris de Costin
Inspirat de Cetin si cu un titlu furat de la Maddame, propun sa facem o scurta lista de idei, pareri, decizii de luat in vremuri de criza economica, in tagma asta a facatorilor de bani independenti sau cum ar spune speakerii: antreprenori.
Nu sunt consultant financiar, nu emit pareri cu titlu de adevaruri general valabile, la fel ca foarte multi dintre voi si eu am spart banii pe bomboane si inghetata cand eram mic si n-am reusit sa strang din alocatie 300k eur pana la 18 ani pe care sa-i investesc in ceva cu care sa ma laud pe ZF.
Asadar, hai sa facem o lista cu greseli si decizii bune, sa constientizam cum ar veni, asa cum spunea bunicul meu: tamplar betiv moldovean, ca atunci cand iti dai seama ca esti idiot, nu se schimba nimic dar tot ai mai aflat un lucru.
1. Informeaza-te, citeste, fii conectat, intelege.
Am ras cateva zile cu berea in mana pe canapea urmarind cum in China nu si-a vazut unu de orezul lui si a facut febra. De ce este sistemul de invatamant inutil? Pentru ca la Geografie profesorii inca le explica elevilor cum China e departe. Nu e. Deloc.
2. Reactioneaza.
Ia decizii, nu astepta sa se intample lucruri pentru ca lucrurile nu se intampla.
Daca tu plantezi ceapa si ceapa nu se mai vinde, vezi ce poti sa plantezi acolo cu sculele pe care le ai. E greu, nu esti motivat, avem tendinta sa conservam si sa asteptam (ceea ce nu e rau) dar si conservele expira.
3. Renunta la ce crezi tu.
Eu am crezut pe rand ca: 1. nu au cum sa blocheze economia. 2. Nu au cum sa opreasca zborurile. 3. Nu au cum sa inchida granitele. 4. Nu au cum sa ne inchida in case pe toti. 5. Nu au cum sa x si y.
Ce cred eu este egal cu 0, deciziile luate pe baza a ce crezi tu sunt loterie.
4. Taie costuri
Redimensioneaza, nu-ti asuma plati si datorii bazate pe un termen de restartare al industriei in care activezi declarat oficial. Increderea in oficiali si oficialitati e ca atunci cand cumperi carne si nu-ti vin prietenii la gratar.
Incearca pe cat posibil sa renunti la aseturi si sa tii cat mai mult de oameni. Cea mai importanta resursa a unei afaceri din punctul meu de vedere sunt angajatii.
5. Nu lasa nicio piatra neintoarsa ( spusa de un mai mare al industriei in care activez)
E timpul sa lasam gradele, functiile, titulaturile, pretentiile si sa iesim in piata, sa vorbim cu oameni ca intre oameni, sa interactionam, sa comunicam, sa impartasim idei, concluzii, propuneri. Lasati mailurile si adresarile protocolare, lasati meeting requesturile, lasati cartile de vizita cu titulaturi pompoase. Faceti cafea, curat in birou, suna personal un client, multumeste sincer, cere o parere, un sfat, fii deschis. Invata sa ceri si sa refuzi si toate astea deschis si decent si motivat.
7. Si cel mai important: MINDSET (sa sune pompos)
Cand a pierdut intr-o singura zi 60 de masini din 120, de la 0 la 120, in 4 ani, cu rate, imprumuturi si datorii pe urmatorii 10 ani, unul din prietenii mei din industrie, a iesit in curte ca un veritabil moromete modern, si-a aprins o tigara si a declarat: Macar ne-am distrat!
Nu tratati scriitura ca o serie de sfaturi economice, nu e. Sunt pareri, bune sau proaste! Scrieti si voi in ce domeniu activati cu ce v-ati confruntat si ce solutii ati gasit. Poate ne vin idei sau avem nevoie unii de ceilalti si nu stim.
NOU
Cine n-a făcut punctul 5 până acum, cu greu se va adapta și probabil că nu va înțelege de ce trebuie să facă asta.
La punctul 7 aş adăuga cuvântul GROWTH, să avem Growth Mindset.
Și punctul 6 mi-a scăpat… 🙂
NOU
6 este cifra malefica!
NOU
Apropo asta. E un simbolism foarte mișto în spate. De fapt, cifra 7 avea conotații sacre pentru o grămadă de civilizații antice.
Cifra 6 era semnul neîmplinirii. “Not quite there”. 7 fără ceva.
NOU
@Maddame – vorbim despre lumea antică europeanā, continuată de cultura religiilor avraamice. De exemplu, în cultura chineză cifra 6 este considerată norocoasă.
NOU
În Hinduism, există 7 lumi divine și 7 infernale.
Când s-a născut, Buddha a făcut fix 7 pași.
Am senzația că și cifra 7 e considerată norocoasă la chinezi, dar n-aș băga mâna în foc.
NOU
Este! Ziceam de 6. Anyway, divagăm. 🙂
NOU
Divaghează liniștit, îmi plac mult digresiunile. Alea dau toată cărnița comentariilor
NOU
Nu știu dacă e oportun, dar ar merge un articol despre simbolism, numerologie, tratat la rece și cu exemple din viața reală. Poate paralele despre superstiții din Ro și din restul Europei, chiar m-ar interesa ce superstiții au cetinienii. Nah, brainstorming mai greoi că scriu mailuri in paralel.
NOU
Dacă te oferi să scrii….go for it, și pe mine mă interesează.
Dacă sugerai să scriu eu…nu știu suficient de mult ca să scriu, și nu-mi place să tratez subiecte pe care nu le stăpânesc. Eventual ceva la modul subiectiv, în care să ne povestească cititorii ce superstiții au.
NOU
Păi bagă aia subiectivă cu superstițiile, cred că e ok de început. Am câteva idei despre ce aș putea scrie, dar îmi trebuie timp să pun totul într-o formă cât de cât ok.
NOU
Saracii vor fi tot saraci si bogatii la fel de bogati sau poate mai mult.Restul este gargara.
NOU
cei auto-programati intru saracie, raman saraci si dupa ce castiga potul cel mare la loterie!
saracia nu porneste din buzunar, ci de mai sus!
NOU
Lasă că se mai și fac transferuri între divizii… cât de cât..
NOU
Ce s-a ales de biata Românie, dacă l-au lăsat să scrie pe Cpt Evidență la Cetin pe blog…
NOU
E foarte util articolul, plin de sfaturi bune, cu invataturi de la bunici intelepti din molodva (daca ar fi fost la Vasilescu, invatatura aia sigur o slobozea o casiera de la Mega).
Hai sa nu mai carcotim, ca asa incepuse si Fluture la Vali, si acum scrie recenzii la carti!
NOU
Da, felicitări, iluminați oameni. Ați fi surprinși câte dintre punctele astea NU sunt evidente pentru mulți antreprenori. Dacă nu mă credeți, întrați în Grupul Antreprenorilor de pe Facebook :)).
Fix atitudinea asta de “hă hă ce prost ești, știam deja, le știu pe toate” mă face să cred că nici tura asta nu învățăm nimic. Mă rog, eu încă mai cred că ce a fost la Colectiv a fost, de fapt, cea mai mare dramă prin care am trecut ca popor, și dacă nu am învățat nimic din aia, un virusel și un concediu de 2 luni nu are cum să schimbe ceva în “mindsetul” românilor. So… Felicitări, o să presupun că experientele și gândurile voastre sunt mult mai puțin previzibile.
NOU
Cpt Evidenta? bai nene, nu stiu daca iti dai seama, dar suna foarte naspa chestiile astea adaptate din afara. inteleg romgleza, ca se discuta multe in engleza prin birouri dar … daca tot trebuie sa te dai “cool” macar foloseste originalul. In fine, nu inteleg injectarea de expresii engleze/americane in limba romana. nu mi se pare misto (cool) deloc.
NOU
Atât s-au putut, mă! :))
N am știut mai mult!
Nu tre sa fin toți deștepți și originali.
Hai să ți dau alta, fara învățături de la bătrâni.
Învățătura pe care am luat o de la un director operațional de corporație care a și murit de cancer între timp:
În viața nu e nevoie sa fii deștept, sunt multi, trebuie sa fii memorabil!
NOU
@Ursu, putin trolling: asa ziceau si aia care-si faceau selfie-uri tinandu-se de ultimul etaj al unei cladiri…
NOU
@jeleu, sună exact că spiritul articolului: apa e udă, cafeaua e fierbinte, nu te urca pe stâlp căci poți să cazi…
NOU
@deedee ori nu prind eu glumele fine (chiar nu o fac, sunt slăbuț in zona asta) ori nu are sens treabă cu selfieul la ultimul etaj!
Cin să știe?!?!
NOU
Meștere, nu mă mișca vreun comentariu venit de la un nickname de mirc anii 2000. App, eu eram coldfire și mai aveam un prieten Hotice… Era 2004 și eram inofensivi.
NOU
E 03.14 AM si spun ca mi-a sarit somnul instant de la iluminarea care m-a cuprins, citind punctul 7. Un antreprenor cu astfel de “MINDSET” nu va fi niciodata doborât si va gasi întotdeauna resurse sa se reinventeze. Mi-as dori sa am astfel de ficați.
NOU
Am reactionat cu 2 saptamani mai tarziu decat trebuia, dar acum sunt in alt domeniu decat in martie, cand toata lumea imi zicea ca sunt nebun , ce am, ei nu cred in virusu asta , ca e o minciuna a Americii, etc.
Am refacut planul de investitii – urmeaza intalniri sa cer o reasezare a preturilor bazata pe realitate.
Plm…si acasa ce sa fac?! Ma plictisesc
NOU
Eu nu mă autoinclud in categoria asta cu antreprenoriatul, inca învăț și ciulesc urechile pe alții și încă sper sa ratez etapa aia de creștere care include măcar un faliment =).
Trecând prin perioada asta, cred, insa, ca da, sa ții oamenii aproape – ma refer și la angajați și la clienți (unde e cazul) e cel mai important. Cine și-a ținut oamenii în firma a putut sa dea drumu’ la treaba imediat ce s-a dat voie (pe anumite domenii) și sa nu se lovească de chinul recrutarii (ai crede ca după 2 luni în care s-au desfăcut atâtea contracte, găsești oameni dispuși sa lucreze – FAAALS).
Doi – cine a lucrat înainte de toată nebunia asta asa cum trebuie, cu servicii/produse care chiar au fidelizat clienți și nu doar le-au încasat banii pe principiul hit&run, are acum o bază pe care sa o prelucreze și sa dea un restart cât de cât acceptabil.
Cine nu are niciuna din astea doua, trebuie sa aibă mulți bani.
NOU
adie o boare cu iz prevestitor de austeritate bugetara si insolvente!
NOU
Singurul regret e ca n-am luat actiuni Tesla cand au scazut pe la vreo 350 dolari prin martie. De la 900+ la 350 iar acum sunt peste 800 iar..
NOU
Pai sa nu-ti vina sa-ti dai cu Tesla-n coaie?
NOU
mai astepti si le iei cand c0boara la 500!
NOU
Te caci in ele de actiuni. Ai gresit cu o ora vinzarea primesti bani de peanuts in loc de nuggets. Silveru’ era 12 dolari uncia in martie, azi e trecut de 18. 50% crestere in doua luni. Nici aurul nu a performat asa de bine (de la 1450 la 1700 in acelasi interval). Acum e timpul sa vinzi ce ai cumparat acum doua luni fiindca se va reporni economia. Asa zice Tucker, tipul al carui ciine vine sa-l scarpin dupa plimbarea de la 1 noaptea. Omu’ e ceva pe wall street. Safe asset=urile ca aurul si argintul vor scadea in viitorul apropiat. Nu ma intrebati de bitcoin, locatarul meu specializat in moneda electronica e din martie pe yachtul lui inmatriculat in Cayman Islands. Ii citesc eu simbata dimineata revista Barrons inainte de a o arunca la gunoi…
NOU
@Mircea – bun, și ce faci cu banii? Dacă nu-i investești se duc dracului din cauza inflației. La aur nu sunt chiar de acord. Pentru că nu se folosește majoritar în industrie (ca argintul), iar atat timp cat indienii și alții vor vrea ghiuluri, esti destul de safe. Cine a cumparat aur acum 10 ani n-a facut rau. S-a protejat de inflație.
Bun ar mai fi imobiliarele (doar alea din zone super bune, gen central in orașele mari europene). Dar acolo îți trebuie bani mulți.
NOU
Eu vorbeam strict de saptamina asta care vine. Nu generalizam, fiindca si aurul a mai fost la 1800 uncia prin 2010 si apoi a cazut la 1200… Iar argintul de cind cu industria fotografica pusa pe butuci are o supraproductie de ma si mir ca nu se fac din nou monede de circulatie din el…
NOU
Nu doar actiunile Tesla au fost la pret de ocazie – cu putin curaj si cercetare se puteau face niste bani frumosi.
E o regula bine stiuta, trebuie sa diversifici investitiile si in cazul in care una moare sa ai ce sa mananci pe alta parte. Eu personal o aplic asta si in viata de zi cu zi – am cunostiinte foarte bune pe o nisa iar pe alta parte invat si un domeniu nou. Pica una, ramane cealalta.