Imobilul de pe strada Arthur Verona din Bucuresti pe al carui zid artistii urbani picteaza desene murale de 11 ani, cu ocazia festivalului de arte si urbanism Street Delivery, urmeaza sa fie daramat, se arata intr-un anunt al Fundatiei Carturesti, citat de Mediafax. Noul proprietar al imobilului vrea sa construiasca o cladire de birouri.
Cristian Neagoe, co-fondator al Street Delivery, a scris pe Facebook: “De 11 ani, zidul asta de la Street Delivery inseamna ceva pentru Bucuresti si bucuresteni. Dar banii, combinatiile si cinismul trec deseori peste lege, zone protejate sau memorii afective. Sa vedem daca si in cazul asta.
Mie îmi plac foarte mult spre enorm băieții ăștia care salvează identitatea culturală a orașului, dar întotdeauna pe banii altora. Ok, 11 ani au folosit un zid al unei case, fără să li se ceară bani, ca să își înfrumusețeze diversele activități din zonă, nu știu cât de utile sau nu.
Acum proprietarul DE DREPT ar vrea să facă ceva cu proprietatea sa, pe banii săi. Se pare că nu poate, pentru că domnii neposesori ai acelei proprietăți sunt de părere că tipul nu are voie să facă ce dorește, cu banii săi. trebuie să lase să profite street delivery și restul, probabil gratuit, câtă vreme vor avea nevoie hipsterii de zidul ăla sau, ca în cazul lui Mircea Toma după ce a salvat Vama, până apare ceva mai profitabil
NOU
sa il darime asa i trebuie daca deseneaza ciori
NOU
Vaporul plutește dar cu pisica nu poți bate cuie.
NOU
Mai sunt ziduri in oras. E doar un motiv de a-si face publicitate printre hipsterime.
NOU
si, nu pot sa-si faca si ei un zid?
sau sa-l cumpere. numa cumintenia pamantului merita 5 lei?
NOU
Să le fi cerut proprietarul daune pentru cât au mâzgălit ăia peretele, doar așa, for fun, să vedem dacă se dorea respectarea legilor și … a memoriilor afective, că poate și proprietarul avea amintirile lui acolo, dar nu l-a întrebat nimeni.
NOU
graffiti e arta!!! i-au facut un bine!!
NOU
a deci ala care a scris cu spreiul muie lorena la intrarea in scara era artist
NOU
era Suge-o Ramona! si nu era cu spray
NOU
Tupeu hipsteric
Proprietarul nu poate sa demoleze că e zona protejata sau că nu mai au ăștia unde sa mâzgălească ?
NOU
Eu cred ca proprietarul poate sa faca ce vrea el in zona aia. Eu n-am auzit pana acum de imobil care nu s-a demolat pentru ca “e zona protejata”. Puhlease, this is Romania…
NOU
Deci, se incepe din nou cu usorul misto la adresa hipsterismului lui Nicusor Dan, asa zisul salvator al capitalei, solutia perfecta. Cat de repede uita romanii absolut totul, superb 🙂 .
NOU
La primărie ,la primărie
Sa vina Shordan ,să vină tare
Ca s-anuleze o demolare
NOU
Sa darame casa. Sa pastreze zidul… 🙂
NOU
Ca la Monte Cassino in 1944
NOU
Sven, tu esti?
NOU
Nein, Ich bin leutenant Ohlsen daca e sa ne luam dupa grade
NOU
mke, eu sunt hinka. la apelul bocancilor:))
NOU
Sa traiti Herr Oberst!
NOU
Bre, dar de ce trebuie sa fie alba sau neagra? 🙂 Vorbeai ca lumea e hater in comentarii. Asta pentru ca tu esti hater in articole. Cine se aseamana se aduna. Si cred ca stii ca-s de suficienti ani pe aici ca sa te apreciez, dar daca dai cu ura, n-ai ce sa primesti decat uraciosi, nu?
Eu sunt convinsa ca, daca s-ar dori, s-ar putea impaca si capra si varza. O cladire de birouri ar arata tare misto sa aiba integrat un zid dintr-asta in ea, iar proprietarul si-ar lua o tona de publicitate pozitiva ca protejeaza arta urbana. Vreti, nu vreti, grafitti e o forma de arta moderna si lucrarile de acolo sunt chiar deosebite. Acum, daca am putea sa conlucram ca oamenii si sa gasim solutii impreuna si sa nu aruncam cu pietre unii in altii, tare frumos ar mai fi. Parca am fi oameni civilizati si moderni, nu? 🙂
Eu vreau sa-i propun proprietarului sa faca asta si, la schimb de banii de modificare a proiectului, sa-l promovez cat pot. Nu zic ca nu avem nevoie de cladiri de birouri, dar zic ca, parca, ar trebui sa punem putin pret si pe arta si pe visele si placerile tinerilor, nu doar pe consumerism. Poate-s eu aia dubioasa si sunteti voi aia desteptii, dar vad ca de mii de ani se tot baga violenta asta a ideilor peste tot si nu prea functioneaza. Ar fi timpul, parca, sa mai schimbam metoda.
NOU
Dar dacă am pune preţ pe nişte chestii de bază întâi, gen dreptul la proprietate, dreptul la a face ce vrei cu proprietatea ta?
Arta îşi are locul ei, dar nu pe proprietatea omului. Nu înţeleg absurditatea asta. În SUA proprietarul ar fi putut da în judecată şi câştiga lejer, iar “artiştii” arestaţi.
Nu am înţeles niciodată metoda asta românească de împoprietărire, gen “dacă am făcut o chestie timp de ani de zile, cine eşti tu să vii să-mi zici să nu mai fac?”
Ca şi bătrânii cu parcările, mi-a zis unul odată: “eu de 30 de ani parchez pe locul acela”. Ei bine, şi nu v-a fost de-ajuns?
Nu e nici albă nici neagră, e proprietate personală şi gata.
NOU
Citind comentariul asta, am inceput sa-mi pun si eu o intrebare fundamental existentiala: Ce plm mai fumeaza hipstării in ziua de azi de o dau cu asemenea ineptii?
NOU
pai nu-i contest dreptul la a face ce vrea cu proprietatea lui. Spun doar ca exista si o cale de mijloc si ca l-am putea convinge si ar fi frumos sa incercam sa ajungem la o cale amiabila, ca de aia traim in comunitate. Nu cred ca e chiar o gaura in cer ca cineva a desenat niste pereti. Si frumos.
Colegul de mai sus, nici macar n-amretinut cum te cheama, dar iti multumesc de grija
NOU
peretele ala desenat e chiar singura chestie misto de la street delivery de cativa ani incoace (mos ion de la piscu cu olaritul e separat, omul e un spectacol in sine). restul sunt niste tristuti care fac acelasi lucru an de an si sunt chiar penibili. mai sunt cei care fac activitati pentru copii si au ceva succes in ideea ca oamenii oricum vin cu copiii pe acolo si se plictisesc. dar in rest e o mare varza fara sens. amestec de prostioare gen ala care face hartie manuala ?!?!
daca omul vrea sa construiesca ceva acolo este fix dreptul lui si nu trebuie sa ceara voie da la carturesti & co. memorie afectiva bullshit. aia nu stiu cum sa isi justifice existenta. daaaaaaar da, mi-ar placea sa pastreze intr-o forma oarecare o bucata de perete pe care sa fie desenat ceva de niste oameni talentati in fiecare an. fara sa fie legat de stree delivery. pur si simplu.
NOU
wow, cata vehementa proletara pe aici..
dreptul de proprietate are si el (sau ar trebui sa aiba) niste limite, altfel am vedea numai macarale prin centru si-ntr-un an doi ne vor zambi in soare numa cladiri frumoase de birouri. si nu suntem prea departe de asta.
norocul nostru ca prin Europa cladirile vechi sunt conservate si proprietarii in unele cazuri nu au voie sa modifice nimic, ca asa mai vedem si noi ceva frumos. apoi ne intoarcem acasa, ridicam din umeri si oftam “asta e..”
nu stiu daca aveti idee cate cladiri Art Nouveau, Art Deco si Neoromanesc au fost demolate in Bucuresti pe acelasi principiu al lacomiei plus sustinerii aberante al dreptului de proprietate. si cate sunt in pericol de a avea aceeasi soarta.
ideea e ce acei “hipsteri” incearca sa conserve ce dracului a mai ramas frumos din Bucurestiul ala.
e fascinant cum lumea se plange ca nimeni nu face nimic in tara aia dar cand cineva ia atitudine tot aceeasi plangaciosi critica.
NOU
si inca ceva, graffiti NU e tot una cu arta stradala.
un motiv pentru care Brick Lane este faimos este arta stradala inspiringcity.com/2013/05/11/a-street-art-tour-of-brick-lane-in-london/
altii fac obiective turistice din asa ceva, noi vrem sa le stergem si sa arestam artistii. suntem o tara la fel de libera precum gandirea..
NOU
Eu as pastra o bucata de zid, curata si gata de a fi “vandalizata”, poate vine Bansky si face ce face el de obicei.
Apoi sa vezi ca fiecare proprietar de cladire o sa aibe un perete gol si invitatie pt Bansky!
Cladire de birouri tip “Bansky ready”! 🙂
NOU
Ai dreptate, dreptul de proprietate ar trebui sa fie mai bine inteles si acceptat de multi. Mi se rupe de ce targ artistic se intampla acolo, dar dedesuptul povestii despre proprietarul casei (care cica ar fi si monument istoric <-casa) cu cont in Cipru miroase a afacere lucrata pentru castigul rapid si mare a unor cetateni nu tocmai onesti.