Post scris de Marius Tudor

Stire interesanta citita ieri in gsp: “O echipa precum este CFR, campioana Romaniei, nu poate propune prea multi jucatori pentru echipa nationala”. Si-acum sa curga comentariile pe tema asta. De ce sa platesc lichelele din Romania, care-s interesate mai mult de viata de noapte, cand pot sa platesc niste jucatori aproape profesionisti, dar care stiu ce-nseamna o viata sportiva?!

Cam asta face Andone. Selecteaza de prin tara pe cine crede el ca nu i-ar face probleme la nivelul disciplinei in vestiar, iar Muresan aduce de-afara ce crede el ca e mai bun si mai profitabil.

Ce dovada poate fi mai clara decat castigarea campionatului cu o echipa formata 80% din straini, ca jucatorii romani sunt si supraevaluati si mai putin valorosi? Dupa modelul CFR, multe echipe aplica aceeasi strategie. Pentru Ionut Lupescu nu poate fi decat ingrijorator. In loc ca banii sa ramana in tara, pleaca in tari mai calde.

De aceea, directorul general al FRF va sustine acea regula impusa de FIFA, cu sase autohtoni plus cinci straini pe teren. C-o fi bine, c-o fi rau, nu stiu! Singurul punct unde mi-a atins coarda sensibila … a fost motivatia ca viitorul tinerelor talente din Romania arata sumbru.

Acum, daca esti talentat si stii cu mingea, e imposibil sa nu ajungi sa joci in primul unsprezece. De ce sa ajunga vedete fiii de mahari? Pentru ca in centrele de copii si juniori exista multi antrenori fripturisti. Sau multe scoli de fotbal n-ar putea supravietui fara “sponosorizarile” acestor mahari!

Din punctul meu de vedere: esti bun ajungi mare, nu … pe tarla. Tocmai din cauza asta nu mai avem o echipa nationala ca cea a generatiei de aur. Pentru ca trierea juniorilor se face pe baza de fripturi. Asa s-a facut mereu, doar ca acum cotele sunt mai alarmante.

Nasul meu, Dumnezeul sa-l ierte, mare fotbalist prin anii ’60, n-a putut face performanta din cauza ciocoilor. N-a avut bani sa dea unde trebuie, desi a fost golgeter regional.

Asa mai bine fac performanta cu strainii, pentru ca stiu ca 90% dintre ei au ajuns acolo unde sunt prin munca, si nu prin banii lui babacu’. Pe de alta parte mi se pare ceva normal. Campionatele mari ale Europei isi cladesc performantele tot pe umerii strainilor.

Spre exemplu, in Franta din numarul total al jucatorilor inscrisi in prima divizie, aproape 70% sunt straini.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.