Au început, ca la fiecare sfârșit de an, discursurile motivaționale la adresa săracilor. Nu trebuie să vrei mai mult, nu ai nevoie de mai mult, banii nu aduc fericirea, banii nu te fac pe tine, importantă e sănătatea, important este să fii lângă ai tăi, la fel de săraci ca tine, dar toți fericiți și mândri de puținul și sărăcia lor, important este dumnezeu, important e să fii în genunchi zilnic și să îți ceri iertare că nu te ridici la nivelul cerut de dumnezeirea inserată cu forța în viața ta, dar e ok, important e să dăruiești bisericii a zecea parte din sărăcia ta, iar biserica te va ierta, faci niște cruci, bagi niște mătănii, totul va fi bine.
De fapt, îndemnurile acestea există, sub diverse forme, din cele mai vechi timpuri ale civilizației, din primele momente când populația s-a împărțit în elite, cetățeni și stat, sau politicieni. Există mai multe moduri de control al maselor care trebuie să lucreze la binele elitelor și ale politicienilor. Dar cea mai eficientă dintre ele este controlul sărăciei, modul în care cei săraci sunt ținuți departe de lumina educației, pentru a produce noi vite de povară, pentru viitor.
Și deși vitele de povară sunt doar vite, după cum bine se remarcă în românia, ele, din când în când, se răscoală, atunci când elitele acumulează prea multe valori, prea multe bunuri economice, iar foamea începe să dea ghes foalelor umflate de apa pe care Nestle vrea să o privatizeze pe tot globul.
Și atunci apar în joc acești apostoli ai frugalității. Popi îmbuibați, filozofi de canapea, jurnaliști sau familii de jurnaliști care încasează bani de la toată lumea, oameni care au o grămadă de bani și bunuri, raportat la cei cărora li se adresează, care fac apologia simplității și a fericirii supreme prin familie și oameni buni. După care demarează, într-un ferarri roșu, spre soare-apune.
Nu. Nu trebuie să te mulțumești cu puțin. Nu trebuie să îți limitezi fericirea la experiențe, pentru că așa ți se spune din altă parte, de către oameni care stau pe castele din bani. Trebuie să te mulțumești cu ce vrei tu și ce te face pe tine fericit. Vrei să fii frugal? Fii frugal, ca Vali, de exemplu. Vrei să ai mulți bani? Fă pe dracu în patru, treci peste orice și fă bani, dacă bani e ceea ce îți dorești. Nu, nu trebuie să călătorești doar la tinerețe, societatea fabrică doar tineri săraci. Poți călători și la 60 de ani, dacă vrei. Poți face ce vrei tu, dacă vrei și dacă îți permiți. Trebuie doar să nu îți fie frică de mincinoșii angajați de elite să te țină la pământ.
Aveți o singură viață.
Trăiți-o. După…nu mai e nimic.
NOU
Cel mai bun exemplu sunt domnii “self-made” si care “au plecat de jos” de la Arena Leilor. Ii intreaba intr-un ad sponsorizat pe TikTok ce ar face ei daca ar avea 500 euro si ar trebui sa inceapa o afacere.
Raspunsurile sunt asa lipsite de orice contact cu lumea reala incat a aparut un trend pe TikTok in care sunt luati la misto cu chestii de genul “mi-as deschide o aplicatie care sa concureze cu Facebook”.
Dar sanatate sa fie, ca bani nu ai nevoie. Ce sa faci cu ei? Sa iti mai iei inca un Logan?
NOU
Stai ca vin sa-ti explice colegii de la Vali cum ca defapt banii nu-s importanti, si-ti da si fluture sau cristici o pilda dinaia cu un pescar si un afacerist american.
Vai cat rosu mi-am luat cand am zis ca vorbesc prostii.
NOU
Pai rosu de la ei e bine, e culoarea lor de suflet, nu?
NOU
Eu sunt cititor de a lu Vali și comentez frecvent pe acolo.
Dar îi dau dreptate lui Cetin. Hai să îți zic o chestie: răutatea, indiferența, gândul de a putea să fac o chestie pentru cineva, să ajut, într-un fel sau altul, a venit după ce financiar mi-a mers mai bine. Pentru că atâta vreme cât tu nu ai, ești păduche și tot timpul cauți să tragi tot la tine, să iei tu tot, nu ai timp, chef, efectiv nu gândești până acolo, ca și ăla de lângă tine are nevoie și ar trebui să trăiască bine.
După ce se rezolva problemele care ard, legate de sănătate, mâncare, chirie, o mașină, emoțional, psihologic, orice dorință/problemă a omului care îi sunt prioritare, are niște bani deoparte care îi dau un sentiment de confort, că poate pune deoparte mai mult decât cheltuie, abia apoi se poate gândi la binele ăluia de lângă el. Și că per total, dacă aia de lângă el trăiesc un pic mai bine este mai bine și pentru el, că toți prosperă.
Și când spun ajutat nu vorbesc despre lucruri mari, dar sunt mici gesturi care contează. Hai să dau un exemplu: dacă cineva are probleme legate de electrică, de calculatoare, probleme cu telefoanele, cu internetul, o informație, să arăt cum anume să facă unele chestii, ceva care ține de internet și îi pot scuti de timp și bani cheltuiți. Contează mult pentru oameni, contează că cineva nu i-a luat de proști, că cineva a făcut ceva pentru ei și cu o chestie simplă i-a scutit de un efort mare.
Uite exemplu clar: cineva s-a dus la București la un control medical. Trebuia să se ducă după rezultat, dar a vorbit cu cineva de acolo, că i-l poate da și pe e-mail/uațap că să nu mai bată drumul. Omul total pe din afară cu așa ceva. Mi-a trimis pe email rezultatul, i l-am scos pe foaie și i l-am dat cu prima ocazie când am avut drum spre el.
Au venit în zonă cu fibră optică și nu și-au făcut toți din prima contracte. Oamenii paraleli cu online și manele. Am trimis unui agent pe uațap copii de pe buletine, adresele de instalare și ce servicii doresc. In 4-5 zile oamenii mă sunau bucuroși că au instalate ce ii doare.
Oameni care nu au tangențe cu băncile și care nu își primesc venituri pe card.
I-am învățat și explicat să își deschidă conturi și internet banking, să își depună când și când bani acolo pentru a plăti facturile online, pentru a cumpăra chestii mai ieftin, etc etc.
Gradul de înțelegere și utilizare a internetului folositor, care contează în viața de zi cu I este redus. Alfabetizarea în direcția asta e minimă.
Grupurile de Facebook, uațap cu oameni având aceleași preocupări unde își partaja impresiile, experiențele, iar ajută.
Ehhh, aici este mult de lucru. Și chestiile astea contează. Ajută real oamenii.
O informație despre unde poate găsi ceva mai bun, mai ieftin, ceva care să îi rezolve o problemă reală.
Nu trebuie neapărat să fie donații în bani, obiecte. Îs bune și alea, nu le contestă nimeni, dar uite astea fac diferența.
Și astea se pot face abia după ce se trece de un prag de satisfacere a nevoilor.
Banii sunt buni, banii rezolvă cele mai multe probleme, banii ajută la un trai mai bun și mai sănătos. Sărăcie și sănătate sunt antagonice.
Acuma, cat înseamnă pragul ăla pentru fiecare, depinde de la individ la individ. Eu sunt ok că am o mașină ieftină cu care îmi rezolv problemele și mă mișc, altul mă vede ca pe ultimul rupt în cur, că doar atât conduc și că ar vomita in gură să fie văzut cu așa ceva. Sărăcia nu este o virtute, nu este un deziderat.
NOU
@IonutM in mare parte tocmai ai descris piramida lui Maslow.
Cei care zic ca-s fericiti asa saraci, nu-s fericiti. Sunt resemnati.
Imi e efectiv arsa pe creier fata mamei mele cand a trebuit sa-mi spuna ca nu-mi pot lua ceva jucarie pe care mi-o doream pentru ca “nu avem destui bani”, cred ca ea a plans mai mult ca mine.
NOU
Are Fluture pe blogul lui Zoso un articol recent intitulat ”Bucureștenii sunt zombies, dar ei nu știu asta”
Cu placere !
NOU
Trebuie să te obișnuiești cu puțin ! Doctor Ciomu
NOU
Tu, ca tu, dar ea (sau el, după caz)?
NOU
Totul este sa nu “patasti” ca Ionut 🙂
zoso.ro/ionut/
NOU
Unii-s mai norocoși, sunt băieți și fete de generali.
Îi vezi cu diplome străine.
NOU
Mai e și aia cu ”Frumusețea vine din interior…”
Cine-o mai fi inventat-o și pe asta?
NOU
Un proctolog homosexual.
NOU
Oamenii frumosi pe interior is ca sa aiba si legistii erectie
NOU
Totul e relativ in viata.
NOU
Și ”mîndru că sînt român”…
NOU
Mi-a placut articolul, big like!
NOU
Sa fim mai buni, zic…doar suntem in luna luminata…sau aia e de paste….in fine ori binecuvantata ori luminata…:important este sa fim cu cei dragi, cu oameni faini si sa avem tihna”… din ianuarie putem sa sarim la gat…
NOU
“Aveți o singură viață. Trăiți-o. După…nu mai e nimic.”
Adevarul crud pe care nimeni nu vrea sa-l auda.
“importantă e sănătatea”
Munca fizica de subzistenta uzeaza corpul prematur, deasta parintii nostri mor la 50 de ani de cancer si politicienii vibreaza cu fete majore.
Eu avand abonament privat Signal Iduna, pot spune ca in spitalele romanesti esti tratat ca un caine, iar partea si mai dureroasa este ca abonamentul respectiv este de 10 ori mai ieftin decat taxele platite la CNSAS.
“Fii frugal, ca Vali”
Omul are casa de 200k, masina de 40k, si poate vreo 200k prin banci pentru alta casa.
Are un singur copil, aici e frugal.
NOU
sigur, dar traieste la nivel frugal, nu face exagerari pe masura banilor sai. e usor sa fii frugal cand esti sarac. cand nu, abia atunci devine o alegere
NOU
Lasa-ma frate, nici asa, sa rupi patul ca sa nu dai bani pe niste aspirine cand esti racit!
NOU
domnu Coldea, mai ușor cu sifonul!!!
NOU
An dupa an cu banu’ pe primu’ plan,
Reprezint baietii care au dolaru’ in buzunar, Fac istorie in plina glorie!
NOU
Eh, nu trebuia sa il dai exemplu pe Vali, ne dam si noi seama. Uitandu-ne la Vali si la tine, intelegem care dintre voi aduce mai multe la masa.
NOU
Ca sa nu mai zic c-o acuză pe Loredana Groza ca nu mai vrea sa calatoreasca.
NOU
Desi-s de acord cu ideea (mai ales cu “tine-i in prostie si saracie”), mai sunt si aia care vor sa faca bani din motive tampite, gen comparatii, gura lumii, concurs de bitcoi, invidii, etc. Caz in care sustin incurajarile gen “nu te da de ceasul mortii, ca tot degeaba”. Caz in care minimalismul, vacantele prin munti si comunitatea pot macar ipotetic face mai mult bine decat sa mananci parizer si paine cu zahar pentru o masina care la anul va fi demodata, ca-si ia vecinul alta si mai bengoasa. Plus ca zburatul dupa o anumita varsta nu e recomandat, sa nu mai zic ca la calatorii mai lungi tre’ sa vii cu rezerva de pampersi dupa tine. Pentru tine, nu pentru copil. Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu stiu pe nimeni care sa vrea sa aiba multi bani pentru motive cat de cat ok (de ex, daca vrei sa ajuti lumea, poti face voluntariat din timpul tau, n-ai nevoie sa fii vreun mic trump), doar din invidie si concurs de masurat, motive care nu mi se par deloc “valide”.
In rest, tot sanatatea e baza, inclusiv aia psihica (pastrati glumele cu titanicul si alte accidente pentru alta data). Multi suntem cocosi pana cand incep sa ne moara apropiati din categoria de varsta sau tragem vreo sperietura zdravana pe propria piele. Daca n-avem sanatatea cat de cat (iar dupa o varsta, nici acest “cat de cat” nu mai e de ajuns), ne putem sterge undeva cu bancnotele (cardurile intra intre fese, sa ne intelegem). Iar daca restul vietii e complet oribil si suntem prea sanatosi pentru gustul nostru, exista sapun si alte ustensile ieftinache pentru doritori (eu una nu incurajez asta, dar fiecare are viata lui).
NOU
As mai adauga faptul ca frustrarile sunt foarte bune, mai ales alea din tinerete, cand erai pielea de pe scrot.
Cu cat esti mai frustrat, cu cat ti se umfla vena mai tare cand erai mic si prost si te uitai la colegul care o futea in decapotabila pe printesa din visele tale.
Sau cand erai indepartat din anumite anturaje pentru ca nu iti permiteai sa platesti ca ei.
Umilinta, frustrarea, razbunarea, sunt semintele ambitiei si perseverentei.
Never forget, fa bani, fa multi bani, la nivel obscen, fii puternic si apoi mananca-le ficatii tuturor, fii al dracului, fii pervers si baga sub cur doar pentru tine si ai tai.
Da, traieste-ti viata si traieste-o bine, ca doar una ai si nu iti va face nimeni vreo statuie ca ai fost cinstit si cumsecade, prostule.
NOU
Sper ca esti cel putin milionar, ca altfel ar fi tare trist sa gandesti asa si tot sa n ai bani.
NOU
nm.bradu, cred că nu știi cu cine vorbești. Dragoș are chiar și o casă in Domnești, cum sa nu aibă obscen de multi bani!! Aia e filosofia lui de veață, a lui rrromânache care s-a reușit.
NOU
Sincer cred ca indemnurile astea care tin de stoicism au sensul lor atunci cand vine de bunul mers al societatii.
Pentru ca realitatea simpla este ca majoritatea oamenivor “ar vrea” dar nu au capacitatea sa si “faca”.
Si atunci intervin frustrarile, latratul la lume si bataile in familie.
Sau, si mai rau, nu au capacitatea “sa faca legal” si intervine nitel haos si infractionalitate. Pentru ca lumea in care fiecare sisi urmareste propriul interes prin orice mijloace, asa cum spune Dragos C mai sus, e un model de anarhie.
Iar valorile stoice vin cumva si egalizeaza “vrutul” cu “pututul” astfel incat sa nu ne ducem toti in cap.
Iar acum cand toate societatea impinge in fata un model de viata nu numai neplauzibil dar complet inexistent inafara catorva norocosi si mai totul e bazat pe minciuna….produci doar o suma intreaga de frustrari fara o baza solida care nu numai ca nu incurajeaza oamenii sa “faca mai mult decat pot” ci nu mai vad rostul sa faca nici macar “ce puteau”.
Vezi scaderea demografica si “Gods of the copybook headings”….
NOU
Cred ca cel mai important e sa fii fericit, tu si ai tai. Eu sunt in punctul in care am o cariera, casa, suficienti bani incat sa nu imi fie frica ca raman fara pana la salariu, plus niste banuti deoparte. Nu am cea mai tare masina, nu am vila, nu am casa de vacanta. Daca a trage tare, poate peste 10 ani as avea mcar una din ele, dar totul are un cost. Vorbesc aici din perspectiva omului obisnuit, nu a celui 0.00001% care e miliardar din nimic. Costul ar fi timpul si sanatatea, sa nu vad copilul cum creste, sa ratez serbari ca sunt prin nu stiu ce delegatii etc. Pentru mine e prea mare costul, muncim ca sa trăim, nu invers.