Pensiile au apărut în sistem undeva prin anii 1900, drept contracarare a vechiului obicei de a munci până cazi lat, după care, dacă aveai noroc, copiii aveau grijă de tine, dacă nu, adio și un praz verde, crăpai într-un șant, pentru că nimănui nu îi păsa de tine.

Pe lângă evidentele beneficii pentru bătrânii inapți de muncă, gen independență față de rude și capacitatea de a trăi demn chiar și atunci când nu mai aduci un folos evident societății, pensia a contribuit și a dezvoltat ceva neașteptat și inexistent la vremea respectivă. Turismul, care, practic, s-a inventat și a înflorit datorită pensionarilor.

Desigur, aici vorbim despre țările civilizate ale europei și, oarecum, despre US, care au un sistem diferit de pensii, sistem care ține de noroc și de conduita în fața guvernului și a angajatorului, existând șansa de a nu mai avea pensie cu o zi înainte de pensionare, deși a plătit conștiincios 50 de ani.

În românia, pensia nu a existat, pentru noi, decât ca o obligație comunistă. Toată lumea știa că trebuie să iasă la pensie, nimeni nu știa, ca și acum de altfel, cât plătește lunar la pensie sau ce pensie va avea la final. După revoluție a fost un adevărat delir cu ieșirile la pensie, se ieșea lejer la pensie și la 45 de ani, dacă doreai. Desigur, nimeni nu știa că va exista Stolojan, inflație, bancorex și pensiile lor se vor transforma în hârtie igienică.

Așa că nimeni nu știe ce înseamnă cu adevărat o pensie privată, ci doar pensia de stat. Aia care vine cu siguranță, pentru că statul e mare, e bun și e drept.

Doar că nu. Urmează, în scurt timp, ieșirea la pensie a decrețeilor. CEA MAI MARE MASĂ de oameni din românia. Dacă acum este un salariat la 2 pensionari, odată cu intrarea decrețeilor la pensie, devine inestimabilă povara pe care o va purta un singur salariat.

Toți experții sunt de acord că sistemul de pensii, în schema sa actuală, nu va rezista, în acel moment. Fizic, nu ai cum să susții, economic, așa ceva. Și atunci va veni iadul.

Pentru că statul va inventa tot felul de reduceri, tot felul de impozite, orice, ca să iasă cifrele. Pensiile nu vor mai valora nimic, asolut nimic. Singura soluție este un sistem de pensii privat, în care oamenii să contribuie.

Doar că românii nu știu ce e aia pensie privată și privesc cu indiferență ce face Dragnea acum. Da, ok, o să ia banii de la pensiile private. Mare brânnză, oricum nu am cine știe ce acolo, dă-i naibii de îmbuibați. Și se vor lăsa, blând, în voia leagănului pesedist, pentru că se știe, pensia e departe și cui îi pasă acum, că e cald și vine concediul.

Se repetă cazul polonez și nimeni nu face nimic. Niște scremete pe facebook și cam atât. PSD-ul acum testează apa, să vadă reacțiile, iar reacțiile sunt bune. Nimeni în stradă, niciun molotov peste guvern, totul e bine și calm.

#paceaunuicimitir

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.