Citeam acum comentariile de la postul cu ținuta elevilor din școli. Majoritatea celor care comentează sunt la modul Vai, tineretul din ziua de azi.
Ceea ce consider că e profund greșit. Ori sunteți prea tineri și încă nu aveți suficientă experiență de viață la brăcinari, ori sunteți prea bătrâni și ați uitat.

Diferențierile astea pe bază de haine, accesorii sau orice altceva se fac și s-au făcut dintotdeauna, în școli. A, că acum e mai vizibil este pentru că, în acest moment, prevalează consumerismul tip Shein, toată lumea se consideră îndreptățită la haine scumpe sau măcar să arate ca hainele scumpe, toată lumea consideră că hainele mai vechi de 1 lună sau 2 trebuie aruncate, toată lumea cheltuie și risipește bani aiurea, pe mizerii mai ieftine sau mai scumpe, din dorința de a urmări trendurile de pe internet și de a nu ne simți mai proști decât influențării care își primesc țoalele de la varii companii.

Evident că acest lucru s-a răsfrânt și asupra copiilor și se manifestă foarte pregnant într-o țară săracă, precum românia. În țările avansate din UE lucrurile acestea s-au consumat demult, uniforma și uniformitatea în școli este ceva normal, iar copiii, desigur, găsesc alte modalități de a se diferenția și a se forma în clase separate.

Nu uitați că asta facem și noi, zi de zi. Spuneți-mi, care este grupul vostru social. Nu cumva căutați compania oamenilor de același nivel financiar? Nu vreți ca atunci când sunteți împreună, să aveți aceleași subiecte de discuție, același tip de vacanțe, aceleași tipuri de mașini? Sau preferați ca, în timp ce vă savurați Moetul, să îl ascultați pe prietenul sărac, cu 7 copii, cum se laudă că ieri au reușit să mănânce toți 9, deodată? Și cum au băgat 135 din nou în Floreasca? Și că s-a deschis un second hand nou la Delfinului și au niște cămăși de copii aproape noi, mai rămâne să le găsească la toți adidași?

Nu? Așa mă gândeam și eu. Diferențierea aceasta se întâmplă de când lumea, vă afectează mai mult doar pentru că vă implică copiii și vă doare mai tare când realizați că nu sunteți la nivelul de a le cumpăra tricouri Balenciaga de treișpe milioane. Dacă ați putea să le luați, nu ați mai fi deloc afectați, dimpotrivă, probabil v-ați lăuda cu grupul select de copii în care vă baleiază plodul.

Vreți să nu se mai întâmple astea? Învățați-vă copiii să nu caute să adere la grupuri sociale peste nivelul lor. Îi vezi pe unii că se cacă pe ei cu ce haine au? Mergi mai departe, înseamnă că sunt sub nivelul tău. Sigur, e posibil ca pe copil să îl doară în cur de ce credeți voi și să își dorească altceva, dar e un risc pe care vi l-ați asumat atunci când, cu ochi strălucitori, i-ați zis femeii de sub voi Vezi că termin înăuntru. Aia e.

Fiți mulțumiți că, pentru accesul la grupuri sociale, nu mai sunt probe cum erau când eram eu adolescent sau postadolescent. Gen arată-ne pula, să vedem dacă mai ai ața acolo. Sau șuturi în cur în timp ce zici HEP! Sau să demonstrezi că poți fuma un pachet de țigări în 6 ore. Sau știu eu ce tâmpenii ne mai debita mintea. Faptul că acum e Balenciaga de treișpe milioane este absolut inofensiv.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.