Mulți dintre voi nu realizează ce binecuvântare este că au acces liber la muzică, oriunde se întorc, în zeci de aplicații, streaminguri, radiouri normale și online, sute și mii de surse de muzică nouă, pe care o poți pune fără să se repete o perioadă de mai multe vieți de om.

Știți ce aveam noi, în 1985, de exemplu?

Fix nimic. Nu exista muzică. Nicăieri. Singura muzică pe care o aveam era muzica populară de la Tezaur Folcloric sau cele 20 de minute de muzică ușoară de duminica. Muzica ușoară era un gunoi îngrozitor caracteristic comunismului, cântat de valori precum Adrian Enache sau Aurelian Temișan, asta mai târziu, din perioada de referință nu mai țin minte pe nimeni și nici nu vreau să caut.

În rest, nimic. Nu existau radiouri, altele decât radioul oficial de stat, unde muzica era muzică corală de slavă și laudă, iar vârful muzical erau odele ceaușiste ale lui Păunescu, Alifantis, Baniciu, Hrușcă, Șeicaru, reunite sub denumirea de folk. Și ăla extrem, extrem de rar.

Fiind băiat sărac, când au cumpărat ai mei un pickup, am fost…uau, undeva pe cele mai înalte culmi. Era muzică, băi nene, altceva decât O EPOCĂ DE AUR CEAUȘESCU, PARTIDUUUUL, CEAUȘESCUUU, ROMÂNIIIIIIAAAAA și alte căcaturi pe care le plâng cretinii zilelor de azi ca zilele patriotice ale româniei, lumea avea de toate, aveam toți de muncă, frigiderele erau pline, că toți ne descurcam etc.

Odată cu pickupul Tesla au venit și niște discuri vinil. Nimic fancy, sunt din fiecare, mai jos, câte o melodie. Au mai venit după aceea și altele, pe care nu le mai țin minte. Multe erau porcării, alor mei le plăcea muzica populară, iar eu nu aveam neapărat un cuvânt de spus în muzica din casă, la vremea aceea. Dacă ați fost în aceeași situație și mai țineți minte ce melodii aveați prin casă, feel free, vreau să îmi refac și colecția asta. Bine, încă nu știu ce pickup să îmi iau, dar asta e deja altceva.

Bine, după pickup a venit si 1990, primul radiocasetofon, care putea să înregistreze și de la radio, pentru că, la început, nu puteai decât de pe microfon și se auzea cumplit. Stăteam nopțile să înregistrez hituri de la Fan Radio, pentru că nu exista DMCA să mă aresteze că fur muzică.

După aia am văzut primul mag kashtan, care mi s-a părut dumnezeul muzicii, la văr-miu, iar de acolo lucrurile s-au dezvoltat, au apărut inclusiv chinezăriile alea mici cu căști, de țineau bateriile un side de casetă, stațiile stereo, Stereo Spațialele și după aia nici nu mai contează, muzica era peste tot.

Dar nostalgia mea, fiorul acela care te lasă fără aer în suflet, e țăcăneala aia a acului pe vinil, asteptarea să înceapă melodia, statul pe burtă, cu capul în mâini și ascultat de zeci de ori ceva ce mi se părea că e de pe altă lume, alt univers, undeva unde nu o să reușesc să ajung vreodată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

84 comentarii Adaugă comentariu

  1. Vangelis pe Kashtan….

    • #2

      Sunt singurul care a citit titlul si m-am gandit la Cybertruck-ul lui Musk?

    • @Mark 574 depinde cat timp a trecut de la pierderea placentei….

    • #4

      Eu am citit Mark și m-am gândit la tramvai.

  2. Frații Petreuș nu erau puii aia mici și anemici?

  3. #9

    Știi unde stau. Te aștept oricând să auzi pocnit de disc

  4. #10

    Eh, te contrazic un pic. Muzica era, greu de gasit dar era. Nu pe canale oficiale insa. Puteai sa ti cumperi o caseta blank (se gaseau) si sa o inregistrezi la un asa numit “Studiou” – in Constanta erau 3 4. Deasemenea cu prietenii si cu un pic de efort (carat scule) puteai sa faci seri si nopti de recording unii de la altii punand sculele la comun. Uite asa cu chinuri am reusit sa am toata discografia Queen la in anii 80, de exemplu. Sau Led Zep. Un magnetofon era citeva mii de lei si cu un pic de tinkering puteai scoate din el o scula decenta pentru muzica – chiar cu un amarat de “majak”.
    Un vinil sh era 5 dolari afara. Cu economii puteai ruga un amic marinar (in cazul meu) sa ti-l aduca de afara – il plateam in pachete de kent luate de la bisnitari, banii inainte (3 pachete discul – 240 lei pe vremea aia). Inca am albume cumparate atunci.
    Departe de mine sa zic ca atunci era bine, mai ales acum cand pot sa mi cumpar albumele favorite in diferite masterizari, ba chiar sa le ascult in super hi-fi folosind servicii de streaming.
    Nu exista pe atunci lumea aberanta audiofila, dar muzica exista. Trebuia doar sa o cauti.

    1
    • #11

      Eu am apucat perioada casetelor, apoi a cd-urilor.
      Eram liceean și cine avea acasă calculator era un mic burghez.
      Apoi au apărut cd-writerele, scumpe ca foamea. Cine avea Nero+ cd-wr era un mic zeu printre plăieși.
      Multă vreme am stat pe deck cu casete. Aveam niște scule rusești.

    • #12

      Magnetofon Majak aici. Toata copilaria anilor 80 am ascultat muzica de pe cele 12 benzi pe care le aveam. Un fel de Best of dar pentru mine magnetofonul ala inseamna un miros pe care il avea cand se incalzea, miros care il am si acum in nari, iar legat de muzica, instantaneu, am in cap melodii cu Al Bano si Romina Power. Din ce povestea tata, muzica se gasea relativ usor odata ce erai intr-un cerc in care toata lumea cauta asta. Da, mergea la seri de recording cu magaoaia prin oras. Inca il mai avem, este al dracului de greu. Primele benzi, povestea ca le-a luat din Timisoara unde era un comert de frontiera cu sarbii.
      Poate amestec amintirile, dar, parca mai scapau si la radio una alta. Ascultam dimineata. inainte de scoala, radioul cu tata si ne bucuram daca era Paul Grigoriu ”la butoane” ca ”mai baga ceva rock”

    • #13

      Daca te pasiona muzica, sigur gaseai, circula subversiv dar obtineai practic orice fel de muzica iti doreai.
      Eu (parintii mei, mai exact) am facut eforturi maricele sa-mi iau magnetofon, pickup si boxe, care au devenit obsolete in 10 ani. Avem colegi in camin care aveau scule de mii de dolari. Viniluri gaseai (se vindeau in zona magazinului Muzica de pe Victoriei) erau scumpe dar se multiplicau rapid pe benzi sau (sacrilegiu) pe casete.
      Eu am cumparat de la magazinul Muzica (pe sub tejghea, evident) 4 viniluri Phoenix care aveau coperti blank si pe cercul din mijloc erau diversi solisti de muzica populara…

      1
    • dap. La pitesti vorbeam cu marinarii de pe arges care aduceau marfa de la amonte.

    • #15

      important e ca ma contrazice

    • #16

      Voi nu prea intelegeti ca Portul Constanta a fost intotdeauna altceva.
      Ce studio, ce pus muzica la comun, chestiile astea nu existau in anii 80 in Bucuresti.
      5 dolari? Esti nebun? Ce drac de economii avea un copil in Bucuresti sa dea 500 de lei pe un vinil, ca poate traiai in alta lume, dar in Bucuresti nu exista cursul ala de 12-14 lei cat era la oficial, era fix 100 lei dolarul. Ia intreaba-l pe Arhi ca tot a scris ieri ca nu esti nebun sa dai 1 leu pe un covrig cand painea era 60 de bani, intreaba-l de ce nu a strans din economii 5 dolari sa-si ia un vinil.

    • #17

      E foarte frumos in Portul Constanta, eu am fost un weekend acolo si e altfel. Vorbesc oamenii cu tine altfel, sunt mai calmi. Nu stiu cum sa iti explic. Eu m-as muta in Portul Constanta.

    • #18

      Krompus poate avea banul sa dea pe un vinil direct. Dar, sa fim seriosi, in orice oras cu o platforma industriala zdravana aveai oameni care plecau prin tarile prietene. Aia aduceau muzica. Dupa, se inregistra in draci si intr-un final toata lumea avea ”access” la muzica. Se facea o seara de baute cu inregistrare pe margine si intr-un final nimeni nu platea sumele vehiculate mai sus. Am avut coleg de scoala care a primit de la taica sau plecat in Siria albumul Bad al lui Michael Jackson pe caseta in original. Coperta, versuri, fotografii cu superstarul, il tineam in mana ca pe sfintele moaste. In 3 zile tot cartierul il asculta fara sa dam un ban.
      Era o economie disfunctionala si astea erau preturile. Un video costa cat un apartment care la randul lui costa cat o Dacie. O pereche de clapari Lange costau 2000 de lei, un salariu pe o luna. Astea au fost vremurile dar, la fel ca astazi, erau oameni care si le permiteau si altii nu.

    • #19

      Da, am auzit și eu că mulți constănțeni le-o sugeau marinarilor pentru discuri cu vinil. Mulți constănțeni melomani făceau acest sacrificiu, ba pentru o casetă video și înghițeau sau făceau rimming marinarilor. Practic vorbim de o situație win-win – marinarii plecau fericiți în voiaj în timp ce constănțenii ascultau muzică bună la pick-up, având ceva cald în stomac.

    • #20

      @Belphegor – ca sa mentinem discutia la nivelul sugerat de tine prin mesajul precedent:

      Da, ai dreptate, dar doar pentru o scurta perioada cat maica-ta a fost bortoasa cu tine si a plecat de pe valea portului. Dupa ce te-a abandonat pe cine stie unde si s-a reintors am putut cumpara DISCURI CU VINIL (sic!) in continuare fara sa fie nevoie sa ne prostituam….

    • #21

      @krompus
      Prima propozitie si ultimele 2 fraze scrise de tine rezuma mesajul perfect. Iti place mult sa il pui pe altul la pamant de la inaltimea scaunului WC unde sedeai in timp ce ai compus mesajul. Daca ziceai ceva de genul “am avut sansa sa am acces la muzica adevarata care se gasea greu atunci” te-ar pune in rand cu oamenii de rand. Si asta ar fi cumva degradant pentru tine, banuiesc.
      Pot sa te intreb: aveai acces si la casa de comenzi?

    • #22

      @monica.
      Pai asta am zis in primul mesaj! Sau capsorul tau nu poate retine mai mult de 5 idei consecutive ?

  5. #23

    Mai am Kashtanul din copilarie funcțional. Fața lui fiu-meu când a vazut banda rotindu-se și muzica ieșind din difuzoare- priceless. Metallica – Ride the Lightning e singura banda pe care o am.

    • #24

      Am avut Majak 205, apoi Rostov. Colectia de peste 100 benzi (or-wo) am facut- o cadou unui prieten, mare colectionar de muzica. Erau discografii complete (pana la nivelul anului 1995) Iron Maiden, Metallica, Judas Priest, AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd. Am pastrat una singura: Metallica -….And Justice For All.

  6. #25

    “vârful muzical erau odele ceaușiste ale lui Păunescu…”. Mmmmm… Nu chiar. Paunescu fusese interzis in 1985, dupa ce murisera niste oameni calcati in picioare la cenaclul flacara de la Ploiesti.
    Exista pe FM-ul de atunci (ultrascurte parca se numeau) postul de radio “Romania Tineret”, unde mai scapa ceva. Acolo au facut si un fel de radiofoileton dupa “Fundatia”… In fine, prin ’86 – ’87 rezolvasera si asta….
    Aveam o combina romaneasca (ma rog, casetofonul era polonez, pick-upul cehoslovac, cred ca radiul avea ceva piese romanesti) unde mai puneam si eu viniluri. Tin minte ca pe sub mana mama facuse rost de un vinil cu Johnny Cash, concert la Praga ceva. Si ma rog, niste formatii ilustre necunoscute, ce mai gaseam pe la magazinul Muzica…
    Totusi, grupul nostru avea acces si la muzica occidentala noua. Cineva il cunostea pe Ursulescu. Si prin el veneau casete, benzi de Kashtan…. Na, ce mai scapa pe atunci.

  7. #29

    Gand la gand cu bucurie.
    Chiar vreau sa imi iau si eu un pick up de dragul copilariei trecute.
    O recomandare ? Dar in limite normale , pana in 2000 de lei.
    Si de preferabil sa se poate conecta la un soundbar optic sau BT

  8. #30

    Ai câteva zile de când ești tare melancolic.

  9. #33

    Cred ca și pickupul pe care l-am avut în copilărie tot Tesla era, dar era alt model.
    Pe meleagurile noastre mai aveam noroc că recepționam de la sârbi și avem acces și la altceva.
    A mai fost norocul ca tata a fost rocker și nu știu exact toate detaliile dar știu ca se mai ducea cu mobra și magnetofonul în spinare pana la Oradea sau Cluj să tragă câte o bandă cu noutățile vremii sau să cumpere câte un vinil băgat în țară pe cine știe ce căi necunoscute.
    A avut și o colecție de viniluri pe care o prețuiesc și acum și planific să cumpăr un pickup mai răsărit ca să le pot asculta on condiții mai bune. Momentan le chinui cu o combină muzicală no name care are pickup.
    Astfel eu am crescut cu Pink Floyd, Deep Purple, Credence, Emerson Lake & Palmer, Queen si chestii de genul.
    Țin minte ca eram în clasa a 11-a când am ajuns la prima petrecere la care s-a ascultat muzică populară și am fost șocat, credeam ca acea muzica o asculta doar vecinii pensionari la radio, când lucrează în grădină.
    Apoi țin minte primul double-deck cu care puteai să copiezi casete sau sa înregistrezi de la radio.
    La începutul anilor 90 sunam la radio local la dedicații și așa înregistrăm melodiile preferate.
    Am avut ceva walkman pentru care foarte greu am strâns banii și a fost dezamăgire maxima. Țineau bateriile cam 2-3 melodii, după care se reducea viteza de rotire și nu mai puteai asculta. Prietenii mei aveau și modele la care scădea volumul spre finalul bateriei, dar nu mi-am mai permis.
    Era CD audio a fost scurtă pentru mine, deja apărea febra MP3 când mi-am permis primul CD player. Din era Winamp aveam o colecție de zeci de mii de mp3-uri, sute de giga, aveam cea mai diversificata colecție de muzica, veneau prietenii la mine sa le fac cd-uri apoi stick-uri.
    Acum n-am mai apelat la mp3-uri cred ca de cel puțin 5 ani. Cu toate serviciile de streaming muzical, când aproape orice muzica se poate asculta la un click distanță nu prea mai exista înclinația spre colecție muzicala, iar când am chef de ceva nostalgie și am timp, mai savurez câte un vinil.

  10. #35

    Am avut pickup cuplat la ceva radio din ala lung, din lemn, Electromures, si boxe Unitra, poloneze.

    Pe langa discurile cu muzica populara sau slagare, aveam si ceva Semnal M, Ilie Micolov, povestile lui Petre Ispirescu citite de catre Florian Pittis, etc.

    Prin 86 a adus tata un casetofon japonez, mic si elegant, argintiu, dar nu aveam casete :))

    • Erau și cărți cu povesti care avea discuri in ele.
      Dar foarte ciudate, dintr-un plastic maleabil aproape transparent, parca erau clătite 😀

    • #37

      Da, erau mai mici, flexibile, de culoare albastra 🙂

  11. #38

    Buna ziua, bag si eu batul prin gard putin. Multumesc.

    • #39

      Unii zic si de experienta de a asculta un album cap coada, chestie cat se poate de adevarata in principiu, numai ca la fel de adevarata e si folosind CD-uri la o calitate audio mult superioara.

  12. #40

    Eu am fost un privilegiat – ai mei au lucrat in Irak și au adus acasă, prin 82/83 un casetofon CU CASETE (precizare importantă pentru cei mai mici care au deschis mai târziu monitoarele). Casetofonul era un no name atît de anonim încît pur și simplu nu mai țin minte cum se numea. Știu că aveam pojar (sau scarlatină), ai mei tocmai veniseră din Irak (de Crăciun, parcă), îmi aduseseră Milky Way (mi se părea Dumnezeul Ciocolatei pe vremea aia, deși am mîncat acum de curiozitate și mi se pare o porcărie), iar eu nu aveam voie să mănînc că, na, pojar. În schimb, stăteam în pat și ascultam pe repeat Pet Shop Boys, Depeche Mode (eram absolut fascinat de loviturile de ciocan de la ”Blasphemous Rumours”) – na, am avut noroc că frati/miu mai mare le avea cu micile rețele de casete audio cu muzica ce se băga prin discotecile din afară pe vremea aia. La un moment dat, au venit în vizită unchii și mătușile la noi și au băgat o casetă cu Alexandru Andrieș. Stăteam toți în sufragerie și cădeam sub masă cînd auzeam versurile cu ”Azi la telejurnal, am văzut cașcaval”. Și uite cum, cu un simplu casetofon și niște casete bune, nu aveai nevoie de TV. Stăteam, mîncam, ascultam, rîdeam. Iar cei mari beau bere Vlăsia (o porcărie, cică, dar ce mai în vîrstă spun că avea același gust cu Zăganu de azi :))))) sau șpriț cu sifon. Ghici cine stătea la coadă la sifon? 😀

  13. Apropo de muzică, mi-a povestit cineva cum se ”importa” muzica. Se lua o piesă de la Modern Talking, de exemplu, la care se făceau niște versuri în română. Și gata, aveau și românii ”Cheri Cheri Lady”. Ce atâta Dieter Bohlen, când există Trio Express?!

    Stai, că acum am văzut, Trio Express făceau cover la tot ce prindeau.

    Chiar și ”Drumurile noastre” era un ”cover”, după nu știu ce piesă a lui Miki Jevremovic din Serbia. Acum, eu stau și mă întreb, plăteau ceva drepturi de autor?

    • #42

      Nu era Trio Expres. Era Stela Enache!

    • #43

      tu cum crezi că s-a dezvoltat arta în lumea întreagă? 99% din ce vezi e o copie după altceva făcut de altul cu mici adăugiri.

    • #44

      cu siguranta. era un baiat, Alexandru Jula, nume predestinat, facea coveruri la toate

    • Stela Enache a luat doar una, Trio Express vreo 3.

    • #46

      cetin, eu cred ca substantivul propriu l-a creat pe cel comun!

  14. #47

    Eu amintiri mai frumoase: un casetofon mono Phillips (leafa lu’ tata pe o lună),
    emisiunea Metronom de la Europa Liberă de ora 17.00 ( acolo am descoperit RUSH și tatăl unuia din gașcă, meseriaș cu ieșiri afară, ne-a adus toată discografia pe vinil).
    Se făcea si muzică www.youtube.com/watch?v=1KGAAvAFNxE
    Hainele de atunci (Vama Veche 1991) le-aș purta și azi ibb.co/gDK48HN

  15. #49

    Noi astia mai tineri ne gandim la altceva cand auzim pickup tesla -> Cybertruck

  16. #50

    Prin casa, aveam cam asa – in nicio ordine anume:

    Richard Clayderman
    Un disc cu Alexandru Arsinel – Evergreen
    Phoenix
    Pro-Musica
    Holograf
    Iris
    Compact
    Pink Floyd
    Abba
    Modern Talking
    Vreo 3 discuri cu ceva compilatie de jazz
    Hendrix
    Si multe alte trupe de care nici macar nu-mi mai amintesc.

    Astea la Bucuresti, cand plecam in vacante la Dognecea, ma rupeau neamurile cu sute de ore de muzica germana. Noroc cu forumul german din comuna ca aia si acum mai au o colectie imensa de Bach, Beethoven, etc.

  17. #51

    The Shorts – Comment Ca Va
    Dalida – Darla dirladada
    Dalida & Alain Delon – Paroles, paroles
    Rosu si Negru – Pseudofabula
    🙂

    • #52

      The Shorts… Asta era numele de formatie pe care-l cautam!
      Au castigat intr-un an Eurovisionul cu Comment Ca Va, si anul urmator (sau acelasi an?) au avut concert la Polivalenta in Bucuresti. A fost omor. A iesit cu scutieri si militie.
      Dar cevremuri erau alea…

  18. #53

    eu prin 89 aveam 5 ani, la pick-up îmi amintesc că ai mei ascultau Șeicaru și Hrușcă ( un copac cu flori). Mie-mi plac celelalte cuvine, youtu.be/7Q2xOHRAH2o?list=RDMM7Q2xOHRAH2o

  19. #54

    Era radio Vacanta, unde aveai si muzica straina, Radio Tineret/radio 3 actual (cred) unde la 3 melodii romanesti bagau si una straina, aveai radiourile din “vecini” – bulgari, sarbi, rusi/moldoveni – depinde unde locuiai, erau studiourile ilegale unde puteai inregistra casete (gaseam ORWO blank sau AGFA- astea se vindeau daca dadeai oua la magazinul satesc si nu glumesc). Aveam coleg cu sute de casete, dupa revolutie a facut cativa ani emisiuni la radio Tineret.

    • #55

      Cel mai bun vinil ascultat la un Pacifica a fost Sfinx. Nu se uita, nu se iarta

  20. #56

    Hai sa va spuna batranul vostru, ca Cetin pe vreamea aia avea cam 11 ani (prin ’85), iar al vostru cu adevarat era ceva mai matur (15 batuti pe muchie, nu asa…)
    Bai, cum spunea cineva mai sus, muzica se mai gasea. Fie de la vaporeni, fie prin Timisoara de la sarbi, fie mai scapa ceva pe Romania Tineret, unde Motu Pitis avea o emisiune (rocoteca parca, nu mai stiu…), fie prin diversi dubiosi… Ca orice, si asta functiona pe sistemul PCR. Nu partidul comunist, ci P(ile) C(unostiinte) R(elatii). Piata neagra si bani multi.
    In ceea ce ma priveste am spus mai sus. Cunosteam pe cineva care il cunostea pe Ursulescu si prin asta faceam rost de noutati.
    Mai exista si emisiunea muzicala de la Europa Libera, dar era greu printre fluieraturi si pacaneli sa distingi ceva de cele mai multe ori. Si sa mai inregistrezi.
    Si daca vroiai sa inregistrezi de pe un radio, iti trebuia radio-casetofon. Greu… Dar nu imposibil. Din nou, bani si relatii… Ma credeti daca va sppun ca, pana prin ’83-’84 ajungeau in “comertul socialist” radio-casetofoane japoneze? Cel putin teoretic ajungeau pe rafturi, pentru ca din nou, datorita sistemului PCR, nu prea apucau sa ajunga…
    Erau si concerte ale unor formatii straine. Nu va imaginati ca veneau varfuri. Veneau formatii care in urma cu 5 – 10 – 15 ani avusesera o melodie in topuri pe primele 15 – 20 de locuri. Relativ populara la vremea respectiva. Asa au venit formatii gen Goombay Dance Band sau Middle of the Road. Sau the shorts. Din nou, biletele erau greu de procurat, trebuia sa stii pe cineva… Dar na, statului comunist ii placea sa pastreze o oarecare aparenta de cosmopolitism… Si sofisticare…
    Pe urma, prin ’85 au inceput sa apara “videourile”. Si au inceput sa circule csetele VHS. Bine, un “video” costa pe vremea aia aproape cat o masina. Si daca nu cunosteai pe nimeni in strainatate sau daca nu aveai rude care sa-ti poata trimita unul… Prin ’87 sau ’88 am avut si eu noroc sa primesc unul. Bai, efectiv mirosea ca o masina noua…. In fine, dupa ce au aparut videourile, au aparut si “videotecile” in incinta unor teatre sau discoteci. Si erau extrem de populare casetele cu clipuri MTV. Unele hoteluri chiar, in Sinaia din ce imi aduc eu aminte, eveau 1, 2 ore pe zi in care difuzau filme sau muzica pe un circuit de televiziune inchis. Nu a durat mult povestea asta. Dar piata de casete VHS pe sub mana a continuat sa functioneze. Din nou, fie primeai csetele din strainatate, fie le cumparai la niste preturi destul de piparate (copii la mana a 7, nu va imaginati ca noi noute, in tipla…). “Chuck Norris vs. comunism” e o docudrama foarte interesanta si relevanta pentru timpurile alea.
    Dar hei, sa nu uitam cat de bine era….

    • #57

      ce spui este total adevarat, cu completarea ca era valabil pentru o patura de maxim 20% din populatie, situata majoritar in bucuresti si orasele mari. restul, erau stomacuri umblatoare!
      si proportia rezista!

    • #58

      Subscriul la ce ai scris.
      O dedicatie muzicală de la mine pentru acele vremuri, cu trimitere către partea a doua a textului – epoca.
      www.youtube.com/watch?v=lnUxQU9j9DA

      @daddy – Sunt copil de muncitori dintr-o comună amărâtă. Cu amărăciunea asta ascultam muzică – Tesla Sonet B3. Aveam la el 10 benzi – Abba, Dire Straits, Alphaville, Modern Talking, C.C.Catch, . Exista la vremea aia in magazine și Tesla B115 – era doar 6000 de lei. Zilele astea mă gîndeam, că pentru prima dată după multă vreme, prețurile din 89 și cele de acum sunt echivalente. Si uitasem de Sabrina – Boys Boys și celebrul sfîrc – cu asta am trecut deja in epoca video – www.youtube.com/watch?v=c-ex_5anvKM
      Îmi aduc aminte și acum cum se numea primul film văzut pe videocasetofon – Comando pentru Africa.

  21. #59

    Articol plin de venin. Pai sa te iei matale de muzica adevarata, asta-i un afront, ba chiar 2peu! Afonu-le! www.youtube.com/watch?v=pWq2VN4yHv0

  22. #60

    Încă mai am sub pat un pick-up nemțesc, mai de duzină, funcțional, plus cîteva viniluri de prin 85. Pe la noi se mai găsea muzică bună, aveau Sorin Lupașcu și Doru Verban o ”rețea” de unde puteai lua cu 100 lei banda (de magnetofon) înregistrată.
    www.youtube.com/watch?v=Xdi8IFGGu3o
    www.youtube.com/watch?v=-wLqbEnFFH0

  23. #61

    Și legat de Theodor Munteanu, din primul video din articol uite niște fete:
    www.youtube.com/watch?v=SHVB8SuNkUc

  24. In 1985 nu era muzica la Bucuresti ?
    Si va mai mirati ca acum in 2021 nu aveti caldura si apa calda 🙂

  25. #64

    Am avut un casetofon Grundig, fără radio, mono. I l-a adus lui taica-miu un văr din Germania, prin 1978, cred că a dat 1500 lei pe el. Nu prea îl foloseam, stătea acolo într-un sertar din biblioteca. În ianuarie 1990 l-am activat. Aveam tv cu lămpi, iar difuzorul era conectat prin transformator la etajul cu lămpi, așa că am montat o mufa jack pe difuzor și semnalul îl băgăm direct in casetofon pe mufa de intrare. Trebuia să reglez nivelul audio corespunzător să nu distorsioneze, mergea beton. Am înregistrat chestii, cred că vreo două casete, ce prindeam la TVR. Ce m-am încîntat a fost că în cutia in care a venit avea schema electronică detaliată. S-au bușit tranzistoarele finale cu germaniu, le-am înlocuit cu siliciu, apoi am pus un circuit final TDA de 5W. A mers pina s-au tocit capul magnetic și o rotita zimțată din plastic. Cred că mai există și acum in biblioteca părinților. Să vă spun mic secret: dacă miros acel casetofon, plastic și a ce mirosea el, instantaneu îmi amintesc de anii ăia.

    • #65

      Asa patesc eu cu hartia de ziar. Ma duce imediat inapoi gandul la Scanteia din toaleta ecologica…

  26. #66

    Am acasa la mama, un pick-up functional si discuri, inclusiv Abba si Beatles.

    Acasa am un amplificator Kenwood KA-660 fabricat in 1987, are distorsiuni 0,006%, care are si intrare pentru pick-up. L-am reconditionat ca la carte, era al unui DJ care punea muzica la nunti si botezuri.

    www.hifiengine.com/manual_library/kenwood/ka-660.shtml

    In timpul liber cumpar radiouri vechi de la targurile de vechituri.
    La casuta de la tara am un Graetz Page Automatic 301 din 1970 pe care il folosesc zilnic, iar in Brasov am un Grundig din 1969 perfect functional, asteapta un donator pentru butoane, logo si antena.

    www.radiomuseum.org/r/graetz_page_automatic_301_netz.html

    www.radiomuseum.org/r/grundig_transistor_305.html

    photos.app.goo.gl/za1vMAujZ4LS3iY37

    Cu Graez, am prins in Brasov, Radio China International, un radio din Israel si un radio din Hawaii (pentru cunoscatori, in banda US, reflectie pe ionosfera).

    De plictiseala mi-am facut si un radio ”cu galena” cu care prind statia din Bod si Targu Mures. (cu antena trasa pana in padure, 100 metri)
    Am dat o caruta de bani pe niste casti de 2000 de ohmi (casti de tanc, armata romana)

    photos.app.goo.gl/AMHXjr3kyP8di2Fq6

    Intrebarea mea e: cum de radiourile nemtesti prind cu doar 5 tranzistoare posturile de radio in FM si niste radiouri din zilele noastre, digitale, cu procesoare etc. caraie si tusesc?

    Ca sa nu mai zic de radiourile romanesti facute din rebuturi, care nu erau bune de nimic, reglai toata ziua la ele.

    P.S. Aveti radiouri vechi de donat? 🙂

    • #67

      Nemții aveau tranzistoare cu germaniu, cu prag de deschidere pe bază de 0,15-0,2V, pe cînd cele de azi (și de vreo 30-40 de ani încoace) au siliciu (fiind muuult mai ieftin) cu prag de 0,65-0,7V. Așa că un semnal de cîțiva milivolți este amplificat ”mai curat” de germaniu, dar cu mult ”zgomot” de siliciu (unde sînt necesare mai multe etaje de amplificare, altfel intrînd în autooscilație dacă nu ai pragul de polarizare adecvat, dar și ”zgomotul” crescînd exponențial).

    • #68

      Postul tau e lung si plin de falsa nostalgie. Sunt intr-adevar chestii vechi de calitate, cum e amplificatorul ala din 85, dar radiourile mono, nemtesti sau nu, nu au nici un fel de valoare azi. Si eu sunt oarecum pasionat de tehnologie veche dar doar asa, informativ, dar totusi hai sa nu negam 40-50+ de ani de progres.

      Si o recomandare www.youtube.com/c/Techmoan

    • #69

      @marinel, și românii aveau tranzistoare cu germaniu, doar că le făceau din ciocan și pilă și aveau parametrii de kkt. (EFT-urile AC-urile)
      @Radu, nu neg 50 ani de progres, întâmplător proiectez “placi” cu cate 2000 de componente pentru automotive. Dar în timpul liber colecționez și recondiționez vechituri, doar cele care merită.

    • #70

      @Costi
      Da, știu de ele, marfa de calitate IPRS, nu degeaba a dat faliment. La fel și seria de digitale CDB, copiate de la DDR-ista Microelectronica, unde rar mergeau toate porțile logice la fel, sau toate. Sau LED-uri cu intruziuni de aer. Dădeai bună ziua la gîște cînd te apucai de un montaj prin ’85.

  27. #71

    eu am avut magnetofon maiak si cateva benzi, 60% muzica disco, 25% hardrock, 15% lautareasca. la un chef lung, le rulam pe toate, in functie de situatia bahica.

  28. #72

    Ca artisti, Sandra si Gypsy Kings cred ca erau in topurile premanente, mai tarziu si Ambra (aia care avea un fel de scoala vedetelor pe italieni). Mai erau multi, dar nu-mi vin acum in minte.
    Ce-mi amintesc aproape la perfectie sunt discurile alea mici cu povesti. “Dar peretii au urechi… iar ferestrele… au. OCHI!”

  29. #73

    Apropos de prima piesa… tocmai am avut o “relevație” – nu vi se pare ca o anume piesa cistigatoare de Euroviziune a cam plagiat-o un pic? Mai exact asta – www.youtube.com/watch?v=7IM4MV_cDL4

  30. #74

    Am cumparat acum vreo 8-9 ani o mini-combina cu pickup…nimic pretentios, voiam sa le pun la copii din colectia din anii ’80 de povesti si teatru radiofonic pe care inca le mai am. Nu prea s-a prins de ei si ulterior am renuntat la idee.

    Fast forward 10 ani mai tarziu si am inceput impreuna cu fi-miu (are 13 ani) sa ne facem colectie de viniluri d-alea “bune”: Iron Maiden / Metallica / Dio, etc, inclusiv albumele noi scoase (Senjutsu e mama-mama!).

    In fine, voiam sa zic ca nu ai nevoie de vreo scula de top, daca nu ai ureche de dirijor; bucuria mirosului de vinil scos din ambalaj, tot ce inseamna artwork pentru un album, versuri, poze, etc, toata experienta senzoriala pe care ti-o ofera un vinil poate fi apreciata si fara o investitie masiva.

  31. #75

    Chiar mă întreb cum (frate mai mare, părinți open minded), dar pe vremea comunismului aveam în casa discuri cu iris, holograf, phoenix, mai erau și chestii gen daminescu, groza, similea, mondial, etc, povești, apoi elvis , bzn, și stiu că se împrumutau viniluri, mai ne aducea taică-meu acasă câteva zile diverse, țîn minte și acum cum eram fascinat de deep purple (cred că și vecinii au fost), nu mă puteam opri din ascultat child in time.
    În Brașov ajungeau multe discuri pe filiera sașilor ce au anticipat emigrarea după 89, și au plecat pe capete, mai erau și cei din israel care mai aveau rude, amici, și aduceau și ei.
    Mai exista și radio tineret cred, care mai scapă cate o melodie….oricum, trist regim, eram și săraci, și nu aveam dreptul la lucruri de bază….

    Pentru mine una dintre cele mai tari piese românești este asta, știu că am văzut filmul, cu Sergiu Nicolăescu bineînțeles…..dar piesa era din alta lume, nu mai auzisem așa ceva până atunci

    www.youtube.com/watch?v=19UGAVxoIao

  32. #76

    Din ce văd prin comentarii sunt destui care au avut acces la muzica occidentală, lucru deloc ușor în acele vremuri. Plus sculele necesare pentru înregistrarea/redarea ei. Blog de nomenclaturiștii sau pe acolo (inclusiv subsemnatul). 🙂

  33. #78

    Asta-mi aduce aminte cum am fost bestelit de-un ofiter de securitate pe vremea lui Ceasca intr-a 12-a ca ascultam ACDC. Invatam pt facultate si ascultam ACDC tare cu geamuri intredeschise (nimeni nu se gandea la AC pe vremea aia). Ne-a chemat in birou la director pe mine si inca 2 sa ne spuna ca “sa ne fie rusine, cum putem sa ascultam muzica decadenta imperialista?!?”
    O muie sincera si viguroasa tuturor celor care spun ca era mai bine pe vremea aia.

  34. #79

    Daca vrei un Tesla NZC 300, iti pot face cadou unul.

    • #80

      iti multumesc mult, esti foarte dragut. nu, acum nu as avea ce sa fac cu el, sunt in multe schimbari si lucruri

  35. #81

    Aveam un casetofon National Panasonic și un pick-up rusesc Accord. Pick-up-ul l-am aruncat acum vreo 5 ani, s-a prăpădit. Acul era format din două ace lipite cu ceva rășină, care în timp s-a topit. Aveam și un ac de rezervă care a pățit același lucru, nu a fost folosit niciodată.

    Mai aveam și un radio Ric. Era bun seara, adormeam cu teatru radiofonic.

  36. #82

    Eu nu am prins cu adevarat era picup-ului, sau poate nu au avut ai mei bani de picup ca discuri aveam ne uitam la ele in biblioteca ce frumoase sunt :)). In schimb aveam un casetofon din ala de statea culcat cumva si deasupra se punea caseta. Parca vad si acum alb cu clapeta aia rosie pt inregistrare. Atatea bucurii si un mare imens regret legat de casetofonul ala. Gusturile muzicale alor mei erau…usor eclectice ca sa nu zic dubioase, cele cateva casete Agfa aveau niste neni care cantau ceva cu boogie woogie, niste divers rockandroll si traumatizant de mult Adriano Celentano. God knows why…Avand in vedere ca altceva inafara de caseta cu Alice in tara minunilor nu aveam erau in heavy rotation…Nici acum nu pot sa suport vocea lui Celentano si forever voi ramane cu senzatia ca aia e voce de italian asshole. Sorry, Celentano, it’s not you, it’s me, vocea ta ma seaca profund. Pe casetofonul ala m-am inregistrat cantand prima oara…si ultima oara slava tuturor sfintilor din calendar. Pe casetofonul ala am inregistrat audio episoadele dintr-un serial care ma pasiona. Pe casetofonul ala am sters furioasa caseta cu vocea mamei inregistrata din greseala peste episodul nu stiu care ca intrase din greseala in “studioul de inregistrari” sa imi spuna ceva.

    Prima caseta cumparata cu mare mandrie Whitney Houston. Primul CD, Cranberries. Am ratat the whole picup thing, ma faceti sa regret.

  37. Marrakech, Albano&Romina, Ole Ole Ole, DaDaDa și încă vreo câteva … pla mea, era prin 85-89… aveam un Majak203, trecusem de la pick-up la magnetofon și eram cristos la chefuri (ăăă când aveam 13 ani probabil s o fi lăudat Rodica la prietene “I’ve fwck the DJ last night”.
    Aveam acces la muzică prin maică mea, lucra la IEIA (făceau electronică industrială și era un comerț subteran cu porcării de ălea cu LED care agita bateria la Dacie) și trimiteam banda goală …. venea înregistrată cu ce voiam. Mă rog, dificil era să știu ce să cer.
    Muzica mai venea și pe aceleași canale cu casetele video (cel puțin pentru mine) și trăgeam pe cablu de pe video player cu un mixer ca să scot tot felul de paraziți. N aveam mufa XLR … băgam cablurile în mufa de înregistrare și le fixam cu scobitori.