De Mark3000

Unii dintre voi din cand in cand se mai lovesc de cate un clasor sau mai multe de timbre (sau marci postale – denumirea corecta) si au impresia ca se vor imbogati de pe urma lor (sau macar ca vor merge pana la mare). Doar ca… nu stiu cui sa vanda, cat sa ceara, de ce nu cumpara nimeni samd.
Problema e ca de cele mai multe ori estimati gresit valoarea acelor timbre. Asa ca v-am enumerat mai jos cateva idei ca sa va ajute sa va organizati mai bine.

Ca regula de autoevaluare a colectiei:

Daca ati mostenit o colectie cat de cat mare, bine structurata si alaturi un catalog sau doua de timbre merita sa va evaluati colectia. Platiti timpul unui specialist si faceti-o. N-ar trebui sa coste mult, mai ales daca gasiti un pensionar pasionat.

Daca ati mostenit o mica/mare cantitate de timbre, frumoase sau nu, din tari exotice samd… cititi mai jos:

Autoevaluarea trebuie sa va faca idee de pretul minim pe care il puteti obtine, evident s-ar putea sa aveti exemplare mai scumpe in colectie, dar nu va imaginati ca o sa dati lovitura.

Tot ce e indoit, patat si emis dupa 1920 nu valoreaza nimic – dati-le unui copil sa se joace
Tot ce e strain (mai ales din tari exotice) dupa 1960 nu valoreaza nimic – dati-le unui copil sa se joace
Tot ce e romanesc stampilat dupa 1960 nu valoreaza nimic – dati-le unui copil sa se joace
Nu, timbrele stampilate cu PCR si cu Ceausescu nu valoreaza nimic, pentru nimeni.
Tot ce e romanesc nestampilat dupa 1970 puteti lua in considerare o valoare autoevaluare de 0,50 lei pe timbru
Tot ce e romanesc stampilat intre 1920-1960 valoare autoevaluare 0,20 lei pe timbru
Tot ce e romanesc nestampilat intre 1920-1960 valoare autoevaluare 2 lei pe timbru
Tot ce e romanesc stampilat/nestampilat inainte de 1920, daca aveti multe merita sa faceti o mica evaluare, daca aveti putine valoare autoevaluare – 5 lei pe timbru (nu ca n-ar fi unele care nu valoreaza mai nimic
Tot ce e strain inainte de 1960 – valoare autoevaluare 0,20 lei dar le veti vinde mult mai greu, sunt dificil de evaluat.

Colitele (acele timbre cu margini) stampilate romanesti/straine – valoare autoevaluare 2 lei
Colitele nestampilate romanesti/straine – valoare autoevaluare 5 lei

Clasoarele au valoare doar daca sunt aproape noi, cu toate foliile intacte si puteti cere pe ele 30-40% din valoarea unuia nou de dimensiune asemanatoare.

Daca dupa autoevaluare strangeti macar cateva sute de lei incercati sa faceti o evaluare a colectiei, altfel va pierdeti timpul. Daca nu, dar aveti totusi ceva care depaseste cateva zeci de lei, mergeti la clubul filatelistilor de la voi din oras si acceptati prima oferta. Probabil veti bea doua-trei beri in loc sa stati cu niste petice de hartie nefolositoare in casa.