A primit, o prietenă, mesajul ăsta de la facebook. Gen ia uite, prietene vag, acum poți urmări Facebook complet fără reclame, nu trebuie decât să ne dai 13 euro lunar și ai parte de cea mai minunată experiență intrasenzorială obtenabilă pe internet.

Am căutat, de curiozitate, dacă există alte mențiuni pe tema asta, în regulament. Surpriză, nu. Practic, pentru o neînsemnată sumă lunară, ai dreptul de a vedea pe facebook doar ce consideră algoritmul că ai nevoie să vezi, practic tot o reclamă, doar că executată în alt mod. Da, banii ăștia nu îți asigură accesul la oamenii pe care îi urmărești, ci doar lipsa postărilor sponsored și atât. În rest, vei primi aceleași gunoaie, feed cu sugestii and shit.

E vorba despre social media, care e social din părți.
Facebook, am numărat, nu mi-a mai arătat ce postează prietenii de câteva luni. Prietenii mei, din viața reală, ăia cu care interacționez, mai au opinii, mai există într-un context.

Ca idee, asta am pe feed:

⁃ articol din gazeta de Vaslui despre o icoană care a plâns sau o mamă care a mers patru ore că să economisească cinci lei
⁃ anunțuri cu „caut chirie” în New York (ceva grup de studenți de la NYU, n-am fost în viața mea acolo)
⁃ reclame, multe reclame, fiecare a treia postare e sponsorizată
⁃ postări de la persoane cu care nu am absolut nicio legătură, nu persoane publice, ci oameni care pur și simplu își fac o poză de ziua lor sau postează o poza cu Iisus
⁃ mai multe reclame la Kia sau Range Rover, ambele producând mașini de care nu m-aș atinge niciodată.

Pe lângă asta, orice postare publică e invadată de spam gen „cere-mi detalii despre cum să faci bani de acasă” sau „ lansăm o nouă aplicație cu care faci peste 100 de lei pe zi, click aici pentru detalii”. Când zic spam, e din ăla cu link, nume fals și poză de rezoluție mică, ciordită de pe internet. Iar căcaturile astea puteau fi filtrate de cel mai rudimentar sistem anti-spam din 2003.

Ce postează Cetin și ceilalți 10-20 de inși cu care interacționez în viața reală mă interesează, de multe ori comentez și reactionez la postările lor pentru că e există un context.

Peste asta, dacă ai răbdare să raportezi un spam nesimțit, văzut de 30 de ori la aceeași postare, Facebook îți va zice după câteva zile că nu a găsit nimic în neregulă, ba chiar îți dezactivează opțiunea de raportat pentru ceva timp.

Sunt foarte mândru de breasla mea, de oamenii care și-au folosit anii de experiență ca să cenzureze orice opinie pe linie de curent social. Ne-a dus departe, ne-am luat banii, am făcut acel 360 ca să ajungem pe minus din orice punct de vedere.

Un story cu „nu o să fie pace până când ultimul evreu o să moară” nu încalcă, aparent, regulile comunității. În schimb, dacă îi spui unuia că e idiot, ești demn de 30 de zile de suspendare.

Și toate astea, doar pentru prețul modic de 13 euro lunar.
Păi nu?

facebook

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.